V kašmirskem gospodarstvu je poleg turizma najpomembnejše kmetijstvo, saj uspevajo riž, koruza, pšenica, ječmen, šparglji, artičoke, pesa in zelje. Pogosti so tudi sadovnjaki in nasadi cvetja. Ime Kašmir pa se je po svetu razširilo zaradi znamenite kašmirske volne. Foto: EPA
V kašmirskem gospodarstvu je poleg turizma najpomembnejše kmetijstvo, saj uspevajo riž, koruza, pšenica, ječmen, šparglji, artičoke, pesa in zelje. Pogosti so tudi sadovnjaki in nasadi cvetja. Ime Kašmir pa se je po svetu razširilo zaradi znamenite kašmirske volne. Foto: EPA
Jezero Dal
Šrinagar je izhodišče za nekaj najbolj čudovitih krajev v Indiji. Smučišče Gulmarg leži 50 kilometrov stran, mesto pa je znano tudi po svojih jezerih, predvsem po jezeru Dal, na katerem so si domačini uredili bivališča kar na čolnih, in jezeru Nagin. Šrinagar ima vzdevek 'vzhodne Benetke'. Foto: EPA
Kašmir
Moški na fotografiji pripada plemenu Bakarwal, ki živi v gorovju Pir Pandžal v Kašmirju. Ko nastopi zimska doba, se ti nomadi za šest mesecev preselijo v toplejše predele. Foto: EPA

Za to potezo so se odločili, da bi oživili turizem v Kašmirju, ki kar kipi od naravnih lepot, a veliko oviro za njegov razmah predstavljajo separatistični spori, ki Kašmir pretresajo že dve desetletji. Indijski uradniki pravijo, da je kar 60 odstotkov prebivalcev Kašmirja odvisnih od dohodkov iz turizma.

Kašmir je imel nekoč vzdevek "vzhodna Švica", vanj pa so se zgrinjale množice obiskovalcev. Bil je meka za alpiniste, smučarje, mladoporočence in filmske režiserje, ki so vsi po vrsti občudovali slikovite vršace, pod njimi pa nasade sadnega drevja, plavajoče hotele in lesene splave, ki so se umirjeno premikali po jezeru Dal v Šrinagarju, poletni prestolnici pokrajine.

Volk sit, koza cela? Niti ne
A leta 1989 so med Pakistanom in Indijo izbruhnili spopadi, v katerih je umrlo več kot 47.000 ljudi. Državi sta se v muslimanskem Kašmirju zapletli v dve vojni. Pokrajino si sicer trenutno delita, a to ne zadostuje nobeni izmed njiju, saj bi obe radi prevzeli popoln nadzor nad tem območjem. Indija Pakistan obtožuje, da podpira uporniške skrajneže, ki se bojujejo proti njej, Islamabad odgovarja, da jim nudi le politično podporo, ne pa tudi vojaške.

Raj za plezalce in pohodnike
Gore v indijskem delu Kašmirja, ki bodo za tujce odprte poleti in so kot nalašč za treking in alpinizem, imajo višino med 3.000 in 7.800 metrov. Večina vršacev leži v gorski verigi Ladak, ki sodi k Vzhodnemu Karakoromu. Kašmirski minister za turizem Nawang Rigzin Jora je tako ponosno dejal novinarju Reutersa: "Kmalu bodo za treking in odprave, ki bodo tlakovale pot pustolovskemu turizmu in velikemu navalu tujih turistov, odprti točno 104 gorski vrhovi. Tudi obrambno ministrstvo, ki je prej nasprotovalo tej potezi, je končno prikimalo."

Gorata pokrajina Ladak, ki leži ob indijski meji s Pakistanom in Kitajsko, se je v večji meri sicer izognila uporniškemu nasilju, a kljub temu ostaja močno militarizirano območje. "V Kašmirju se razmere hitro izboljšujejo in turizem se razvija, zato pričakujemo, da bomo v naslednjih mesecih imeli odlične rezultate in velike prihodke od turizma," je dodal Jora.

Mir je daleč, a hkrati blizu
Od leta 2004, ko sta se azijski državi, ki sodita tudi med jedrske sile, spravili za mizo in začeli težavno pot mirovnega procesa, so se glave indijske vojske in separatističnih upornikov nekoliko ohladile. Kljub temu pa občasno sredi belega dne v Kašmirju še izbruhne streljanje ali pa mediji poročajo o bombnih napadih.

Prav zato mnoga veleposlaništva in zunanja ministrstva svojim državljanom še vedno odsvetujejo pot v Kašmir, saj ne gre kar tako pozabiti ugrabitve šestih zahodnih turistov leta 1995, medtem ko so se sproščeno sprehajali po gorah. Izmed šesterice so Norvežana obglavili, Američan je pobegnil, za ostalimi pa se je izgubila vsaka sled, zato se domneva, da so nekje globoko v indijskih gorah dogodivščino plačali z življenjem.

Turistični delavci v Kašmirju zato podpirajo odprtje gorskih vrhov, imajo pa precej pomislekov o tem, da bi v pokrajini kmalu zavladal stalen mir. "Plezalci se bodo v to odmaknjeno in neverjetno lepo pokrajino zagotovo zaljubili na prvi pogled, kar bo gospodarstvu zelo koristilo. A Kašmir je še vedno nepredvidljiv, nasilje lahko izbruhne kadar koli," je dejal turistični vodnik Umar Tibatbakal.

Nekaj čudovitih podob indijskega dela Kašmirja si oglejte v spodnji galeriji.