Zimski športi
Timi Zajc
Debitant v svetovnem pokalu Timi Zajc bo aprila dopolnil 18 let. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Zajc
Timi skače od petega leta, za skoke pa ga je navdušil oče, ki je v mladosti tudi skakal. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Zajc, Peter Prevc
Na mestu državnega prvaka je Zajc nasledil Petra Prevca. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Prevc v zadnjem mesecu na...

Dodaj v

Debi med svetovno elito nagrada za odlične skoke državnega prvaka

Želja osvojiti točke, drugih ciljev si še ne postavlja
15. november 2017 ob 10:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

V petek, ko se bo s kvalifikacijami v Wisli začela olimpijska sezona za smučarske skakalce, bo v svetovnem pokalu prvič nastopil Timi Zajc, poletni slovenski prvak.

Čeprav si 18-letni Domen Prevc,ki je v zadnjih dveh zimah navduševal, ni izboril mesta v ekipi, pa je Gorana Janusa prepričal še en obetavni najstnik, 17-letni Zajc, ki je prav tako varovanec Gorazda Bertonclja. Trener mladinskih selekcij v smučarskih skokih ima med sedmerico potnikov za uvodni preizkušnji še enega varovanca, Tilna Bartola. Obe imeni je ob koncu poletnega dela sezone izpostavil Peter Prevc. Medtem ko se Bartol že nekaj časa spogleduje z A-ekipo in se je širši javnosti med drugim predstavil leta 2016, ko je na preizkusu planiške velikanke poletel kar 252 metrov, a ob tem padel, pa tri leta mlajši Zajc do letošnjega poletja ni bil tako znan.

Praktično do konca poletja, čeprav je v celinskem pokalu skakal zelo dobro in med drugim dobil tekmo v Trondheimu. Dokončno je navdušil 8. oktobra, ko je v Kranju presenetljivo osvojil naslov državnega prvaka. "Nedvomno mi ta naslov da neko dodatno motivacijo za treninge. V bistvu sem si tam tudi priboril vstopnico za svetovni pokal," je povedal mladenič iz Hramš v Spodnji Savinjski dolini.

Formo še malce nadgradil
Zdaj je pred njim nova velika stopnica v karieri, debi na tekmi svetovnega pokala: "Po eni strani se nastopa v svetovnem pokalu zelo veselim, po drugi strani pa me je tudi malce strah, kaj in kako bo. To je nova izkušnja in je lepo, da spoznaš še druge tekme, sploh take, kot je preizkušnja na najvišji ravni," se je na izziv, ki ga na Poljskem čaka konec tedna, navezal član skakalnega kluba z Ljubnega.

Nase je dobro opozoril že februarja, ko je blestel v Erzurumu na olimpijskem festivalu evropske mladine. V Turčiji je med drugim postavil tudi rekord naprave, hkrati pa v vseh treh nastopih – posamični tekmi, ekipni preizkušnji in tekmi mešanih ekip – osvojil zlato kolajno. Celo poletje je nato skakal dobro, tudi v zadnjem obdobju pa je prepričal Janusa, da mu nameni mesto v ekipi: "Zelo sem zadovoljen, da sem v moštvu. Zadovoljen sem tudi s formo, ki sem jo v zadnjem času še malce nadgradil in sem dobil nagrado – nastop na tekmi svetovnega pokala. Forma je dobra, bomo pa videli, kaj to pomeni proti konkurenci."

Prva želja osvojiti točke
Veliko primerjav z reprezentančnimi kolegi še nima. Kot pravi navdušenec nad motociklističnimi športi, pri katerih vneto pesti stiska za Valentina Rossija, niso imeli z izkušenejšimi slovenskimi skakalci veliko skupnih treningov, tudi sicer pa je bil bolj osredotočen nase, kot da bi gledal in se primerjal z drugimi. "Za letošnjo sezono si predvsem želim, da bi osvojil točke, sicer pa nekih velikih ciljev za zdaj še nimam. Želel bi si konstantno nastopati v svetovnem pokalu, a najprej je treba dobro skakati na prvi tekmi, potem bomo pa videli," je povedal glede pričakovanj na prvih tekmah.

