Katja Višnar z lansko sezono ni bila najbolj zadovoljna. Na tekmah svetovnega pokala je bila njena najboljša uvrstitev 10. mesto. Foto: EPA
Katja Višnar z lansko sezono ni bila najbolj zadovoljna. Na tekmah svetovnega pokala je bila njena najboljša uvrstitev 10. mesto. Foto: EPA

"Mislim, da smo ne glede na vse težave, ko smo izgubili tudi trenerja, opravili dobro delo čez poletje in se z dekleti uspešno pripravili na sezono. Načrt, ki smo si ga zastavili, smo v celoti izpolnili. Predvsem pri tehniki sprinta smo ogromno spremenili, vse je šlo v smeri večje hitrosti treninga in teka, zaradi česar je potrebna tudi večja moč. Največja težava, ki je pred nami, je, kako vse to novo znanje prenesti na sneg," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vodja reprezentance Marko Gracer.

Z nasveti sodeloval Norvežan Torvik
Na treningih je kot svetovalec sodeloval tudi norveški strokovnjak Per Oeyvind Torvik. Tekmovalke zdaj čakajo dvakrat priprave na ledeniku Dachstein; prvi del priprav bodo opravile od 24. septembra do 3. oktobra, drugi del pa od 16. do 25. oktobra, nato pa upajo, da bodo snežne razmere v Skandinaviji dovolj ugodne, da se bodo na novo sezono, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v Val di Fiemmeju, lahko pripravljale na severu Evrope.

Fabjanova mora paziti na zdravje
"Način treninga, ki smo ga uvedli letos, je povsem nov. A za zdaj mi ustreza in upam, da se bo izkazal za uspešnega. Po šestih letih dela na podoben način je bil že čas za spremembe in verjamem, da mi bodo te prinesle uspeh. Za to tudi delamo tako trdo. Želim si, da bom nastopala tako uspešno, kot sem že kakšno sezono nazaj, res pa je, da moram posebej paziti tudi na zdravstveno stanje. V preteklih letih sem imela zlasti v tem jesenskem pripravljalnem obdobju nemalo težav z zdravjem," je povedala Vesna Fabjan.

Jesen prinaša naporne treninge na smučeh
Katja Višnar se je na sezono pripravljala posebej na Norveškem s partnerjem, odličnim tekačem Olejem Vigenom Hattestadom: "Mislim, da sem se sama dobro pripravila na najtežji del pripravljalnega obdobja, jesenski del. Zdaj nas čaka največ težkih treningov, intenzivnost se bo še povečala in čaka nas prehod na smuči. Res si želim tehniko, ki smo jo vadili z norveškim trenerjem, prenesti tudi na smuči. Veliko je bilo poudarka na sprinttehniki in na eksplozivni moči. Sama sem se osredotočila predvsem na sprint."

Selitev v novo hišo
"Na Norveškem imam res odlične pogoje za trening. Spomladi sva kupila hišo in izbrala tak kraj, da lahko nemoteno trenirava. Res imam dobre razmere za trening, poleg tega pa tudi konkurenco, tekmovalce iz Lillehammerja, ki se jim lahko kadar koli pridružim na treningih. Tako imam nekaj primerjave, čeprav nisem skupaj z našimi dekleti. A vesela sem, da sem zdaj tu v Sloveniji, ker se mi zdi, da je za jesenski del bolje biti tu, saj je na Norveškem ta čas že precej mrzlo," je še pojasnila Višnarjeva.