Obama pričakuje od Irana konstruktivna dejanja, saj ima dovolj izmikanj. Foto: EPA
Obama pričakuje od Irana konstruktivna dejanja, saj ima dovolj izmikanj. Foto: EPA
Iranska raketa
Iran je ta teden še dodatno razburil mednarodno javnost s preizkusom balistične rakete. Foto: EPA

V Ženevi so v četrtek prvič po 14 mesecih znova potekala pogajanja med šesterico (pet stalnih članic Varnostnega sveta in Nemčija) in Iranom glede spornega iranskega jedrskega programa. Teheran je privolil v prihod inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA, ki bodo pregledali skrivni jedrski objekt, katerega obstoj je islamska republika razkrila šele pred tednom dni.

Prav dostop do omenjenega obrata, ki je v mednarodni skupnosti pretekli teden vzbudil veliko jeze in zaskrbljenosti, je bil ena glavnih zahtev velesil na četrtkovem srečanju, saj se zahodne države, predvsem ZDA, bojijo, da ima Iran skriven program razvoja jedrskega orožja, kar Teheran odločno zanika in trdi, da je program miroljubne narave in namenjen pridobivanju električne energije.

Inšpektorji kmalu na pot
Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana je povedal, da bodo inšpektorji IAEA-ja do pred kratkim skriti iranski jedrski objekt najverjetneje obiskali v dveh tednih. Obama je dejal, da mora biti v ta obrat omogočen popoln, hiter in prost dostop.

V Ženevi so se pogajalci dogovorili za nove pogovore v oktobru, razpravljali pa so tudi o predlogu IAEA-ja, da bi nizko obogateni uran bogatili v tretji državi, s čimer bi Iran lahko prišel do visoko obogatenega urana za uporabo v zdravstvenih raziskavah. Obama meni, da bi privolitev Irana v to pomenil korak naprej pri dokazovanju miroljubnih ciljev te države.

Medtem ko so predstavniki šesterice izražali zmerni optimizem, pa je iranski zunanji minister Manučer Motaki označil pogajanja za konstruktivna, a hkrati znova podaril, da ima Iran "absolutno pravico" do bogatenja urana.

Ameriški predsednik je po pogovorih dejal, da je njegova stan "zavezana resnim in vsebinskim prizadevanje, da pa jih ne zanima "pogovarjanje, ki je samo sebi namen". "Če Iran v bližnji prihodnosti ne bo naredil korakov v smeri zavez, ki jih je sprejel, se ZDA ne bodo pogajale v nedogled. Pripravljeni smo stopnjevati pritisk," je bil jasen Obama.