Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 25 glasov Ocenite to novico!
Maja Vtič
Zimske junake je na Kongresnem trgu pozdravilo le nekaj več kot 500 gledalcev. Foto: BoBo
VIDEO
Domen Prevc na "maturanca...
VIDEO
Sprejem junakov zime v Lj...

Dodaj v

Z rdečico na obrazu zrli na prostor za gledalce

Športna zgodba Dareta Ruparja
31. marec 2017 ob 09:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

Morda razmišljam drugače, ampak pod to sem vedno podpisan: zdi se mi, da je pristašev naših zimskih športov morda vse manj.

Tu mislim predvsem tistih najbolj zagnanih, saj mnogi radi dodajo, da tudi mediji pretiravamo s spremljanjem celotnega zimskega dogajanja med koncem oktobra in prihodom pomladi. Zlahka bi jim prikimal, če bi za merilo vzel le sinočnji obisk prireditve Junaki zime, ki je pod odrom na izjemno prijetnem trgu v središču prestolnega mesta s pogledom na ljubljanski grad, zbrala le kakih 500 najbolj zagnanih in še nekaj naključno mimoidočih, ki so le vsake toliko vrgli oko proti prireditvenemu prostoru. Če so imeli s sabo naraščaj, pa je bilo potrebno nekoliko dlje postati, saj so si naraščajniki zaželeli pogled proti našim šampionom ali pa celo podpis junakov, za katere smo stiskali pesti v že omenjenem obdobju.

Ob obisku, ki na tradicionalni prireditvi še nikdar ni bil slabši, sem najprej pomislil, da so morda pristojni na Smučarski zvezi naredili premalo, da bi bil obisk navdušencev dostojen imen, ki so se zvrstila na odru. Spraševal sem se, le kje je bila napravljena napaka. Morda v tem, zares že skorajda poletnem vremenu, ali pa v premiku urnih kazalcev, ki ga lep del slovenskega življa doživlja drugače. Ko namreč ta premik precej podaljša popoldansko svetlobo, je treba na vrt in postoriti vse potrebno, da bo na jesen kaj pobrati.

In ko se začne to obdobje, športniki niso več v ospredju in zato nam v aprilu in maju največkrat samevajo tribune, tudi ko se morda odloča o naslovih državnih prvakov. Edino, kar še premami našega običajnega človeka, je res kakšen izjemen spektakel, kot ga bomo, recimo, dočakali v začetku maja v Stožicah, ko bodo tretji z zadnjega svetovnega prvenstva v rokometu gostili evropske prvake Nemce.

Če smo včeraj z rdečico na obrazu zrli na prostor za gledalce, pa smo bili ponosni na vse tiste, ki so stopili na oder. Na njem so bili tudi imetniki vseh 17 zmag, ki so jih naši športniki pod okriljem ene najmočnejših in najvplivnejših športnih zvez pri nas dosegli v predolimpijski zimi. Če je bil lani v ospredju Peter Prevc, ki nam je prinesel na oder tretji skakalni veliki kristalni globus, ga je tokrat zamenjala Štajerka Ilka Štuhec. Mariborčanka je zelo spretno prevzela tisto vlogo, ki jo je na začetku leta pod Pohorjem dokončno opustila njena šampionska predhodnica Tina Maze.

Ker smo običajno naravnani v smer uspešnih, se sinoči niti nismo pretirano ubadali s tistimi, ki jim ne cvetijo rožice in jih tudi ne manjka. Želja je, da vsem odgovornim uspe tudi v manj uspešnih disciplinah v obdobju pred Pjongčangom, disciplino obrniti v pravo smer. Osem medalj iz Sočija, vse so bile dosežene pod okriljem zveze, ki domuje v Podutiku, pa je visok mejnik za generacijo, ki jo čaka južnokorejski izziv.

