Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 43 glasov Ocenite to novico!
Ilka Štuhec
Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec se pripravlja na novo sezono. Foto: BoBo
       Priprave so bile podobne lanskim, mogoče so bili drugačni kakšni detajli, kakšno stvar smo prilagodili, posodobili. V kondiciji smo dodali več sprintov, poskokov, kdaj je bil na začetku tudi kakšen protest kolena, levega in desnega, nič resnega. Vse skupaj je na višji ravni, kot je bilo, so zahtevnejše in drugačne vaje, tudi v fitnesu. Gre za bolj kompleksne zadeve, ne samo surova moč, na naravnih podlagah, v oteženih okoliščinah.       
 Ilka Štuhec
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec se bo v četrtek odpravila na ključni del priprav na snegu. Tako kot lani bo mesec dni trenirala v Čilu. Najprej dva tedna v El Coloradu, nato pa še dva tedna v bližnji La Parvi, kjer bo smukaško formo pilila s člani slovenske moške reprezentance v hitrih disciplinah. Foto: BoBo
false
Mariborčanka, ki je v pretekli sezoni zbrala 13 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, sedem zmag, v St. Moritzu je postala svetovna prvakinja v smuku, sezono svetovnega pokala pa končala z osvojenim malim smukaškim globusom in drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: Reuters
Ilka Štuhec
"Kar zadeva socialna omrežja, lahko objaviš tisto, kar hočeš. Meni je zabavno objaviti kako fotografijo z mojo kravico Išo ali borovnice, ki jih rada jem. Ko treniram, pa treniram, nimam časa in volje in se ne snemam, takrat so mi pomembnejše druge stvari." Foto: Instagram Ilka Štuhec
Boštjan Kline
Glede na to, da je v slovenskih vrstah zmagovalec smuka v Kvitfjellu Boštjan Kline, smukač s šestim startnim izhodiščem v svetovnem pokalu, so zanimanje za sodelovanje in skupne treninge s Slovenci pokazali Norvežani, ki skupaj trenirajo z Američani in lahko izbirajo, koga bodo povabili. "Če bo možnost, jo bomo izkoristili, drugače pa ostajamo pri utečenem načrtu. Pred tremi leti, ko nismo mogli z nikomer trenirati, smo dobro trenirali z Italijani in Francozi, tako da bomo to nadaljevali," dodaja Pen. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
VIDEO
Visoki cilji Ilke Štuhec...

Dodaj v

Ilka Štuhec pred novo sezono: Vsi gremo z ničle

Formo bo pilila s člani slovenske moške reprezentance v hitrih disciplinah
22. avgust 2017 ob 17:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Za zdaj gre vse po načrtu, tudi kondicijsko sem trenirala dovolj, česar smo se na začetku malo bali, da bo kak teden zmanjkal glede na vse dodatne obveznosti, ki jih je prinesla dobra sezona. To je zdaj mimo, treba se je pripraviti za naprej, na tekmah nikjer ne bo pomembno, kako je bilo, kaj je bilo lani, samo to, kako se je kdo pripravil na novo sezono, in gremo v bistvu vsi z ničle," se je v novo sezono ozrla najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec.

Mariborčanka, ki je v pretekli sezoni zbrala 13 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, sedem zmag, v St. Moritzu je postala svetovna prvakinja v smuku, sezono svetovnega pokala pa končala z osvojenim malim smukaškim globusom in drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, pred njo se je uvrstila le Američanka Mikaela Shiffrin, se bo v četrtek odpravila na glavni del priprav v Čile. Najprej bo dva tedna v El Coloradu, nato pa še dva tedna v bližnji La Parvi, kjer bo smukaško formo pilila s člani slovenske moške reprezentance v hitrih disciplinah.

"Po Aspnu sem si vzela nekaj kratkih dni odmora, potem pa smo do konca maja trenirali na snegu v švicarskem Laaxu, italijanskem Livignu in avstrijskem Kaunertalu. Potem pa je bil res dopust, celih 12 dni, če se ne motim. Nato so se začele kondicijske priprave, najprej doma štiri tedne in na morju na Hrvaškem tri tedne. Prejšnji teden sem bila spet na snegu. Osrednji cilj priprav je bil izboljšati raven kondicije. Glede na to, da sem bila ob koncu pretekle sezone bolje pripravljena kot ob koncu lanske, smo lahko stvari le še nadgrajevali. Vse je potekalo po planu in sem zelo vesela, da sem tako daleč, da gremo lahko že na jug," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedala Ilka.

Pričakuje, da bodo treningi v Čilu tako dobri kot lanski: "Za zdaj kaže, da bo dovolj snega, razmere so super, upam, da nam bo služilo tudi vreme in da bomo delali tako, kot je treba," je še dodala o pripravah na južni polobli. Upa, da ne bo pretirane gneče: "Proga je ena, ekip je pa kar veliko."

