Barikade na Kosovu stojijo že več tednov. Jih bodo v torek le odstranili? Foto: EPA
Barikade na Kosovu stojijo že več tednov. Jih bodo v torek le odstranili? Foto: EPA

Sile zveze Nato na Kosovu (Kfor) so v nedeljo zvečer v Prištini sporočile, da so se za podaljšanje roka za odstranitev barikad odločili, da bodo imeli kosovski Srbi več časa, da sami odstranijo zapore cest, ki so jih postavili pred mesecem dni. Poveljnik Kforja Erhard Drews je ob tem pozdravil pripravljenost Srbov za odstranitev barikad na cestah proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak na kosovsko-srbski meji.

Kfor je kosovskim Srbom v soboto sporočil, da morajo barikade odstraniti do ponedeljka, sicer jih bodo pripadniki Kforja odstranili sami na miren način. Predstavniki lokalnih oblasti so takrat sporočili, da ne morejo zagotoviti, da bodo barikade odstranjene do danes, zato so zaprosili Kfor, naj počaka do srede, ko bodo o tem razpravljali predstavniki Srbov na Kosovu. Drews se je zato odločil podaljšati rok.

Umik barikad je nujen, da bi Kfor lahko zagotovil oskrbo svojih vojakov s hrano in potrebščinami, prebivalcem in pripadnikom Kforja ter misije Evropske unije Eulex na območju pa zagotovil nemoteno gibanje.

Blokada cest traja že več tednov
Kosovski Srbi z barikadami že več tednov zapirajo ceste, ki vodijo do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak, in vztrajno zavračajo odstranitev ovir. S tem protestirajo proti navzočnosti kosovskih carinikov na omenjenih mejnih prehodih, čeprav dejansko delo na obeh prehodih opravljajo pripadniki evropske misije Eulex.