Po sezonah s Tininim velikim globusom in rekordom sezone, pa po omenjenem Sočiju z dvema zlatoma Tine Maze in po velikem globusu Petra Prevca, je očitno večina razmišljala, le zakaj bi hodil tja zaradi tega, kar so dosegli letos. Seveda ni prav, je pa kazalnik, da se bo naslednje leto treba še bolj potruditi. Pravijo namreč, da tisti, ki so pod odrom, ali pa tisti, ki kupijo vstopnico, imajo vedno prav. Ni nujno, da se strinjamo, očitno pa drži.

Dare Rupar, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
Peacemaker
# 31.03.2017 ob 10:06
Po moje je razlog samo en in ta je, da je teh sprejemov pac... prevec.
RazorBack
# 31.03.2017 ob 10:06
Cetrtek 17h tut ni idealen termin. Zakaj ne petek/sobota/nedelja? Gospoda ma fraj al..
pazi_mina
# 31.03.2017 ob 10:09
Sprejem za Ilko je bil v mb...vse ostalo pa...komu pa se ljubi slaviti 27. mesta ? Al so pa zdej dolgi nosovi, ker je v glavnem mestu kvazi sprejem namesto 10.000 glave čage izpadu kot vaška procesija...to pa je to, ko ima organizator nerealen pogled na situacijo
Cvetača
# 31.03.2017 ob 10:08
Odkar se je upokojil Damjan Fras, malokdo pride na te procesije...
peroaroma
# 31.03.2017 ob 10:12
tak sprejem je povsem nepotreben, samo neko dodatbno obremenjevanje tekmovalcev.
Ne more biti sprejem vsak mesec, to se razvodeni, sploh pa sprejem za kar nekaj. Potem bomo jeseni naredili sprejem za vse letne športnike??
Sprejem se naredi za res velike uspehe v času evforije, vse ostalo je brez pomena
matkurja93
# 31.03.2017 ob 10:19
Problem je bil tudi v oglaševanju. Lani je bilo v vseh medijih že en teden prej objavljeno kdaj bo sprejem, včeraj pa sem zasledil novico eno uro pred začetkom na MMC (pa spremljam medije pogosteje kot povprečen Slovenec).
Kirenenko
# 31.03.2017 ob 10:20
Sprejem v Ljubljani v četrtek popoldne. Pa Ljubljana ne velja ravno za mesto zimskih športov, niti niso športniki od tam uspešni v njih, tako da me ta obisk ne čudi.
M-filter
# 31.03.2017 ob 10:28
pomojem je to pač neka minljivost v navdušenju. ko je štuhčova ostvojila globus bi naslednji dan prišlo veliko ljudi. 3 tedne kasneje bi bila številka občutno manjša, ker bi ljudji že minilo. ljudje majo svoja življenja, svojo rutino in gledanje športa je le sprostitev. se navdušimo in naše junake gremo gledat ampak le nekaj dni po dogodku, potem pa to gre.

ta sprejem za zimske športniek je pač lep in super ampak ljudje ne bodo šli na to. isto bi blo, če bi naše rokometaše, ki so bili trtji sprejeli na nekem dogodku 3 mesece kasneje. pa to ne pomen, da ljudje ne spremljamo športa ali da ga manj.
Ribiič
# 31.03.2017 ob 10:26
Te prireditve so milo rečene tudi slabo pripravljene, bil sem lani in je bilo bedno.
ucenec
# 31.03.2017 ob 10:18
Kaj pa ce je celo ljubljansko ljudstvo spoznalo, da ga s kruhom in igrami vozijo žejno čez vodo?
davide
# 31.03.2017 ob 10:12
Pač posiljujete s sprejemi na isti lokaciji

Verjetno se je ljubljanska gospoda že naveličala vsak teden novih sprejemov, kje drugje bi pa ljudje rade volje prišli pogledat
čofotalček
# 31.03.2017 ob 10:11
Morda pa so biologi že dokazali, da čerdni instinkt v toplih spomladanskih dneh zamenja kakšen drugi?
TIGR
# 31.03.2017 ob 10:24
Zakaj ne bi tega sprejema naredili kar v Planici? Kot je meni znano se do takrat ponavadi konča sezona tudi za Alpince in ostale Nordijce...

