Američanom in Angležu, ki so obvladali napadalca, so že podelili častna odličja. Foto: Reuters
Američanom in Angležu, ki so obvladali napadalca, so že podelili častna odličja. Foto: Reuters
Streljanje na vlaku v Franciji
Napadalec je 26-letni moški, ki naj bi imel maroške korenine. Foto: Reuters
Streljanje na vlaku v Franciji
Pentagon je potrdil le to, da je bil v napadu na vlaku ranjen pripadnik oboroženih sil ZDA v civilu. Foto: Reuters

Ayoub El-Kahzzani, ki je živel v Španiji in Belgiji, je bil po besedah francoskega notranjega ministra Bernarda Cazeneuvea zaradi povezav s skrajnimi islamskimi gibanji znan tako francoskim kot španskim oblastem. Španske oblasti naj bi francoske opozorile na nevarnost tega moškega zaradi njegovega "članstva v skrajnem islamskem gibanju" februarja lani. Napadalec je imel pri sebi avtomatsko puško vrste kalašnikovka, pištolo, strelivo in nož.

Maročan, čigar identiteta še ni uradno potrjena, je po besedah ministra lani živel v Španiji, letos v Belgiji. Na vlak za Pariz se je vkrcal v Bruslju, kjer primer prav tako preiskujejo protiteroristične enote.

Naglo obvladanje in aretacija
Do streljanja na vlaku je prišlo blizu mesta Arras na severu Francije kmalu po 18. uri, napadalca pa so aretirali 10 minut pozneje, ko so vlak ustavili na železniški postaji v tem mestu. Obvladali so ga potniki na vlaku, med njimi trije mladi Američani, med katerimi sta bila dva ameriška vojaka na dopustu.

Kot je povedal eden izmed vojakov, 22-letni Alek Skarlatos, ki se je pred kratkim vrnil iz Afganistana, potovanje po Franciji pa je bilo njihov dopust, je napadalec s kalašnikovko vstopil v vagon, zato so se s prijatelji vrgli na tla.

Njegov kolega Spencer Stone, član ameriških zračnih enot, naj bi napadalca zgrabil, a ga je ta z nožem porezal po vratu in roki. Nato mu je Skarlatos iztrgal puško iz rok in ga tolkel po glavi, vse dokler napadalec ni omedlel. Napadalec po navedbah očividcev ni ničesar govoril, ampak je le vzklikal, naj mu vrnejo orožje.
"Ko je začel polniti mitraljez, smo stekli po hodniku. Spencer je skočil na napadalca, Alek mu je odbil orožje. Napadalec je povlekel nož in porezal Spencerja. Nato smo napadalca pretepli. Še en potnik ga je pomagal zvezati," je dogajanje opisal eden izmed Američanov.

Že predtem naj bi napadalca na stranišču zalotil Francoz in ga poskušal ustaviti. "Eden izmed francoskih potnikov ga je pogumno poskušal zadržati, še preden je napadalec nekajkrat ustrelil," je pojasni Cazeneuve. Pri obvladovanju napadalca naj bi pozneje pomagal tudi 62-letni Britanec.
"Če ne bi bilo pogumnega dejanja Američanov, bi prav gotovo imeli novo tragedijo," je po dogodku povedal Cazeneuve, medtem ko mediji že pojejo hvalo ameriškim "herojem".

Hollande prireja sprejem za junake
Vse "junake z vlaka" bo v prihodnjih dneh v predsedniški palači sprejel francoski predsednik Francois Hollande. Vpletenim sta se za nesebično dejanje zahvalila tudi predsednik ZDA Barack Obama in britanski premier David Cameron.

Poleg vojaka Stona je bil v napadu ranjen še en Američan, ki ga je izstrelek zadel v ramo. Nobeden izmed njiju ni v kritičnem stanju. Lažje poškodbe je utrpel tudi francoski igralec Jean Hugues Anglande, ki si je poškodoval roko, ko je sprožal sistem za alarm na hitrem vlaku. Na vlaku je bilo okoli 550 potnikov.
Francoske oblasti so v stanju višje pripravljenosti že vse od terorističnih napadov v Parizu januarja letos, med njimi na satirični dnevnik Charlie Hebdo, v katerih je bilo ubitih 17 ljudi.