Peter Prevc je med najboljšimi smučarskimi skakalci na svetu. V Sočiju je osvojil dve olimpijski medalji. Foto: EPA
Peter Prevc je med najboljšimi smučarskimi skakalci na svetu. V Sočiju je osvojil dve olimpijski medalji. Foto: EPA

Medtem ko najboljši slovenski športnik v Garmisch-Partenkirchnu čaka na nadaljevanje novoletne skakalne turneje (začel jo je odlično - s tretjim mestom v Oberstdorfu), je na silvestrsko jutro njegov oče Darko Prevc gostoval v jutranjem programu na TV Slovenija.

Pri Prevčevih je kar pet otrok, poleg Petra še sinova Cene in Domen ter hčerki Nika in Ema. Z izjemo petletne Eme, ki je še premlada, se vsi ukvarjajo s smučarskimi skoki.

"Vsak je videl starejšega in vsak je rekel: tudi jaz bi skakal," je Darko Prevc pojasnil, zakaj tako. Po kom pa se je zgledoval najstarejši Peter? "Že moja generacija je na vsakem bregu naredila skakalnico. Peter me je videl, ko smo skakali na vaški tekmi in je poskusil. Ko sem videl, da mu skoki ležijo, sem ga odpeljal v skakalni klub in tako se je začelo."

Lahko Darko Prevc Petru še kdaj pomaga, mu kaj svetuje? "Prav dosti mu ne moreš več svetovati, saj te pri teh letih ne posluša več, lahko pa z zgledom pokažeš, da lahko le z delom nekaj dosežeš."

Z ženo Julijano se morata vsakodnevno dogovoriti, kdo bo koga iz Dolenje vasi (v Selški dolini) odpeljal na trening v Kranj: "Včasih je treba tudi po šestkrat na dan v Kranj in nazaj. Vsak dan sproti se je treba uskladiti. Zdaj je sicer lažje - Peter je samostojen, tudi Cene je naredil izpit za avtomobil."

Prevčevi - najbolj skakalna družina na svetu
Prevčevi - najbolj skakalna družina na svetu