Podvodna pravljica. Foto: Marc Henauer.
Podvodna pravljica. Foto: Marc Henauer.

Fotografije, posnete pod jezersko gladino, prikazujejo čaroben, sanjski svet potopljenih klopc, mostičkov, sprehajalnih poti, zelenic in dreves. Kar je še pozimi park, je poleti (naraslo) jezero.

Zeleno jezero je običajno globoko le en meter. In večino leta se lahko obiskovalci nemoteno sprehajajo okoli slikovitega tolmuna in uživajo v osupljivi pokrajini gorske verige Hochschwab, ki ga obdaja.
A vsako leto, ko se stopi sneg, poplavi jezero in vse okoli njega, jezerska gladina narase za 12 metrov, vodna površina pa se poveča z 2.000 kvadratnih metrov na 4.000. S sedmimi stopinjami Celzija se vam prijetno plavanje kljub temu ne obeta.

Potapljač v podvodnem kraljestvu
Eden izmed tistih, ki so se spustili pod gladino in ovekovečili ta naravni fenomen, je švicarski potapljač Marc Henauer. "Ko sem bil pod vodo, se je zdelo, kot da plavam v čarobnem svetu, tako lepo je bilo. Plaval sem prek zelenih trat, cvetlic, stezic in dreves - kot bi bil v pravljici," je za Daily Mail povedal 39-letnik.

"Imeli smo srečo, da je sonce ustvarilo fantastične žarke svetlobe, ki so presevali v vodo. Z ženo sva ostala tam sedem dni in se potopila trikrat na dan, vsakič po uro."
Vse fotografije so nastale v naravni svetlobi, brez bliskavice. Henauer je povedal, da je z rezultatom zelo zadovoljen, ker so imeli veliko težav z močnim deževjem, nevihtami in vetrom. "Imeli smo le kratek čas za te fotografije, ko je bilo sonce v popolnem položaju. Potapljanje je mogoče samo en mesec med majem in junijem. Vidljivost je izjemna. Navadno vidiš tako vodo samo v tropskem morju."