Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 25 glasov Ocenite to novico!
Jakov Fak in Uroš Velepec
Kar sta bila za smučanje Bojan Križaj in Tone Vogrinec, sta bila za biatlon dobrih 30 let pozneje Jakov Fak in Uroš Velepec. Toda po koncu lanske sezone so bila nesoglasja prevelika in Velepec je presodil, da bo najbolje, če odide v tujino. Foto: www.alesfevzer.com
       Po olimpijskih igrah v Sočiji je (Olena Pidhrušna) z zlato medaljo v štafeti končala kariero, 'vlačili' so jo vsepovsod, tako da je imela vsega dovolj. Dobila je službo na ministrstvu, po pol leta pa ugotovila, da je ta služba bistveno težja, kot je tekmovati v svetovnem pokalu.       
29-letna Olena Pidhrušna je dobila zlato medaljo tako na olimpijskih igrah kot na svetovnih prvenstvih, vseeno pa se je po rojstvu otroka in polletni preizkušnji v državni službi odločila, da se vrne med biatlonke. Foto: EPA
       To je kot otrok, ki je odrasel in gre od doma. Privoščiš mu vse najboljše, a ne gre. O vzrokih ne morem govoriti. Treba je vprašati tiste, ki izvajajo programe.       
 O težavah slovenske reprezentance ...
Jakov Fak je bil lani svetovni prvak na tekmi s skupinskim štartom, v svetovnem pokalu pa je končal na izjemnem tretjem mestu. V letošnji sezoni gre vse narobe in njegova najboljša uvrstitev je 10. mesto. Foto: EPA
       Žal (v slovenski reprezentanci) ni bilo več pravega ozračja, ni bilo več pravega veselja delati, se spopadati z opozicijo, ki vedno ve več kot ti in ki so ji medalje na velikih tekmovanjih premalo. Škoda časa in živcev. Ves čas se z nekom spopadaš in izgubljaš energijo. Zakaj? Ker šesto mesto moške štafete na olimpijskih igrah ni bilo dobro?       
Julija Dšima, Valj Semerenko, Olena Pidhrušna in Vita Semerenko
Ukrajinska ženska biatlonska reprezentanca je na štafetnih preizkušnjah vedno v igri za najvišja mesta. Foto: EPA
       V ukrajinski reprezentanci dekleta od 5. oktobra do danes še niso šla domov. Niti za božič ali novo leto.       

Dodaj v

Velepec: "Nikoli se mi nihče ni smilil, tega gena nimam"

MMC-jev pogovor z Urošem Velepcem
1. marec 2016 ob 06:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Neprijetno je gledati izdelek, ki sem ga toliko let pomagal soustvarjati, in zdaj ne kaže tistega, kar bi lahko," o težavah slovenskega biatlona razmišlja Uroš Velepec, trener, ki nima gena za usmiljenje.

Velepec se je lani poslovil od slovenske reprezentance. Preveč preprosto bi bilo reči, da le zaradi nesoglasij z Jakovom Fakom, drži pa, da je bilo na koncu že precej nasičenosti in da so načeti odnosi vplivali na oba. Novo delovno okolje si je Velepec našel pri ženski ukrajinski reprezentanci, s katero je za zdaj zelo uspešen. Na voljo ima odlične razmere za delo, tudi servis je brezhiben, saj je biatlon v Ukrajini izjemno priljubljen, tako da je denarja dovolj. Opaža, da je med tekmovalkami več pripravljenosti za trdo delo kot pri nas, kjer je večina športnikov razvajenih. O vzrokih za slabo sezono slovenskih biatloncev noče ugibati, si pa zelo želi, da bi svetovno prvenstvo, ki se bo v Oslu začelo v četrtek, krivuljo obrnilo navzgor.


Predvidevam, da ste vodstvu ukrajinske biatlonske zveze za zdaj zelo všeč.
Biatlon je v Ukrajini zimski šport številka ena, ki ga spremlja ogromno ljudi. Dobro so me sprejeli, znam se tudi pohecati, kar jim je všeč, ampak bistvo so rezultati. Lahko si še tako simpatičen, toda če ni rezultatov, ti hitro pokažejo vrata.

V četrtek se začne svetovno prvenstvo v Oslu. So kakšne zahteve, koliko medalj morate osvojiti?
Ne. Dogovorili smo se za triletno sodelovanje, torej do olimpijskih iger v Južni Koreji. Tam morajo biti dekleta sposobna vzeti medaljo. Letos zato ni takšnega pritiska, pričakujem pa, da se bo počasi stopnjeval.

Zanimiva je zgodba prve zvezdnice ukrajinskega biatlona Olene Pidhrušne. Kako, da se je vrnila?
Po olimpijskih igrah v Sočiji je z zlato medaljo v štafeti končala kariero, 'vlačili' so jo vsepovsod, tako da je imela vsega dovolj. Dobila je službo na ministrstvu, po pol leta pa ugotovila, da je ta služba bistveno težja, kot je tekmovati v svetovnem pokalu. Ko sem prevzel reprezentanco, mi je rekla, da bi rada spet poskusila. Čeprav si je na začetku priprav zlomila gleženj in pet tednov počivala, pred sezono pa še zbolela, je kljub primanjkljaju treninga hitro spet prišla v svetovni vrh. Izjemno je nadarjena. Pri njej ni bilo treba odkrivati tople vode. Poskrbeli smo, da je hitrejša na strelišču, napredovala pa je tudi v teku.

