Branko Iskra med poletom v Planici. Foto: NIna Šubic
Branko Iskra med poletom v Planici. Foto: NIna Šubic
Branko Iskra je kariero sklenil pred dvema letoma. Foto: NIna Šubic

Iskra je kariero sklenil pred dvema letoma, a so mu skoki "ostali v krvi". "Pogrešam skoke. Prejšnji teden sem celo vzel staro opremo in se spustil po skakalnici v Kranju. Bilo je veliko adrenalina," je povedal Iskra, ki trenira mlade skakalce v Bohinju, njegov drugi veliki hobi pa je jadralno padalstvo. Prav zaradi tega se je porodila ideja o prvem tovrstnem skoku z letalnice.

Iskra je sicer preizkusil (seveda s smučmi) vse letalnice na svetu. "Planica je posebna, nekako najbolj strašljiva," pove Iskra, ki težav pri poletih ni imel nikoli. "Edina neprijetnost se mi je zgodila na OI v Torinu, ko sem si na treningu zlomil nogo in tako sem olimpijske igre gledal po televiziji," še doda. V Torinu bi moral nastopiti kot predskakalec.

O večletnem preizkusu planiške letalnice pravi: "Skočiti prvi je vedno nek poseben občutek. Ni ravno veliko fantov, ki bi se upalo čez letalnico spustiti prvi. Moraš zaupati planiškim delavcem, da so res vrhunsko pripravili letalnico in oddelati svoje delo."

Leta 2004 skakali kot maškare
In najbolj smešna planiška prigoda? "To se je zgodilo na začetku mojih poletov. Spomnim se leta 2004, ko smo na svetovnem prvenstvu skakali za pusta. Vsi fantje smo se odločili, da bomo mašakare. Bili smo klovni, nadeli smo si lasulje in rdeče nose. Ko se je kolega Jan Tomazin spustil po zaletišču, mu je lasulja padla čez očala in ko je prišel na mizo, ni nič videl. Dobro, da je bil toliko spreten in si masko potegnil nazaj ter odskočil. Nepozaben dogodek," je pred desantom na Planico še povedal Iskra.

Njegov polet si boste lahko ogledali v današnji posebni planiški oddaji ob 18.30 na 2. programu Televizije Slovenija. Za pokušino je spodaj nekaj slik, ki jih je v svoj objektiv ujela Nina Šubic. Prispevek je pripravila Sara Oblak.