Lindsey Vonn je lani premočno osvojila svetovni pokal in je glavna kandidatka za veliki kristalni globus tudi v prihajajoči sezoni. Foto: Reuters
Lindsey Vonn je lani premočno osvojila svetovni pokal in je glavna kandidatka za veliki kristalni globus tudi v prihajajoči sezoni. Foto: Reuters
Günther Hujara načeloma nima nič proti nastopu Vonnove, a bi v primeru uradne prošnje o tem odločal izvršni odbor Fisa. Foto: EPA
Christoph Innerhofer
Svetovni prvak v super-G-ju Christoph Innerhofer ocenjuje poskus Vonnove kot smešen. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Vonnova na moškem smuku? Malo možnosti!

Zmagovalka 53 tekem za svetovni pokal je konec prejšnjega tedna presenetila z izjavo, da želi vsaj enkrat v življenju tekmovati z moškimi in za primer navedla golfistko Anniko Sörenstam, ki je v tem športu utrla pot ženskam.

Američanka si je za kraj obračuna izbrala smuk v Lake Louisu, prizorišču, kjer je zmagala že 11-krat in ki velja za eno najlažjih prog v svetovnem pokalu. Težava je v tem, da je Lake Louise prizorišče tako moških kot ženskih tekem, ki si sledijo v razmiku enega tedna.

Odreči bi se morala lovu na 400 točk
Direktor moških tekme Günter Hujara proti nastopu Vonnove nima zadržkov, a z jasnim pogojem: "Če bo hotela Vonnova nastopiti na moškem smuku, se ne bo smela udeležiti ženskih tekem prihodnji teden, saj bo imela zaradi večkrat presmučane proge pred tekmicami prednost." To pomeni, da bi se odrekla lovu na kar 400 točk, saj bi morala poleg dveh smukov v Lake Louisu izpustiti še veleslalom in slalom v Aspnu, ki sta na sporedu isti vikend kot moški tekmi. V pogovoru za New York Times je Vonnova že pred tem izjavila, da si takega luksuza v boju za skupni seštevek svetovnega pokala ne more privoščiti.

Hujara je še dodal, da mora uradno prošnjo poslati ameriška smučarska zveza in ne tekmovalka sama. Američani pravijo, da se še odločajo. Izvršni odbor Fisa, ki bi odločal o tej zadevi, se bo začel 3. novembra v Oberhofnu.

"To je le iskanje pozornosti"
Medtem ko so ameriški smučarji Vonnovo razumljivo podprli, so odzivi evropskega dela karavane precej kritični. "Nimam nič proti. To je njena svobodna odločitev, a zame je to le iskanje pozornosti," je prepričan vodja nemških alpskih smučarjev Wolfgang Maier.

Ne prenese, da ji je naslovnice ukradla Riescheva
Še bolj neusmiljena sta Italijan Christof Innerhofer in Avstrijec Klaus Kröll. "To je smešno. Ona ve, da nima nikakršnih možnosti, da se uvrsti med 30. Gre za tipično PR-potezo," je prepričan Innerhofer. Še bolj je Vonnovo napadel Kröll: "Lindsey se je očitno razjezila, ker prejšnje dni ni bila v središču pozornosti ona, ampak Maria Riesch s knjigo o seksu v belem cirkusu. Menim, da je njena želja tekmovati z nami samo poskus, da se vrne na naslovnice." Jasen je tudi Felix Neureuther: "Če želi tekmovati z nami, lahko to naredi kadar koli. Progo naj prevozi kot predtekmovalka."

Natrpan urnik ne dopušča priložnosti
V Lake Louisu očitno do dvoboja spolov ne bo prišlo, vprašanje pa je, če in kdaj lahko do tega sploh pride. V natrpanem urniku se ženske in moške tekme vseskozi prekrivajo. Morebitna priložnost se lahko Vonnovi ponudi ob koncu sezone, če bo imela pred tekmicami tako veliko prednost kot letos, ko je imela pred finalom več kot 550 točk naskoka in veliki kristalni globus že v žepu.

Vonnova na moškem smuku? Malo možnosti!