Bolezen okužbe z virusom 2019-nCoV se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Foto: Reuters
Bolezen okužbe z virusom 2019-nCoV se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Foto: Reuters

Samo v kitajski provinci Hubej, ki je epicenter novega virusa, je bilo število smrtnih primerov 780 od skupno 814 umrlih po vsem svetu, pri čemer sta dva okužena umrla zunaj celinske Kitajske; eden v Hongkongu, drugi na Filipinih. V soboto je v Vuhanu umrl tudi 60-letni ameriški državljan, prvi tujec, ki je preminil na Kitajskem.

Sorodna novica Še pet primerov okužbe z novim virusom v Franciji, med njimi tudi otrok

Skupno število okuženih po vsem svetu je 37.582, a število 814 mrtvih je preseglo 744 umrlih zaradi sarsa leta 2002 in 2003, ki je prav tako izbruhnil na Kitajskem.

Kitajski sklad težak 9,20 milijard evrov za boj proti koronavirusu

Kitajsko ministrstvo za finance je namenilo skupno 71,85 milijarde juanov ali 9,20 milijarde evrov za boj proti novemu koronavirusu. Javnosti bodo zagotavljale teste za ugotavljanje morebitne okužbe in samo zdravljenje okuženih. Denar bo porazdeljen po provincah.

Virus se je razširil v več deset držav

O okužbah poročajo iz mnogo držav sveta, med njimi iz ZDA (12), Kanade (7), Italije (3), Francije (11), Nemčije (14), Združenega kraljestva (4), Rusije (2), Belgije (1) in Finske (1). Največ okuženih je v osrednji Kitajski (37.226). Drugi primer okužbe z novim virusom v Španiji je bil potrjen na Majorki. Zbolel je Britanec, ki je tam dopustoval s svojo družino, pred tem pa je bil v Franciji, kjer je bil v stiku z okuženim človekom. Preostali trije družinski člani niso okuženi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da se izbruh novega koronavirusa počasi stabilizira. Umirjanje naj bi kazale številke iz Hubeija, vendar opozarjajo, da najhujše še ni mimo in da bi se število okuženih lahko kljub vsemu zvišalo.

Hongkong uvaja dvotedensko karanteno

V Hongkongu so uvedli obvezno dvotedensko karanteno za vse, ki pridejo iz osrednje Kitajske. Obiskovalce so prosili, naj se osamijo tako, da ostanejo v hotelskih sobah ali posebnih vladnih središčih, stanovalce Hongkonga pa, naj se zadržujejo doma. Kršilci zapovedi bodo oglobljeni, grozi pa jim tudi zaporna kazen, poroča BBC. V Hongkongu so poleg ene smrtne žrtve prepoznali 26 primerov okužbe.

Hongkonške oblasti so izpustile okoli 3600 potnikov z velike ladje za križarjenje World Dream, ki je bila v karanteni zaradi suma, da so na njej okuženi z novim koronavirusom. Za to so se odločili, potem ko testi pri približno 1800 članih posadke, potnikov niso testirali, niso potrdili prisotnosti virusa 2019-nCoV. Na omenjeni ladji so bili med 19. in 24 januarjem trije potniki s Kitajske, ki so pozneje zboleli zaradi okužbe s tem virusom.

V 5,7-milijonskem Singapurju nastajajo dolge vrste pred trgovinami, v katerih prodajajo zaščitne maske. Ljudje so si začeli delati tudi zaloge hrane. Foto: Reuters
V 5,7-milijonskem Singapurju nastajajo dolge vrste pred trgovinami, v katerih prodajajo zaščitne maske. Ljudje so si začeli delati tudi zaloge hrane. Foto: Reuters

Oblasti se bojijo, kaj bo prinesel nov teden, saj se bodo ljudje začeli vračati v službe po podaljšanih praznikih ob kitajskem novem letu. V Šanghaju so mestne oblasti že odredile obvezno nošenje obraznih mask v javnosti. Prav tako so v Vuhanu odprli že drugo novozgrajeno bolnišnico z več kot tisoč posteljami, za gradnjo pa so potrebovali le 10 dni. Prve okužene bodo sprejeli že v ponedeljek.

Šole v Hubeju zaprte do 1. marca

V več regijah v okolici Hubeja še vedno veljajo ostri omejevalni ukrepi gibanja. Le eden iz gospodinjstva gre lahko vsaka dva dni po živež in druge potrebščine. V Hubeju bodo prav tako vse šole zaprte do 1. marca. Zaradi izbruha novega virusa je ustavljena gradnja objektov za rejo prašičev, zaradi česar so se že zvišale cene svinjine, so sporočili s kitajskega ministrstva za kmetijstvo. Zaloge svinjine na Kitajskem so se tudi sicer zmanjšale zaradi afriške prašičje kuge leta 2017.

V Hongkongu iz karantene izpustili potnike turistične ladje

Na japonski ladji okuženih 64 ljudi

Povečalo se je tudi število okuženih na ladji za križarjenje, ki je zaradi nevarnega koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem. Na njej je tudi šest slovenskih državljanov. Kot je sporočila japonska vlada, so našteli tri nove primere, zbolela sta dva ameriška državljana in Kitajka, tako da je okuženih zdaj 64. Zdravstveno stanje enega od njih je resno. Do zdaj so testirali okoli 280 ljudi z omenjene ladje, na kateri pa je skupaj več kot 3700 potnikov.

Tajska prepoveduje dostop mednarodnim ladjam

Oblasti na Tajskem so pregledale 1700 potnikov na križarki SuperStar Aquarius, ki se je vrnila iz Japonske. Tajske oblasti so sporočile, da mednarodnim ladjam začasno ne bodo več dovolile dostopa v pristanišče. Izjema je bila omenjena ladja SuperStar, na kateri so bili tajvanski potniki.

V Singapurju so do zdaj zaznali 40 primerov okužbe, zaradi česar so oblasti stopnjo ogroženosti zaradi novega koronavirusa zvišale na oranžno – drugo najvišjo na štiristopenjski lestvici, ki so jo razglasili tudi med izbruhom sarsa leta 2003.