Evropa
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 58 glasov Ocenite to novico!
Nemško ustavno sodišče
Učitelji, ki so zaposleni kot javni uslužbenci, nimajo pravice do stavkanja, je potrdilo nemško ustavno sodišče. Foto: Reuters

Dodaj v

Nemško ustavno sodišče potrdilo prepoved stavkanja za učitelje v javnem sektorju

ESČP: Pravica do stavke je človekova pravica
12. junij 2018 ob 15:33
Berlin - MMC RTV SLO

Potem ko so se štirje učitelji v Nemčiji obrnili na ustavno sodišče s prošnjo, da se jim dovoli stavkati, je sodišče potrdilo prepoved stavkanja za javne uslužbence.

Najvišje sodišče v Nemčiji je v torek razsodilo, da učitelji, ki so zaposleni kot javni uslužbenci, nimajo pravice do stavkanja, s čimer je zavrnilo pobudo za omilitev prepovedi stavkanja za javne uslužbence. Kot poroča Deutsche Welle, je v Nemčiji okoli 800.000 učiteljev, okoli tri četrtine pa jih je javnih uslužbencev.

Do razsodbe je prišlo zaradi primera štirih učiteljev, ki so se stavke in protesta udeležili v svojem delovnem času, zato so bili kaznovani. Po nemški zakonodaji o javnem sektorju namreč učitelji ne smejo stavkati.

Na prepoved so se pritožili, a jim na sodišču ni uspelo. Nato so se pritožili na ustavno sodišče, pred katerim so se sklicevali na temeljni zakon, ki služi kot nemška ustava in ki omogoča svobodo združevanja ter predstavlja pravni temelj za stavke delavcev.

Ustavni sodniki in sodnici pa so razsodili, da prepoved stavkanja ni v nasprotju s temeljnim zakonom. "Pravica do stavke za delavce v javnem sektorju bi sprožila verižno reakcijo glede strukture javne službe in bi spodkopala njena temeljna načela," je dejal predsednik ustavnega sodišča Andreas Voßkuhle.

Neuspešno sklicevanje na ESČP
Pritožniki so se v svoji pobudi sklicevali na nedavno razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v primeru turških javnih uslužbencev in njihove pravice do stavke. Sodišče v Strasbourgu je razsodilo, da sta tako svoboda političnega združevanja kot pravica do stavke človekovi pravici in da ju ne more omejiti delo za državo.

Nemški učitelji so trdili, da bi morali biti učitelji izvzeti iz prepovedi stavkanja, češ da obstaja temeljna razlika med poučevanjem in deli, ki uslužbencem dodeljujejo "javno avtoriteto", kot je policijsko delo.

V torek pa je ustavno sodišče sporočilo, da prepoved stavkanja ne pomeni kršitve Evropske konvencije o človekovih pravicah, saj naj bi prepoved učiteljem, da stavkajo, omogočala pravico do izobraževanja.

Primer je v Nemčiji vzbudil veliko pozornosti, razsodba sodišča pa naj bi služila kot merilo za podobne pravne bitke javnih uslužbencev v prihodnosti.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
alcatraz
# 12.06.2018 ob 15:55
Nekaj takšnega bi potrebovali tudi mi tu ... Čimprej.

prej bi potrebovali,da se starši malo skulirajo.
enix
# 12.06.2018 ob 15:39
mislim, da nam Nemci kažejo luč na koncu tunela
TineB
# 12.06.2018 ob 15:40
Nekaj takšnega bi potrebovali tudi mi tu ... Čimprej.
pacoman
# 12.06.2018 ob 16:24
@feminist

"tudi v Somaliji imajo vec frej delovnih dni; pa tudi razlika v premozenju prebivalcev je zelo majhna.
na tvojem mestu....zakaj trpis v zahodnem fevdalizmu, ce si lahko "na komot" v somaliji?"

--------------

Saj ne trpim. Živim na Madagaskarju, tuki je še več dopusta kot v Somaliji.
Kobalt
# 12.06.2018 ob 16:10
Kako se elegantno reši zadevo?

