Peter Prevc je na treh tekmah na severu izgubil pičlih 13 točk prednosti pred Nemcem Severinom Freundom. Zdaj ta osem tekem pred kocem znaša 559 točk. Foto: EPA
Peter Prevc je na treh tekmah na severu izgubil pičlih 13 točk prednosti pred Nemcem Severinom Freundom. Zdaj ta osem tekem pred kocem znaša 559 točk. Foto: EPA
Prevc v Kuopiu dobil dvoboj s Freundom

Tega v krajih belo-modre dežele v posamični konkurenci še nikdar ni dosegel. Misli so znova začele begati sem in tja in na koncu je v glavo pripotovala misel, da je običajno tisti, ki je najboljši na Finskem, najboljši tudi ob koncu sezone. Podobno, torej, kot velja za angleško Premier ligo. Kdor zbere največ točk v božično-novoletnem obdobju, ko igrajo le na Otoku, mu pripisujejo največ možnosti za naslov pet mesecev pozneje.

Zdaj se v analizo niti prve niti druge trditve ne bom spuščal, kot edino dejstvo pa bom vzel to, da je prednost na vrhu razpredelnice še naprej vsaj navidezno neulovljiva. Seveda, da se razumemo, da se v primeru morebitne poškodbe ali zdravstvenih težav lahko vse obrne na glavo v trenutku.

Nikakor pa s tem ne kličemo nobene nesreče nad našega športnega šampiona, o katerem so me v teh dneh spraševali domala vsi kolegi. Najbolj pa so bili radovedni Japonci, ki jim nikakor ni šlo v glavo, kako je Peter Prevc lahko policist in skakalec obenem. To jim enostavno ne gre skupaj.

Osem posamičnih tekem je do konca in nekje na naslednjih štirih postajah bo prišlo do tega, da prednost enostavno ne bo več dosegljiva. Prva taka priložnost bo že Almaty pod kazahstanskim gorovjem, kjer pa Peter Prevc doslej še nikdar ni skakal. Kakšen pomemben nasvet mu bo na dolgi poti lahko dal Jurij Tepeš, ki ima v nekdanji kazahstanski prestolnici že dve zmagi na tekmah poletne velike nagrade. Kako se bo razpletalo, res ne ve nihče, najmanj prvi konec tedna v marcu v Wisli pa bo tudi s teorijo vse končano.

Ob slovesu s Finsko pa bi rad dodal še nekaj. Na petih tekmah tu smo v deželi, ki je bila vedno zapisana zimskim klasičnim disciplinam, ob skakalnicah videli manj ljudi kot, denimo, v soboto na ženski preizkušnji pri nas na Ljubnem. Tudi tekaške tekme v Lahtiju so bile daleč od nekdanjega obiska in predvsem navdušenja na tribunah, kjer je bilo kot na nogometnih tekmah. Kako bodo vse stvari Finci vrnili v stare tirnice, bomo seveda prepustili njim. Še enkrat pa smo videli dokaz, kako hitro se ti lahko podre nekaj, kar si vrsto let gradil, za stanje, kot ga imajo trenutno Finci v nordijskem smučanju, pa sta potrebni le ena ali dve napačni potezi. Denimo tu v Kuopiju so precej bolj v pričakovanju festivala hitrostnega drsanja po zamrznjenih jezerih od danes do nedelje. Glavna preizkušnja bo na kar 200 kilometrov dolgi progi, po zagotovilih domačinov pa se bo tu trlo precej več ljudi, kot smo jih videli v nordijskem centru.

Prevc v Kuopiu dobil dvoboj s Freundom