Kaj se dogaja s slovenskimi tekmovalci? Letošnja sezona, prva po vašem odhodu, je zelo neuspešna. Vam je že zoprno neprestano govoriti o tem?
Ni zoprno govoriti, ampak je neprijetno gledati izdelek, ki sem ga toliko let pomagal soustvarjati, in zdaj ne kaže tistega, kar bi lahko. To je kot otrok, ki je odrasel in gre od doma. Privoščiš mu vse najboljše, a ne gre. O vzrokih ne morem govoriti. Treba je vprašati tiste, ki izvajajo programe. Res ne vem, kaj je narobe, saj me ni zraven na treningih.

Jakov Fak je izpustil zadnje tekme svetovnega pokala in želi sezono rešiti z odličnim nastopom na svetovnem prvenstvu. Je mogoče, da biatlonec po slabi sezoni zablesti ravno tisti teden, ko je svetovno prvenstvo?
Močno si želim, da se bo to zgodilo, težko pa rečem, da v to verjamem. Jakov je vsekakor nadarjen in sposoben, da se po vseh težavah hitro pobere. To ne bi bilo prvič, tudi pod mojim vodstvom je zbolel, pa smo ga hitro vrnili na prejšnjo raven. Upam na njegov dobri nastop, saj bi mu to olajšalo priprave na novo sezono. Isto velja za Tejo (Gregorin). Vsak športnik potrebuje potrditev, da zmore, bistveno laže se je potem maja, ko se začnejo nove priprave, motivirati.

Kolikokrat ste bili, odkar ste trener ukrajinske reprezentance, v Ukrajini in kaj vas je tam najbolj presenetilo?
Pogodbo sem podpisal 3. aprila lani in šel na lastno željo na poletno državno prvenstvo, saj me je zanimalo, kakšen je njihov stadion, kjer se poleti pripravljajo. Opazen je tisti entuziazem, ki je pri nas vladal v osemdesetih letih, ko je moj oče in še marsikdo sam plačeval bencin, da smo šli lahko na trening v Rateče. Danes skoraj nihče več ne naredi nič, ne da bi imel sam korist od tega. Tega prostovoljstva je bistveno manj kot včasih in tudi to je eden od vzrokov za manjše število tekmovalcev.

Je bilo težko sprejeti odločitev, da po več kot desetletju zapustite slovensko reprezentanco?
Enkrat moraš sprejeti tudi takšno odločitev. Ali boš do smrti trener v Sloveniji ali pa boš šel na nepredvidljivo pot legionarja. Odločitev je bila precej težka, a ker sem se vse življenje prizadeval biti najboljši trener, čeprav mi to najbrž nikoli ne bo uspelo, sem moral iti tudi v tujino. Ni mi žal za odločitev. Morda sem jo sprejel malo prepozno, a v Sloveniji je bilo še veliko dela in sem hotel dokončati stvari, vsekakor pa sem vesel, da je Slovenija osvajala medalje od prvega leta, ko sem bil zraven, še pri mladincih, do mojega zadnjega leta.

Menite, da bi torej lahko v slovenski reprezentanci naredili še več?
Zagotovo, a žal ni bilo več pravega ozračja, ni bilo več pravega veselja delati, se spopadati z opozicijo, ki vedno ve več kot ti in ki so ji medalje na velikih tekmovanjih premalo. Škoda časa in živcev. Ves čas se z nekom spopadaš in izgubljaš energijo. Zakaj? Ker šesto mesto moške štafete na olimpijskih igrah ni bilo dobro? Takšnega rezultata še dolgo ne bo.

So živci trenerja biatlonske reprezentance zelo napeti? Je stres zelo velik?
Sindrom izgorevanja je pri vseh trenerjih. Nisem edini, sploh v nogometu so trenerji pod še hujšim stresom, saj tam tribuna vedno ve več kot ti.

Ste bili pred začetkom nove službe dobro seznanjeni, v kakšnem stanju so ukrajinske reprezentantke?
Tekmovalcev seveda ne dobiš na ničli, ampak imajo določeno podlago. Vse te informacije dobiš. Več kot imaš podatkov, laže se lahko pripraviš. Dobil sem na stotine strani s testiranj, podatkov o psiholoških profilih, kaj komu ustreza in kaj ne. Na prvem treningu sem tako točno vedel, kaj imam. Jasno pa, da imaš v ekipi različne profile športnikov, ki jih različno obravnavaš. Nekateri hitro razumejo, za kaj gre, na druge je treba večkrat zavpiti ...

Kako delovni pa so ukrajinski športniki? Pridno sledijo vašemu programu?
Profil športnikov je precej drugačen. V Sloveniji so bili le trije pripravljeni delati tako, kot sem zahteval. Če smo imeli priprave, ki so bile daljše od desetih dni, je večina že nergala, da bi šli radi vmes domov ali pa da bi na trening prišli pozneje. To je slabo, saj le na skupnih pripravah vidiš športnike skupaj. V ukrajinski reprezentanci dekleta od 5. oktobra do danes še niso šla domov. Niti za božič ali novo leto. Ves čas smo skupaj. Dobro se zavedajo, kako je v tekmovalnem športu rok trajanja omejen in da je treba zato do 35. leta, ko končaš kariero, marsikaj potrpeti. Pri nas je večina malce razvajenih. Če imaš večjo skupino, si kot trener želiš, da vseh osem ali devet trenira na polno. Če to storita samo dva, to ni dobro.