Ne, vse je treba na silo vlačit v Ljubljano...
levkup
# 31.03.2017 ob 10:20
Ne ni poanta v tem, da je sprejemov preveč.
Vsaj jaz tako menim. Toda časi so postali taki,
da biti patriot v Sloveniji ni nekaj samo po sebi
umevnega. Vsi se ubadamo z svojimi problemi,
od tega je 70% ljudi z eksistenčnimi.
Športnikov kot je Anže Kopitar, Goran Dragič, ki
sta vzornika tudi z res vzornim obnašanjem
( tudi Luka Dončič je zaenkrat še pravi vzor, upam
da to tudi ostane ) in se vidi da spoštujeta vse ljudi,
ja vse manj.
Posledično tudi navdušencev ne "mrgoli" ???
Najbolj žalostno pa je to, da se lahko nek politik
( ni važno katere barve ) samo prikaže in takoj je
prisotna ogromna množica, ki mu kima in potrjuje ???
Pa jaz v vsem svojem življenju nisem srečal poštenega
politika ? Vsaj v Sloveniji ne !
alberta
# 31.03.2017 ob 10:26
Zimski športi so z izjemo hokeja individualni športi, zato naj priredijo sprejem vsakemu, ki si to zasluži sokrajani v svojem kraju ( kar so tudi že storili in bodo zagotovo še ) in mislim, da je to tudi najbolj simpatično.
Z vsem spoštovanjem do Jakova Faka, ampak ali je on Junak letošnje zime, saj ne vem ali je sploh nastopil na kakšni tekmi svet. pokala?
gabl136
# 31.03.2017 ob 10:46
Kruha in iger!

Ampak najprej kruha! Potem se bomo pa zaleči pogovarjati še o ostalem.
Hmeljar
# 31.03.2017 ob 10:36
Morda je organizator pričakoval, da bo narod drl tja zaradi nekega politika, ki si nabira krvano potrebne volilne točke.
dalenck
# 31.03.2017 ob 10:27
Mogoče pa ni tudi vse tako rožnato tule pri nas, kot si recimo to predstavljajo politiki in prikoritniki...In to se mogoče odraža tudi na tak način, kot ga opisujejo zgoraj in odraža na način, ki se je zgodil v sredo ob 14-ih, pa en teden nazaj na primorskem s sekiro itd, itd...Zgleda smo prišli kot ljudstvo glede morale na dosti nizek nivo in to človek lahko občuti na skoraj vsakem koraku...pač moje mnenje...
Lovec
# 31.03.2017 ob 10:26
Oh,... Dare.
Postoriti na vrtu...... , Ljubljana je urbano okolje. Mesto v katerem je bila doma vrhunska košarka, dober hokej, razvit rokome se sedaj komaj prikoplje do kakšnega odmevnega športnega rezultata. V vladavini najlepšega in tistega, ki se na šport spozna, smo doživeli zaton vrhunskega ali dobrega športa in doživeli infrastrukturni razcvet objektov. Pač po butalsko, kaj čmo, ljudem je to všeč.
Prireditev je bila slabo pripravljeno, prireditelj se ni potrudil, Ljubljanski PR pa tudi ni naredi svojega, čeprav je v teh veščinah vrhunski.

V Mariboru bi bilo bolje.

to, da se jih vozi v glavno mesto in se jih razkazuje je za mene poniževalno do ljudi, ampak nekateri trdijo, da je to potrebno. Da se zglasijo pri predsedniku države je nekaj kar še razumem, da pa se jih kar tako ker tako mora biti razkazuje na trgih pa je butasto.
Unssen
# 31.03.2017 ob 11:43
Naredite ta sprejem v soboto ob 18h in v nekem drugem mestu kot vsega naveličana prestolnica, pa vam garantiram, da bo prišlo več kot samo nekaj naključnih mimoidočih.

