Teheran trdi, da ima tako kot druge države pravico do miroljubnega jedrskega programa. Foto: Reuters
Teheran trdi, da ima tako kot druge države pravico do miroljubnega jedrskega programa. Foto: Reuters
Natanc
Zahod Iranu žuga z dodatnimi sankcijami, če pogajanja ne bodo prinesla napredka oz. ustavitve iranskih jedrskih ambicij. Foto: EPA

Pogovori v Ženevi, na katerih se bo v četrtek z glavnim iranskim jedrskim pogajalcem Saedom Džalilijem sestalo pet stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov (Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija in ZDA) ter Nemčija, so "zlata in edinstvena priložnost za ameriško vlado". "Ti pogovori lahko odprejo novo okno za razumevanje in sodelovanje osnovano na pravičnosti in miru," je izjavil svetovalec iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Hkrati je poudaril, da mora Zahod spremeniti svoj pristop do Islamske republike.

"Ti pogovori so zelo natančen test odkritosti Zahoda in njegove predanoti spremembam. Po teh pogovorih bo na potezi Zahod, še posebej ZDA," je dodal Ali Akbar Javanfekr.

"O novem objektu ne bomo razpravljali"
Vodja iranske organizacije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi pa je dal jasno vedeti, da Iran na pogovorih ne bo razpravljal o vprašanjih, ki se nanašajo na njegove jedrske pravice. Med temi vprašanji je po njegovih besedah tudi nov objekt za bogatenje urana, o gradnji katerega je Iran svet obvestil pretekli teden. To gotovo ne bo razveselilo ZDA, ki so Teheran pozvale, naj razkrije podrobnosti svojega jedrskega programa, za katerega Zahod trdi, da je usmerjen k izdelavi jedrskih bomb. Iran vztraja, da je program miroljuben.

"Lahko se pogajamo o razoroževanju, o neširjenju jedrskega orožja in drugih vprašanjih. Nov objekt pa je del naših pravic, zato nam o njem ni treba govoriti niti sekundo," je zatrdil Salehi.

Kmalu obvestilo o objektu v Komu
Na razkritje, da Iran gradi drugi objekt za bogatenje urana, se je Zahod ostro odzval, Teheran pa je zatrdil, da je objekt zakonit in odprt inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Salehi je sporočil, da bo Iran "zelo kmalu" obvestil IAEA o časovnem okvirju za možnost obiska in pregleda novega objekta za bogatenje urana v bližini mesta Kom na jugu države.

"Parlament bo zavzel jasno stališče"
Če pogajanja v Ženevi ne bodo potekala po željah Teherana, je eden od iranskih parlamentarcev napovedal, da bi se parlament lahko odločil za umik od pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT). "Če bodo sionisti in ZDA nadaljevali pritisk na Iran in če se pogovori s šestimi silami ne končajo, potem bo parlament zavzel jasno in transparentno stališče," je napovedal Mohamed Karamirad.

Parlament lahko uradno prisili vlado k umiku od NPT-ja, zadnjo besedo o tem pa ima, tako kot o vseh vprašanjih v državi, ajatola Ali Hamenej. Umik Irana od NPT-ja ni zelo mogoč, saj bi to lahko sprožilo izraelski napad na Iran in izdalo njegove jedrske ambicije.