V Wisli se še ne bo srečal s svojim velikim vzornikom Gregorjem Schlierenzauerjem, za katerega je vedno navijal, saj je avstrijski as poškodovan. Do srečanja z njim bo moral počakati na kakšno drugo postajo svetovnega pokala, morda celo do kakšnega vrhunca sezone, o čemer pa konkretno Zajc še ne razmišlja: "Olimpijske igre so seveda skrita želja, a misli glede sodelovanja v Pjongčangu nimam. Najprej moramo videti, kaj bo v Wisli in kaj bodo trenerji povedali za naprej. Seveda je želja tudi novoletna turneja, a najprej moram dobro skakati na drugih tekmah," je dodal mladenič. O še enem izzivu, debiju na letalnicah, pa pristavil: "Moje mnenje je, da sem že pripravljen za velikanke, a trenerji na to malce drugače gledajo (smeh, op. a.)."

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
weylakuc
# 15.11.2017 ob 10:49
Velik sreče in znanja mali!
študent88
# 15.11.2017 ob 10:28
Vlecite orli
Voly
# 15.11.2017 ob 12:01
SLOBloodPatriot
Prosim te, da takoj nehaš trositi negativno energijo še pred začetkom svetovnega pokala.
Domen je na treningu v Kranju skakal zelo spremenljivo, Zajc pa dokaj zanesljivo, poleg tega je bil tudi poletni državni prvak in si že zato zasluži prvo priložnost v svetovnem pokalu.
Tepeš je pač v štartu v ekipi, skakalnica v Wisli mu leži, če si bo priskakal točke, bo v ekipi še naprej, drugače bo pa slej ali prej izpadel iz nje. Po točkah v svetovnem pokalu, je že vsaj pet let naš 3-4 mož in zato ima v tako veliki ekipi pač svoje mesto.
Me je pa razjezilo, ker si poleg tistih običajnih trolov edini, ki že cel teden kvari vzdušje na tem portalu pred začetkom svetovnega pokala!
fritaja
# 15.11.2017 ob 14:01
@a-dee-jay
Pa kaj je toliko narobe s tem, če se na slovenskih portalih malo več piše o enem redkih športov, kjer je Slovenija v svetovnem (ajde, Evropskem) vrhu? Pa saj se tudi na indijskih portalih precej piše o kriketu.
weylakuc
# 15.11.2017 ob 11:54
@SBP

Kaj je s teboj narobe? Bertoncelj sam je povedal kakšno je stanje glede Domna v tem trenutku in tudi Janus je jasno povedal, da se bo priključil takoj ko se sestavi in doseže željeni nivo forme.
Voly
# 15.11.2017 ob 12:46
SLOBloodPatriot
Če boš natančno prebral moj post, boš videl, da te nisem označil za trola, prav zato tudi mene žalosti tvoje pisanje. Vem, da si velik ljubitelj skokov in zimskih športov, zato si definitivno tudi ti moj virtualni prijatelj.
V formi kakršni Domen trenutno je, nedvomno ne more konkurirati za neko visoko skupno uvrstitev, namreč niha iz skoka v skok, tako kot je to lani počel na njegovih najslabših tekmah. Bodi brez skrbi, sezona je dolga in Domen bo nedvomno dobil še veliko priložnosti, oba pa upajva, da jih bo tudi dobro izkoristil. Glede Tepeša sem ti že napisal, če mu ne bo šlo, bo pač izpadel iz ekipe, ti pa povem, da se nam bo še kolcalo po njem, še bolj pa za Janusom, kajti toliko dobrih rezultatov, kot smo jih v preteklih letih naredili z njim, bomo zelo težko ponovili s kakšnim drugim trenerjem!
Še enkrat pa, ne bodi tako negativen, res to nikomur ne pomaga, marsikoga pa spravi v slabo voljo.
Upam, da se bova tekom sezone skupaj z drugimi velikokrat veselila dobrih rezultatov naših orlov.
weylakuc
# 15.11.2017 ob 12:14
@SBP

Verjetno se zavedaš, da je precej bolj narediti nekaj dobrih treningov, še posebaj pri njegovih letih kot pa skakalca, ki ni v formi vlačit s tekme na tekmo in čakati morebitno eksplozijo.

Celo največji znalci se kdaj pa kdaj umakenjo s tekem ko jim ne gre ampak 18 letnega Domna pa bi morali forsirat?

Ni to eksaktna znanost, kot se nekateri obnašate da je. Poglejte malo druge reprezentance in primerjajte posameznike, vsi imajo nihanja. VSI.
happy schimetzky
# 15.11.2017 ob 12:19
eni ste res smešni. Če pa bi janus pripeljal domna in bi zajca pustil doma, potem pa bi domen pristal na puklu in se ne bi niti uvrstil na tekmo, bi bili vsi pametni, kako je domna forsiral na račun lanske sezone in, da bi si bolj zaslužil biti v ekipi zajc.

