Zimski športi
Domen Prevc
Domen Prevc je lani zmagal v Ruki, Klingenthalu, Lillehammerju in Engelbergu. Foto: www.alesfevzer.com
Domen Prevc
Pravi, da pride zelo dober trening, ko kakšen skok zelo odstopa, in to prenese tudi na naslednjega, potem pa, ko zamenja skakalnico, se mu ritem nekoliko podre in se znova išče. To želi do sezone še popraviti. Foto: BoBo
Domen Prevc
Domen v značilnem položaju med letom – agresivno z glavo med smučmi. Foto: BoBo
Domen Prevc
Znova je treniral z mlado reprezentanco, kar se mu zdi prav, saj je lažje, ker ima družbo. Foto: BoBo

Dodaj v

Stabilnejša zima brez velikih nihanj glavna želja Domna Prevca

Pri Slatnarju dobi to, kar želi
23. oktober 2017 ob 08:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

V lanski zimi najboljši slovenski smučarski skakalec Domen Prevc pravi, da novo sezono pričakuje fizično in psihično močnejši, kot je bil lani.

"Poleti je vse normalno potekalo. Uvedli smo nekaj manjših sprememb in se letošnje sezone lotili malce drugače kot lanske. Dobro je bilo, da sem bil poleti bolj stabilen. Počasi stopnjujemo formo in mislim, da se pripravljenost izboljšuje. Želimo doseči stabilne rezultate, cilj pa je, da ne bo pozimi takih nihanj, kot so bila lani, in da bomo na tak način izpeljali celo sezono," je povedal najmlajši izmed bratov Prevc. Tudi pred letošnjo sezono je treniral z mlado reprezentanco, ki jo vodi Gorazd Bertoncelj. Kot je dejal, so trenažni proces nekoliko spreminjali, toda, kot je pristavil, spremembe niso bile velike, saj takšne tudi niso dobre: "Spremembe moraš uvajati do nekega odstotka. To lahko prinese rezultat."

Lani je vse presenetil na uvodu v sezono, letos pa zimo po lastnih besedah pričakuje predvsem psihično močnejši, kot je bil: "Sam pri sebi vem, kje sem in kako skačem. Morda je bilo lani presenečenje za javnost in medije, ker niso točno vedeli, kaj se s kom dogaja in kako skačemo. Niso poznali primerjav, tudi mi nismo govorili, kakšno je stanje in kdo je v formi, kar se mi zdi prav. Je pa samoumevno, da sem letos fizično močnejši. Sem starejši in sem tudi malo zrasel. S treningi normalno pride boljša telesna pripravljenost. Večji napredek je bil tudi po psihični plati, da bom res pripravljen na zimo."

Tudi letos želi uživati na skakalnicah
Poleti ni veliko skakal, ni se udeležil tekem velike nagrade, je pa zato nastopal v celinskem pokalu in na zadnji postaji v Klingenthalu skočil na tretje mesto: "Zadovoljen sem s tem, da sem lahko vzel na primer slabšo opremo, znošene smuči, pa sem bil še vedno tretji, kar je zelo dober rezultat, saj je poleti konkurenca na celinskem pokalu še zelo močna. Iz tega vidika sem zadovoljen in se veselim zimske sezone." Domen, ki je junija postal polnoleten, je v svetovnem pokalu lani zasedel šesto mesto. Zbral je 963 točk in bil najboljši med slovenskimi skakalci. Fantastično je začel zimo, ko je na uvodni tekmi zmagal, na prvih štirih preizkušnjah je kar trikrat skočil na najvišjo stopničko, kar mu je zatem uspelo še v Engelbergu. V Švici je bil drugi in prvi, kar je bila imenitna popotnica pred novoletno turnejo. V boj za zlatega orla se je podal kot prvi favorit, a na sloviti turneji štirih skakalnic ni bil konkurenčen najboljšim.

