Od šesterice, ki je odpotovala na Norveško, bodo na prvi tekmi nastopile štiri skakalke. Foto: BoBo
Od šesterice, ki je odpotovala na Norveško, bodo na prvi tekmi nastopile štiri skakalke. Foto: BoBo
Sara Takanaši
Veliki kristalni globus bo branila Sara Takanaši. Foto: EPA
Vtičeva želi v letošnji zimi še napredovati

Maja Vtič, Ema Klinec in Špela Rogelj so bile zaradi uspeha v skupnem seštevku lanske zime neposredno uvrščene na prvo tekmo, v kvalifikacijah pa je bila uspešna Katja Požun, ki je bila z 81 m na 22. mestu. Urša Bogataj z 79 metri na 32. in Nika Križnar z 78 metri na 35. mestu sta bili prekratki za preboj na petkovo tekmo, ki bo v norveškem olimpijskem mestu ob 17.00.

Kvalifikacije je z 92 metrov dolgim skokom dobila Nemka Katharina Althaus. Od elitne deseterice iz lanske sezone je bila najdaljša Japonka Juki Ito z 92 metri. Špela Rogelj je pristala pri 87 metrih, Ema Klinec pri 80 in Maja Vtič pri 86 metrih. Zmagovalka lanske sezone svetovnega pokala Japonka Sara Takanaši je skočila 90 m.

Skakalke bodo sezono začele in končale na Norveškem, saj bo zaključek svetovnega pokala v Oslu na Holmenkollnu. Vmes jih bodo tekme popeljale v Rusijo, Nemčijo, Japonsko, Romunijo, Avstrijo in v Slovenijo, kjer bodo na Ljubnem tekmi 11. in 12. februarja. Slovenke so pod vodstvom Stena Baloha in njegovega pomočnika Primoža Peterke v Lillehammer prišle že v soboto, nato pa tam opravile kar nekaj treningov, kar je bil njihov prvi stik s snegom v tej sezoni.

Maja Vtič lani tretja v svetovnem pokalu
Vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo v Lahtiju, kjer bo naslov branila Nemka Carina Vogt. Glavna favoritinja sezone je znova Takanašijeva, ki je oktobra dopolnila 20 let. Doslej je bilo 80 tekem svetovnega pokala smučark skakalk, od teh jih je kar 44 dobila Japonka. Toda Takanašijevi manjkajo medalje z največjih tekmovanj. Na zadnjem svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah je zasedla četrti mesti.

Odlično zimo ima za sabo Vtičeva, ki bo glavna slovenska adutinja. Lani je prvič stopila na najvišjo stopničko, ko je slavila na Ljubnem, na koncu pa v skupnem seštevku zaostala le za Takanašijevo in Danielo Iraschko Stolz. Nadarjena Ema Klinec je lani nekajkrat opozorila nase, ko se je zavihtela tudi na oder za zmagovalke, na koncu pa v skupnem seštevku zasedla deveto mesto, zadnjih pet tekem sezone pa je izpustila. Mesto za njo je bila Rogljeva, ki je prvo zmago slavila predlansko sezono.

Vtičeva želi v letošnji zimi še napredovati