Povedano drugače, čas in lokacija sta bila povsem zgrešena.
Nadja92
# 31.03.2017 ob 10:49
Kot je že povedal RazorBack, faljen termin. Jaz bi šla z veseljem pozdravit Ilko, ki me je to zimo res navdušila pa časovno ni šlo.
Optimist99
# 31.03.2017 ob 16:44
Tekmovalci so se sami odlocili da bodo tekmovali v izbranem sportu. Pa ce je financno uspesen ali pa totalna zguba.

Vsi normalni ljudje imamo dovolj svojih problemov, hobijev da pocnemo kaj drugega kot spremljajo ene, ki se igrajo elitni sport. Zakaj bi me zanimala stotinka sekunde pri Formuli 1, ali stotinka pri smuku, stotinka enega jamajčana pri sprintu. i dont care. Ne gledam.

Preberite kaksno knjigo, pojdite na sprehod v park, na bazen. Ali pa na kavo s prijatelji. Pustite snobe na SZS in drugih zvezah na miru. Sportniki bi tudi raje bili na dopusti ampak so pogodbeno vezani na n medijskih pojavljanja itd.

V komunizmu so rekli, da je vera opij za ljudstvo. Šport na nacionalki je futer za rajo, da se ne vzroji proti prašičem na oblasti.
gstk
# 31.03.2017 ob 12:21
Čestitke športnikom za njihove doseške, zaslužijo si bistveno številčnejši sprejem a...

v družbi pretiravanj se ljudje vsega naveličamo
ni vsaka sapca, ki zapiha že rumeni, oranžni alarm
ni svaka kaplja če alarm pred poplavami
ni vsak, ki je ispadel v baru XX, brotherju .... v prvem krogu že znan slovenec

kjub temu da imamo izjemno dobre športnike v svetovnem merilu pa ne moremo vsak mesec sprejemat junake in pričakovati, da bo vedno prišlo tisoče ljudi.
obelix complicus
# 31.03.2017 ob 11:47
Spregledali ste možnost, da so se ljudje naveličali vedno istega pogleda na režečega se ljubljanskega župana.
Da ne omenimo nečloveškega urnika. Kdo pa lahko pride v četrtek ob 17. uri?
Sussudio
# 31.03.2017 ob 11:26
Zardevam jaz ko gledam tale posnetek prireditve.
Premier države ki na glavnem trgu v prestolnici govori pred množico manjšo kot na marsikateri vaški gasilski veselici...
Vodja prireditve z zoprnim tonom govorjenja... edino športniki izpadejo kolikor toliko spontani in zvesti svojim navijačem.
Komedija...
odlekiran
# 31.03.2017 ob 15:36
V Ljubljani pač ni ljudi, ki bi proslavljali uspehe Slovenskih športnikov.
Kobilica-poet
# 31.03.2017 ob 15:27
Kaj ko bi zaključek športnega leta enostavno naredili v Planici zadnji dan, ko je tam nekaj deset tisoč ljudi...tam je pravo športno vzdušje in krasen zaključek zimske športne sezone...

..to kar je v Ljubljani je pa čisto posiljevanje....ni vzdušja....
amfora
# 31.03.2017 ob 14:36
Ja, Tina je bila Tina. Take ne bo več. Čeravno so nekateri hoteli izničiti njeno delo, zmage in celo obstaja komunikacija na Fb, kako je sedaj lepše in mirneje na tekmovalnem poligonu.
hefe
# 31.03.2017 ob 12:09
Na nek naključni četrtek ob 17.00 pričakujejo veliko množico?

