Izbor zimski športi
Filip Flisar
Filip Flisar ima v zbirki lovorik že naslov svetovnega prvaka, prav tako je bil zmagovalec svetovnega pokala v smučarskem krosu. Le olimpijska medalja še manjka in seveda je to tista največja želja, ki jo ima pred novo sezono. Foto: Reuters
       Baterije sem si bolj izpraznil. S punco sva šla na Kubo in sem se tako zastrupil, da sem skoraj umrl. Je bilo pa sicer prijetno. Dobra hrana, poceni jastogi, pa lepo morje, le pretoplo.       
Filip Flisar
Lani se je odločil, da precej shujša in tudi v letošnjo sezono gre z manj kot sto kilogrami, kar je prednost, saj je lahko eksplozivnejši. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
       Glavni cilj so seveda olimpijske igre, saj je olimpijska medalja edina lovorika, ki je še nimam. Pa seveda čim več zmag v svetovnem pokalu. V Innichenu ena zmaga vendarle prinese šestkilogramsko slanino, in če to dvakrat 'cukneš', ima širše družinsko deblo za božič kaj jesti.       

Dodaj v

Flisar gre po zmage, da bo vsa družina sita za božič

Močnejši in eksplozivnejši v novo sezono
19. oktober 2017 ob 06:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mučne ure je pod žgočim soncem prebil Filip Flisar na stadionu, da bi se čim bolje pripravil na sezono, v kateri bo šel takoj na zmage, saj ni več "dizel", in kot pravi, raje 'kresne kot dvotakter'.

Flisar je poleti dopolnil 30 let, izkušenj mu ne manjka, v bogati zakladnici lovorik pa mu manjka olimpijska medalja. Priložnost, da jo osvoji, bo imel februarja v Južni Koreji. V intervjuju nam je brkati Mariborčan zaupal, kako je treniral, kako preživel poletje in kakšne spomine ima na olimpijske igre v Vancouvru in Sočiju.


Vaš cilj v novi sezoni je jasen: dobiti želite olimpijsko medaljo. Povejte še, kakšen je načrt, da se to zgodi?
Načrt je takšen ... da ne spreminjam načrta v primerjavi z lani. Najbolj tvegano je zadnje leto pred olimpijskimi igrami nekaj spreminjati. Od Sočija do zdaj sem spoznaval, kaj je najbolje glede treningov in ekipe oziroma kaj mi najbolj ustreza, da dosežem cilj. Lani je dobro funkcioniralo. Vmes sem imel pač težave z boleznijo, ampak - načeloma sem bil dobro pripravljen, ekipa je delovala in ničesar ne spreminjam. Skratka, mislim, da smo lani že vse skupaj tako dobro dodelali, da vse 'špila' in tudi letos sem treniral dobro, torej veliko in kakovostno. Pripravljen sem bolje kot kadar koli. Jasno, to ni garancija za uspehe, je pa dobra popotnica.

Večina športnikov pred sezono govori, da je pripravljena bolje kot lani. Kako to veste?
Če si močnejši in eksplozivnejši, se to da izmeriti. In jaz sem tako eksplozivnejši in močnejši. Jasno pa je, da je primarna stvar pri smučanju sama tehnika. En del sem torej izboljšal, zdaj sledi še smučanje.

Poleti ste bili pogosto na atletskem stadionu. Kaj bi trenirali, če bi bili atlet?
Verjetno tek na 400 metrov, ker je to disciplina, ki traja približno toliko časa kot smučarski kros. Tudi moj kondicijski trener Bojan Struger je nekdanji deseterobojec. Precej mojega treninga temelji na atletiki, kar je osnova. Letos sem tako prebil mučne ure na stadionu na pekočem soncu.

In kakšen izid imate na 400 metrov?
Ko delam serije, grem pod minuto. Za smučarja to ni slabo.

Ko smo se pred dvema tednoma na pogovarjali na Pokljuki, se niste vznemirjali, ker ste imeli do takrat le osem dni na snegu, zdaj pa ste že v polnem treningu, kajne?
Od takrat sem praktično ves čas na snegu. Prejšnji teden sva z demonstratorjem Petrom Sitarjem ves teden delala bazo in vaje za izboljšanje tehnike, ta teden smo samo na progi. Sicer pa se tekmovalcem v smučarskem krosu kasneje začne pripravljalni del na snegu, saj so prve tekme šele decembra, tako da se nam ni treba vznemirjati, če imamo septembra še bolj malo dni na snegu.