Nehajte že s temi "pametnimi", ker vam ne uspeva.

Sploh pa, če domen ni v optimalni formi je bolje, da ostane doma. Še posebej zato, ker je v wisli le ena posamična tekma, tako da ne bo izgubil točkovnega stika že v štartu. In tudi, če bi bil v dobri formi, bi točke še vedno dobil le na eni tekmi ta vikend. Naj bo v miru doma in se pripravi na naslednje tekme in naj dvigne formo. Veliko bolje je tako, kot pa da se ga nafrustrira že po prvi tekmi in bo potem celo zimo v tem famoznem smučarsko skakalnem krču.
mihajloo
# 15.11.2017 ob 11:21
Gremo slovenski orli! Komaj že čakam začetek sezone! Srečno vsem!
Soni
# 15.11.2017 ob 13:49
kolesar666xl
Ja, prijatelj, misliš, da poznaš ustroj naše reprezentance, pa se motiš!
Domen Prevc ni član a ekipe, temveč mlade A reprezentance, za katero sta odgovorna Gorazd Bertoncelj in Matevž Šparovec! Janus je tu kriv lahko samo zato, ker ga je prepustil Bertonclju, kar pa je storil v dobri veri, saj ga je Bertoncelj lani odlično pripravil za tekme SP.
Soditi po eni poletni sezoni, da je s Prevci konec, je pa milo rečeno smešno, Prevci so zelo lepo vzgojeni fantje, ki bodo sigurno storili vse, da bodo še krojili svetovni vrh, vzponi in padci v tem športu so pa povsem nekaj običajnega!
damjannoo
# 15.11.2017 ob 14:52
Zgleda kr faca mali :) Vso srečo mu želim, da bi mu uspelo
Soni
# 15.11.2017 ob 13:02
kolesar666xl
Naloga strokovne ekipe z Janusom vred na čelu je pripraviti tekmovalca na sezono ne pa, da sedaj ugotavlja in interpretira, kakšno je (oz. ni) stanje tekmovalca. Biti že pred začetkom sezone v krizi, je pa res malo neverjetno. Tudi sam se nagibam k tezi, da je Janus zrel za zamenjavo.

Očitno ne veš, da Domen Prevc ne trenira pod taktirko Janusa, temveč Bertonclja. In kje piše, da mora biti skakalec v najboljši formi ravno pred začetkom sezone? Še zdaleč temu ni tako.
TheSpicyOne
# 15.11.2017 ob 12:49
Meni se zdi pa prav da če nekdo še ni v formi, da kakšno tekmo izgubi in popravi zadeve. Slab rezultat na prvi tekmi zna vplivat na psiho, sploh pri skokih.

No Timi, vso srečo na debiju!

Po tekmi bomo lahko komentirali o odločitvah trenerjev, zdaj pa nima smisla brez neke podlage. Mislim da je prav, da zdaj malo zaupamo orlom in trenerjem in navijamo!
SF0100
# 15.11.2017 ob 12:09
Če bo zmaga bomo pa spet

TheSpicyOne
# 15.11.2017 ob 12:49
Pardon, napaka:
kakšno tekmo izpusti*
aqua_a
# 15.11.2017 ob 12:05
Se veselim sezone in spremljanja tekem :) dajmo orli!
FallenLeah
# 15.11.2017 ob 11:54
Čuvat ga :)
Lesinar
# 15.11.2017 ob 11:09
Zeko hoooooooop
drg
# 15.11.2017 ob 16:50
Hoho, nisem vedel, da je Timi naš, Savinjčan. Zakon! :)
el kondor prevc
# 15.11.2017 ob 14:01
Napoved čez vikend ni ravno najbolj obetavna. Veter in sneg. Upam, da bo kaj iz tekem.
jezevec
# 15.11.2017 ob 21:04
Gremo, Timi!
Gremo tudi Tim-Kevin!
morgenstern
# 15.11.2017 ob 17:24
Ja njegov oče je odličen muzikant in član ansambla Slovenski zvoki
cartekmedo
# 16.11.2017 ob 17:39
Gremo Timi Zajc in ostali naši orli!!
taprav gorenc
# 15.11.2017 ob 21:41
Ja Morgenštern mogoče je odličen muzikant,zna pa nerest tudi dober zaključek po špilu,včasih tudi ko ne špila.Tudi razpoloženje se lahko hitro zamenja.

