Wengen je prizorišče najdaljšega smuka v svetovnem pokalu. V soboto utegne pasti še hitrostni rekord. Smukači bi lahko prvič presegli hitrost 160 km/h. Foto: EPA
Wengen je prizorišče najdaljšega smuka v svetovnem pokalu. V soboto utegne pasti še hitrostni rekord. Smukači bi lahko prvič presegli hitrost 160 km/h. Foto: EPA
V četrtek zaradi novega snega treninga v Wengnu ni bilo, prav tako ne v Cortini. Foto: Reuters

Prireditelji so optimistični in na legendarnem Lauberhornu, ki bo potekal na celotni razdalji 4415 metrov, napovedujejo nov hitrostni svetovni rekord, ki je še vedno v lasti Italijana Stefana Thaneija. Leta 2005 je na kombinacijskem smuku v Wengnu na delu proge, imenovanem Haneggschuss, drvel s hitrostjo 156,96 km/h.

Bolgarski smučar dosegel 158,30 km/h
Na treningu v sredo so bile hitrosti že večje. Bolgaru Svetoslavu Georgijevu (nastopil je s številko 76) so namerili 158,30 km/h, le malo počasnejši je bil Mariborčan Klemen Kosi (157,71 km/h). Oba sta imela sicer v cilju visok zaostanek. Bolgar je bil na najdaljši smukaški progi na svetu (4,415 km) celo devet sekund počasnejši od najboljših.

Možno je, da bomo v svetovnem pokalu prvič videli hitrosti nad 160 km/h. Tekmovalci se hitre proge veselijo in zatrjujejo, da ne gre za nič spektakularnega, saj je na najhitrejšem odseku proga zelo široka, zavojev pa ni. Nekateri so izjavili, da se počutijo, kot da bi bili na avtocesti.

Francozi niso zmagali že več kot 40 let
Četrtkov tretji trening je zaradi slabega vremena odpadel. Na drugem treningu je bil najhitrejši Francoz Johan Clarey. Francozi v Wengnu smukaške zmage niso slavili že od leta 1970.

V petek bo najprej na sporedu kombinacija (10.30 smuk, 14.00 slalom), v soboto smuk (12.30), v nedeljo pa še slalom (10.15 in 13.15).

Tudi v Cortini trening odpadel
Danes je zaradi močnega sneženja odpadel tudi trening ženskega smuka v Cortini. Dekleta bi morala prvi trening opraviti že v sredo. Tako jim edini termin preostane v petek. Za izpeljavo smukaške tekme je obvezen vsaj en trening. Za petek vremenoslovci napovedujejo sončno, a izjemno mrzlo vreme. V soboto bo v Cortini smuk (10.30), v nedeljo pa še superveleslalom (11.45).

Vse tekme si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV Slovenija in MMC-ju.