Ne bi rekel, da bi ljudi še vlekla neka evforija, ampak takole je pa vse skup zgrešeno.... Konec koncev, a se tega ni dalo naredit kar v sklopu Planice, ki se je ravno zaključila?!?!
grapar
# 31.03.2017 ob 11:27
Takšna je pač realnost, gre namreč za zabavo in mediji imate pač neko zlagano predstavo o tem koliko ljudi vse to skupaj jemlje resno. Žura je že zdavnaj konec in vsi ti nastopi imajo okus kot 100x pogret golaž.
Jakob
# 31.03.2017 ob 11:25
jah to je pa tako če take veselice planirajo brezdelneži, ki niso nikoli hodili v kakšno resno službo. Oziroma mogoče nazadnje še v času socializma ko se je delalo do dveh. Večina slovencev, vsaj tisti dovolj srečni da službo imamo večinoma končujemo kasneje kot ob 16:30, kar pomeni da zagotovo ne moremo biti na Kongresnem ob 17.00.
dunbar
# 31.03.2017 ob 11:14
webb@ Točno tako. Rangiranje športov na naši nacionalki (prenosi, vrstni red in trajanje prispekov pri poročilih) nima nobene povezave z realnostjo in popularnostjo športov v Sloveniji. Koga npr, zanima biatlon in tek na smučeh, razen tistih 70-ih, ki se z njim ukvarjajo malo bolj resno in njihovih svojcev.

Realno gledano, super mi je pogledat kak smuk takrat, ko je zima in nimaš zunaj kaj početi, ker je mraz in tema in slabo vreme. Ko pa pride pomlad, pa mi je smučanje, tako kot očitno večini slovencev, pomembno toliko kot lanski (letošnji) sneg.

Vesel sem za naše športnike, ampak, sezona je mimo, pustite jim malo zadihat v miru, nas pa tudi več ne posiljujte s temi obrobnimi temami. Vem, da te sprejeme sponzorji izsiljuje, ampal ljudstvo vam je postavilo ogledalo....
Jernej Cankar
# 31.03.2017 ob 11:13
Termin ni bil pravi, za sprejem nisem vedel (torej slab marketing), ko je zunaj +25°C, smo morda na smučarje že malo pozabili itd
peroaroma
# 31.03.2017 ob 12:28
še nekaj , v Sloveniji žal ni več pravega vzdušja. Ljudje so utrujeni od minialcev, od dela po 10 ur, od stalne kraje ljudi pri koritu.

Poln trg bo ko bodo ljudje spet, sproščeni in zadovoljni.

Cerar pa je izgledal kot en smeško tam. Če bi bil jaz na Ilkinem mestu bi mu dal eno klofuto. Naj se zamislijo
megacar11
# 31.03.2017 ob 12:24
Manjkali so samo še odbojkarji na snegu za popolnost prireditve.
Dragoon
# 31.03.2017 ob 12:01
Da ne bi o tem, da so vedno zraven neki politiki, ki se jih nikomur več ne da poslušat - kaj ima nek župan z uspehi recimo Ilke, pa pred tem Petra ali Tine?
nemesis999
# 31.03.2017 ob 11:16
kot prvo,je bilo prekleto slabo oglaševano ,da jaz sploh vedel nisem za to,kot drugo se to naredi takoj po zaključku sezone,ko je kostanj še vroč-dan,dva!za alpince posebej in posebej za nordijce,če je treba.
levkup
# 31.03.2017 ob 19:23
Podnapisi so namenjeni gluhim ljudem !!!
In samo zato ker ste vi sovražno nastrojeni
in vzgojeni, ni treba zganjati take demagogije ???
cartekmedo
# 31.03.2017 ob 15:47
Jaz imam rada zimske športe. Res je pa najboljše,da se ti sprejemi za zimske športnike prestavijo
pod Ponce,ali v Maribor,ali katerikoli drugo mesto,ali kraj kot je Ljubljana...
sch
# 31.03.2017 ob 15:44
Na sprejemu športnikov v Ljubljani sem bila samo enkrat - ko so bili odbojkaši z Gianijem srebrni. Zadeva je bila tako slabo organizirana, da me je bilo sram biti tam in sem na polovici raje šla domov. Na nivoju vaške veselice, z nekim kvazi bendom, brez prevajalca ... dajte no. Je to vaška veselica? Še zdaj me je sram, ko se spomnim na tisti dan.

