Na tem mestu bosta leta 2019 stali dve stekleni stavbi. Foto: AP
Na tem mestu bosta leta 2019 stali dve stekleni stavbi. Foto: AP

Japonska bo leta 2020 gostila olimpijske igre, v sklopu priprav na le-te pa so že začeli spreminjati podobo Tokia. Med drugim so zaprli znamenito ribjo tržnico Cukiji, ki je več kot 80 let stala na osrednjem mestu, streljaj od postaje Cukidžišidžō, zdaj pa se seli na dva kilometra oddaljeno lokacijo, na zemljišče nekdanje rafinerije.

Na mestu, kjer je stala tržnica, načrtujejo gradnjo novega cestnega obroča, ki bi povezoval središče s prizorišči olimpijskih iger, in gradnjo stanovanjskih stolpnic, kar razburja mnoge privržence Cukidžija. Številni domačini pa so se razburili tudi zaradi napovedi, da bodo porušili prestižen hotel Okura, ki je gostil ameriške predsednike in številne zvezdnike.

Hotel, ki so ga odprli leta 1962, velja za moderno arhitekturno mojstrovino. Za "potrebe" olimpijskih iger pa bodo del zgradbe porušili in jo nadomestili z dvema steklenima stolpoma, ki ju je oblikoval Jošio Taniguči, sin arhitekta, ki je naredil načrt za hotel Okura. Stolpa, v katerih bo na voljo 510 sob, naj bi bila dokončana leta 2019.

Domačini so sprožili peticije proti rušenju hotela, prenovo pa podpira vodja hotela, ki meni, da zaradi starosti stavbe svojim gostom niso več mogli nuditi ponudbe za pet zvezdic. Prebivlaci Tokia se zavzemajo tudi za ohranitev Narodnega stadiona, ki ga bo nadomestil nov olimpijski stadion. Gradnji večjega stadiona nasprotujejo tako okoljevarstveniki kot prebivalci okoliških stolpnic, ki se bodo morali izseliti.