Strokovni komentator smučarskih skokov Jelko Gros (na fotografiji z Andrejem Staretom) bo na letošnji novoletni turneji pomagal Petru Kavčiču in Alešu Potočniku. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Strokovni komentator smučarskih skokov Jelko Gros (na fotografiji z Andrejem Staretom) bo na letošnji novoletni turneji pomagal Petru Kavčiču in Alešu Potočniku. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Gregor Schlierenzauer je v lanskih sezoni prvič postal zmagovalec novoletne turneje. Foto: Reuters

Slovenski skakalci lahko končno trenirajo doma. "V soboto so prvič skakali na veliki, 139-metrski napravi, že v četrtek pa na mali, 104-metrski skakalnici. Enajst let je minilo, odkar se je podrla Bloudkova velikanka in mislim, da je od zdajšnje generacije tekmovalcev na njej skakal le Robi Kranjec. Vsa ta leta trening doma ni bil mogoče. Res je, imamo odličen skakalni center v Kranju, toda tam ni 120-metrske skakalnice, ki je drug svet za vsakega skakalca. Občutki so povsem drugačni," je za MMC povedal direktor Zavoda za šport RS Planica Jelko Gros.

Na TV Slovenija si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali vse štiri tekme novoletne turneje (prva bo v nedeljo v Oberstdorfu) in tudi vse štiri kvalifikacijske serije.

"Če reprezentanca trenira v tujini, jim drugi določijo termin, v Planici pa si sami izberejo, kdaj bodo trenirali," je dodal Gros, ki je predvsem vesel, da je tekmovalcem skakalnica všeč. "Če je njim všeč, mora biti tudi funkcionarjem. Komentar ene od deklet je bil, da letos v svetovnem pokalu še niso skakale na tako dobro pripravljeni skakalnici."

Morgenstern in Koch pred novoletno turnejo v Planico
V Planici bodo pred novoletno turnejo trenirali tudi avstrijski skakalci, nam je zaupal Jelko Gros: "Naša spletna kamera je vabljiva, koroški del avstrijske reprentance se je že napovedal, tako da pričakujem Thomasa Morgensterna in Martina Koch. Italijani bodo prišli s celotno ekipo."

Seveda bo Jelko Gros tudi med letošnjo novoletno turnejo v vlogi strokovnega sodelavca pomagal komentatorjema TV Slovenija (na prvih dveh tekmah Petru Kavčiču, nato pa Alešu Potočniku). Kdo je po njegovem mnenju prvi favorit?

Morda pa bo presenetil kak Slovenec
"Zagotovo vodilni v svetovnem pokalu in zadnji zmagovalec tekme svetovnega pokala, torej Gregor Schlierenzauer. Ampak turneja je že pogosto pokazala, da prvi favorit težko zdrži pritiske z vseh strani. Schlierenzauer bo imel konkurenco predvsem v rojaku Koflerju in v nemških skakalcih. Morda bo 14-dnevni premor prebudil kakšnega norveškega skakalca. Kaj bo naredil Ammann, nihče ne ve. Gotovo pa je novoletna turneja njegov veliki cilj, saj te lovorike še nima v svoji zbirki. Tudi presenečenja so možna in zakaj ne bi bil tega sposoben kakšen Slovenec?"