Hoteli v Sanji rastejo kot gobe po dežju. Foto: EPA
Hoteli v Sanji rastejo kot gobe po dežju. Foto: EPA
Sanja
Med tujci je daleč največ ruskih turistov. Foto: EPA
Mis sveta
Sanja se ponaša z 20 kilometrov dolgo peščeno plažo, v bližini katere so pozirale tudi kandidatke za mis sveta. Foto: EPA

Cilj kitajske vlade je visokoleteč - želijo, da do leta 2020 Hajnan sprejme več obiskovalcev kot že dobro poznani Dubaj v Združenih arabskih emiratih. Da bi to dosegli, so se lotili ogromnih vlaganj in projektov. Velikopotezno, kot znajo le oni.

Kitajski Havaji
Zanimivo je, da so se kitajski turistični delavci šele pred tremi leti odločili, da bodo začeli razvijati infrastrukturo na otoku, zdaj pa ga že želijo spremeniti v nič manj kot svetovno priznano in poznano destinacijo. Povedano drugače - vsako leto napovedujejo kar 13-odstotni porast turizma na otoku, že s trenutnimi vlaganji pa je na Hajnanu več ljudi zaposlenih v turističnem sektorju kot v bližnjih Hongkongu in Macau. Za otok so si omislili tudi zanimiv vzdevek - Kitajski Havaji.

V prihodnjih letih je v načrtu gradnja več kot 60 hotelov visoke kategorije, med njimi bodo tudi znane hotelske verige, več resortov, gradnja prometnih povezav in novo letališče z veliko brezcarinsko prodajalno, za tujce pa obljubljajo brezvizumski vstop. "Nobena destinacija na svetu ni privabila tolikšnega vlaganja. Vsi veliki turistični igralci morajo biti vidni v Hajnanu, vse hotelske verige preprosto morajo tu postaviti svoj hotel," je dejal predsednik Svetovnega turističnega sveta (WTTC) David Scowsill.

Streljaj stran od Vietnama
In kam bomo (naj bi) torej čez nekaj let hodili namakat noge in se sončit? Hajnan leži ob južni obali Kitajske, v Južnokitajskem morju, od Vietnama pa ga loči le zaliv Tonkin. Ima 32.900 kvadratnih kilometrov površine in 1.500 kilometrov obale, ki jo večinoma sestavljajo peščene plaže.

Za zdaj je edino znano letovišče na otoku Sanja, v katerem je že večkrat potekal izbor za mis sveta. Druga mesta evropskim ušesom verjetno niso tako blizu: Venčang, Čionghai, Vaning, Vužišan, Dongfang in Dandžov.

Nekdaj je kitajska vlada otok uporabljala kot kraj, kamor so izgnali neposlušne uradnike, zdaj pa se je njegova podoba povsem spremenila.

Tropsko podnebje in peščene plaže
Hajnan uživa v vlažnem tropskem podnebju. Najhladnejša meseca sta januar in februar, ko temperatura pade na 16 do 21 stopinj, v juliju in avgustu pa se temperature gibljejo med 25 do 29 stopinj. Vzhod otoka je precej izpostavljen tajfunom, saj prinesejo kar 70 odstotkov vseh padavin.

Bogati Kitajci in Rusi
Leta 2011 je Hajnan obiskalo več kot 30 milijonov turistov, velika večina iz celinske Kitajske, kar oblasti želijo v prihodnjih letih spremeniti. Na otoku si je počitniško hišico omislilo veliko bogatih Kitajcev iz severnih pokrajin, ki se med mrzlimi zimami zatečejo na jug.

Od 814.000 tujcev je bila več kot četrtina Rusov, kar je 53-odstotni porast v primerjavi z letom predtem. Turizem je otoku lani prinesel 3,3 milijarde evrov prihodkov, kar je četrtino več v primerjavi z letom 2010.

Leta 2000 se je celotna pokrajina Hajnan odločila nekoliko sprostiti vizumski režim za tuje obiskovalce in uvedla način, da so si vizume lahko uredili šele ob prihodu na Kitajsko.