Glede forme bili katerih fantov v naši repreztanci. Nebi zagovarjal Janusa,ampak većji vpliv forme so fantji sami.Nekdo ima talent in postavo,potem se vse sesuje zaradi določenih pritiskov ali razvoja rasti in dozorevanja. Nekateri ne veste kako veliko je pomemno pri skoki letenje,ker za letenje moraš pa imeti postavo,ki pa jo starejši veliko težje vzdržujejo.
Nek mlad pobec ima sigurno boljše predizpozicije,ampak tukaj je vse zelo nestanovitno.Ker najtežje je obdržati formo,kot pa samo priti na vrh.
Torej imamo kar imamo in mislim,da imamo dobro ekipo.
ABADON
# 15.11.2017 ob 12:56
Dej ne zmisljuj si. Kdaj je Domen nazadnje zmagal? Tepes je se vedno precej boljsi od njega.
SLOBloodPatriot
# 15.11.2017 ob 12:16
Voly

# 15.11.2017 ob 12:01


Dragi prijatelj, jaz ne širim negativne energije, nasprotno, želim, da se nepravilnosti, krivice in nepotizmi odpravijo iz skakalnega strokovnega štaba na čelu katere anemično sedi Goran Janus. A sem jaz morda kaj grdega napisal čez Timija Zajca? Saj prav, da skače on in da je zraven, losat bi se morali nesposobnega Tepeša, namesto njega pa dati priložnost šampionu Domnu. Nisem noben trol in me močno žalosti, da imaš takšno negativno mnenje o meni, saj imam jaz o tebi vedno le najboljše. Če opozarjam na napake in nepravilnosti, še ne pomeni, da sem slab človek. Jaz želim samo najboljše naši skakalni reprezentanci in našim orlom, zato pa opozarjam, ker me takšne svinjarije bolijo.
kolesar666xl
# 15.11.2017 ob 12:07
@SBP
Kaj je s teboj narobe? Bertoncelj sam je povedal kakšno je stanje glede Domna v tem trenutku in tudi Janus je jasno povedal, da se bo priključil takoj ko se sestavi in doseže željeni nivo forme.


Naloga strokovne ekipe z Janusom vred na čelu je pripraviti tekmovalca na sezono ne pa, da sedaj ugotavlja in interpretira, kakšno je (oz. ni) stanje tekmovalca. Biti že pred začetkom sezone v krizi, je pa res malo neverjetno. Tudi sam se nagibam k tezi, da je Janus zrel za zamenjavo.
kolesar666xl
# 15.11.2017 ob 17:10
@soni

jaz ti ne bom rekel (tudi v tvojem 'pokroviteljskem' tonu ne) 'prijatelj', ker to pač nisva. takšnemu poznavalcu skokov, za kakršnega se imaš ti, se ne oporeka, lahko pa povem svoje mnenje (ki je seveda nasprotno od tvojega in po tej analogiji, te tudi ne priznavam za strokovnjaka za skoke).

v kateri ekipi je domen formalno, je čisto nepomembno. nastopal in spadal je v 'a' in s tem je vse povedano. če hočeš razumeti, prav, če ne, tudi.

v zgodovini skokov je bilo kar nekaj odličnih tekmovalcev, ki so se soočali s krizo in praktično čez noč niso več znali dobro skakati, vendar zelo malo takšnih, ki so se 'vrnili'. domnu rojijo po glavi vse druge zadeve, kot so skoki, ceneta sploh ni nikjer več, petru pa naj se slučajno ta vikend zgodi nadaljevanje v slogu zadnje sezone in bo njegova glava polna dvomov. 'idealno' za skakalca. če se motim, bom navdušen.
kolesar666xl
# 15.11.2017 ob 13:29
@soni

dobro vem, kdo ga trenira. ti pa očitno ne veš ostalih dejstev oz. jih ne upoštevaš: domen je član a ekipe in posledično je za to odgovoren janus. in domen ni šel k bertonclju trenirati po lastni ali bertoncljevi volji, temveč po odločitvi janusa (kar je prav, da se razumemo).

strinjam se, da ni potrebno, da je tekmovalec na začetku sezone v vrhunski forrmi, vsekakor pa je potrebno, da že ima primerno podlago. domen je nima in je v popolnem razsulu. in bertoncelj je povedal, kje je problem ... pravzaprav podobno, kot pri petru ...skoki niso več na prvem mestu (denar, izpiti, posel, dekleta,...) in zato sem zadnjič napisal - zaton bratov prevc. mislim, da se (žal) ne motim.
veza
# 15.11.2017 ob 22:47
Bertoncelj naj zamenja Janusa, potem pa naprej.
Rui
# 15.11.2017 ob 16:04
Letošnja sezona bo žal pokazala, da je G. Janus precenjen trener.

