Na novinarski konferenci je vsak reprezentant opozoril na določene težave. Rdeča nit je bil denar. Robi Kranjec je v pretekli sezoni s premijami zaslužil 8.000 evrov bruto, vendar od tega zneska še ni dobil niti evra. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na novinarski konferenci je vsak reprezentant opozoril na določene težave. Rdeča nit je bil denar. Robi Kranjec je v pretekli sezoni s premijami zaslužil 8.000 evrov bruto, vendar od tega zneska še ni dobil niti evra. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jernej Damjan
Jernej Damjan: "Od obljub se ne da živeti." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tokrat na vrsti skakalne zdrahe

Robert Kranjec, Peter Prevc, Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Mitja Mežnar, Rok Zima, Dejan Judež in Primož Pikl so na Kokrici pri Kranju na novinarski konferenci, na kateri nalašč niso bili v sponzorskih oblačilih, predstavili svoje finančne težave. Prepričani so, da jih Smučarska zveza Slovenije zanemarja in da so razmere nevzdržne. "Ali tudi gospod Matija Vojsk (direktor SZS-ja) od decembra ni dobil nobene plače? Od njegovih obljub ne moremo kupiti kruha in normalno živeti," je povedal Jernej Damjan.

Tepeš in Mežnar ostala brez štipendije
Damjan je, tako kot Robi Kranjec, zaposlen na ministrstvu za notranje zadeve, tako da ima vsaj zagotovljen mesečni prihodek (od 600 do 700 evrov), medtem ko preostali fantje dobesedno prosijo starše za denar. Jurij Tepeš (pravi, da mora očeta prositi, da mu plača bencin) in Mitja Mežnar sta doslej od Olimpijskega komiteja dobivala po 280 evrov mesečne štipendije za mlade športnike, zdaj je ta vir usahnil. "Smešno - fantje, stari 23 let, ne morejo niti punce povabiti na kavo!" Prepričani so, da ima SZS do skokov mačehovski odnos, in da tega športa ne razumejo, kar se kaže v začudenju predsednika Tomaža Lovšeta, ki jih je januarja vprašal, zakaj ne trenirajo v Planici.

Robi Kranjec: "Zadnji sestanek o neizplačanih dohodkih z Matijo Vojskom smo imeli konec aprila in obljubili so, da bomo maja dobili denar. Zgodilo se ni nič. Gospod Lovše mi je pred dvema dnevoma poslal elektronsko pošto, da bodo v bližnji prihodnosti poravnali tisto, kar so nam dolžni. Kdaj bo to, ne ve nihče."


Težave tudi z opremo
Proračun skakalcev je manjši, kot ga ima Tina Maze, čeprav jih je v reprezentanci enajst. Za bronasto medaljo na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v Oslu bo vsak prejel (če sploh bo) 1.000 evrov bruto, medtem ko bo Tina Maze za naslov veleslalomske prvakinje dobila nekaj deset tisoč evrov, kot pravijo. "Bilo bi pošteno, da se sredstva pošteno razdelijo, ne pa da se delijo vrtoglavi zneski za zlato medaljo." Fantje želijo, da jim zveza omogoči razmere za normalno delo. Nezadovoljni so tudi z opremo - medtem ko člani vodilnih reprezentanc do novoletne turneje zamenjajo do 17 kombinezonov, jih Slovenci v vsej sezoni le pet.

Tako obupno še nikoli ni bilo
Robi Kranjec je poudaril, da je proračun SZS-ja devet milijonov evrov in da tudi organizacija tekem v Planici prinese dobiček, zato se čudi, da skakalcem ne morejo poravnati relativno majhnih zneskov. Obregnili so se tudi ob visoke plače funkcionarjev, pohvalili pa prispevek Primoža Ulage. "Dokler je imel pristojnosti, je zagotavljal solidne pogoje, tako obupno, kot je zdaj, pa ni bilo še nikoli." Kranjca veseli, da so vsi reprezentantje stopili skupaj, na treningih je vzdušje še boljše. Dokler se razmere ne uredijo, bodo skakalci v javnosti nastopali brez pokroviteljev. Prepričani so, da se lahko še vedno dobro pripravijo na zimo, če se seveda njihova "stavka" ne bo zaostrila.

Tokrat na vrsti skakalne zdrahe