42-letni Ljubljančan Goran Janus je v dveh spremenil slovenske
42-letni Ljubljančan Goran Janus je v dveh spremenil slovenske "orle" v pravo skakalno velesilo, ki se lahko kosa tudi z Avstrijci. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Tudi pri rezultatih je treba biti realen; zame osebno so uvrstitve med najboljšo deseterico vrhunske in tega se je treba držati. Tako sem bil zadovoljen že s prvim delom sezone, res pa se je vse še bolj dvignilo po novoletni turneji, tako da je bil drugi del sanjski.

Slovenski orli po zmagi v Planici
Tri ekipne in tri posamične zmage ter dve medalji Petra Prevca na SP-ju so rezultatski vrhunci pretekle zime, ki dvigujejo apetite pred olimpijskimi igrami v Sočiju. Foto: EPA

Po lanski sezoni, v kateri so skakalci zbrali rekordnih 3.412 točk v pokalu narodov, so letos naredili še korak naprej. S skupnim zbirom 4.664 točk, prvič v zgodovini so Slovenci presegli mejo 4.000 točk, so za kar 1.252 točk izboljšali lanski izkupiček in zaostali le za velesilami Norveško, Avstrijo in Nemčijo.

Pred Planico še zadnjič napovedal izide
Janus, ki skupaj z Janijem Grilcem, Nejcem Frankom in Matjažem Polakom bedi nad najboljšimi slovenskimi skakalci, je preteklo sezono rad večkrat napovedoval uspehe in s tem fantom pred izzivi vrgel rokavico. Tudi pod Poncami je vnaprej napovedal dve zmagi, a po koncu izjemne sezone je poudaril, da se v olimpijski sezoni teh igric ne gre več. "Odločil sem se, da ne bom več napovedoval rezultatov, kajti nisem robot. Tudi sam imam srce. Teh igric se enostavno ne grem več," je dejal glavni trener in pojasnil, zakaj se je sploh šel to: "Če enkrat prideš na takšno psihološko raven, se da marsikaj delati, je pa težko."

Ljubljančan se drži preverjenega recepta. "Zame je pomembno, da ko začneš zimsko sezono in si uspešen, da se tega držiš vse do Planice. Če hočeš to doseči, morajo biti fantje vrhunsko pripravljeni. In to je mogoče nit, ki se je vsi skupaj držimo," je dejal nekdanji skakalec, prvi Slovenec, ki je v Planici preletel 200-metrsko znamko, ko je leta 1997 pristal pri 205,5 metra.

"Nismo roboti in težko je biti vsakič na stopničkah"
Ključ do uspeha vidi tudi v tem, da vedno ostaneš na realnih tleh. "Tudi pri rezultatih je treba biti realen; zame osebno so uvrstitve med najboljšo deseterico vrhunske in tega se je treba držati. Tako sem bil zadovoljen že s prvim delom sezone, res pa se je vse še bolj dvignilo po novoletni turneji, tako da je bil drugi del sanjski. A nismo roboti. Težko je biti vsakič na stopničkah in morda Schlierenzauer to bolje ve. Se pa da," je zatrdil Janus.

Janus formulo za uspeh zagotovo ima
Reprezentanti bodo imeli zdaj tritedenske počitnice do sredine aprila, ko bodo začeli priprave na olimpijsko sezono. Ta bo vsekakor nov izziv tudi za prvega strokovnega moža slovenskih skokov: "Olimpijske igre so seveda izziv. Napovedoval ne bom ničesar, a imamo medaljo s svetovnega prvenstva v poletih, prav tako dve tudi z nordijskega svetovnega prvenstva v Predazzu. Aprila bomo začeli z ničle," je poudaril Janus in dodal: "Ta trenutek še ne vem, kaj bomo spreminjali pri treningih. Če si uspešen, potem zagotovo že imaš neko formulo, ki deluje. Mislim, da se je tega treba držati."

Tudi pri rezultatih je treba biti realen; zame osebno so uvrstitve med najboljšo deseterico vrhunske in tega se je treba držati. Tako sem bil zadovoljen že s prvim delom sezone, res pa se je vse še bolj dvignilo po novoletni turneji, tako da je bil drugi del sanjski.