Evropa
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 38 glasov Ocenite to novico!
Lokrum je od obale Dubrovnika oddaljen samo 600 metrov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ostanki starega benediktinskega samostana. Foto: Google Maps
Benediktinci so bili na Lokrumu kar 800 let. Foto: Google Maps
Vrtovi na otoku. Foto: Google Maps
Turisti danes uživajo v naravnih lepotah otoka. Foto: Wikipedia
Pogled z Lokruma na Dubrovnik. Foto: Google Maps
Je bilo lokrumsko prekletstvo posredi tudi pri atentatu na cesarja Franca Ferdinanda in vojvodinjo Sofijo v Sarajevu? Foto: AP

Dodaj v

Lokrum - skrivnostno prekletstvo dalmatinskega otočka

Ena največjih svetovnih ugank
27. avgust 2017 ob 10:36
Dubrovnik - MMC RTV SLO

Prekletstvo otočka Lokruma ob obali Dubrovnika velja za eno največjih svetovnih ugank. Njegova zgodovina sega v čas benediktincev, tragedija za tragedijo pa so se zares začele dogajati zadnjih 200 let.

Zgodba Lokruma se začenja leta 1023, ko je v velikem požaru na dan svetega Benedikta zgorela večina lesenih hiš v 600 metrov oddaljenem Dubrovniku, Dubrovčani pa so za rešitev mesta na otoku zgradili samostan svete Marije, ki so jo prevzeli takrat najmočnejši benediktinci. Ti so v samostanu, ki velja za eno prvih ubožnic na svetu, skrbeli za ostarele, reveže in bolnike, v tem času je rešitev na Lokrumu našel celo Rihard Levjesrčni, ki se je vračal s križarskega pohoda v Palestini, njegova ladja pa je v neurju zašla v hude težave.

Dokler so Dubrovčani živeli dobro in imeli dovolj zlata, je vse potekalo gladko, a s koncem 18. stoletja so nastopili težki časi - Dubrovčani so morali Turčiji plačati visok davek za ohranjanje miru, ob tem pa še odobriti Napoleonu posojilo za njegovo vojsko - posojilo, ki ga Francozi nikdar niso odplačali, mesto pa je počasi zapadlo v veliko krizo.

Meniško prekletstvo
V iskanju rešitve Dubrovčani sklenejo Lokrum prodati, s tem pa se morajo po 800 letih tudi benediktinci posloviti od svojega dolgoletnega bivališča. 7. avgusta 1798 po še zadnji večerni maši v cerkvi, oblečeni v črnino, trikrat obredejo otok s svečami in se poslavljajo od njega. Legenda pravi, da pri tem pada vosek s sveč na zemljo, ob molitvi pa menihi izrekajo urok: "Naj bo preklet vsak, ki si prisvoji Lokrum za svoj osebni užitek!"

Pet let pozneje dubrovniške oblasti otok za 60.000 zlatnikov prodajo trojici zasebnikov iz Dubrovnika, mestnim svetnikom Gučetiću, Sorkočeviću in Puciću, s tem pa se začne benediktinsko prekletstvo. Sorkočević skoči z okna svoje palače, Gučetić se utopi v morju nedaleč od Lokruma, Pucić pa se obesi na svojem domu. Otok preide v last bogatega dubrovniškega kapitana Tomašević, a ta popolnoma osiromaši in je prisiljen otok prodati.

Zakleti otok najprej kupi "dr. Jakopović" iz Budimpešte, ki mu je cesar Franc Jožef I. zaupal vodenje nekih svojih poslov. Kmalu odkrijejo, da je "doktor" prevarant in da je v resnici brivec. Otok nasledi njegov nečak, ki pa v hipu, ko krene s čolnom proti Lokrumu, naleti na močan piš vetra, ki ga prevrne, on pa se utopi.

Nesreča cesarjev
Otok nato zase in za svojo lepo, ljubljeno soprogo Carloto kupi brat cesarja Franca Jožefa, nadvojvoda Maksimilijan. Idila zaljubljencev ne traja dolgo. Prvi zlovešči znak se pojavi v dubrovniškem arboretumu Trsteno, na deblu hrasta, v katerega je nadvojvoda vrezal srce z začetnicama C in M. Ko se nad mestom razbesni poletna nevihta, njena žrtev postane omenjeno drevo, pri čemer srce ostane, začetnici pa skrivnostno izgineta. Kmalu za tem Maksimilijan odpluje v Mehiko, kjer ga razglasijo za cesarja, a tri leta za tem mehiške uporniške sile premagajo cesarsko vojsko, cesarja pa obsodijo na smrt z ustrelitvijo.

Carlota se po moževi usmrtitvi vrne na Lokrum, pri tem komaj preživi brodolom, na koncu pa umre zaradi pljučnice, psihično strta in trpeča za blodnjami.