Javni sektor se prečisti nesposobnih zaposlenih in se jih prekanalizira v realni sektor, kjer naj se dokažejo na trgu!

Hkrati naj se v ta javni sektor prezaposli pregovorno sposoben kader realnega sektorja, pa bomo takoj 2. Švica. Še več, ostale države so bodo gnale za nazivom 2. Slovenija.

Bojim se da je to paradoks. Lahko pa postane zgleden primer reka "le čevlje sodi naj kopitar".

PS: Upam da se zagovorniki klestenja JS zavedate, da nikjer v gospodarstvu ne trpijo nespospobnih delavcev - ne pozabimo, vi ste tisti, ki zagovarjate naj se "nesposobna javna uprava" pomeri na trgu delovne sile. Ali pa morda želite med vrsticami povedati, da so v realnem sektorju zaposleni sami nesposobneži? :))
glasnost
# 12.06.2018 ob 16:37
Prepoved stavke je nedemokratičen ukrep, ne glede na to, ali gre za delavce javnega ali zasebnega sektorja (pri nas recimo ne sme stavkati vojska). Brez stavkovne pravice si prisiljen sprejeti čisto vse, kar se delodajalcu sprdne.
povzetek
# 12.06.2018 ob 16:30
Najbolj žalostno je, da njihov sindikat ne zahteva spremembe zakonodaje.
dejneseri
# 12.06.2018 ob 16:19
Zakaj brisat, g. admin?

A ni res, da se srd stresa po javnem sektorju?

A ni res, da se subvencionirane ‘podjetnike’ slavi kot Podjetnike?

Prosim za obrazlozitev
K_ris
# 12.06.2018 ob 16:42
@Kobalt

Da bi v JS spravil najbolj kvaliteten kader, bi moral plače v JS krepko dvigniti. Trenutno se v JS splača biti predvsem podpovprečnemu kadru.
STRIKE
# 12.06.2018 ob 17:56
kralj matjaž

To je logično javni sektor nima pravice stavkat.

Zakaj pa ne?
acoschwanz
# 12.06.2018 ob 16:10
Bodo šli pa naprej na ESČP.
glasnost
# 12.06.2018 ob 17:53
To je logično javni sektor nima pravice stavkat.

Meni se pa to sploh ne zdi logično. Vsak bi moral imeti pravico do stavke.
povzetek
# 12.06.2018 ob 16:40
@davison20
te zanima, veš pa ne. Kakorkoli izguba pravice do stavke je standard 19. stoletja.
pacoman
# 12.06.2018 ob 18:08
Js sm zmeri za stavko.
21.12.2012
# 12.06.2018 ob 16:43
esčp naj reče zadnjo
FlagDei
# 12.06.2018 ob 16:01
" prej bi potrebovali,da se starši malo skulirajo" - to pa itak. Vse skupaj pa je posledica levičarskih "liberalnih" ukrepov.
Peacemaker
# 12.06.2018 ob 18:18
-1
davison20

# 12.06.2018 ob 16:35
Prijavi neprimerno vsebino Me zanima koliko ima učitelj (javni sektor) v Nemčiji plače v primerjavi z našimi in njihovim standardom in našim.

Podpovprecne...
Homer.
# 12.06.2018 ob 17:50
@makoshark
"V torek pa je ustavno sodišče sporočilo, da prepoved stavkanja ne pomeni kršitve Evropske konvencije o človekovih pravicah, saj naj bi prepoved učiteljem, da stavkajo, omogočala pravico do izobraževanja."

Ne vidim nobene povezave med pravico do izobraževanja in pravico do stavke.
Še manj pa da bi držala trditev da zaradi pravice do izobraževanja ne smeš stavkat.
Tudi ne verjamem, da jim je država prišepnila naj stavkajo tako, da se vsi poberejo na izobraževanje in tako pouka ni......
Homer.
# 12.06.2018 ob 17:39
Zdaj pričakujem, da bodo to pravdanje pripeljali do ESČP, pa da vidimo koliko smo v EU enaki pred sodiščem.
Če smo enaki, bi morala Nemčija proti šolnikom zgubila.
Pravica do stavke je namreč ena od temeljnih človekovih pravic.
Ta je lahko omejena le v vojski, policiji , nujni medicinski pomoči, reševanju, ........
Šolniki v tej skupini zagotovo niso.

