Policija je zaprla območje napada. Foto: Reuters
Policija je zaprla območje napada. Foto: Reuters

Eksplozijo je povzročil avtomobil bomba. Policijski pes je zavohal eksplozivno sredstvo, ko je bilo vozilo pri vhodu v akademijo. Trije vojaki so ga skušali ustaviti, a je voznik vdrl na območje akademije, kjer je okoli 9.30 po lokalnem času odjeknila eksplozija. Izbruhnil je tudi požar.

Napad med slovesnostjo ob napredovanju policistov
Ob napadu se je ravno končala slovesnost ob napredovanju policistov, tako da je bilo na akademiji več sto ljudi. Policija trenutno še preiskuje, ali je eksplozija odjeknila ob trku ali so jo sprožili na daljavo. Na območje so pohiteli reševalci, gasilci in policisti, ki so med drugim zaprli širše območje okoli akademije na jugu mesta.

Napadalec Jose Aldemar Rojas Rodriguez
Kot voznika so identificirali Joseja Aldemarja Rojasa Rodrigueza, ki je umrl v napadu. Generalni tožilec Nestor Humberto Martinez je dodal, da ocenjujejo, da je bilo v vozilu 80 kilogramov eksplozivnega pentolita. Zagotovil je, da bodo v prihodnjih urah lahko podali več informacij o napadu in odgovornih.

Eksplozija avtomobila bombe v Kolumbiji

Predsednik Kolumbije Ivan Duque je dejanje označil za "beden teroristični napad proti naši policiji" in napovedal, da se bo z zahoda države, kjer je bil na posvetu o varnosti, takoj vrnil v prestolnico.

Leta 2016 sklenjeno premirje med vlado in Farcom
Avtomobili bombe so bili pogosti med državljansko vojno, ki jo je država bila z uporniškimi levičarskimi skupinami. Vojna se je uradno končala leta 2016, ko je bilo doseženo premirje med vlado in uporniškim Farcom. Duque je ob prisegi na predsedniški položaj avgusta lani napovedal popravke mirovnega sporazuma ter začasno prekinil mirovne dogovore z manjšo uporniško Narodno osvobodilno vojsko (ELN).