Od enega misterija do drugega
Naslednja žrtev je bil kralj Ludvik II. Bavarski, ljubimec cesarice Sissi - Elizabete Bavarske, mame avstrijskega nadvojvode in prestolonaslednika Rudolfa, sicer zaročenec Sissijine sestre. Po dopustovanju na Lokrumu je izvedel, da ga je bavarski ministrski svet razglasil za norega in ga vrgel s prestola. Ludvika II. najdejo mrtvega v jezeru ob njegovi posesti, novi lastnik Lokruma pa postane Rudolf. Dubrovniški kronisti trdijo, da se je "zemlja zatresla, morje pa razburkalo", ko je mladi princ stopil na otok, da bi na njem preživel medene tedne s princeso Stephanie Belgijsko.

Rudolfova zgodba se tragično konča leta 1889 v avstrijskem dvorcu Mayerling. Nor od ljubosumja 30-letni Rudolf na postelji, prekriti s cvetjem, ubije svojo ljubico, 17-letno baroneso Marie Vetsera, nato pa še sebe s strelom v glavo. Primer je buril duhove še najmanj sto let in že leta 1959 so forenziki prvič proučili posmrtne ostanke mlade baronese.

Po nekaterih virih naj bi umrla zaradi udarcev, in ne zaradi strelne rane, po drugih naj bi umrla po nesreči, med spontanim splavom, ko pa so njene posmrtne ostanke ponovno pregledali leta 1993, so se bolj nagibali k vbodni rani. Leta 2015 razkrita pisma baronese razkrijejo, da sta mlada ljubimca načrtovala dvojni samomor oz. umor in samomor, ker njune zveze dvor ni odobraval, a tudi to ni utišalo govoric, da naj bi šlo za nekaj bolj zloveščega.

Je prekletstva konec?
A nazaj k Lokrumu - leta 1914 se habsburški prestolonaslednik Franc Ferdinand in njegova soproga Sofija se odpravita na letovanje na Lokrum, a se še prej skleneta ustaviti na obisku priključene Bosne. Nadaljevanje zgodbe poznate - v Sarajevu ju namreč pričaka Gavrilo Princip, s tem pa se začne prva svetovna vojna, ki zruši tri cesarstva, avstroogrsko, rusko in turško.

Zadnja lastnica Lokruma je bila habsburška kneginja Windischgrätz, ki je leta 1919 za 11 milijonov dinarjev otok prodala jugoslovanski vladi, s tem pa prekletstva še ni konec - v 30. letih prejšnjega stoletja namreč na Lokrumu izgine celotna družina, leta 2007 pa so v ruševinah benediktinskega samostana z mobitelom posneli nekaj, kar naj bi bil duh.

In danes? Otok je priljubljena izletniška točka, kjer turisti, ki preplavljajo Dubrovnik, uživajo v naravi, zgodovini in - legendah. Je prekletstva le konec?

K. S., (po Jutarnjem listu in 24sata)
Prijavi napako
Komentarji
zajlazajla
# 27.08.2017 ob 11:28
Dubrovnik bi si na MMC počasi že zaslužil svojo rubriko oz. zavihek.
penzl
# 27.08.2017 ob 11:24
Verjetno gre zgolj za splet nesrečnih naključij, pravljice o prekletstvu pa bodo domačini seveda poskusili izkoristiti za privabljanje turistov. Nič novega.
DAbears
# 27.08.2017 ob 11:04
Jaz pa ze mislu kupit otok
Hvala rtv da ste mi resili zivljenje
Vrhovni
# 27.08.2017 ob 11:59
In skrivnostna darila od Božička dobivaš dokler vanj verjameš, potem si pa presenečen. Po svoje res škoda, da nekateri odrastemo...
generacija56
# 27.08.2017 ob 12:30
Skrajni čas, da butalci zgradimo ta otok pred našo obalo, da bomo tudi mi imeli....
Ali pa je ta "fantastičen" načrt že umrl?
Ne pozabimo, 1000 let je potrebnih, da se zgradi potem še mit o.....
Calendula
# 28.08.2017 ob 02:14
Nič ne stane, če o lepem otočku spleteš zgodbo v kateri ne manjka lepih žensk, ljubimcev, nesrečnih ljubezni, prelepa Sissi in celo prestolonaslednik, pregnani Benediktanci ... prodajajo se zgodbe. Prelepih otočkov je veliko, konkurenca je huda. Hrvati so se potrudili in Lokrum predstravili nekoliko zlovešče in malo drugače.
Zoro27
# 28.08.2017 ob 10:31
Pet let pozneje dubrovniške oblasti otok za 60.000 zlatnikov prodajo trojici zasebnikov iz Dubrovnika, mestnim svetnikom Gučetiću, Sorkočeviću in Puciću...
Temu bi danes rekli menedžerski prevzem.
KLIPAN
# 28.08.2017 ob 09:42
@gkamin
Proračun RS oz. davkoplačevalci smo plačali že rec. Teš6.
Vemo kdo je podpisal pogodbo in vemo kdo je bil proti.
Kermit
# 29.08.2017 ob 22:36
Neverjetno, kako so Hrvati preselili cel Miramare in njegovo zgodbo na Lokrum, od brodoloma, do tropskega vrta z rezidenco pa do tragičnega konca Carolte. Resnici na ljubo je bil Lokrum last Carolte (dota je bila kar spodobna), po usmrtitvi Maxija pa je dneve preživljala v Castelletu zraven Miramara in ne na Lokrumu. Ojej.
dharma
# 28.08.2017 ob 11:21
Presenečen, sploh ta del je fantastičen:

