Zimski športi
Timi Zajc, Peter Prevc
"Predvsem se želim prepustiti, da to, kar znam, naredim dobro. Nočem preveč razmišljati o napakah, ker če preveč razmišljam, bolj kompliciram," je povedal Peter Prevc, ki poudarja, da je konkurenca v svetovnem pokalu zelo strnjena. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Kranjec
Robert Kranjec si je lani tik pred začetkom sezone poškodoval koleno in zaradi operacije izgubil celo zimo. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Lanišek
Anže Lanišek je lani v Pjongčangu s četrtim mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com

Prevc na prvo tekmo odhaja pripravljen, samozavesten in miren

V soboto v Wisli ekipna, v nedeljo pa posamična tekma
14. november 2017 ob 16:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pred zimo se je predstavila nordijska reprezentanca. Prvi začenjajo skakalci, od katerih se največ pričakuje. Peter Prevc bo branil olimpijski kolajni in naslov svetovnega prvaka v poletih.

Smučarje skakalce prvi preizkušnji čakata konec tedna v Wisli, kjer se bodo preizkusili na ekipni (sobota 16.00) in posamični (nedelja 15.00) preizkušnji. Glavni trener slovenskih lovcev na daljave Goran Janus bo na Poljsko v četrtek popeljal Roberta Kranjca, Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča, Jurija Tepeša, Tilna Bartola, Timija Zajca in Petra Prevca. Zima, v kateri je v svetovnem pokalu zopet nekaj novosti, bo dolga, urnik pa strnjen. Letošnja sezona prinaša največji športni dogodek, olimpijske igre, ob tem pa se bodo skakalci merili še v Oberstdorfu za žlahtne snežinke, kot je to v navadi - vrhunec predstavlja novoletna turneja, za Slovence pa so nekaj posebnega tudi sklepne tekme v Planici.

Na vseh omenjenih vrhuncih je Peter Prevc že blestel. Novoletno turnejo je osvojil pred dvema letoma, pod Poncami je tudi že zmagoval, v Oberstdorfu bo branil naslov svetovnega prvaka v poletih izpred dveh let s Kulma, v Pjongčangu pa olimpijsko srebro ter bron iz Sočija. "Le okoli božiča je malo zatišja, sledijo pa vrhunci od novoletne turneje, svetovnega prvenstva in olimpijskih iger do zaključka v Planici. Želim si, da bom na tekmah mirnejši, kot pa sem bil lani, ko je bila cela sezona neko nezadovoljstvo in negodovanje nad samim seboj. Želim si, da bom skakal umirjeno in čez tekme lepo rasel ter z njih odhajal zadovoljen," je povedal 25-letni Prevc, ki tokrat v ekipi ob sebi ne bo imel nobenega izmed mlajših bratov, saj se nista uvrstila v ekipo.

Peter Prevc z opremo trenutno zelo zadovoljen
Po sezoni, ko ni imel prave konkurence in je osvojil vse, kar se je dalo, je imel lani ogromno težav, tudi poletni del se letos ni izšel po načrtih, vendar pa zdaj bolj optimistično pričakuje sezono, kot jo je po koncu poletne velike nagrade: "Zdaj sem bolj miren. Čakam, da gremo. Sem pripravljen, samozavesten in lahko sem tudi miren, saj vsa oprema "štima". Po koncu poletja še ni bilo pravega materiala. Čevlje smo imeli obrabljene in nismo vedeli zaradi česa. Zdaj smo to lepo izpeljali in oprema je pripravljena. Z njo sem zadovoljen. Dobro je, da imam že zdaj izbrano, kaj bom imel na prvi tekmi."

"V novo sezono greš predvsem z vprašanjem, kje sploh si. Kar smo natrenirali, smo. Moram si zaupati in upati, da bo na tekmi šlo tako. Kar se treninga tiče, bi vedno lahko bila kakšna stvar boljša, a ko se sezona začne, se ne smeš obremenjevati. Treba je ostati miren in želim si, da sproščeno odskačem prvo tekmo. Rezultatskih ciljev si tudi ne moreš zadati, potem ko si imel čez poletje tako mešanico izidov. Nezadovoljen bi bil, če bi na silo hotel izsiljevati dobre skoke. To je tisto, kar mi je poleti povzročalo težave in sem si zaradi tega tudi otežil poletje. Najmanj bi bil zadovoljen, da bi sam sebi kompliciral tekmo," je dodal Prevc, ki je ob tem še pristavil, da ga je zelo razžalostila vest, da si je znova težje koleno poškodoval Norvežan Kenneth Gangnes, ki je zaradi takšne poškodbe izpustil že lansko sezono, v zimi, ko je bil Peter nepremagljiv, pa je v svetovnem pokalu zasedel tretje mesto.