Pohvalili ste se, da ste lahko štart trenirali kar v Sloveniji ...
To bo gotovo pomagalo. Šport je kot sestavljanka. Vsak kos sestavljanke nekaj prispeva, sploh ko se boriš za prvo mesto, šteje čisto vsaka stvar. Lahko se le zahvalim Nordijskemu centru v Planici, da so bili pripravljeni to narediti zame. Odstopili so mi prostor, naredili nekaj snega, imel sem štartna vrata, ravno toliko za ta sunek ven. Mislim, da bo tudi to ena malenkost, ki bo imela pozitiven vpliv. Saj je mogoče to trenirati tudi na plastični podlagi, ampak - sneg je sneg.

Nekoč ste rekli, da ste kot dizelski stroj in da med sezono potrebujete nekaj časa, da ste povsem pri vrhu, čeprav - v zadnjem času ste dobro začenjali sezone. Kaj mislite, kako bo tokrat?
Drži, zadnji dve leti sem dokazal, da je bilo drugače in tudi letos je načrt takšen. Skratka, raje 'kresnem kot dvotakter'.

Ste si med počitnicami napolnili baterije?
Baterije sem si bolj izpraznil. S punco sva šla na Kubo in sem se tako zastrupil, da sem skoraj umrl. Je bilo pa sicer prijetno. Dobra hrana, poceni jastogi, pa lepo morje, le pretoplo. Zdaj mi je še punca naredila presenečenje in me je za mojo 30-letnico konec septembra peljala v London.

Ste se tudi letos preizkusili na gorskem kolesu?
Za BMX je bilo časa premalo, vozil sem le dve tekmi, malo več pa sem treniral 4-kros. Predvsem se nisem hotel poškodovati, pa niti časa ni bilo. Osredotočen sem bil povsem na trening za olimpijske igre.

Lani ste precej shujšali. Ste obdržali težo, ali ste spet v "klubu 100 kg"?
Ne, težo držim. Lani sem shujšal za osem kilogramov, in to je prednost. Bolj si eksploziven, bolj okreten. Mi je kar pomagalo.

Se je treba zelo brzdati pri hrani?
Malo sem prilagodil jedilnik. Tako bom rekel: če hočem v enem dnevu jesti testenine in zrezek, potem jem testenine takoj po treningu, ker so to ogljikovi hidrati, beljakovine pa jem zvečer pred spanjem. Drugih drastičnih ukrepov ni bilo, ampak je to že dovolj.

Igre v Južni Koreji bodo za vas tretje. Kakšne spomine imate na Vancouver in Soči?
Prve so ostale v lepšem spominu. Kadar gre za nekaj novega, imam velik sunek motivacije. Prve igre so mi bile kul, druge ne-kul. Nič novega ni bilo zame. WC-ji so bili v Sočiju umazani. To ni bilo podobno ničemur. Zdaj me čakajo tretje olimpijske igre, sem izkušen in vem, kaj potrebujem. Pričakujem, da bo bolje, kot je bilo v Sočiju.

Imate v novi sezoni še kakšen cilj razen olimpijske medalje?
Glavni cilj so seveda olimpijske igre, saj je olimpijska medalja edina lovorika, ki je še nimam. Pa seveda čim več zmag v svetovnem pokalu. V Innichenu ena zmaga vendarle prinese šestkilogramsko slanino, in če to dvakrat 'cukneš', ima širše družinsko deblo za božič kaj jesti.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
smr3k4
# 19.10.2017 ob 07:19
Na OI bo medalja!
To pa zato, ker ni v ospredju razmišljanja denar temveč dopolnitev zbirke medalj ter prehrana širšega družinskega debla.
Srečno!
alah
# 19.10.2017 ob 08:14
WC-ji so bili v Sočiju umazani.

Tega nam nebi povedal noben športnik, če nebi bilo Flisarja... XD
rabelj
# 19.10.2017 ob 07:08
Srečno na OI, bomo vsekakor držali pesti.
iztrd
# 19.10.2017 ob 06:29
Flisar gre po zmage, da bo vsa družina sita za božič

Dober tek!
montebuba
# 19.10.2017 ob 10:13
Koji iskreni in zabavni odgovori! Srečno flisar gremo po medaljoo! :))
TheSpicyOne
# 19.10.2017 ob 10:02
Flisko, ti si moj junak! Pa fenomenalno sezono ti želim!
MedoThe78
# 19.10.2017 ob 09:44
@proteus lacen medijske pozornost

Seveda!
Medijska pozornost- dobri sponzorji
Dobri sponzorji- dobri financni pogoji
Dobri financni pogoji- dobri pogoji za trening
Dobri pogoji za trening- dobri rezultati
Dobri rezultati- več medijske pozornosti
In tako naprej!