"Vedno dam vse od sebe"
Zaradi zimskih olimpijskih iger, ki bodo februarja v Južni Koreji, ne bo nič drugače trenirala: "Mislim, da je vsaka tekma zase zelo pomembna, olimpijske igre so vrhunec sezone. Glede tempiranja forme delam tako, kot mi rečeta Darja in Grega, torej po njunih načrtih in navodilih. Je pa res, da ima veliko tekmovanje svojo težo, ampak mislim, da tudi vseh drugih ne gre zanemariti. Kar se moje osebne psihične priprave tiče, bom tako kot čisto vedno do zdaj na vsaki tekmi, na kateri bom startala, dala vse od sebe, ali je to svetovni pokal, olimpijske igre ali katera koli tekma nižjega ranga."

Sölden je v načrtu
Lani je sezono začela v kanadskem Lake Louisu, kjer je tekmice presenetila s smukaškim dvojčkom zmag. Tokrat si želi, da bi sezono začela že na veleslalomski premieri na ledeniku Rettenbach: "Sölden je za zdaj v planu, ampak bomo videli, kako in kaj. Pred mano je cel mesec priprav v Čilu, jeseni velikokrat zbolim za kak teden, veliko je odvisno tudi od forme. Se bomo sproti odločali. Upam seveda, da bolezni ne bo."

Z Ilko na priprave potuje njena celotna ekipa, trener Gregor Koštomaj, kineziologinja Anja Šešum, mama Darja Črnko, ki bo imela pomoč pri servisu smuči. To bo nova okrepitev, Škofjeločan Luka Križaj.

Tudi smukači v Čile na ključne priprave
Ilka bo del priprav opravila s slovensko ekipo za smučarske hitre discipline. Trener hitrih disciplin v moški reprezentanci Peter Pen je v Čile povabil sedem smučarjev. Na pot čez veliko lužo se bodo odpravili najboljši slovenski smukač ta hip Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat. Poleg lanskih potnikov pa je povabil še samoplačnika Tilna Debelaka, ki si bo delno sam kril stroške, Žana Kralja in Nejca Naraločnika.

"To je najobsežnejši in najzahtevnejši trening v pripravljalnem obdobju. Gre za takšne prve prave priprave na snegu pred začetkom sezone. Kar smo bili doslej na snegu, smo se večinoma posvečali prilagajanju na novo opremo in prostemu smučanju, tehniki. Za fanti je bilo zelo obsežno obdobje kondicijskih priprav. Fantje so res dosti naredili v zadnjih dveh mesecih in pol, so dobro pripravljeni, da bodo lahko na tej višini (La Parva leži na nadmorski višini od 2600 do 3600 m nad morjem) zdržali en mesec. Na ledeniku Stelvio v Dolomitih smo imeli v načrtu šest dni, zaradi razmer smo smučali tri. Cilj je bil sicer dosežen, saj je bil glavni namen, da po daljšem času fantje spijo na visoki nadmorski višini zaradi prilagajanja nanjo, prav tako smo želeli, da so v stiku s snegom, da se noga navadi smučarskega čevlja. Večinoma smo prosto smučali," je pred odhodom v Čile dejal Pen.

Reprezentanti bodo v Čilu preizkušali nove konkurenčne kombinezone, nastavitve na čevljih, smuči. "Vsi moji fantje bodo od zdaj naprej začeli uporabljati zračne blazine, kot zaščito pred morebitnimi padci v hitrih disciplinah," je glavno novost omenil Pen.

Pot v Čile je tudi precejšen logističen zalogaj: "Mi smo 7. avgusta poslali tja 2.300 kg opreme, 150 parov smuči, material je že tam, zdaj bomo nesli s sabo samo spodnjice in osebne stvari. Smuči nimamo selekcioniranih in si jih bodo fantje menjavali med sabo. Največ polagamo na ta trening in na trening zadnje tri tedne pred začetkom smukaške sezone. Tu lahko največ naredimo, vse drugo je za nas samo navaden trening, to pa je nekaj več. V La Parvi imamo dolge proge, lahko smučamo cel dan ali samo eno uro, imamo progo, dolgo eno minuto in 20 sekund oz. eno minuto in 40 sekund. V Evropi, razen v Švici, več kot minuto ne moreš nikjer trenirati."

Drugi pilijo formo v Argentini
V argentinski Ushuaii se že pripravljata moška in ženska ekipa v tehničnih disciplinah, in sicer Ana Bucik, Tina Robnik, Meta Hrovat, Desiree Ajlec, Štefan Hadalin, Žan Kranjec, Jakob Špik in Žan Grošelj, razen Ane Drev, ki je ostala doma zaradi težav s kolenom.

Tradicionalen veleslalomski uvod v sezono svetovnega pokala bo 28. in 29. oktobra v avstrijskem Söldnu, sezona hitrih disciplin se bo začela v kanadskem Lake Louisu, za moške zadnji novembrski konec tedna novembra, za ženske prvi decembrski konec tedna.