Je to težava tudi v drugih vzdržljivostnih športih pri nas? Da tekmovalci niso pripravljeni trpeti in iti kdaj do roba zmogljivosti?
Odvisno. V biatlonu, kjer je treba v zakup vzeti dolgoročno trpljenje in odrekanje, smo bili konkurenčni, prav tako so v vrhu številni kolesarji, ki so šli v tujino. V drugih športih, ki imajo anaerobno komponento in kjer je treba na treningih garati, na primer v smučarskem teku ali v maratonu, nismo tako uspešni. Enostavno so takšni športi prenaporni in nikoli ne bo toliko mulcev, ki bi bili pripravljeni dolgoročno trpeti, pa še vedno ne bo garancije, da bodo uspeli.

Ali v vlogi trenerja ženske reprezentance kdaj razmišljate, da bi dekletom malce popuščali, ker so šibkejši spol?
Če tako razmišljaš, nisi material za trenerja. Včasih se morajo tudi one sesesti na tla in bruhati. Le to je garancija, da bodo uspele na tekmi. Nikoli se mi nihče ni smilil, tega gena nimam. Spremljal sem Jureta Robiča, ko je zmagal na Raamu. 38 ur je brez prestanka gonil kolo in nihče me ne bo, nihče, prepričal, da je lahko po dveh urah tako utrujen, da ne more dokončati treninga. Razen seveda, če gre za poškodbo ali bolezen.

Kako menstruacija vpliva na program treninga?
Zdravnik ukrajinske reprezentance mi po računalniku pošilja koledarček, tako da imam vpogled v to. Nekatere tekmovalke menstruacije skorajda ne opazijo, druge imajo hude bolečine. Temu se prilagodimo z lažjo obliko treninga. A dejstvo je, da lahko dobi športnica menstruacijo tudi na dan olimpijskega nastopa, zato na to ne smeš gledati kot na nekakšno bolezen, je pa seveda treba biti pozoren, kdaj ima težave.

Se lahko ciklus za nekaj dni prestavi, če gre, recimo, za olimpijski nastop?
Ni tako enostavno, saj se v organizmu porušijo nekatere stvari. Tveganje je preveliko.

Vedno ste bili v odlični kondiciji, v letih treniranja biatlona in triatlona ste postali izjemno vzdržljivi. Imate ob vsem trenerskem delu še čas, da skrbite za svojo pripravljenost?
Imam rdečo luč, ki zasveti, kadar pridem na 78 kg. Toliko jih imam tudi zdajle, mimogrede. Dejstvo je, da treniram več, kot se mi ljubi, in manj, kot bi moral, da bi se počutil izvrstno oziroma da bi bil fit kot pred nekaj leti. Poleti, ko je dolg dan, sem pogosto na kolesu in v hribih, pozimi pa moraš ves čas nameniti tekmovalcem ali pa družini, kadar pridem domov. Moralno sporno se mi zdi, da bi doma še dve uri tekel zase. Takrat se posvetiš otrokom, družni. Po pravici povedano, se mi pogosto niti ne ljubi ob devetih zvečer še v fitnes.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
whisky
# 01.03.2016 ob 07:31
če nisi pripravljen trenirat na polno, je bolš da greš med rekreativce, je bolj zdravo. če pa hočeš bit najbolši na svetu morš met stalno v glavi da jih po svetu trenira ogromno, ki si želijo isto, tko da nimaš kaj počivat.
tmk
# 01.03.2016 ob 07:04
Grapar
Na treningih pač moraš vsaj kdaj iti do roba in še malo čez, drugače ne boš nikoli vedel, kje je tvoj maksimum. To pa pomeni, da telo odreagira in včasih postane človeku slabo, mu gre na bruhanje... tega zagotovo ni potrebno nobenemu početi, če pa hočeš biti vrhunski v nekem vzdržljivostnem športu praktično nimaš druge izbire.
andy15
# 01.03.2016 ob 07:23
Vsi ki ste proti Velepcu poglejte letošnje rezultate in vam bo vse jasno. Ista ekipa ista imena drug trener = BREZ ODMEVNEGA REZULTATA. Upam da se to spremeni v naslednjih dveh tednih.
garmond
# 01.03.2016 ob 07:20
Velepec vrni se, ker to kar se sedaj dogaja v našem biatlonu je zaton biatlona.
juk
# 01.03.2016 ob 09:35
Vsenior ko bi ti enkrat videl treninge Tine Maze pod Massijem bi molil, da preživi. Ampak Tina ni imela niti ene poškodbe. Vrhunski šport je garanje, ali si ali te pa ni. Mislim da sami treningi toliko ne vplivajo na zdravje. Veliko bolj imajo negativen vpliv na zdravje razni dodatki ki se jih radi poslužujejo. Primerjava biatlona in skokov je smešno. Biatlon je veliko veliko težji šport.
eos
# 01.03.2016 ob 09:26
Cel vikend sem na Pokljuki opazoval trening češke reprezentance in peščico naših. Čehi so ga žgali na polno, punce delale intervale v klanec, da je letelo, na strelišču je kar naprej pokalo. Njihov trener jih je vsake tolko postrojil skupaj, malo so se pohecali, nato resna navodila in v nov krog na polno. Pa naši? Bauer je bil po zgrešenem strelu ves čudno poklapan in brez volje, Teja je samo malo skejtala, ostalih nisem videl. Trener pa ni ravno kazal nekega optimizma. Da ne bo pomote. Še vedno srčno navijam za naše, upam da Faku (čudežno) uspe na stopničke, a zadnji vtisi niso ravno vzpodbudni. Upam, da se motim.