Od vsega talenta katerega premoremo bi enostavno morali biti rezultati boljši, tako pa se nekateri talenti "utapljajo" v povprečju in ne najdejo izhoda iz krize.

Tako nima smisla kaj preveč, ker se bo menjava strokovnega štaba verjetno zgodila po tem olimpijskem ciklusu, tako da nas čaka verjetno povprečna sezono z nekaterimi prebliski ali pa kakšno nov obraz (Zajc) za kar pa tako Janus nima nekaterih zaslug, čeprav se mu jih potem prepisuje...
zoran-stimac
# 15.11.2017 ob 16:56
domen prevc bi moral blestet u ovim letima a on ne skače u a reprezantanci.upam da je mladeniču prišel kraj
a-dee-jay
# 15.11.2017 ob 14:15
@fritaja ni težko biti v vrhu v športu, ki se ga resno loteva izjemno malo držav.
a-dee-jay
# 15.11.2017 ob 13:54
Kar minusirajte moj zgornji komentar. Ampak dejstvo je, da sem povedal čisto resnico :).
SLOBloodPatriot
# 15.11.2017 ob 12:20
Ne mi prosim govoričiti, da je Tepeš v boljši formi od Domna Prevca in da bo zato zraven na tekmi v Wisli. To je tako prazno natolcevanje, ki ne pije vode. On je zraven zato, ker ima neposredno koristi tudi Goran Janus.
SLOBloodPatriot
# 15.11.2017 ob 12:06
weylakuc

# 15.11.2017 ob 11:54


Dragi kolega, ne boj se, z menoj je vse vredu. Na to vprašanje bi ti moral odgovoriti Goran Janus. Z njim pa pomojem mnenju ni vse vredu. Okužen je z nepotizmom. Tega Tepeša juniorja zvesto vlači sabo na vsako tekmo, a nikol ni nič od njega. Šampionu Domnu pa ne pusti zraven, da bi se iz dragega neobrušenega kamna izbrusil diamant. Niti priložnosti mu ne da, se ga znebi kot plevel že pred uvodno tekmo in mu tako onemogoči visoko uvrstitev v skupnem seštevku že pred štartom. Kaj pa bo Tepeš pokazal v Wisli? Če bo mala sapica v hrbet, bo puknil pri 90m in bo okol 60 mesta. Če pa bo majhen vzgornik, bo skočil solidno, potem pa se bo v finalni seriji pokakal, tako kot se je vedno v lanski in bo zopetv na repu uvrščenih. Domen pa je nepridvidljiv dark horse in lahko preseneti na vsaki tekmi ter zmaga. Tega pa pri Juriji ni za pričakovati.
a-dee-jay
# 15.11.2017 ob 13:48
Spet je prišel čas, ko se bo se bo štiri mesece non stop pisalo na slovenskih portalih o tem športu, ki ga dejansko spremlja samo 7 držav.
crtomirjansa
# 15.11.2017 ob 11:54
Ojoj spet ta cas leta in lovljenje norme rtv-ja: 1 smucarski clanek/1 uro... :(
SLOBloodPatriot
# 15.11.2017 ob 11:50
Mladenič Domen Prevc, lanskoletni 6. skakalec zime, nosilec rumene majice, 4-kratni zmagovalec tekem svetovnega pokala ni prepričal "velestrokovnjaka" Gorana Janusa, glavno, da ga je prepričal Jurij Tepeš, največji krvnik slovenskih skokov na ekipni tekmi SP v poletih v Kulmu, da ne naštevam dalje in dedič očetove jadrnice na kateri ima Goran Janus zagarantirane vsakoletne počitnice na križarjenih po Jadranu, Mediteranu...
Izbor
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Zimske olimpijske igre
link
Kranjec prvi Slovenec po 22 letih v elitni sedmerici
20
2. marec 2018 ob 09:49 V zadnjih letih se z besedo doping največ povezuje Rusijo, zato ni presenetljivo, da so prav športniki iz te države zaradi dopinga na zimskih olimpijskih igrah izgubili največ medalj.
Več novic ...
Kazalo