Kranjec pozornost posvetil eksplozivnosti
Peter Prevc je lani zaradi slabe forme izpustil Wislo, kjer je manjkal tudi Kranjec, a on zaradi poškodbe. Tako kot Gangnes je tudi Robi izpustil celotno zimo. Zdaj je najizkušenejši slovenski skakalec pripravljen na vrnitev v svetovni pokal, kjer bo letos minilo že 20 let od njegovega debija: "Pripravljalni del je bil zelo dolg. V bistvu sem v pogonu od marca naprej. Veliko je bilo priprav, udeležil sem se tudi večine tekem, tako da je bila kar dolga. Preprosto sem morali dati to čez, ker sem moral zaradi rehabilitacije pridobiti eksplozivnost in moč. Pač je bil tak proces. Največ pozornosti sem posvetil eksplozivnosti in si prizadeval za to, da ohranim mehkobo, saj je bilo med rehabilitacijo res veliko fitnesa in se je nabralo veliko enakih gibov. To je bilo treba presekati, ampak je šlo vse zelo dobro."

"V bistvu sem nekatere občutke po vrnitvi na skakalnice kar hitro dobil, le nisem znal nekako povezati celote. Recimo je bil počep zelo dober, pa se potem nisem dobro počutil v zraku, ali pa obratno," je dejal 35-letni rekorder po številu poletov čez 200 metrov. Kranjec je pred štirimi leti v Soči odpotoval v izvrstni formi, vendar se je na olimpijskem prizorišču poškodoval. Veliko razočaranje je bilo, da je ostal brez možnosti boja za kolajne, ki jo sicer že ima z iger leta 2002, ko je bil z ekipo bronast. Tudi na svetovnem prvenstvu v poletih je že osvojil medaljo, saj je leta 2012 v Vikersundu postal svetovni prvak: "Seveda so olimpijske igre in svetovno prvenstvo že nekje v mislih, a do takrat je še daleč. Je treba narediti še marsikaj vmes, v miru opraviti s prvimi tekmami in počasi stopnjevati formo."

Laniškova osnova že med poletjem dobra
Z najboljšo popotnico pa zimo pričakuje Lanišek, ki je poletno veliko nagrado končal z drugim mestom v skupni razvrstitvi. Hkrati je dobro skakal tudi lani na olimpijski skakalnici, ko je sicer sezono začel zelo slabo, a v Južni Koreji je na večji napravi zasedel četrto mesto. "Pri skokih smo v tem zadnjem obdobju delali pri malenkostih. V bistvu je bila osnova vsaj pri meni že med poletjem zelo dobra. Naredili smo veliko skokov na ledeni smučini. Zahvala vsem delavcem, ki so nam to omogočili, bi pa si morda želeli kdaj še več treningov na snegu in upam, da bodo tudi to uredili v Planici," je povedal 21-letni Domžalčan, ki bo konec januarja prvič postal očka.

VIDEO
Janus: Cilj na OI in SP-ju v poletih je medalja
VIDEO
Prevc želi sezono začeti čim bolj mirno
Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Voly
# 14.11.2017 ob 17:06
Peter bi moral v celinski pokal.
A bejž? Kako pa ti to veš? Si bil na treningih naših in si se po rezultatih treningov tako odločil?
Voly
# 14.11.2017 ob 17:04
Ne vem, v Delu je bil v ponedeljek objavljen intervju z njim, tam pa mi ni deloval ravno samozavestno.
Mislim, da je pri njemu najbolj pomembno, da ne razmišlja preveč o preteklosti, temveč gre v sezono kot napadalec novih vrhunskih rezultatov, ne pa kot branilec prejšnjih. Ko se bo sprostil, bo sigurno spet zraven.
Bo pa v novi sezoni za nas domače navijače zanimivo katera trenerska opcija bo bolj uspešna, torej, ali bodo boljši varovanci Janusa ali pa mladi, ki trenirajo pri Bertonclju, to so D.Prevc, Zajc, Bartol, Jelar, Osterc in Pavlovčič.
PikiMiki
# 14.11.2017 ob 17:45
Končno skoki :)
vapor22
# 14.11.2017 ob 17:41
Peter ima očitno samo težave z glavo. Če se mu uspe sprostiti, in že prvo tekmo narediti dober rezultat potem se bo sprostil in spet bo na vrhu. Zdi se mi da so skoki šport kjer sproščenost igra še bolj izrazito vlogo kot kje drugje. Upam da so psihologi opravili dobro delo.
zmajmun
# 14.11.2017 ob 17:51
vsaj dva redno med deset, pa kaki štirje,pet v finalu...
ena ekipna zmaga pa še kako drugo ali tretje mesto...
sej ne zahtevam dost za moje pojme...talenta imamo dost
LosAlamos
# 14.11.2017 ob 17:12
Ko športnik reče "moram si zaupati" veš, da ni samozavesten ampak, da pa se pripravlja motivira na to, da enkrat si bo zaupal.
ajvard
# 14.11.2017 ob 19:58
naši so odlični, upajmo, da se bodo uvrščali visoko, je pa konkurenca izjemna. odločajo malenkosti.