Druga polovica sezone je bila slabša. Do novoletne turneje je namreč zbral kar 540 točk, torej na prvih sedmih od skupno 26 tekem več kot polovico točk. V Wisli je rumeno majico prepustil Kamilu Stochu, zatem pa je imel kar nekaj težav, saj je dolgo iskal prave občutke. Zato letos upa, da bo med zimo manj nihanj: "Zadovoljen bom, tako kot sem bil lani, če bom užival na tekmah. To pomeni, da bom zadovoljen s skoki in bom z nasmeškom odšel s prizorišča."

Pri Slatnarju dobi to, kar želi
V tej zimi so jasno vrhunec olimpijske igre. Prevc se lani v Pjongčangu ni najbolje znašel, ko je bil na generalki v Južni Koreji 17. in 24. Tedaj ni bil v najboljši formi, iz lanske sezone pa so mu bolj oziroma v lepšem spominu ostale letalnice: "Ne morem reči, da so olimpijske igre že v mojih mislih. Bolj funkcioniram na tak način, da grem s prizorišča na prizorišče in skušam tam uživati. Tako je najprej zagotovo Vikersund, potem Planica in šele nato olimpijske igre. Poskušal bom uživati, se sprostiti in dati vse od sebe."

Domen, ki se je A-reprezentanci pridružil na kondicijskih pripravah pred dvema tednoma, pravi, da ga pred sezono čaka še kar nekaj dela, za kar pa je še dovolj časa. Ta bo namenjen tudi preizkušanju opreme, drugače od starejšega brata Petra pa 18-letni mladenič še naprej prisega na Slatnarjeve smuči: "Tudi nove 'dile' moram še preizkusiti. Se bom pa še naprej držal Slatnarja, kajti vedno mi zna narediti točno take smuči, kot jih hočem. Po mojem mnenju je to res velika prednost, saj se lahko dogovoriš to, kar želiš."

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Voly
# 23.10.2017 ob 10:52
Domen trenira pri Bertonclju, poleg njega pa še Bartol, Jelar, Pavlovčič in Osterc, ostali iz A ekipe pa pri Janusu in Grilcu. Sedaj bomo lepo videli kdo je uspešnejši .
Je pa še en velik talent, to je Timi Zajc, ki je pri še ne 17-letih postal članski državni prvak pred kakšnim mesecem v Kranju.
Rockos
# 23.10.2017 ob 09:15
Zamenjamo 5 stopničk za eno olimpijsko medaljo :)
Soni
# 23.10.2017 ob 10:57
borchica
Ampak kondicijske priprave imajo tudi vrhunski šahisti pred vsakim daljšim dvobojem ali turnirjem.
Skakalci imajo v štirih mesecih izjemno naporen ritem tekmovanj in brez gole kondicije ne vem kako bi...
Ples
# 23.10.2017 ob 13:38
Sem starejši in sem tudi malo zrasel.

;)
Uspešno sezono, Domen!
vombat98
# 23.10.2017 ob 10:50
torej skakalec v višino tudi ne potrebuje nikakršne kondicije??
Voly
# 23.10.2017 ob 13:47
@vinklj.kugla
Seveda vem, da je tebi zabavno , ker ne maraš zimskih športov.
Ja, @Trooperju sem dal tudi jaz minus, ker upam, da nima prav in da bomo dobili nekaj medalj. Seveda bi verjetno bera bila boljša z Ilko, da bi bili pa kar brez medalj, pa upam, da se ne bo zgodilo.
In imel sem občutek, da je to napisal škodoželjno, kot tudi ti vedno pišeš.
Celjan27
# 23.10.2017 ob 09:55
@tedomedo:

