Tini Maze je uspel nov odličen dosežek. Že šestič v tej sezoni je na odru za zmagovalce, bo pa morala še počakati na prvo zmago sezone. Foto: Reuters
Tini Maze je uspel nov odličen dosežek. Že šestič v tej sezoni je na odru za zmagovalce, bo pa morala še počakati na prvo zmago sezone. Foto: Reuters
Lindsey Vonn
Lindsey Vonn, ki je v prejšnjih dveh sezonah osvojila mali kristalni globus v superkombinaciji, je slavila 48. zmago kariere na tekmah svetovnega pokala. Foto: Reuters
Tina Maze
28-letna Mazejeva je bila zadovoljna, ko je bila na dopoldanskem smuku s številko 18 ob prihodu v cilj tretja. Toda zaostanek za Vonnovo je bil vendarle prevelik, da bi lahko upala na zmago. Na koncu je zmanjkalo 41 stotink. Foto: Reuters
Tina Maze
V skupnem seštevku svetovnega pokala je prednost Vonnove pred Mazejevo več kot 300 točk, toda pozor, smo šele na polovici sezone! Foto: Reuters
Lindsey Vonn
Ameriška šampionka je v tej sezoni zmagala že sedemkrat in v vseh disciplinah z izjemo slaloma. Foto: Reuters
Štiri Slovenke na smuku
Tina Maze do rekorda

Mazejeva, ki je zadnji mesec nenehno med najboljšimi, zmage pa še ni dočakala, je bila po smuku šesta. Za Vonnovo je zaostajala skoraj sekundo in pol. V slalomu, svoji najmočnejši disciplini, je napadla in z najboljšim časom pridobila štiri mesta. To so njene 34. stopničke kariere, s tem je prehitela legendarnega Bojana Križaja.

V videonovici desno spodaj si lahko ogledate slalomska nastopa Tine Maze in Lindsey Vonn.


S preudarnim slalomom do 48. zmage

Vonnova je imela veliko dela, da je ubranila visoko prednost in je do zadnjega vmesnega časa v primerjavi s Slovenko izgubila sekundo. Toda 40 stotink prednosti je zadoščalo za zadnjih nekaj vrat in za 48. zmago na tekmah svetovnega pokala. V boju za veliki kristalni globus ima zdaj 302 točki prednosti pred Mazejevo.

Švicarska alpska smučarka Fabienne Suter si je na slalomskem delu ob padcu natrgala križne kolenske vezi in je bržkone že končala sezono. O morebitnem operativnem posegu o več znano po natančnem pregledu.

"Na smuku v zgornjem delu izgubljam preveč časa. Ne najdem mirnih zavojev na položnejših delih. Tam sem preveč izgubljala, slalom pa je bil zelo dober in vesela sem uspeha. Po bolezni že v Kranjski Gori nisem bila stoodstotna. Še včeraj na treningu sem bila zaskrbljena, noge niso bile prave za brezkompromisni napad. Danes je bilo bistveno bolje in sem lahko napolnila baterije pred tekmo. Vesela sem, da je tako," je bila zadovoljna Korošica, ki v smuku po njenih besedah še ne zna spustiti smuči, rezerve pa so tudi pri materialu. Proizvajalec Stöckli se trudi smuči še izboljšati.

"Treba bo popraviti ravninski del v smuku, kjer je Mazejeva izgubila skoraj sekundo. V tehničnem delu proge je smučala bolje, čeprav je naredila manjšo napako. V slalomu pa je naredila odličen rezultat, saj je dosegla najboljši čas, vendar pa ima še rezerve. Je pa v slalomu že na tistih mestih, na katerih mora biti, zato smo zelo zadovoljni," je ocenil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Na drugem treningu moškega smuka v Garmisch Partenkirchnu je bil najhitrejši Kanadčan Erik Guay. Andrej Šporn je bil zelo hiter in je imel četrti čas. Izidi


Ferkova pridobila 13 mest
Presenetila je Maruša Ferk, ki na Zlati lisici zaradi slabe pripravljenosti ni štartala. Prej bi stavili, da bo Tina Maze zmagala, kot da bo Ferkova po vseh težavah v tej sezoni tako visoko.