O Gabrielci Soukalovi pa raje nebi.... :-P
tim sein
# 01.03.2016 ob 07:58
Joj... dans pa ne bi treniral :)
iluvatar
# 01.03.2016 ob 07:55
@Whisky,

ni kaj za dodati.
ganrs
# 01.03.2016 ob 08:59
brez tapravega treninga si lahko samo en rekreativc in nič več
raknac navi
# 01.03.2016 ob 10:17
Ha ha ha. Ne samo da so sportniki razvajeni. Navijaci jim se potuho dajejo. Primerjat Janusa z Velepcem? Sami strokovnjaki. Bazen iz katerega crpa Janus je neprimerljiv z bazo biatloncev.
Faku se pa mascuje, da je pozabil, da je trener glavni na treningu.
WalterBronx
# 01.03.2016 ob 10:58
Objektivno lahko izmerimo (preštejemo), da so pod Velepcem bili rezultati, brez njega pa rezultatov ni. Če je to samo stvar naključja ali prave pozicije planetov pa ne vem...
wisan
# 01.03.2016 ob 08:12
tmk - se 100% strinjam. Če lahko to delamo "hobby-športniki" in to celo življenje, s tudi visokimi spremljajočimi stroški, potem mi gre milo rečeno na bruhanje, ko gledam kako se vlečejo kaki vrhunski športniki ali, ko poslušam njihovo večno jamranje. Hvala bogu, da PP ni tak tip.
Za primerjavo: kličem včeraj svojega športnega kolega in mi ves zadihan pove, da je v temi in v blatu na poti na vrh Pohorja !
eos
# 01.03.2016 ob 11:15
@bormio

Ko zagledaš Gabrieline učke in prisrčen nasmeh, pozabiš na tehnike teka in pravilno dihanje :)
Icos
# 01.03.2016 ob 10:03
REsnica, pa saj Velepec ni bil v slovenskem biatlonu eno ali dve leti?

Dejstvo je, da je razlika med rekreacijo in vrhunskim športom neprimerljiva, potem pa imamo v vrhunskem športu še najmanj tri nivoje, ki se med seboj ne morejo primerjat. Na Pokljuki smo lani gostili razvojni kamp biatlona, ki so se ga udeležile reprezentance kot so Turčija, Brazilija, Čile, Avstralija, Koreja, Makedonija in podobne. Ja, tudi v teh delih sveta obstaja biatlon in tudi v teh deželah obstajajo vrhunski športniki. S svojimi trenerji in s svojim načinom dela in odrekanja. Avstralci, recimo, pridejo v Evropo oktobra, v času njihove pomladi in ne grejo domov do marca. Pa nimajo in nikoli ne bodo imeli svetovno odmevnih rezultatov. Ampak delajo, trenirajo in nabirajo izkušnje. Ti verjetno na treningih ne bruhajo, ker jim ni treba.
Potem imaš pa srednji vrhunski razred, kjer ekipe delajo precej bolj resno in z večjimi proračuni. Ekipe, ki imajo željo po vrhunskem rezultatu v svetovnem pokalu, ki se jim sem in tja posreči kakšen rezultat, načeloma pa vedo, kje stojijo. Taki trenirajo še malo bolj, pa verjetno tudi ne bruhajo po treningih.
Imaš pa potem velesile, kjer je že notranja konkurenca ogromna, kaj šele svetovna. Celoten vzhodni blok (Rusija, Ukrajina, Belorusija), Čehi, Nemci, Norvežani... To je smetana na torti in ti so edini, ki od biatlona lahko tudi živijo. Pa jih je vse skupaj recimo 50, vsi pa vemo, kaj pomeni 50. mesto pri nas. "Športnega turista". No in ti pa svojemu zravju verjetno res ne delajo usluge z načini treninga, ampak imaš izbiro - al boš delal tako kot drugi, ali boš pa 50. v svetovnem pokalu. In se boš celo življenje nečemu odrekal, treniral po par mesecev skupaj, potem boš pa na forumu označen za športnega turista....