Ampak saj vemo EU dveh hitrosti, dveh vatlov, dveh sodb
NoriProfesor
# 12.06.2018 ob 18:49
Ključna "pomanjkljivost" te novice je, da ne razloži razlike med "našim" razumevanjem "javnega uslužbenca" ali celo javnega sektorja ter nemškim. V Nemčiji govorimo o "državnih uslužbencih (beamtarjih) in javnih nameščencih. Javni nameščenci lahko stavkajo, državni uslužbenci ne.

In članek v nekem delu govori o tem, namreč o treh četrtinah javnih uslužbencih. Kaj pa preostala četrtina. No, te so pač javni nameščenci, ne pa - kot tri četrtine - državni uslužbenci. In šolstvo je eno redkih področij, kjer je delež državnih uslužbencev ostaja visok.

Pa saj tudi uradniki - tudi na najnižjih mestih - v njihovih ministrstvih, in celo občinskih službah ne smejo stavkati, če so "državni uslužbenci". A - recimo - na ravni občinskih služb jih je vse manj. Jih nadomeščajo z javnimi nameščenci. Ki nimajo privilegijev "državnih uslužbencev".

Zato predlagam študij razlik med "javnimi sektorji" po Evropi.
K_ris
# 12.06.2018 ob 17:38
@Valentin57

Ne vem, kako si predstavljaš, da bi s takšnim ukrepom privabil nadpovprečno kvalitetne kadre. Takšni bodo še vedno šli v zasebni sektor, kjer so bolje plačani.
GoodFella
# 12.06.2018 ob 17:02
Ne bi bil preveč privoščljiv v tem, da se določeni kategoriji zaposlenih prepove pravica do stavke, ker ukinitev pravice do stavke, sindikalnega združevanja, dopusta, porodniške...so mokre sanje neoliberalarnega kapitalizma. Je pa treba na slovenskem primeru povedati to, da so Štrukelj in ostali sindikalisti naredili veliko medvedjo uslugo zmanipuliranemu učiteljstvu, ko niso sprejeli Cerarjeve ponudbe. Ker verjemite, nova vlada ne bo prav nič bolj velikodušna, še kolcalo se jim bo po Mirotu.
pacoman
# 12.06.2018 ob 16:12
A kr ne smejo stavkat? Danes je še slabše kot v fevdalizmu. Zadnjič sem bral, da so mel v srednjem veku tlačani več frej dni na letni ravni kot danšnji delavci. :O
mertaus
# 12.06.2018 ob 18:38
@davison

Zacetna bruto placa osnovnosolskega ucitelja je v Nemciji cca 3200EUR. Tukaj je vir in se vec podatkov, recimo primerjava letnih plac uciteljev v nekaterih evropskih drzavah (podatka za Slovenijo zal ni zraven).
Joker
# 12.06.2018 ob 22:13
K_ris,

Najboljši programerji delajo za javni sektor v zasebnih podjetjih, tudi veliko finančnikov (računovodij), dobrih managerjev je pa veliko. da lahko ob vsj zmedi, ki jo povzročajo politiki sistem sploh nekako funkcionira.
Ogromno sposobnega kadra v JS pa čisto v redu dela in se niti ne pritožuje preveč nad plačami, vse pa le ni v denarju.
Naš ne ravno učinkovit zasebni sektor pa teh ljudi očitno ne zna izkoristiti. Tam bolj potrebujejo uvožene nekvalificirane delavce, ki delajo in spijo v izmenah.
K_ris
# 12.06.2018 ob 19:40
@kralj matjaž

Resnično dvomim, da boš v javnem sektorju našel najboljše programerje, finančnike, managerje ... In to ni posledice narave dela, ampak posledica nagrade za opravljeno delo.
velenjcan
# 12.06.2018 ob 18:59
Javni sektor se prečisti nesposobnih zaposlenih in se jih prekanalizira v realni sektor, kjer naj se dokažejo na trgu!