navijajmo za naše, ko so te malenkosti na naši strani in osvajajo medalje, pa tudi takrat, ko se ne izide.

gremo Orli! pravi navijači smo vam ob strani!
boboman
# 14.11.2017 ob 20:12
Z vsem spostovanjem do Petrke, mislis veckrat pogledat v kozarec med aktivno kariero?
Sem pa ze bolj na strani Vollya..., it v tekmo napadat vrhunskee uverstutve ne pa v glavi branit prva mesta.... in si mislit sam to se mi se poklopi pa sem prvi....lepo it v iz tekme v tekmo s stopnjevanjem forme... sodili bomo pa po sezoni. Se ni tako dolgo nazaj da se nebi spomnil kako smo trepetali ce bomo mel kazga med 10, al pa 15. ali drzal pesti da bo Jajc med pet.. v zadnjih letih smo se kr malce razvadili in to vecinoma po zaslugi Prevcev, ni potrebno da jih dajemo v nic, so prevec naredili za sloski skoke in sport.
sikira
# 14.11.2017 ob 19:27
se dve sezoni nazaj so VSI govorili janus je car sedaj nekateri od teh istih navijacev najbrz sedaj zelijo da izgine..prisla je nova sezona nove moznosti za uspeh nova borba samo navijaci se sedaj enkrat vselej izjasnite ali boste navijali za slovenske skakalce ali pa boste ponovno pljuvali cez njih..se dve leti nazaj ni bilo forumasa ki bi pljuval cez slakalce( seveda logicno slovenci so se ob teh odlicnih uspehih pocutili ponosne ker so slovenci..danes pa se mnogo teh slovencev spet sramuje svojega porekla) odlocite se skratkanal boste vedno hejterji al boste za vedno navijaci..polovica vas je takih ki se iz hejterja prelevi v najvecjega navijaca sele takrat ko kakemu skakalcu gre..podn pd navijacev( pa brez zamere to ne mislim za vse tiste prave navijace spostujem :)
bodirog
# 14.11.2017 ob 17:17
A je Domen naredu maturo? Kok je pisal?
mihajloo
# 14.11.2017 ob 22:26
Kakšna negativnost med komentarji. 50% komentarjev je negativa ali pa trolanje.
Lepo zrcalo slovenskih športnih navijačev....

Ko gre "smo ponosni na Petra!", "ponosni na košarkarje!", "ponosni na Tino", ko pa ne,
te ponosneže prevzame pljuvanje, norčevanje, itd.

Pa še nekaj, ponosen si lahko nase, na svojega otroka, na nekoga/nekaj pri čemer si bil soudeležen, si prisustvoval, si doprinesel..
Slepite se, če si z dosežki športnikov krepite svoj ponos.
Starliner
# 14.11.2017 ob 19:13
pazi_mina je napisal: "Peter bi moral v celinski pokal"

Ti bi pa moral v svetovni pokal, da bi celi Sloveniji dokazal, da je možno biti 10 let na vrhu in pobrati 10, če ne celo 11 VKG, ne pa samo biti strašno pameten kot anonimni uporabnik.
marjan1953
# 14.11.2017 ob 18:18
vapor22@
Točno to, kar sem hotel napisati tudi sam. Bravo! To je pravo dejstvo! Vseeno pa verjamem, da nas bo Pero še velikokrat razveselil.
tedomedo
# 14.11.2017 ob 17:27
Pred tekmo morajo vsi v vsakem športu zaradi sponzorjev umetno reči, da bo uspeh. Peter je prej dostikrat povedal, da mu glava delate težava, tako da ničesar ne pričakujem od njega.
taprav gorenc
# 15.11.2017 ob 21:51
Ja kaj hočete samo zmage,da bo potem ratal dolgcajt?