D. S.
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec
Prijavi napako
Komentarji
davide
# 22.08.2017 ob 18:45
Tradicionalen veleslalomski uvod v sezono svetovnega pokala bo 28. in 29. avgusta v avstrijskem Söldnu

uh pišuka to je pa že čez en teden
twofours44
# 22.08.2017 ob 18:20
Ilka kraljica, gremo po dva MKG, srečno!
SKing
# 22.08.2017 ob 19:41
Ilka je zakon. Upam na zlato medaljo na OI.
politik kritik
# 22.08.2017 ob 20:15
Čisto drugačna energija pri tej punci, kot pri Mazejevi. Neverjetno simpatična, upam da ji uspeva še naprej. Če se hoče se da....
Na pou Slovenc
# 22.08.2017 ob 20:39
Dejmo še Ilko heknt :)
drg
# 22.08.2017 ob 20:21
Ilka kraljica!!!
motosoul
# 22.08.2017 ob 19:05
@slovenkaaa

Lepo bi bilo tudi videti, kako se ti čim manj obešaš na uspehe cenjenih žensk in čim manj komentiraš v smislu, kot da si ravnokar prišla iz kafeja s katero od njih.
slovenkaaaa
# 22.08.2017 ob 18:49
Ta članek bi si moral vsak prebrati, da vidi, kaj je garanje. Da ne bo potem tu gor računov, kako veliko denarja dobi za tistih par sekund vožnje. ;)
tureavanture
# 23.08.2017 ob 02:01
@slovenkaaaa

Imaš 0 uspehov. Še posode ne znaš dobro oprati.
franček
# 23.08.2017 ob 10:35
uspešno sezono želim
joy
# 23.08.2017 ob 08:12
Zelo težko bo ponovila lansko sezono, kajti težje je ostati na vrhu, kot loviti vrh. Kaj šele dominirati ... to zmorejo res največji? Konkurenca definitivno ni spala. Upam, da je ohranila nivoj, ki ga je imela in da je predvsem material na mestu.
cartekmedo
# 23.08.2017 ob 15:13
Res je ,da je pri vsakem športniku/športnici težko ponoviti prejšno odlično sezono ,ampak ji želim
podobno uspešno sezono kot lani.
Vso srečo Ilka!
Untamle
# 23.08.2017 ob 06:59
sezono svetovnega pokala pa končala z osvojenim malim smukaškim globusom in drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala

Tudi kombinacijski globus je osvojila...
Partizan Miha
# 22.08.2017 ob 23:59
Kraljica
1upanje
# 22.08.2017 ob 23:51
želim ji še eno isto sezono kot lansko oz še boljšo - srečno Ilka - držim pesti

PS: pogrešam pa Tino Maze za katero sem navijal od samega njenega začetka :((((((
MYS
# 30.08.2017 ob 12:03
Skrbi me le, da bi morebiten povprečen začetek sezone v Lake Louisu pripeljal do izrazito negativnih reakcij, od komentarjev v slogu "škoda letos ne bo nič" do člankov "Kaj je šlo narobe?".
MYS
# 30.08.2017 ob 11:57
Če Ilki uspe pol tako dobra sezona kot lani, bomo lahko zelo zadovoljni. Predvsem pa si želim olimpijske medalje, četudi je bron v kombinaciji :)
as_kgarnett
# 25.08.2017 ob 12:00
vedno nasmejani Ilki želim uspešno sezono, da bi dobila olimpijsko medaljo vsaj v smuku in da bi ponovno osvojila smukaški globus, se pa že veselim dvoboja proti Vonnovi za smukaške zmage.
samy joe
# 23.08.2017 ob 08:25
Malo spoštovanja do slovenkeeeee. Posodo zna pomiti. Drugače pa Ilka, brez poškodb in hitro smučino, pa bo!
Fleaa
# 23.08.2017 ob 07:54
če ne bo kake slike vsaj golega hrbta, ne bo tako kot lani....
Untamle
# 23.08.2017 ob 07:00
Pa super se mi zdi, da bo njena mama po vseh letih končno dobila pomoč pri pripravi smuči!
sloko
# 22.08.2017 ob 21:45
Zdej je lindsey tud v slačenju nesporna prvakinja. Kaj še ostane?
bob
# 22.08.2017 ob 23:43
ILKA samo po gasu, nič bremzat in čim hitreje do cilja ;)
zaba mala
# 22.08.2017 ob 19:35
V primerjavi s kosarko ,tenisom,nogometom,golfom,boksom pa to je bl mizerija !ampak to je zakon ponudbe in povprasevanja
slovenkaaaa
# 22.08.2017 ob 19:55
motosoul, kaj pa tebe moti? Kako se pa obešam na uspehe drugih? Ker ti veš, da osebnih uspehov pa nimam nobenih ali kako? Ker me osebno zelo dobro poznaš? Mislim, da bi se opravičil, če bi me res. ;)
zaba mala
# 22.08.2017 ob 18:58
Ja res dobi velik dnarja
Izbor
Kazalo