Ja, samo Domen Prevc je navijač Olimpije, tako da nima veze z Milaničem in MB-jem:))
cartekmedo
# 23.10.2017 ob 15:02
Vso srečo Domnu in našim ostalim orlom v novi sezoni!
Gepard007
# 23.10.2017 ob 11:40
Zanimivo. Domnu je pa Slatnar všeč...
Soni
# 23.10.2017 ob 12:26
@dR9d
No, pretiravati ni treba, tudi skakalec vloži v vsak skok ogromno energije. Je pa res in zato sem tudi to napisala, da potrebujejo kondicijo in eni in drugi.
Hotela sem povedati, da vsak vrhunski športnik in tudi šahist seveda potrebuje vrhunsko kondicijo.
tedomedo
# 23.10.2017 ob 09:19
Vsi morajo zaradi sponzorjev pred tekmo ali sezono lagati, da pričakujejo uspeh. Smo videli, kako je Milaniću uspela napoved pred tekmo z Liverpoolom.
themetun
# 23.10.2017 ob 11:42
Aja, ker naj bi Domen navijal za Olimpijo, bi morali njegovo napoved rpimerjat z napovedmi Biščana proti Fc Vaasa? No, saj tam res igrajo neki Ahonneni in Hautameakiji.
Zbornaya Komanda
# 23.10.2017 ob 13:17
Res je, tako kot šahisti tudi skakalci potrebujejo vrhunsko kondicijo, da ne zaspijo, medtem ko dve uri ali več čakajo v toplem prostoru na vrhu skakalnice na svoj 5-sekundni nastop. In včasih celo dvakrat na dan, če vremenski pogoji to omogočajo!
Celjan27
# 23.10.2017 ob 14:54
@themerun:

Hahaha, imas prav:) mogoc je ravno zaradi fincev zacel navijati za Olimpijo. Vprasanje pa je, ce Pero se navija za MB po tem debaklu:)
zoran-stimac
# 23.10.2017 ob 17:30
stabilnejši bo sclierenzauer,poljaki,nemci,a ne prevci
vinklj.kugla
# 23.10.2017 ob 16:30
vsi statistični indeksi kažejo na to da letos medal ne bo. oz možnosti zo zelo majhne. zdej pa ce se postavte na glavo se stevilke ne bodo spremenile!
cartekmedo
# 23.10.2017 ob 15:05
Boljše biti vijolčasti kot zeleni.
cartekmedo
# 23.10.2017 ob 15:04
Edino kaj štejem Domnu v minus je lih, da je navijač Olimpije.
saturnsky
# 23.10.2017 ob 12:13
A se počasi začenja RTVju najljubša in najbol poceni tema. ?
samy joe
# 23.10.2017 ob 12:17
NEEEEEEEEEEEEEEEEE, samo skokov še ne gonit. Jih bo celo zimo pa še do Marijinega vnebovzetja polno. Jaz grem drugam.
dR9d
# 23.10.2017 ob 11:39
@soni
šahisti porabijo v enem dvoboju več energije kot skakalci za 100 skokov, da ne govorimo o dorkačih f1 ki tudi samo sedijo kakor nekateri mislijo
vinklj.kugla
# 23.10.2017 ob 12:00
mi je prav zabavno kako ste zminusiral trooperja. mi lahko kdo od minusarjev pojasni to? ker glede na vse kazalce pred sezono je trooperjeva napoved boj točna!
borchica
# 23.10.2017 ob 10:24
Domen, ki se je A-reprezentanci pridružil na kondicijskih pripravah pred dvema tednoma,

Ne razumem, zakaj skakalce utrujajo s kondicijskimi pripravami. Potrebujejo kondicije, da se spustijo po skakalnici, skočijo in pristanejo. Če so to res kondicijske priprave, je to neumnost. V bistvu kondicijske priprave zmanjšujejo eksplozivnost, ki jo skakalci najbolj potrebujejo.
Če so pa fizične priprave, kjer skrbijo za eksplozivnost in moč, je pa druga stvar in bi lahko tako trenerji kot novinarji začeli uporabljati drug termin.
Trooper
# 23.10.2017 ob 09:12
Letos bo super zimska sezona... Brez medalj. :)
Izbor
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Kazalo