Najbolš,da zamenjamo vse skakalce z trenerjem na čelu! Katere vzamemo?

Mah ne bomo iskali na skandinaviji ali pri jodlarji,ker jih imamo vse v kompletu na tem forumu.

Tudi za opremo ne bo problem,ker točno veste kaj je najbolše?
DAbears
# 14.11.2017 ob 17:52
Z lahkoto zmagamo wislo tu ni nobenega dvoma

GOOO SLOVENIJA
Heisenberg
# 14.11.2017 ob 22:34
@SLOBlood, si ze 1000-krat povedal eno in isto. Prosim pojdi ti za trenerja, s svojim izjemnim znanjem, izkušnjami in inteligenco bomo harali vsako tekmo.
Ples
# 14.11.2017 ob 21:35
Lanišek bo pa že očka? Zgodaj je začel.
pppp
# 15.11.2017 ob 00:51
Lanisek bo ocka, haha kaj? :) Ja cestitke no!
astro
# 14.11.2017 ob 22:27
Ampak kdaj bodo vendar že zamenjali ta obupno grda pokrivala. Prav grdo jih je videti kljub smehu.
Drugače pa - Srečno, fantje!
agenda21
# 14.11.2017 ob 19:28
Fantje rabjo samo še adrenalin v kri, pa bo letel:)
V povprečju 900m vseh 7 skupaj na serijo:)
Mogoče nova motivacija; kolk metrov skupaj na serijo za celo ekipo.
slamič
# 14.11.2017 ob 17:37
Že po prvi tekmi bo več ali manj jasno kje smo in kaj lahko letos pričakujemo od skakalcev. Upajmo na najboljše.
svabo
# 14.11.2017 ob 17:19
Lanišek je prvi mož Slovenskih skakalcev. Pričakujem, da bo njegovi pripravi na tekme posvečen največji del ekipe. Ostali se borijo da pridejo med 30.
stewie
# 15.11.2017 ob 14:47
vinklj.kugla
# 14.11.2017 ob 19:11
ta sezona bo jalava kar se tiče uspehov slovenskih skakalcev! tu ni nobenega dvoma! lansko leto smo lepo apeliral da naj janus odide kar bi bla edina rešitev za nov bleščeč začetek slovenskih skokov! ampak ne, navijaču ste se prenevedal na veliko kritiziral tiste, ki smo klicali k odstopu janusa! no, sedaj pa imate! kar zapišite si ta moj komentar pa bomo po koncu sezone ugotovili kdo je imel prav! kar zapišite si!


Kdo je kaj apeliral? Jaz nisem nič zasledil, da bi javno kdo govoril, naj Janus odstopi.
Si mislil tu na tvoje pisanje sem gor? Veš, komentiranje člankov na tem portalu se ne šteje kot nek javni apel. Tudi, če bi se pod njim podpisal sam predsednik smučarske zveze, kaj šele nek xy uporabnik, ki je obenem lani jeseni še pisaril o zimskih športnih kot o nečem eksotičnem, ki samo jemlje pozornost pravim športom, predtem pa poleti zlival gnojnico še po dobitnikih slovenskih kolajn na olimpijadi v Riu.
pazi_mina
# 14.11.2017 ob 19:26
Pazi_mina ima najboljše zfravilo za Petra...en konkreten "tour de betul"
Haribo
# 14.11.2017 ob 18:57
Peter mora samo urediti glavo. Talent pri njem ni sporen. Poleg fizične priprave, ki je tako ali tako osnova, ki jo ima vsak športnik je pogosto najbolj pomembno, da 100% zaupaš vase in si miren ter fokusiran na to kar delaš, če ne telo preprosto ne da vse od sebe. Je pa to pogosto težko, če ti ne gre in ne gre, zato se pa dogajajo v recimo nogometu razni naleti in krize ekip, ko ti prav vse gre ali pa ne. Pri skokih je pa to še toliko bolj pomembno.
keka77
# 15.11.2017 ob 08:09
Prevc, ne hvali dneva pred nocjo.. Vso sreco!
anze82
# 14.11.2017 ob 23:40
Pero je res enigma.zelim seveda vrh.ampak nek obcutek me ne preprica
FallenLeah
# 14.11.2017 ob 21:48
@Ples njegova izbranka je starejša od njega, tak da je moral pohitet x)
ajvard
# 14.11.2017 ob 20:40
pazi_mina

koristilo je mnogim, tudi Nykanenu, ki se je včasih dobesedno primajal na zaletišče.
pazi_mina
# 14.11.2017 ob 20:31
boboman
# 14.11.2017 ob 20:12
Prijavi neprimerno vsebino
Z vsem spostovanjem do Petrke, mislis veckrat pogledat v kozarec med aktivno kariero?