Kar se pa naših tiče, so pa kot povsod drugje fenomen. Ekipa majhna, da še štafete ne sestavimo, zaledja nobenega, notranje konkurence nobene. Pogoje za trening imamo na Pokljuki odlične, ostala organizacija pa zaostaja. Ampak nam je v času Velepca uspevalo držati stik s to elito, vedno vsaj z eno tekmovalko in enim do dvema tekmovalcema. To so nepredstavljivi uspehi, glede na vložek v organizacijo, suport in pogoje. Sedaj se nam očitno obetajo drugi časi, kar je relativno pričakovano in normalno, ampak mislim, da kakršnokoli zaničevanje dela Velepca in nenazadnje kakršnokoli zaničevanje dela Kosa v letošnji sezoni ni na mestu.
yanis
# 01.03.2016 ob 08:40
@vsenior
Ne kotali bučk prosim. Lahko izjavo: Natančno ve, da je vrhunski šport hudo škodljiv za zdravje. podpreš s kakšnimi raziskavami? Razen poškodb (npr. kolena v alpskem smučanju), ne vem zakaj bi bil trening škodljiv. Še več, intervalni trening pripomore k dramatičnemu izboljšanju zmogljivosti mišic, bolje prenašajo oksidativni stres, učinkovitost oksidacije se izboljša, telomeri se podaljšajo - celice se pomladijo, zmogljivost srca in pluč se izboljša,...
Voly
# 01.03.2016 ob 12:18
REsnica
Baza v skokih je pri nas neprimerno večja, kot baza v biatlonu, na moškem članskem državnem prvenstvu v biatlonu sodeluje okrog 10 tekmovalcev, v skokih pa 60! Poleg tega je v klubih še na stotine mladih skakalcev.
theone
# 01.03.2016 ob 07:59
V ameriki bi nasim razvajencem pokazali vrata za povrhu bi pa se morali vrniti javni denar katerega sedaj pobasejo v zep da se gredo lahko turizem in so fit. Ali si ali pa nisi, le pri nas si lahko nekaj napol in zjutraj reces: ah danes se mi pa ne da, rahlo pada dez
Zetes
# 01.03.2016 ob 12:35
Lahko bi ga kaj povprašali o dopingu v Ukrajini. V zadnjih tednih sta padla Olga Abramova in Artem Tiščenko.

Tomaš Kos je slab trener in nikdar ne bi smel biti nastavljen za trenerja. Prav tako si Velepec lahko lahko nalije čistega vina, ker ima v reprezentanci izdelane tekmovalce, njemu ni treba narediti drugega kot da se pripelje na trening in jih nadzoruje.

Kako je izdeloval naše mlade biatlonce v preteklih letih ste pa lahko sami spremljali
Black Eagle
# 01.03.2016 ob 09:46
Fak se je preveč poslovenil....!!
gre888
# 01.03.2016 ob 17:19
V Sloveniji so bili le trije pripravljeni delati tako, kot sem zahteval. Če smo imeli priprave, ki so bile daljše od desetih dni, je večina že nergala, da bi šli radi vmes domov ali pa da bi na trening prišli pozneje. V ukrajinski reprezentanci dekleta od 5. oktobra do danes še niso šla domov. Niti za božič ali novo leto. Ves čas smo skupaj. Dobro se zavedajo, kako je v tekmovalnem športu rok trajanja omejen in da je treba zato do 35. leta, ko končaš kariero, marsikaj potrpeti. Pri nas je večina malce razvajenih.
S tem je povedal vse. Prevc, Maze so pravi profil da lahko narediš nekaj saj strmijo k popolnosti in jim ni težko za to garati. Ja obstajajo nesposobni trenerji, ampak športniki z vrhunsko mentaliteto so pa tudi zelo redki.
sporut
# 01.03.2016 ob 11:36
prva dva komentatorja nikoli nista trenirala nobenega športa... no vsaj resno ne. po izjavi sodeč. če nisi pripravljen iti čez mejo, ne boš v vrhu, dejstvo.
kislec
# 01.03.2016 ob 19:39
Ne pljuvajte čez Velepca.
Je povsem ista zadeva:
oče, ki ne zna/ne sme udariti po mizi ali po riti, kadar je treba (permisivna vzgoja)
šef, ki se ga podrejeni vsaj malo ne bojijo;
trener, ki ima gen "za pomilovanje" tekmovalcev.

Majdička ni rabila trenerja brez takega gena - se je sama gnala čez mejo.
Večina (vključno z Mazečko) pa brez takih tiranov ne bi dosegla vrha.
In zmeraj več je očitno takih mevž, ki se sami sebi smilijo in se hočejo še drugim - posledica permisivne vzgoje - razvajenosti.
kodsoj
# 01.03.2016 ob 17:17
millerjev bode je za bajto valjar gonil po travniku v hrib,dokler ni bruhal, in to je ponavljal celo poletje.Pa kaj vi mislite da se samo od od talenta da živet?
Brisko
# 01.03.2016 ob 13:44
No, ne vem, če je treba Velepca tako hvaliti. Rezultati letos so slabi, ampak razen Faka nobenega velikega razočaranja. Pa še Fak ni bil 100% vključen v Velepčevo delo.
Bauer je tudi letos povprečen in nenatančen, kar je že celo kariero. Na začetku je ogromno obetal, a nazaduje že vsaj od tistega 4. mesta na olimpijskih igrah. Mogoče en preblisk na leto, ki ga letos še ni bilo. Teja in Andreja žal nista vsako leto mlajši in v tej starosti je povsem logično, da sta preko zenita.
Mladih ni, ampak v eno letu jih je nemogoče ustvariti in pripeljati v svetovni vrh. Ne vem ali je za to krivo pomanjkanje talenta, pomanjkanje znanja ali pomanjkanje volje do treninga, a ta težava ni nastala z odhodom Velepca.
acoschwanz
# 01.03.2016 ob 11:45
Penza je dober trener.
Bormio
# 01.03.2016 ob 11:07
€eos