Mogoče pa sindikat zato ne ukrepa, ker nimapotrebe, imajo dobre plače, dobro delovno okolje, dopust itd v primerjavi z našimi.

Ahilova peta nemškega naroda je njihovo gospodarstvo v katerem so tisti, ki dajejo v proračun plačani boljše od tistih, ki iz njega prejemajo.


Temeljitost in globina razumevanja nemške situacije na tem forumu sta res vnebovpijoči. Ste na ritalinu ali na antidepresivih?
GORILA
# 12.06.2018 ob 18:03
...saj pri na tudi dobersen del JS ne sme stavkat... ampak t.i. bela stavka je veckrat se bolj bolj neprijetna.
Bivši uporabnik
# 12.06.2018 ob 16:23
Dokler bo narod pri nas volil leve to pri nas zal ni mogoce
nuLanuLa
# 12.06.2018 ob 18:13
Pri nas pa stavka le javni sektor. Drugi nimamo časa, moramo delati.
kralj matjaž
# 12.06.2018 ob 17:42
K_ris
Da bi v JS spravil najbolj kvaliteten kader,

Zakaj pa misliš, da kader v JS ni kvaliteten?
Problem je, da ni nadzora, da ni norm, d ni standartov, kaj in koliko morajo ljudje delati, posledično se dela vse drugo samo tisto kar bi mogli ne.
Ni problem kader ampak delo,ki ga opravlja kader.
davison20
# 12.06.2018 ob 16:35
Me zanima koliko ima učitelj (javni sektor) v Nemčiji plače v primerjavi z našimi in njihovim standardom in našim. Mogoče pa sindikat zato ne ukrepa, ker nimapotrebe, imajo dobre plače, dobro delovno okolje, dopust itd v primerjavi z našimi.
ElTorro
# 12.06.2018 ob 20:00
@K_ris

Zakaj pa ne? Obstajajo ljudje, ki raje za jurja cel dan bogu čas kradejo kot pa da bi za dva jurja trdo delali. Nekateri od njih so zelo sposobni.

Kot je napisal kralj matjaž.....problem JS ni kvaliteta kadra ampak to, da je v JS služba zagotovljena do penzije, pa delaš malo, dosti, dobro ali slabo. In če dobiš isto plačo ne glede na to kako in koliko delaš, bo večina ljudi delala po liniji najmanjšega odpora.
Bondjanez
# 12.06.2018 ob 16:58
Kje ste JS levicarji??? A ni lepa novica za komentirat???
Shaka Zulu
# 12.06.2018 ob 16:57
A je sploh mogoče ? Ahilova peta nemškega naroda je njihovo gospodarstvo v katerem so tisti, ki dajejo v proračun plačani boljše od tistih, ki iz njega prejemajo. To je nevzdržno in krivično, kmalu se bo dvignila rdeča pest zatiranih, ki bi imeli, pa nimajo, ker jim tisti, ki ustvarjajo, ne dajo. Mislim da bo v Nemčiji izbruhnila vsevesoljna intergalaktična revolucija trpečih javnih uslužbencev.
P.s. da ne bomo spet o medicinskih sestrah, gasilcih in podobno. To znajo Nemci dobro ločiti.
Sklonjen
# 12.06.2018 ob 19:22
Skrajni čas, da se to izsiljevanje konča tudi pri nas!
Binder Dandet
# 12.06.2018 ob 17:28
"Pravica do stavke za delavce v javnem sektorju bi sprožila verižno reakcijo glede strukture javne službe in bi spodkopala njena temeljna načela,"

Pri nas pa 80% stavk izvede javni sektor in to vedno, ko zacutijo, da se da politike stisnat. Kdaj nas bo srecala zdrava pamet?
Valentin57
# 12.06.2018 ob 17:08
@K_ris
Saj ni nujno višati plač, da bi v JS dobili boljši kader, ali da bi aktualni bolje delail. Uzakonimo, da se vsako leto iz JS odpusti 2% najslabših delavcev in zaposli 1% novih. Pa da vidimo, koliko jim bo še šlo za plače.
chakboris
# 12.06.2018 ob 16:44
Nujno rabimo takšen zakon tudi v Sloveniji!
nevem
# 12.06.2018 ob 16:45
"Zadnjič sem bral, da so mel v srednjem veku tlačani več frej dni na letni ravni kot danšnji delavci".