Ilko je pojedla Milka, ne rabi medijske pozornosti,
ukvarja pa se tudi z vrhunskim tekmovalcem prijaznejšim športom
kislec
# 19.10.2017 ob 08:31
Simpatiko 100 (kil) na uro!

S širokim nasmehom proti medalji!

PS " WC-ji so bili v Sočiju umazani. To ni bilo podobno ničemur. Zdaj me čakajo tretje olimpijske igre, sem izkušen in vem, kaj potrebujem. Pričakujem, da bo bolje, kot je bilo v Sočiju.

Upam, da Korejci bolje čistijo od Rusov - tako da ne bo nobene zapreke več...
GeorgeB
# 19.10.2017 ob 08:34
hahaha, keri model... :)
če bi kandidiral za predesednika, bi zagotovo zmagal.
franček
# 19.10.2017 ob 11:53
Car! Uspešno sezono mu želim!
Brez njega bi bila športno medijska scena dosti bolj nezanimiva. Pet ali šest sezon, kolikor je na sceni, pa vsako leto stopi na nekaj stopničk. Privoščim mu, da bi na stopničkah stal tudi na OI.
Jožef Beujs +
# 19.10.2017 ob 08:43
V Innichenu ena zmaga vendarle prinese šestkilogramsko slanino, in če to dvakrat 'cukneš', ima širše družinsko deblo za božič kaj jesti. LOL
jezevec
# 19.10.2017 ob 06:29
Zdej ga bojo cvajtaktar klical. Eh.
QUENDI
# 19.10.2017 ob 14:26
......ta pravi.....nič ga ne preseka.....nikoli slabo ne stoji......se ne izgovarja......naturščik.....srečno..
...
nighthawk
# 20.10.2017 ob 20:02
Flisar je svoj !! Meni osebno je tako prav, da se nobenemu ne uvlači ... Ko bo pa olimpijsko medaljo prinesel - in jaz mu jo privoščim - bo pa za vse znova simpatični brkač! Tako pač je... Flisko samo gasa ... pa bo kar bo!!
rudes
# 21.10.2017 ob 06:37
Šitše družinsko deblo! :-)))

Svetovni odgovor, vreden "zvajtaktera"! :-D
rangerno1
# 19.10.2017 ob 07:19
Bojda, ga bo po pritožbi Avstrijcev suspendirala zveza, ker so njegovi brki napravični do tekmecev, ker služijo kot dodaten stabilizator ravnotežja. Dokler se Filip ne obrije, mu je tekmovanje v svetovni karavani nedovoljeno.
Highland
# 20.10.2017 ob 10:40
Testenine po treningu?!? Mogoce se motim a kar mi je do sedaj bilo znano so ravno hidrati tisti, ki dajejo energijo in proteini tisti ki nadomestijo "izrabljena" misicna vlakna torej slednje naj bi bilo po treningu.. potem se cudi ce se redi..
henodarling
# 21.10.2017 ob 13:53
Dejmo Filip! držim pesti!"
keka77
# 21.10.2017 ob 20:51
Vaza a mislis da to ni mogoce? Kuba rezervirana samo za Flisarja? Hmmm nisem tega vedel.. Razsvetli me, ko sem nazadnje bil na Kubi so se spuscali navadne smrtnike.. mogoce so pa kasneje uvedli nov zakon.. A mogoce ves kaj o tem? Sicer pa kdo pravi, da sem ga ravno na Kubi srecal, od kje to tebi?? Ce bos vztrajen ti lahko celo zaupam kje je bil, ti dam namig.. Podolgovat otok zelo blizu kopnega, majckena vasica ki se zacne na S..., Srednja Dalmacija, skakal s pomola, kjer je bil na “obisku” pri sorodnikih, ki tam vedno letujejo.. Lp
SLOBloodPatriot
# 19.10.2017 ob 07:32
Dobro se je znašel, ne gre mu slabo, saj edini od naših zimskih športnikov vozi sponzorskega Forda Mustanga, pa še jackpot je dobil, ko ga je omrežila hči bogatega Mirana Vuka Monika, tako da zagotovo ne bodo laćni za Božič.
Drugače pa mu seveda želim in bom navijal, da osvoji zlato olimpijsko medaljo.
bob
# 14.11.2017 ob 20:55
ČUJ PUBEC, pokaži ka delajo Štajerci na huferlih pri veliki berzini.
henodarling
# 21.10.2017 ob 13:56
Dragi PROTEUS, nehaj že vendar sto presneto skromnostjo!!!
Svetovni prvak je pač upravičeno samozavesten!!!
kopibrejk
# 19.10.2017 ob 16:01
Prigoda o cvajtakterju in odgovornemu samcu.
piskotoksiq
# 17.03.2018 ob 19:35
@ henodarling ... kdaj je že bil svetovni prvak in na kakšen način (beri koliko tekem ...)?
venatoridrih
# 20.10.2017 ob 23:12
@Highland, ogljikovi hidrati se po treningu zauzijejo zato, ker se takrat zaloge glikogena tudi najhitreje spet napolnejo in lahko sportnik hitreje spet intenzivno trenira.