Zakaj pa ne?
čik
# 01.03.2016 ob 10:41
@namaste
ti pa že zamenaj to svojo troll ploščo.nisi ne provokator ne smešen ne nič. raje glej samovšečneže,ki se valajo po zelenici.
vsenior
# 02.03.2016 ob 08:14
Spoštovana yuk in Yanis Ko bosta naredila kak izpit na medicini o anatomiji, medicini športa, fiziologiji bosta lahko dajala kompetentne izjave o dobrobitnosti vrhunskega športa. Do tedaj pa iz vajinih komentarjev gleda biznis. Biznis na škodo zdravja vrhunskih tekmovalcev. Pa ne samo vrhunskih. Mnogi zaradi hudih naporov sploh ne pridejo do tja. Ker trenirajo premladi, trenerji preforsirajo sposobnosti in jih prekurijo. Pa čisto nič drugače ni v resnici. Ogromno število skandinavskih smučarskih tekačev ima astmo zaradi treningov in tekem v globokem minusu. Spremlja kdo kalvarijo teh ljudi kasneje, ko morajo zaradi prenapornih treningov končati športno pot in klavrno preživljajo ostanek svojega življenja s kroničnimi težavami? Trenerji so za svojo službo (pa tudi za uspeh tekmovalca ali z drugimi besedami gladiatorja v areni) marsikdaj prisiljeni preforsirati treninge. Posledice se pokažejo prej ali slej v zdravniških čakalnicah. Brez vidnih poškodb preživi 1/100. Ostali so kriplni! Marsikdaj se pokaže taka težava šele čez 20 let, ko telo prehitro ostari. Odbojkarji imajo kronične težave s posedanjem hrbtenice, koleni, tekači s hrbtenico, koleni, nogometaši s koleni, alpski smučarji s koleni in kolki. Kaj pa razširjeno srce? Pretiravanje s treningi podre imunski sistem. Telo si ne opomore od enega do drugega hudega treninga. Menite, da nihče nič ne popapca za hitrejšo rast mišic v dobi adolescence? Se zavedate, da morajo imeti mladi športniki prilagojen učni načrt, da lahko sledijo treningom. Pa veste kaj je to-prilagojen program? Menite, da lahko študirajo med počitki med treningi--NE GRE. Po pretiranih fizičnih naporih si utrujen tudi umsko! Smučarski vrhunski tek, treningi so izjemno garanje, brez milosti in hkrati nekoristni za zdravje. PIKA. Mnogi starši mladih športnikov nimajo dovolj denarja za privat inštrukcije, ker v tistem obdobju še ni velikih uspehov in dodatnih cekinov. Možgani med 15in 19 leti srkajo znanje, vendar ne preutrujeni, kar po hudih treningih vsekakor so.
Pa le pojdita na smučarsko rekreativni tek v Rateče-bo koristilo zdravju. Ampak ne na tekmo rekreativcev, kjer se mlatijo s palicami, odrivajo, psujejo in hodijo en čez drugega, ne dovolijo prehitevanja zaradi bolestnih ambicij biti boljši od sotekmovalca, nagajajo, kažejo kruto agresivnost. Po tekmi so razočarani in pridejo na posvet k zdravniku z vprašanjem: kaj je z mano narobe-treniram več, kot pred 10 leti, kupil sem najboooljše smučke, palice, rezulati so pa slabši, prehranjujem se s posebnimi dodatki... Veste kaj mu da zdravnik? Recept za nekaj psiholoških zdravil!
REsnica
# 01.03.2016 ob 15:53
pa se te usmilim in ti copy paste par odstavkov, kaj je empatija, da boš morda (ampak res samo morda) razumel.... pa resno dvomim.

Empatija je psihološka sposobnost zaznavanja čustev druge osebe, ne da bi s tem podal svoje, ki je tudi združljiva s teorijo uma.

Lahko bi se opisala kot čustvena verzija telepatije. Pogosto je opisana kot sposobnost poistovetenja z drugo osebo, pri čemer lahko tako empat (oseba sposobna vživljanja) predvidi čustva ali misli te osebe. Empatija se lahko tako opiše tudi kot čustvena resonanca.

Empatije ne smemo zamenjevati s simpatijo, telepatijo ali branjem misli. Simpatija je sočustvovanje, pri empatiji pa tudi ne gre za neposredno branje misli, temveč zaznavanje čustev in predvidevanje misli. Telepatija pa je sposobnost branja misli na daljavo, medtem, ko je empatija skoraj vedno mogoča le z osebnim stikom.
REsnica
# 01.03.2016 ob 15:51
raknac...
mi boš znal poiskat krivce in razloge, ko bo velepec "popušIl" v ukrajini.... in povsod kamor bo prišel. Me prav zanima, kdo bo takrat kriv.

Takrat bo govoril o istih tekmovalcih in vodstu podobno slabo, kot danes o slovencih. Samo malo potrpljenja, pa bo jasno.... stavim, da naslednje sezone ne bo končal pri ukrajincih.

