Karizmatični voditelj naj bi po navedbah kubanskih oblasti dobro okreval po operaciji črevesja. Foto: EPA
Karizmatični voditelj naj bi po navedbah kubanskih oblasti dobro okreval po operaciji črevesja. Foto: EPA
Castro - nekateri ga častijo, drugi sovražijo
Zdravstveno stanje velikega voditelja je ena izmed glavnih tem pogovorov Kubancev. Foto: EPA

Kubanski uradniki zatrjujejo, da okrevanje 79-letnega Fidela Castra poteka po pričakovanjih, zato naj bi že v nekaj tednih znova prevzel predsedniške funkcije, ki jih je začasno predal bratu Raulu Castru, sicer obrambnemu ministru. Dodajajo pa, da bo Castrovo stanje od njega terjalo zmanjšanje delovnih obveznosti.

Podpredsednik države Carlos Lage je med obiskom v Boliviji zanikal pisanje brazilskega časopisa Folha, da ima Castro maligni tumor na želodcu, in je dejal, da dobro okreva. "Operacija je bila uspešna. Predsednik nima raka," je dejal bolivijskem novinarjem.

Njegove besede je v intervjuju za radijsko postajo v Miamiju, kjer živi približno 650.000 Kubancev, potrdil tudi predsednik parlamenta Ricardo Alarcon, ki je zatrdil, da se bo Castro zagotovo kmalu vrnil. "Predsednik je preživel zahtevno operacijo in se je že nekaj ur po njej pogovarjal in šalil."

Nepojavljanje v javnosti podžiga govorice
Castro naj bi že sam sedel in jedel, a tako on kot Raul se v javnosti nista pojavila že od 26. julija, kar le še spodbuja različna namigovanja o dejanskem stanju voditelja, ki je na oblasti že 47 let. Karizmatičnega voditelja naj bi že premestili z oddelka intenzivne nege. Glavni vzrok za notranje krvavitve, zaradi katerih so morali Castra nujno operirati, naj bi bil prevelik stres, a brazilski Folha je objavil novico, da ima predsednik tumor, kar je dvignilo veliko prahu.

Brazilske oblasti so zanikale pisanje časopisa, da naj bi bil predsednik Lula da Silva, sicer dober Fidelov prijatelj, obveščen o dejanskem zdravstvenem stanju ostarelega predsednika.

V preteklosti so mediji Castru že večkrat pripisali smrtno posteljo, a se je vsakokrat izkazalo, da je z njim vse v redu. Med svojim dolgim vodenjem otoški državi naj bi preživel tudi več atentatov.