To je primarni razlog, da ne bi šla, tudi če bi vedela, da sprejem bo (nisem vedela, pa visim na netu večino časa). Sekundarni razlog: ne prenesem politikov na takšnih dogodkih.
cartekmedo
# 31.03.2017 ob 15:43
Naslednja leta pa res sprejeme športnikov v Planico ,ali v Maribor.
V Ljubljani nima več smisla, če morajo za Ilko dati podnapise.
Žalostno,da v Ljubljani ne razumete drugih narečij in zelo žaljivo.
davide
# 31.03.2017 ob 14:18
Ob takem terminu bo prišel res samo tist ki je takrat v centru

Nihče se ne bo med tednom ob 5h v največji gužvi basal po ljubljani da bi ujel tale sprejem

Pa tudi vreme jim ne gre na roko, poletnih 25 in žgoče sonce, takrat noben več nima v glavi zime
Voly
# 31.03.2017 ob 14:13
Sprejem za športnika, ki je storil nekaj velikega, mora biti takoj, ko se vrne v domovino!
Najprej na letališču, drug dan pa v njegovem mestu! Ljudje smo takrat navdušeni, radi bi videli junake in z njimi poklepetali, se slikali...
Poznejši sprejemi (še posebej po koncu sezone) zvodenijo in tudi zelo obremenjujejo športnike, ki bi radi šli malo na dopust, ali pa bi enostavno končno radi imeli malo miru. Enostavno, nima več smisla!
levkup
# 31.03.2017 ob 13:26
KnjigaTrst @
Bravo ! Imaš moj podpis...
pepar
# 31.03.2017 ob 11:13
Drugo leto pa naj pripravijo takšen sprejem raje julija ali avgusta.
Saj smo veseli,da imamo tako dobre smučarje,samo zunaj je že krepka pomlad in bolj kot po zimi diši po morju.
Bolje nič organizirat,kot pa taka blamaža.
No enih par je verjetno dobilo honorar.
Kaledon
# 31.03.2017 ob 15:53
V Ljubljani pač ni ljudi, ki bi proslavljali uspehe Slovenskih športnikov.

v ljubljani je ogromno študenterije iz drugih krajev slovenije, pa prav tako niso prišli.
smajček
# 31.03.2017 ob 14:39
Pravi štajerc gre Ilko v MB pozdravit, ne pa v Ljubljano.. večina navijačev od Ilke in ostalih je Štajercev.. in to je posledica te sezone.. :)
kass
# 31.03.2017 ob 14:03
jst zase rečem, da bi se udeležu težko, pa se dostikrat takih zadev, ampak prvič sem mogu it neki hitr dam, kot drugo pa sploh nisem vedu da je blo to včer, tk da tud informiran sem bil slabo - mogoče res nisem v zadnjih dneh tolk poročil spremljal, vendar najbrž je bilo tudi slabo promoviran. Bi pa reku da mogoč bi bil kljub vsemu za veliko folka boljš če bi bilo to na petek.
artoum
# 31.03.2017 ob 12:48
borut-blas

jaz sem zasledil na tem forumu.
Mikita
# 31.03.2017 ob 12:38
Ljudje so se pač primerno odzvali na nenehno posiljevanje s športom.
Uspehi so super, športniki so super, pretiravanje sponzorjev, piarovcev in novinarjev pa je totalno kontraproduktivno. Na nacionalki imajo cele eseje o neuspehih, tudi če ni nič pametnega oni blebetajo in nategujejo špotne prispevke v nedogled.
Izbor
Kazalo