Gre za prvi primer prenosa bolezni znotraj ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Gre za prvi primer prenosa bolezni znotraj ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V bolnišnici v Dallasu je že umrl 42-letni Thomas Duncan, ki se je z ebolo okužil v Liberiji. Foto: EPA

V bolnišnici v Dallasu, kjer je umrl z ebolo okuženi Thomas Duncan, so ugotovili, da je osebje nedosledno izvajalo varnostna navodila, zaradi česar se je z virusom okužila medicinska sestra.

"Zadnji dogodki so skrb vzbujajoči, saj o kršitvi navodil nismo bili obveščeni, očitno pa je, da se je kršitev zgodila," je za CBS dejal vodja centra za preprečevanje bolezni v ZDA Thomas Frieden.

Medicinska sestra naj bi prišla v stik z virusom ebole med menjavo cevke za dializo, je pojasnil Frieden in dodal, da obstaja velika verjetnost, da se je z virusom okužil še kdo izmed medicinskega osebja.

Teksaške oblasti so na novinarski konferenci pojasnile, da je okužena Duncana zdravila ob njegovem drugem obisku v dallaški bolnišnici. Ves čas naj bi nosila ustrezno zaščitno opremo, so zatrdili. "Zelo smo zaskrbljeni," je dejal zdravstveni uradnik Dan Varga in dodal, da je okužena "sledila vsem predpisanim ukrepom". Oprema vključuje zaščitno masko, obleko in rokavice.Okoli 50 ljudi, ki so bili v posrednem ali neposrednem stiku z Duncanom, naj bi nadzorovali in opazovali, ali bodo tudi oni razvili simptome te smrtonosne bolezni. V karanteno so jo umaknili po tem, ko je v petek dobila rahlo povišano telesno temperaturo. Nato pa so rezultati prvih testov v soboto pozno popoldne potrdili virus ebole.

Prvi test, ki je pokazal okužbo s hemoragično mrzlico, so opravili v državnem laboratoriju v Austinu, rezultate preliminarnega testa pa preverjajo še v laboratoriju ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni v Atlanti. "Vedeli smo, da lahko pride še drugi primer, zato smo se pripravljali na to možnost," je v izjavi poudaril vodja zdravstvenih služb v Teksasu David Lakey. "Krepimo ekipo v Dallasu in delamo z izjemno skrbnostjo, da bi preprečili nadaljnje širjenje," je zagotovil.

Z umrlim Duncanom v stiku okoli 50 ljudi
Thomas Eric Duncan je zaradi ebole v sredo umrl v že omenjeni bolnišnici v Dallasu. 42-letnik se je z virusom okužil v Liberiji, a simptomov ni kazal, dokler se ni vrnil v ZDA. Čeprav je osebju v bolnišnici povedal, da je bil v Liberiji, je bil poslan domov s protibolečinskimi tabletami in antibiotiki, poroča BBC. Pozneje je bil spet sprejet in v bolnišnici izoliran, a je umrl, čeprav so mu dali poskusno zdravilo.

Preverjanje zdravstvenega stanja potnikov iz Afrike
Inkubacijska doba od infekcije do izbruha bolezni je 2-21 dni. Posameznik z virusom ni okužen, dokler se pri njem ne pojavijo simptomi, kot so vročina, bolečine v mišicah, glavoboli in vneto grlo. Sledijo bruhanje, driska, kožni izpuščaji, simptomi prizadetosti ledvic in jeter, v skrajnih primerih pa se lahko pojavijo tako notranje kot zunanje krvavitve.

Že v petek so v ZDA na mednarodnem letališču Johna F. Kennedyja v New Yorku, Chicagu, Washingtonu in Atlanti zaradi strahu pred ebolo začeli potnikom iz Liberije, Sierre Leone in Gvineje meriti telesno temperaturo ter jih izpraševali o njihovem gibanju pred odhodom v ZDA ter o tem, ali so bili v stiku z virusom ebole okuženo osebo.