Raziskave si niso enotne glede tega, ali je mikrotajming vnosa beljakovin res potreben za optimalno regeneracijo, ampak to so finese in take stvari sportniki ponavadi resujejo s prehranskimi dodatki.
amigo
# 20.10.2017 ob 18:39
Tale ni ravno pri sebi, ko take strelja.
Bivši uporabnik
# 19.10.2017 ob 08:40
@alah; 19.10.2017 ob 08:14
WC-ji so bili v Sočiju umazani.
Tega nam nebi povedal noben športnik, če nebi bilo Flisarja... XD


Torej, ne le, da so v Sočiju imeli:
- WCje, kjer bi lahko imel gledalce, ki so navijali zate in
- WCje, kjer si lahko pritiskal v dvoje

temveč so bili ob vsem tem WCji očitno še neočiščeni. Tile Rusi imajo pa očitno res drugačne ideje o tem, kakšen naj bo WC.
slovenkaaaa
# 19.10.2017 ob 07:40
SloBloodPatriot, a ni Miran Vuk razglasil osebnega stečaja?
vaza
# 21.10.2017 ob 19:48
Hisghland@
......slucajno sem ga srecal morju kjer je letoval...... A ti si bil tudi na Kubi, kjer je bil poleti flisar???
Highland
# 21.10.2017 ob 14:45
Venatoridrih, pa se tole... Ja,mogoce tudi lahko glikogen itd kar pravis a kot si napisal le v primeru ce potem resnicno trenira dalje a kot jaz razumem pri njem ni tako.. nisem zaznal da po "testeninah" gre ponovno na trening. Presnova testenin pa tudi rabi svoj cas, da pridejo hidrati v postev kot energija ane..
Highland
# 21.10.2017 ob 14:09
Venatoridrih, slucajno sem ga srecal morju kjer je letoval... No, bil sem zaprepascen nad "vampom" ki ga je imel.. brez zamere a je izgledal kot bivsi nogometasi v penziji... Mislim, da to pove veliko o napacnem prehranjevanju. Res da ima vsak svoj metabolizem a vsaj iz lastnih izkusenj vem, da se o.hidrati nikoli niso obnesli na tak nacin... Jaz pravim, prvo "nalozit" vase osnovo za energijo in potem "nalozit" proteine za iztrosnjo misicne mase oz vlaken..
u qratz
# 09.11.2017 ob 15:40
dobra pogruntavščina,tale bradata moda...od daleč lahko opaziš cvajtaktarja in se mu ogneš
Anfield1892
# 24.10.2017 ob 23:01
Flisarjeve večno nove samopromocijske domislice so za bruhat. Ampak glej ga zlomka, pri večini folka to pali! WTF???
ffffff
# 19.10.2017 ob 11:07
Na OI bo medalja!
To pa zato, ker ni v ospredju razmišljanja denar temveč dopolnitev zbirke medalj ter prehrana širšega družinskega debla.
Srečno!


V obrobnih športih, kjer ni zanimanja ne more biti denarja. Pa sj te vojska zaposli, da lahko afne guncaš pri resnih letih.
seba goričan
# 19.10.2017 ob 11:46
točn tak...spominja me na Pahorja...gobezdalo
proteus
# 19.10.2017 ob 07:22
lačen medijske pozornosti. naj se ravna po Ilki Štuhec, skromna a uspešna
Kazalo