Bosta našla pot iz težav? Andrea Massi je trenerju Walterju Ronconiju vzel nekaj pooblastil in se odločil, da bo sam priskočil na pomoč. Že v nedeljo bo precej jasno, ali je bila to smiselna poteza. Foto: BoBo
Bosta našla pot iz težav? Andrea Massi je trenerju Walterju Ronconiju vzel nekaj pooblastil in se odločil, da bo sam priskočil na pomoč. Že v nedeljo bo precej jasno, ali je bila to smiselna poteza. Foto: BoBo
Tina Maze
Tina Maze v novi sezoni niti približno ne smuča tako kot v prejšnji, a do vrhunca sezone, olimpijskih iger v Sočiju, je še dovolj časa. Foto: Reuters
Mazejeva v slepi ulici

Odstop na superveleslalomu v St. Moritzu, kjer je pričakovala, da bo krivuljo rezultatov obrnila strmo navzgor, je bil boleč. Tini Maze se to redko zgodi in pri vodji njene ekipe Andrei Massiju je takoj zazvonil alarm. Napovedal je možnost sprememb v ekipi, tudi zamenjavo trenerja. Rešitev bo skušal poiskati v 24 urah, saj je že v nedeljo v St. Moritzu na sporedu veleslalom.

Tina ni sprejela novega trenerja
"Tina Maze je imela velike težave s koncentracijo že na ogledu. Z novim trenerjem in mojim pomočnikom Walterjem Ronconijem ne najdeta skupnega jezika, kar ni problem trenerja, Tina pač ne sprejme spremembe. Tak je njen značaj, ki ga poznam že zelo dolgo. Zato sem si želel pred sezono stalnost v ekipi, vendar pa žal to ni bilo mogoče. To niso tehnični problemi, nekateri športniki sprejmejo nove osebe takoj, drugi pozneje. To bo treba urediti. Jutri bom šel sam z njo na ogled veleslaloma. Tina potrebuje zelo malo informacij. Se pa obremenjuje in ukvarja s stvarmi, ki ne sodijo v igro. Današnja tekma je bila zelo odprta, nič slabega nočem govoriti o tekmicah. A tista prava Tina bi bila povsem v ospredju, če bi bila prava. To pa trenutno ni in rešitev bo treba najti v 24 urah," je dejal Massi.

Kako radikalni bodo Massijevi ukrepi?
"Številni ne razumejo, da je bila prejšnja sezona izjemna. Mogoče bi potrebovali premor, toda program je natrpan. Po jutrišnji tekmi se bomo malo odločili, kako in kaj. Trenutno smo v cilju še vsi zelo vroči. Potrebno bo nekaj časa, da bomo razmislili in našli rešitve s hladno glavo. Težke izbire so pred nami, vendar smo že večkrat pravilno reagirali. Nimam dvomov glede tekmovalke, opreme in tehnike vožnje. Mogoče je tudi, da bi prišlo do zamenjave trenerja, ne glede na vse. Najprej pa bo potreben pogovor s tekmovalko. Nato bomo skušali najti rešitve znotraj ekipe, šele potem bodo na vrsti drugi koraki."

Ko je glava prava, je Tina mašina
Tina Maze, ki je v prejšnji sezoni rušila vse rekorde, je trenutno šesta v skupnem seštevku svetovnega pokala. Najvišjo uvrstitev je dosegla v Leviju, kjer je bila tretja. "V slalomu je prišel ta nepričakovan izid. To kaže, da v trenutkih, ko je razbremenjena, smuča hitro in dobro. V 24 urah moramo obrniti stran. Tekme si sledijo z veliko naglico. Danes razen Weiratherjeve, ki je smučala dobro, ni bilo nič posebnega. Ni bilo Lindsey Vonn s smučanjem v najboljših časih ali Michaele Shifrin v slalomu, niti katere druge, ki bi bila izvrstna. Torej priložnosti so in jih je treba izkoristiti," je še povedal Massi.

Štuhčeva na ključnem mestu iz idealne smeri
Najboljša Slovenka na superveleslalomski tekmi v St. Moritzu je bila Ilka Štuhec, 25. "Nekaj zavojev mi je uspelo dobro izpeljati, vendar v splošnem nisem zadovoljna z mojim današnjim nastopom. Ogled je bil zelo pomemben, saj v nasprotju s smukom ni treningov pred tekmo. V superveleslalomu pa je le ogled proge in takoj moraš narediti vse, kar znaš. Progo sem si dokaj dobro zapomnila, a težko je včasih oceniti hitrost, s katero naj bi potem na tekmi odpeljal posamezni odsek. Tako sem sama po zadnjem merjenju časa prišla hitreje v zavoj, kot sem menila, in sem zato šla iz idealne linije."

Veleslalom (Ž), št. lista            
 1  M. SHIFFRIN        ZDA           
 2  J. LINDELL VIKARBY ŠVE           
 3  T. MAZE            SLO           
 4  K. ZETTEL          AVT           
 5  A. FENNINGER       AVT           
 6  T. WORLEY          ZDA           
 7  L. GUT             ŠVI           
 8  J. MANCUSO         ZDA           
 9  D. GISIN           ŠVI           
10  M. M. GAGNON       KAN           
11  A. MARMOTTAN       FRA           
12  E. M. BREM         AVT           
13  F. BRIGNONE        ITA           
14  M. HÖFL-RIESCH     NEM           
15  F. HANSDOTTER      ŠVE           
...                                  
24  A. DREV            SLO           
44  K. LAVTAR          SLO           
65  M. FERK            SLO           
67  I. ŠTUHEC          SLO           
                                     
Prva vožnja ob 10.30, druga ob 13.30.


Slalom (M), štartna lista:          
 1  A. MYHRER          ŠVE          
 2  M. HIRSCHER        AVT          
 3  F. DOPFER          NEM          
 4  F. NEUREUTHER      NEM          
 5  M. MÖLGG           ITA          
 6  I. KOSTELIĆ        HRV          
 7  M. MATT            AVT          
 8  S. GROSS           ITA          
 9  A. PINTURAULT      FRA          
10  R. HERBST          AVT          
11  B. RAICH           AVT          
12  M. HARGIN          ŠVE          
13  M. LARSSON         ŠVE          
14  P. THALER          ITA          
15  S. MISSILIER       FRA          
...                                 
23  M. VALENČIČ        SLO          
31  B. MILLER          ZDA          
                                    
Prva vožnja ob 9.30, druga ob 12.30.
                                    

Mazejeva v slepi ulici