Je Zetes lepo povedal, dobil je izdelane vrhunske tekmovalce...

kaj pomeni, da se mu ne "smilijo" tekmovalci, pa te jaz ne morem naučit, boš moral sam malo preštudirat... ampak vidim da si precej zaverovan sam vase in svoj prav.

Kaj takega ne izjavi noben uspešen trener. NOBEN!! ker s tem izgubi zaupanje tekmovalcev.
raknac navi
# 01.03.2016 ob 15:03
REsnica
Ko taklole berem tvoje ene in iste poste, cez celo temo, se mi zdi, da zgolj po sebi sklepas. Ti namrec tudi nimas neke dodatne dimenzije, ampal se ti po postij sodec, vse dogaja samo v eni dimenziji...
cartekmedo
# 01.03.2016 ob 14:44
Meni je zanimivo to in že foklora tu nekaterih,kako so eni lani pljuvali po Velepecu,češ,da ni dober trener. Pa primerjajte sedaj rezultate letošnje sezone naših biatloncev in prejšnih sezon pod taktirko Velepeca. Še kako bi ga potrebovali nazaj in natolcevanje,da Velepec ni bil kaj prida trener so se izkazale za prazno mlatenje slame nekaterih.
Voly
# 01.03.2016 ob 12:04
Naši biatlonci so bili pod njegovim vodstvom boljši, kot so sedaj, to je dejstvo, drugo dejstvo pa je, da Velepec v desetih letih ni "naredil" niti enega novega biatlonca ali biatlonko pri nas, če izzvzamemo Faka!
urle
# 01.03.2016 ob 08:18
Jakov Fak je bil lani svetovni prvak na tekmi s skupinskim štartom, v svetovnem pokalu pa je končal na izjemnem tretjem mestu.

poglejmo tole naslednji teden še 1x...
raknac navi
# 01.03.2016 ob 15:01
Govoris o tem kaksno reprezentanco je Janus naredil, Velepec pa ne. In potem potrdis, da v biatlonu ni baze mladih. V tem je razlika. A razumes? Glede na bazo skakalcev je normalno, da imamo mocno reprezentanco. Nenazadnje tudi tradicijo in velike uspehe. Vsega tega v biatlonu ni. In ni Velepec za to kriv.

Ti si se pac zapicil v Velepca.
Dej si poglej kaj je bilo pred Velepcem in kaj je po Velepcu. Pa bo vse jasno.
Ce pa ti pricakujes, biatlonca s kuglo, mi pa prosim povej kdo naj bi to bil, in koga je Velepec tako zatru?
raknac navi
# 01.03.2016 ob 14:54
Keri pa so to uspesni trenerji z empatijo?
raknac navi
# 01.03.2016 ob 14:56
Resnica
Ti niti osnovnih pojmov ne razumes. Custva pa empatija ni eno in isto.
REsnica
# 01.03.2016 ob 11:26
kdor misli, da zagovarjam nedelo ali manj treninga pač ne razume psihologije in vpliva čustev v vrhunskem športu.
Noben vrhunski športnik in trener ni brez "gena" ki naj bi manjkal Velepcu. Tudi peter revc ne, čeprv je sposoben koncentracije in zavzetega dela. Za uporabo tega "gena", če ga imaš, seveda, je potrebna inteligenca in določena širina.
juk
# 01.03.2016 ob 10:42
Jaz sem upal, da bodo Velepca dali v moško tekaško reprezentanco. Sem umrl od smeha ko so mi povedali da moški in ženske tekačice izvajajo isti trening
zzzblj
# 01.03.2016 ob 09:42
Ubogi siromaki, če niso sposobni 7 dni na teden trdo garati, da bodo v svetovni špici, naj gredo raje sedeti v kakšno pisarno. Tam jih nihče ne bo gonil, naj migajo tako dolgo, da bo telo onemoglo. Najbolj se mi smili Jakov, za katerega sem bil prepričan, da je psihično trdovraten kot Prevc. Pa vidim, da je še otroček, ki se raje smili samemu sebi. Dragi moji, za svetovni pokal je treba garati 365 dni na leto, za špico svetovnega pokala pa moraš biti posebnež in se ne ozirati na mnenje drugih. Če si podoben večini, pa nikoli ne boš nič imel, ker si ne zaslužiš. Konec debate.
pozitivnisvet
# 01.03.2016 ob 11:29
o olimpijskih igrah v Sočiji je (Olena Pidhrušna) z zlato medaljo v štafeti končala kariero, 'vlačili' so jo vsepovsod, tako da je imela vsega dovolj. Dobila je službo na ministrstvu, po pol leta pa ugotovila, da je ta služba bistveno težja, kot je tekmovati v svetovnem pokalu.

In potem slovenske ovce poveličujejo Prevca in kake športnike, kot da so odkrili najmanj zdravilo za raka ali pomagali miljonom lačnih :D
vaza
# 01.03.2016 ob 10:40
Jaz pa mislim, da je nastala situacija v biatlonu čisto logična - enostavno ne moreš biti vedno na vrhu. Najprej se vzpenjaš, sledi padec in če si dovolj vztrajen znova vzpon.
REsnica
# 01.03.2016 ob 12:00
ko boste kdaj brali podobne izjave novinarjem od Gorana Janusa, boste lahko rekli da ste imeli zanesljivo prav.

