Predsednik Smučarske zveza Slovenije Tomaž Lovše je prepričan, da je v manj kot letu dni, odkar je prevzel vodenje zveze, opazen napredek. Rezultati so boljši, proračun višji, tudi mladi rod dosega lepe rezultate. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Predsednik Smučarske zveza Slovenije Tomaž Lovše je prepričan, da je v manj kot letu dni, odkar je prevzel vodenje zveze, opazen napredek. Rezultati so boljši, proračun višji, tudi mladi rod dosega lepe rezultate. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V nedeljo si Lovše ni ogledal odlične finalne vožnje Mitje Valenčiča na pokalu Vitranc, ampak je na Brniku sprejel bronasto skakalno reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Aleš Gorza
Slovenski veleslalomisti (na fotografiji Aleš Gorza) v letošnji sezoni niso osvojili niti ene točke svetovnega pokala. Foto: Reuters
Jaro Kalan
Jaro Kalan se je z lepo odpravnino poslovil od mesta direktorja SZS-ja. Foto: MMC RTV SLO

Lovše, eden najbogatejših Slovencev, je lani postal predsednik Smučarske zveze Slovenije in morda so nekateri pričakovali kar preveč. Proračun je alpski panogi zvišal na dva milijona evrov, vseeno pa je ta porabila za 366 tisoč evrov več, kot je bilo predvideno. Tomaž Lovše je prepričan, da dva milijona morata zadostovati, svoje sile pa bo zdaj usmeril v iskanje tujega strokovnjaka, ki bo veleslalomiste spet popeljal bližje vrhu.


Ste bili res užaljeni, ker na beli večerji niste dobili mesta tik ob predsedniku Danilu Türku?
Ni res, le opozoril sem jih na nepravilnosti. SZS je ne le krovna organizacija slovenskega smučanja, ampak tudi organizator vseh tekem za svetovni pokal v Sloveniji. V primeru Vitranca smo kot izvajalca najeli OK Vitranc, kar pa še ne pomeni, da SZS ni gostitelj. OK Vitranc je belo večerjo pripravil tako, kot da SZS ni sogostitelj in sem jih na to opozoril, nisem pa vztrajal, da sem pri prvi mizi s predsednikom republike. Odločil sem se, da grem raje v Trbiž gledat Tino Maze, v nedeljo pa sem na Brniku sodeloval pri sprejemu bronastih skakalcev. Me razumete? Tako močno sem podprl slovenske smučarje, tudi pol milijona evrov svojega denarja sem prispeval ... Smučarska zveza je organizator pokala Vitranc in želim, da jo ustrezno obravnavajo. Če je ne bodo, me pač ne bo. Kako močno cenim Vitranc, pa dokazuje to, da sem bil predlagal, naj predsednik republike odlikuje OK Vitranc ob jubileju.

Nepričakovano je odstopil Miha Verdnik, vodja strokovnega sveta slovenskih alpskih reprezentanc? Zakaj? Mar niste alpincem zagotovili visokega proračuna? Niso bile razmere za delo dobre?
Kot vem, je Verdnik dobil dobro plačano službo. Z Juretom Koširjem sta se sporazumela, ima pa Košir že optimalnega kandidata za to mesto, Vlada Makuca. Vedeti morate, da so imeli kljub varčevanju rekorden proračun, takšnega ni bilo že mnoga, mnoga leta. Zavedam se, da je alpsko smučanje najdražje in zelo se bom trudil, da alpincem še naprej letno zagotovim dva milijona evrov. Kdor pa misli, da je sposoben zagotoviti tri milijone evrov, naj jih zagotovi. Jaz tega ne zmorem, saj vidite, kakšne so razmere v Sloveniji!

Ko ste lani namesto Staneta Valanta prišli na čelo zveze, je bilo pričakovati izboljšanje razmer, vendar zdaj nekateri pravijo, da je še slabše. Vaš komentar?
Če pogledate rezultate, je treba čestitati našim smučarjem, vsekakor je šlo na bolje, rad pa bi opozoril tudi na uspehe mladih smučarjev. Proračun je bil tudi višji. A treba je živeti v skladu z možnostmi. Če pomislite, da sem vrnil delnice Športne loterije, da smo pridobili več sponzorskih sredstev kot v preteklosti, da smo zmanjšali stroške poslovanja, potem premiki so. Kdor pa je pričakoval, da bo prišel predsednik, ki bo imel malho brez dna in da bo mogoče stroške programov povišati za 50 odstotkov, je pa to nemogoče v tem trenutku. Moja naloga je zdaj omogočiti Juretu Koširju in stroki, da bo lahko dobila tudi dobrega trenerja za veleslalom, verjetno tujca, tako da se bomo lahko tudi vrnili med najboljše.

Je res, da direktor zveze Matija Vojsk zasluži več, kot je Jaro Kalan?
Kategorično zanikam. Dezinformacija in laž. Če mi poveste vir, ga bom tožil. To so insinuacije, kdo si upa to trditi? Pogodba, ki jo ima Matija Vojsk, je bila razkrita in odobrena pri izvršilnem odboru, in točno vemo, koliko dobi. Njegov mandat je vezan na moj mandat. Zaposlen je za določen čas. Ko se meni konča mandat, torej čez tri leta, se konča tudi njemu. Jaro Kalan pa je dobil odpravnino. Namesto 24 plač, ki bi jih moral dobiti, sva se sporazumela za manjši znesek.

Se vam zdi, da imate veliko težav pri vodenju SZS-ja in da vam mečejo polena pod noge?
Namesto da bi se veselili, je žal v Sloveniji vedno bolj popularno, da iščemo probleme in delamo afere. Namesto da bi stopili skupaj in zagotovili smučarjem še boljše razmere za delo. Pa da bo nova generacija, ki obeta, lahko uspela. Pomislite na uspehe Klineta, smukačev, Eli Plut, vrnila se bo Ilka Štuhec ... Nekateri pa želijo stalno iskati težave. Jaz pri tem ne mislim sodelovati, imam polne roke dela. Pa saj ne, da bi imel težave pri vodenju SZS-ja. Zelo ponosen sem, da so vse odločitve na izvršilnem odboru sprejete soglasno. Zavedal sem se, da stopam na čelo organizacije, ki ima izjemno tradicijo, izjemen ugled. Jasno pa, da je veliko različnih mnenj. Očitno so nekateri tudi pričakovali, da bo z mojim prihodom proračun neomejen.

Zakaj so alpinci prekoračili proračun za 366 tisoč evrov?
Treba je objektivno povedati, da je bila ekipa z Miho Verdnikom, ta strokovni del je bil nov, direktor Matija Vojsk pa je službo tudi nastopil šele 1. julija, ko so bili proračuni že odobreni. Prišlo je do nekaterih pomot in posledica je prevelika poraba. Dva milijona bi alpincem morala zadoščati, to je bogat proračun. Takšnih prekoračitev, kot si jih privoščijo alpinci, v drugih panogah ni, zato smo tudi poenotili podporne službe. Imamo enega poslovnega direktorja Andraža Kopača, da imamo isto merilo za vse discipline, seveda pa to med alpinci povzroča nezadovoljstvo. Dejstvo pa je, da je alpsko smučanje res dražje kot nordijsko, ampak to ne pomeni, da moramo zdaj kar skokovito povečevati proračun. To ni mogoče. Delati moramo na mladem rodu, delati moramo načrtno.