Smuk je končala na 18. mestu, nato pa s petim časom slaloma močno napredovala po lestvici. Peto mesto je njena druga najboljša uvrstitev na tekmah svetovnega pokala. Slovenija ni imela dveh smučark med prvimi petimi že več kot 10 let oziroma od časov Špele Pretnar.

"Na smuku bi se v zgornjem delu gotovo dalo odpeljati bolje. Tistih petdeset sekund na začetku mi ne ustreza, tudi na treningih mi tam ni šlo, ko pa pride tehnični del, mi gre zelo dobro, tako da upam, da bom jutri pridobila kaj na zgornjem delu. Zelo sem zadovoljna s slalomom, saj mi to sezono ni najbolj uspeval, pa tudi lani ni bil ravno "rožnat". Zaradi težke podlage so bile punce precej prestrašene, tudi sama, saj že dolgo nisem bila na taki podlagi. Smučke so mi prijele super, bila sem na dobri poziciji od štarta do cilja, tako da je rezultat temu primeren," je dejala Ferkova.

Velika napaka Höfl Riescheve
Ilka Štuhec
se je na slalomski progi zapletla in ni osvojila točk. Na smuku je bila Mariborčanka na prvih dveh vmesnih časih hitrejša od Vonnove.

Maria Höfl Riesch, ki je bila po smuku na 3. mestu in je še lahko računala na zmago, je naredila veliko napako. Na koncu je na 21. mestu zaostala več kot pet sekund. Smolo je imela tudi Avstrijka Elisabeth Görgl. Po "prvem polčasu" je bila najbližje Lindsey Vonn, toda slaloma ni izpeljala pravilno.

Naslednja superkombinacija bo že v nedeljo, prav tako v St. Moritzu. Še prej bo v soboto na sporedu smuk.


Končni vrstni red:
1. L. VONN ZDA 2:28,35
2. T. MAZE SLO +0,41
3. N. HOSP AVT 0,58
4. K. ZETTEL AVT 1,19
5. M. FERK SLO 2,20
6. D. FEIERABEND ŠVI 2,23
7. A. FENNINGER AVT 2,51
8. C. BORSOTTI ITA 3,01
9. A. PÄRSON ŠVE 3,03
10. M. PELLISSIER FRA 3,23
11. E. FANCHINI ITA 3,38
12. F. BRIGNONE ZDA 3,56
13. J. MANCUSO ZDA 3,82
14. A. S. BARTHET FRA 4,06
...
21. M. HÖFL RIESCH NEM 5,08
.

Vrstni red po smuku:
1. L. VONN ZDA 1:43,53
2. E. GÖRGL AVT +0,61
3. M. HÖFL RIESCH NEM 0,91
4. L. SMITH ZDA 0,91
5. J. MANCUSO ZDA 1,31
6. T. MAZE SLO 1,41
7. N. HOSP AVT 1,55
8. S. MOSER AVT 1,59
9. K. ZETTEL AVT 1,61
10. D. FEIERABEND ŠVI 1,73
11. A. FENNINGER AVT 1,75
12. F. SUTER ŠVI 1,77
13. A. PÄRSON ŠVE 2,07
...
18. M. FERK SLO 2,27
22. I. ŠTUHEC          SLO        2,37
.

Svetovni pokal skupno (19/40):

1. L. VONN ZDA 1.070
2. T. MAZE SLO 768
3. M. SCHILD AVT 548
4. A. FENNINGER AVT 535
5. M. HÖFL-RIESCH NEM 516
6. E. GÖRGL AVT 516
7. J. MANCUSO ZDA 442
8. V. REBENSBURG NEM 416
9. F. SUTER ŠVI 389
10. M. KIRCHGASSER AVT 354
...
41. M. FERK SLO 102
67. I. ŠTUHEC SLO 43
90. A. DREV SLO 11

Štiri Slovenke na smuku
Tina Maze do rekorda