Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.3 od 13 glasov Ocenite to novico!
Letos so na Pohorju že 54. izvedli Zlato lisico. Foto: MMC RTV SLO
Janez Kocijančič
Janez Kocijančič je pojasnil, da kolesar FIS-a za sezono 2020/21 še ni sprejet, a za zdaj ne vsebuje tekme v Mariboru. Foto: BoBo

Dodaj v

Zlate lisice (še) ni v programu sezone 2020/21

Samostojna ekipa le v dogovoru s SZS-jem
12. junij 2017 ob 22:33
Ljubljana - STA

Na izvršilnem odboru Smučarske zveze Slovenije je beseda tekla tudi o prihodnosti Zlate lisice v Mariboru, ki ni rožnata.

Člani so se seznanili s poročili o izpeljanih tekmah svetovnih pokalov, ki jih je v pretekli sezoni gostila Slovenija, katerih finančni presežki so pomemben del proračuna ekip in zveze. S pozitivnim finančnim izkupičkom se ponašajo organizatorji tekmovanj v Planici, na Pokljuki, v Kranjski Gori, Mariboru, vse bolje kaže tudi ženskemu skakalnemu prazniku na Ljubnem.

V povezavi s poročilom za Zlato lisico, ki ga je ob odsotnosti članov mariborskega kluba predstavil generalni sekretar OK-ja Pokal Vitranc Srečko Medven, je slovenski član v predsedstvu mednarodne smučarske federacije FIS Janez Kocijančič opozoril na negotovo prihodnost Zlate lisice.

"Mariborska tekma je za prihodnji dve leti trdno na terminskem programu. In to so edini programi, ki so bili sprejeti. Lahko se spremenijo, ampak mislim, da ni nobenih možnosti, da bi se mariborska tekma umaknila. Je pa v nekem dolgoročnem načrtovanju, ki je še v popolnoma delovni obliki v sezoni 2020/21, ta tekma izpuščena in mislim, da je treba storiti vse, da se to ne bo zgodilo. V tem trenutku še ni nobene posledice. To še ni sprejet koledar in mislim, da je treba storiti vse, da tudi nikdar ne bo sprejet v takšni obliki," je dejal Kocijančič, ki je vodstvo domače zveze pozval, naj se nemudoma odzove.

"Predlog koledarja je bil narejen v ozki delovni skupini FIS-a na sedežu v Oberhofnu, kjer sodelujejo vsi direktorji svetovnih pokalov in vodstvo FIS-a. Ta predlog ni dokončen, na programski konferenci v Portorožu se ni potrjeval, potrjeval se bo drugo leto na kongresu FIS-a v Grčiji. Treba se je odzvati predvsem mirno. Zadeva ni tako negativna, kot je videti na papirju. Je pa seveda pomembno, da vsi členi v tej zgodbi opravijo svojo domačo nalogo, Maribor, mariborska občina, slovenska zveza. Lahko je takšen umik pogojen v za mariborsko tekmo neugodnem vremenu, lahko pa so tudi v novi filozofiji FIS-a, ki zadeva zmanjševanje števila tekem, nova, predvsem azijska tržišča in potem pač nekdo odpade. Denimo tudi Kvitfjell je pod velikim vprašajem," je pojasnil Medven.

Samostojna ekipa le v dogovoru s SZS-jem
Izvršilni odbor je potrdil nova pravilnika o pravicah in dolžnostih tekmovalcev reprezentanc v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji ter tekmovalcev slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc panoge za alpsko smučanje.

Nova pravilnika bosta vključena v pogodbe, ki jih bodo ponudili tekmovalcem v podpis. Predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je bil glede pravil jasen: "Ne more se oblikovati samostojna ekipa brez dogovora s smučarsko zvezo in ne more se oblikovati samostojna ekipa brez upoštevanja pravilnika, ki daje reprezentantom dolžnosti in naloge znotraj ekipe, kar pomeni, da reprezentant ne more samovoljno izstopiti iz ekipe le na podlagi tega, da ima svoje trenerje."

Vprašanje šampionskega statusa in možnosti oblikovanja od zveze samostojnih ekip za trening se je pojavilo že s tekaško šampionko Petro Majdič, v celoti pa je vprašanje izbruhnilo s samostojno ekipo najuspešnejše alpske smučarke vseh časov Tine Maze. V zadnjih dveh sezonah s svojo samostojno treningekipo deluje tudi trenutno najuspešnejša tekmovalka Ilka Štuhec, ki pa ni v celoti ločena od alpskih reprezentanc, z moško smukaško ekipo denimo opravlja skupne poletne priprave na južni polobli.