Ja... ampak oni so morali plečevati desetino.
Danes pa plačujemo samo DDV, dohodnino, davek na dobiček, davek na nepremičnine, davek na zapuščino, davek na davek...
apenko
# 12.06.2018 ob 19:30
Kaj takšnega bi rabili tudi pri nas.
makoshark
# 12.06.2018 ob 17:42
Homer.
Pravica do stavke je namreč ena od temeljnih človekovih pravic.
Ta je lahko omejena le v vojski, policiji , nujni medicinski pomoči, reševanju, ........
Šolniki v tej skupini zagotovo niso.


"V torek pa je ustavno sodišče sporočilo, da prepoved stavkanja ne pomeni kršitve Evropske konvencije o človekovih pravicah, saj naj bi prepoved učiteljem, da stavkajo, omogočala pravico do izobraževanja."
feminist
# 12.06.2018 ob 16:17
Zadnjič sem bral, da so mel v srednjem veku tlačani več frej dni na letni ravni kot danšnji delavci

tudi v Somaliji imajo vec frej delovnih dni; pa tudi razlika v premozenju prebivalcev je zelo majhna.
na tvojem mestu....zakaj trpis v zahodnem fevdalizmu, ce si lahko "na komot" v somaliji?
audiac
# 13.06.2018 ob 08:51
Sicer pa v osnovi prepoved stavk (razen določenih) res ne bi smeli podpirati.Določenim opcijam gre namreč to zelo na roko.Ampak kaj,ko se pri nas spravljajo na ulice ravno tisti,ki so v resnici čisto solidno plačani za svoje opravljeno delo.Resnično plačno podhranjeni pa so neorganizirani in jih seveda ni in ne bo videti ali slišati.
vranek
# 12.06.2018 ob 16:40
Povzetek, edino prav je. Ne veste, kaj je trg. Borba za prezivrtje na njem. Vibi samo meli, po strukljevo cedalje vec za visje normative, manj otrok, manj ur, vec denarja.odpikajte.
audiac
# 13.06.2018 ob 08:34
davison,
Mogoče pa sindikat zato ne ukrepa, ker nimapotrebe, imajo dobre plače, dobro delovno okolje, dopust itd v primerjavi z našimi.
Pa vse to imajo tudi pri nas.Veliko dopusta,delajo 5x45 minut (no,pa neke bolj fake "priprave"),plače pa odlične glede na število delovnih ur.Se pravi,da njihov slovenski sindikat dela odlično.Kje naj bi bil potem sploh problem?
lightning.si
# 12.06.2018 ob 19:32
kakšna super zakonodaja, pa še nemška po vrhu k si naši politikanti želijo biti na nemškem vlaku

samo prepišemo in problem rešen

JUHU!
makoshark
# 12.06.2018 ob 18:54
Homer.

Očitno je povezavo našlo US Nemčije. Jaz sem ti citiral iz članka.

Meni se povezava sicer zdi smiselna in sem jo tu že zagovarjal. Imaš dve pravici, ki si nasprotujeta. Pravica do stavke in pravica otrok do izobraževanja. US je pretehtalo, da je slednja močnejša.
Sicer sam podpiram, da imajo možnost stavke, a ne na račun pouka, ne na račun učencev.
zeuss-zeng
# 12.06.2018 ob 18:38
Me zanima koliko ima učitelj (javni sektor) v Nemčiji plače v primerjavi z našimi in njihovim standardom in našim.

Podpovprecne...
---------------
nič nima podpovprečnih ampak zelo promerljive glede na življenjske stroške - tako da se nimajo kaj pritoževati . Nisem namreč še videl kakega učitelja , ki bi klošaril in dvomim d aos v Nemčiji učitelji neki posebni bogataši ...
kralj matjaž
# 12.06.2018 ob 17:38
To je logično javni sektor nima pravice stavkat.
Kazalo