Janus nikoli ni šimfal svojih varovancev, drugih trenerjev in sodelavcev, vzdušja... in jih tudi nikoli ne bo. Zato pa ima veliko večje uspehe kot en velepec, ki mu manjka ena dimezija.
REsnica
# 01.03.2016 ob 11:30
odnos vrhunski športnik - trener pri velepcu ne štima. Če bi bil na mestu, bi vrhunske tekmovalce motiviral, jim stal ob strani in jim strokovno pomagal, ko je to potrebno.

Kdor to razume kot potuho, pač ne razume odnosa vrhunski tekmovalec - trener in da tudi najbolj vrhunski tekmovalci niti približno niso roboti.
REsnica
# 01.03.2016 ob 11:23
ranac navi...

baza skakalcev da je večja???? očitno je da govoriš na pamet... baza v skokih je z uspehi v zadnjih letih povečala, pri teku in biatlonu pa ne raste, ker ni magneta.

le zakaj pa po tvoje ne bi smeli primerjat dela in uspehov Velepca z Massijem in Janusom?

Oba sta bolj uspešna od njega in razumsko in inteligentno uporabljata čustva in razumeta svoje vrhunske in mlade varovance. Velepec pa je jasno izjavil, da tega sam ni sposoben. Ne samo, da ne zna razumsko uporabljat čustev, po njegovih besedah je jasno, da nima pojma.

Tudi masiju in janusu se tekmovalci ne "smilijo" kot nerazumno govori velepec. Masi in Goran imata pač dimenzijo več, kar dokazujejo njuni uspehi.
REsnica
# 01.03.2016 ob 11:17
Icos,
dejstvo je, da velepec nikoli ne bo uspel izgraditi ekipe niti posameznika na tak način.
Lep dokaz da je velepec v zmoti (ali nesposobenopravljati delo trenerja) je na primer Goran Janus.
Če pogledamo tudi Zino Maze ugotovimo, da so tam bili uspehi in čustva še bolj prepletena kot so pri uspešni skakalni ekipi s pravim in sposobnim trenerjem.

velepec bi lahko bil dober ali še boljši tekmovalec, ne more in nikoli ne bo pa uspel zgraditi nekaj trajnega, ker mu manjka razumevanje in prilagajanje. To nikakor ne pomeni popuščanja, ampak RAZUMEVANJE kaj se dogaja v in s tekmovalcem.

Velepcu je del športne psihologije precej neznan. Dokaz za to pa je sam dal v javnost. Enostavno nima razumevanja čustev vrhunskih športnikov. Dokler vrhunski športnik pod njevim vosdtvom deluje kot robot bodo rezultati.... ampak vsi smo ljudje, kar sta dokazala nenazadnje tudi tina in massi
REsnica
# 01.03.2016 ob 09:04
andy15:
Vsi ki ste proti Velepcu poglejte letošnje rezultate in vam bo vse jasno. Ista ekipa ista imena drug trener = BREZ ODMEVNEGA REZULTATA. Upam da se to spremeni v naslednjih dveh tednih.


le zakaj bi zgornja izjava dokazovala da je velepec dober???

Filozofija Janusa je popolnoma drugačna, ampak popolnoma totalno drugačna! Janus gradi počasi in zanesljivo, Velepec pa poskuša na silo, dokler se zadeva ne "strga", potem pa mora poiskat drugo žrtev....
REsnica
# 01.03.2016 ob 09:11
pa saj ni težko kateri način treninga daje boljše rezulztate in koliko ima Velepec prav.... samo primerjajte njegovo delo in rezultate z delom in rezultati Gorana Janusa.... Je še kak dvom??
REsnica
# 01.03.2016 ob 09:09
primerjava Gorana Janusa z velepcem je približek primerjavi strokovnjaka in divjaka. S terorjem lahko nekaj časa uspešno "motiviraš". Goran Janus pa je vsem dokazal svoj prav in pokazal pravo pot in vrednost trajnostnega treninga v primerjavi z velepčevim sistemom, kjer so rezultati absolutno pred počutjem tekmovalcev.

Velepec bo ostal znan kot neprimeren za dolgoročne projekte, ki se nikomur in nikdar noče in ne zna prilagajat in upoštevat
REsnica
# 01.03.2016 ob 09:01
Velepec: "Nikoli se mi nihče ni smilil, tega gena nimam"

brez gena sočutja in razumevanja čustev nikoli ne bo prišel do trajnega uspeha. Zanesljivo se bo moral seliti in menjavati okolje, ker ni sposoben prilagajanja.

kratkoročni "blitzkreig" mu bo pa uspeval.... konec pa je tudi v ukrajini vnaprej znan. moral bo oditi. Velepec v življenju ni tekač na dolge proge s trajnimi rezultati. zanimajo ga rezultati takoj in zdaj za vsako ceno.
Izbor
Svetovni pokal v biatlonu
link
Fourcade tudi v Sibiriji razred zase; Fak 19.
20
22. marec 2018 ob 16:07 Francoski biatlonec Martin Fourcade je zmagovalec šprinta za svetovni pokal v Tjumnu, s čimer je osvojil mali kristalni globus v tej disciplini, le velika smola pa mu lahko prepreči osvojitev ...
Več novic ...
Kazalo