"Mislim, da bodo te pobude prej ali slej tudi v skokih, zato smo oblikovali tudi nov pravilnik. Med tekmovalcem in vodstvom mora biti soglasje, da lahko tekmovalec takšno možnost izkoristi v največji mogoči meri, po drugi strani pa vemo, kakšna je naša odgovornost, če se kaj zgodi," je dejal Jasnič, ki je med morebitnimi kandidati za takšno rešitev omenil Roberta Kranjca in Jerneja Damjana. "Takšna rešitev ni namenjena začetnikom ali mladim, temveč vrhunskim tekmovalcem, ki so že nekaj dali skokom in imajo osvojene medalje z največjih tekmovanj. V pravilniku govorimo o tem, da lahko ima reprezentant največ pet osebnih pokroviteljev, da lahko posname svoje lastne spote, tudi oglasne."

V nasprotju s skakalci, ki imajo denimo poenotene čelade, pa alpinci lahko samostojno tržijo prostor na svojih čeladah. Iztok Klačnik, predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje, je dejal: "Prejšnji pravilnik je bil zastarel, gremo s časom naprej, upoštevamo različne oblike marketinških dejavnosti tekmovalcev in te podrobnosti smo opredelili s pravilnikom. Želimo se izogniti temu, da bi vsak po svoje nekaj delal, temveč da so zadeve poenotene, da so dejavnosti zapisane v pogodbi. Za tekmovalce se jasno določajo marketinške dejavnosti, pravice, vsekakor je več pravic kot prej, tudi dodatni osebni pokrovitelji so zajeti. Ta pravilnik bo podlaga tudi za podpis novih pogodb - tudi z Ilko Štuhec, ki je lani podpisala in bo letos tudi."

"V skladu s tem pravilnikom ni več šampionskega statusa, kar ne spremeni tega, da se z Ilko pogovarjamo o tem, kako bo delala in trenirala. Tako kot ima Ilka 'svojo ekipo', jo imata tudi Žan Kranjec, Štefan Hadalin, ki sta denimo sama v ekipi. Dajemo možnost vsem, da čim bolje trenirajo. Verjamem, da se bomo dogovorili in da bo zadovoljna," je dejal Klančnik.

A. G.
Prijavi napako
Komentarji
zmajmun
# 12.06.2017 ob 22:57


hahaha
ajvard
# 12.06.2017 ob 22:48
Janez Kocijančič

fenomen. potopil je Adrio, sodeloval pri potopu države, se vrinil na čelo OKS, zajeba** bo lisico...

tega bi bilo potrebno držati daleč od korita. a on se namaka cel čas.

novinarski ceh brez vsebinske kritike. ves čas.
richy
# 12.06.2017 ob 23:23
, potrjeval se bo drugo leto na kongresu FIS-a v Grčiji.
A grejo Kocjaničič in njemu podobni fosili iz FISa malo na počitnice...
Zoro27
# 12.06.2017 ob 23:08
Če je Kocijančič pri koritu in lisice ni v planu, se ve koga bi bilo treba enkrat za vselej umakniti...
RdečeModro
# 13.06.2017 ob 07:23
Maxbernie: dokler bodo tekme v se nizjem Zagrebu oz Slememu, pa obcasno Munchnu, Stockholmu... ni razloga da bi Maribor ukinjali.

Sicer pa navijam za kogarkoli mlajsega in bolj sposobnega da resuje to, kot pa vecni Kocjancic.
Awesomeness
# 13.06.2017 ob 01:50
@maxbernie

Zaradi mene jo lahko prestavijo tudi v KG. Pomembno je le, da ne izgubimo tekme, tu je glavni povdarek, vse ostalo je sekundarnega pomena
RdečeModro
# 13.06.2017 ob 07:21
Ta tip bo dobesedno do smrti na tej javni funkciji ne?
davide
# 13.06.2017 ob 00:11
ne glede na tega koritnika, zlata lisica bo slej ko prej izgubila stalno mesto v koledarju

pač proti vremenu se ne da
bilzerian
# 13.06.2017 ob 07:43
največji nesposobneži na najbolj odgovorna mesta, to je recept, ki se ga v sloveniji že 27 let držimo na vseh področjih, zato pa tonemo vedno nižje in nižje
maxbernie
# 13.06.2017 ob 01:45
Kaj pa naj naredi Kocijančič? Naj kot Mojzes za 1000 m dvigne to položno smučišče? Kaj, da slišim predloge, ki bo rešilo zlato lisico? Sama ušesa so me.
Zbornaya Komanda
# 12.06.2017 ob 23:35
Upam, da to pomeni, da se smučarske tekme končno selijo tja, kamor sodijo - v gore.
zigadr
# 13.06.2017 ob 07:56
Super
cartekmedo
# 13.06.2017 ob 15:21
Ja vem,da ljubljančani bi bili srečni,če tekem ne bi bilo pod Pohorjem.
Fleaa
# 13.06.2017 ob 07:53
hvala bogu, itak škoda dnarja za stvar, ki je drug k RTV dobr pa še ORF ne prenaša....
Izbor
Svetovni pokal v alpskem smuč ...
link
Jurij Tepeš
34
24. marec 2018 ob 11:10 Dopusta in dirkanja z avtomobili ne bo. Ne vem, kako bo s službo na policiji, ker nimam dovolj dobrih rezultatov. Čaka me finančno težko leto.
Več novic ...
Kazalo