Na glavnem mostu v Kosovski Mitrovici so Srbi v pričakovanju napetosti postavili barikade. Foto: EPA
Na glavnem mostu v Kosovski Mitrovici so Srbi v pričakovanju napetosti postavili barikade. Foto: EPA
Leposavić
Kosovski Srbi so ponekod postavili barikade. Foto: EPA
Carinski žigi Kosova

Julijski poskus pripadnikov posebnih enot kosovske policije, da bi prevzeli nadzor nad mejnima prehodoma, je sprožil hude napetosti med Prištino in Beogradom ter postavljanje barikad in celo nasilje na severu Kosova.
Srbi s severa Kosova so v preteklih dneh zaradi napovedi Prištine o današnji namestitvi kosovskih policistov in carinikov na mejo znova začeli vzpostavljati cestne zapore, ki so jih danes še okrepili. Razmere na območju so napete.

Danes so pot tako preprečili več vozilom Kforja. Med drugim so pri Leposaviću zjutraj ustavili dve nemški vozili, še pet Kforjevih vozil pa so ustavili ponoči pri Sočanici. Hkrati v več mestih potekajo za zdaj mirni protesti.

Z namestitvijo kosovskih policistov in carinikov na mejna prehoda se po pojasnilih Prištine in misije Eulex začenja uresničevanje dogovora o carinskih pečatih, ki so ga v okviru neposrednega dialoga pod okriljem EU-ja 2. septembra dosegli predstavniki Prištine in Beograda.

V okviru tega dogovora je Beograd več kot tri leta po razglasitvi neodvisnosti Kosova vendarle privolil v to, da prizna carinske pečate z oznako Kosovo in tako omogoči uvoz kosovskega blaga v Srbijo. Priština je po drugi strani obljubila odpravo julija letos uvedenega embarga na uvoz iz Srbije.

VS o Kosovu za zaprtimi vrati
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je pozval Beograd in Prištino, naj se vzdržita dejanj, ki bi lahko še povečale napetosti na severu Kosova.

Ban je strani pozval pred izrednim zasedanjem Varnostnega sveta ZN-a, kjer so na zahtevo Srbije in Rusije za zaprtimi vrati razpravljali o razmerah na severu Kosova, potem ko je Priština napovedala, da bo prevzela carinski in policijski nadzor nad mejnimi prehodi s Srbijo, ki so ga do zdaj opravljali srbski uradniki.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je novinarjem povedal, da obstaja na Kosovu resna nevarnost spopadov in prelivanja krvi, ker "mednarodna prisotnost" skupaj z oblastmi v Prištini načrtuje nasilni prevzem operacij na severu Kosova.

Čurkin je obtožil Natove sile in misijo EU-ja Eulex, da podpirajo načrt za vladni prevzem mejnih prehodov na severu Kosova. Kosovski premier Hashim Thaci je napovedal, da se bo to zgodilo danes.

Srbi postavili zapore
Generalni sekretar ZN-a za mirovne operacije Edmond Mulet je v javnem delu seje članom VS-ja povedal, da so Srbi blokirali dva mejna prehoda ter obnovili zaporo mostu v Kosovski Mitrovici in na glavnih cestah na severu države, danes pa so v srbskem delu Kosova zaprte vse javne in zasebne ustanove.

Mulet je izrazil zaskrbljenost, da bi lahko kakršne koli operacije na mejnih prehodih vodile do novega izbruha nasilja. Ob podobnem poskusu prevzema nadzora nad mejnimi prehodi je bil julija ubit kosovski policist.

Po besedah Muleta ima VS priložnost, da Beogradu in Prištini pošlje sporočilo, naj prevzameta odgovornost za preprečitev nasilja. ZN je tako proti enostranskim dejanjem kakor tudi proti pregreti retoriki.

Srbske oblasti so opozorile, da bi lahko zaradi poskusa kosovskih oblasti na območju znova izbruhnile napetosti, a je zveza Nato odgovorila, da bo ustavila vsakršno nasilje. Nato ima v nekdanji srbski pokrajini nameščenih 6.000 vojakov, med katerimi so tudi slovenski vojaki.

Carinski žigi Kosova