natanko tako...skakalci morajo bit sproščeni, ne pa zategnjeni...ne vem kakšne to psihologe imajo...vse so že probali, najbolj očitnega pa še ne, lepo je zadnjič peterka pokomentiral, da se mogoče prevčeva glava trenutno preveč s skoki ukvarja zato je pozabu skakat in da je v takem pimeru najboljši trening dva tedna luftanja
iluvatar
# 14.11.2017 ob 18:43
Upajmo, da res. Tudi Hadalin in oni drugi sta oni dan pred tekmo trdila enako..
tedomedo
# 14.11.2017 ob 18:20
Vprašanje je, s katero glavo ima težave :)
Trooper
# 14.11.2017 ob 17:18
Z lahkoto v trideseterico.
SLOBloodPatriot
# 14.11.2017 ob 19:37
Samo novi trenerski štab lahko reši Petrovo glavo in psiho. Treba je konkretno zamenjati vzorec, potek dela, treninga. Z Janusovim eksperimentiranjem ter filozofijo dela, katera očitno ne deluje, so že vsi preveč nasičeni, naveličani en drugega, treba bi bilo komplet vse zamenjat, šokirat glave, da se resetirajo, potem pa bi prišli tudi dobri rezultati. O tem sem prepričan.
jezevec
# 14.11.2017 ob 17:32
Srečno, Tim-Kevin!
SLOBloodPatriot
# 14.11.2017 ob 19:27
Močno si želim, da bi naši orli v letošnji olimpijski zimi razturali, a se bojim, da to pod Janusovim vodstvom žal ne bo mogoče. Samo poglejte, kaj je napravil iz šampionov, iz zmagovita brata Prevc je dobesedno naredil povprečna skakalca, Domna se je celo znebil. Najprej bi bilo treba Goranu pokazati vrata, poiskati novega trenerja, ki bi s seboj prinesel neko novo svežino in delovno zagnanost, motivacijo, samozavest.
pazi_mina
# 14.11.2017 ob 18:12
Peter bi se moral malo bolj po Peterki zgledovat...malo prevec je zategnjen...
zoran-stimac
# 14.11.2017 ob 18:26
nič ne bo od prevčevih.na vrhu bo avstrijci in kak poljak
Aardvark
# 14.11.2017 ob 18:07
Cudno, da so Kraft, Wellinger, Stoch in ostali vedno sprosceni, nasi pa vsi nekako na trnih.
forhand
# 14.11.2017 ob 17:15
Kot je bil trener Janus zaslužen za uspehe P.Prevca in ostalih, pa je sledil strm padec in zato bi moral Janus prepustiti drugim treniranje in vodenje. Vzorec delovanja so Poljaki, ki so s prihodom avstrijskega trenerja naredili pravi bum.
vinklj.kugla
# 14.11.2017 ob 19:11
ta sezona bo jalava kar se tiče uspehov slovenskih skakalcev! tu ni nobenega dvoma! lansko leto smo lepo apeliral da naj janus odide kar bi bla edina rešitev za nov bleščeč začetek slovenskih skokov! ampak ne, navijaču ste se prenevedal na veliko kritiziral tiste, ki smo klicali k odstopu janusa! no, sedaj pa imate! kar zapišite si ta moj komentar pa bomo po koncu sezone ugotovili kdo je imel prav! kar zapišite si!
pazi_mina
# 14.11.2017 ob 17:13
Janus bi moral odstopit !
pazi_mina
# 14.11.2017 ob 16:56
Peter bi moral v celinski pokal
Izbor
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Zimske olimpijske igre
link
Kranjec prvi Slovenec po 22 letih v elitni sedmerici
20
2. marec 2018 ob 09:49 V zadnjih letih se z besedo doping največ povezuje Rusijo, zato ni presenetljivo, da so prav športniki iz te države zaradi dopinga na zimskih olimpijskih igrah izgubili največ medalj.
Več novic ...
Kazalo