kajti jaz, Gospod, tvoj Bog, sem ljubosumen Bog Atribut človeka pripisati bogu. In še to negativen.
prizemljen
# 28.08.2017 ob 08:31
Calendula: Lokrum naj prodajajo Hrvati kar sami, zlasti če pri tem hudo prikrajajo zadeve. Pa še sekunda za slovenščino:: benediktinci se piše z malo začetnico.
logistik
# 27.08.2017 ob 13:57
@Lupo Na koncu članka je google satelitski posnetek. In zgoraj levo, na tem posnetku piše, katera država je to.
Ribiič
# 30.08.2017 ob 11:02
Dober primer kako nek portal konstantno reklamira določeno destinacijo. Slučajno?
tuintam
# 28.08.2017 ob 23:41
KLIPAN
@gkamin
Proračun RS oz. davkoplačevalci smo plačali že rec. Teš6.
Vemo kdo je podpisal pogodbo in vemo kdo je bil proti.


Sem mislil, da je na puf in da se zaenkrat plačuje kvečjemu obresti. Ko se reče da so kaj plačali davkoplačevalci, se misli, da šele bodo in da je nek stroćšek prenesen na vse oz. da je kolektiviziranb, kakor se reče. Plačilo čaka zanamce. Ko bi res vse to že plačali, vsaj to!
tuintam
# 28.08.2017 ob 23:34
Pod fotografijo piše: "Je bilo lokrumsko prekletstvo posredi tudi pri atentatu na cesarja Franca Ferdinanda in vojvodinjo Sofijo v Sarajevu?"

F. Frdinand še ni bil cesar. F. Jožef je umrl šele leta 1916.

Tudi za ladjo R. Levjesrčnega nisem prepričan, da je imela težave z nevihto v bližini Lokruma. Mislim, da bolj severno.

Glede Rudolfa Habsburškega in Marie Vetsera bi bil pa tudi že čas, da bi se na glas povedalo, da sumi za smrt zaljubljencev tudi cesarja.

Drugače pa zanimivo.
Eska
# 14.12.2017 ob 13:52
Na Lokrumu imajo tudi zbirko mumificiranih ptičev, ki so počivali med potjo na jug.
Lahko bi napisali, da je Dubrovnik bil republika, da je bil močnejši od Benetk dokler se ni pojavil dodatni sovrag.
veza
# 05.11.2017 ob 12:45
Malo nakladajo Hrvati, sem sedaj prebral, da je že
@ Kermit to ugotovil, ne bom ponavljal,
kdor laže , ta krade, Hrvat je tat!
windmaster
# 29.08.2017 ob 11:32
Charlota Belgijska je znorela in umrla izključno zaradi aretacije in smrti svojega moža Maksimiljana Habsburškega. Tukaj dalmatinski otok nima nič poleg!
Lupo
# 27.08.2017 ob 13:32
Nisem zasledill podatka v kateri državi je ta Lokrum!
gkamin
# 28.08.2017 ob 07:39
Janković, Cerar, Kučan, Zemljarič, Golobič, in drugi naj gredo tja na zabavo. Proračun RS oz davkoplačevalci plačamo.
braun
# 27.08.2017 ob 11:04
... ekoresort, plavalni raj, potapljanje, nudistično uživanje v ugodju skalnih ploišč in gostih borovih senc, ...

Je pa na JZ delu Lokruma skrivnostna energija neprijetne radiacije. Spoznano pred branjem o vseh teh afericah.
presenečen
# 27.08.2017 ob 11:48
Prekletstva bo konec, ko si bomo priznali Boga in živeli po izvirih življenja in srca..

In beseda "skrivnostno" bo končno izgubila svoj spektakularni pomen :)
Hrvaška
link
Šibenik bo gostil kulinarični festival vseh festivalov
6
22. februar 2018 ob 07:57 Po vzoru podobnih dogodkov v tujini bo Šibenik med 19. in 20. marcem gostil Chef's Stage, velikopotezni kulinarični festival, katerega ambasadorka bo najboljša kuharica na svetu, Slovenka Ana Roš.
Več novic ...
Kazalo