S hriba Württemberg se odpira pogled na vinorodne griče Stuttgarta. Foto: Turizem Stuttgart
S hriba Württemberg se odpira pogled na vinorodne griče Stuttgarta. Foto: Turizem Stuttgart
Stuttgartska vinska vas bo mestno središče letos napolnila med 29. avgustom in 9. septembrom. Foto: Turizem Stuttgart
Danes so najprepoznavnejša vina tega območja trollinger, spätburgunder in lemberger, pa tudi rizling, kerner, silvarner in müller thurgau. Foto: Turizem Stuttgart

Pravzaprav je v Stuttgartu zrasla največja vinarska skupnost v Nemčiji. Že v 3. stoletju našega štetja so rimski cesarji po vsej današnji Nemčiji posadili vinsko trto, do 16. stoletja pa je bil Stuttgart že ena največjih vinarskih skupnosti v celotnem Svetem rimskem cesarstvu.

Stuttgart je tudi edino nemško mesto z lastnim mestnim vinorodnim posestvom: na šestih lokacijah se razteza kar 17,5 hektarja vinogradov v mestni lasti.

Vinska vas v mestnem središču
Najprijetnejši način spoznavanja tamkajšnjih vinskih sort je lahko obisk enega izmed vinskih festivalov, ki se v Stuttgartu odvijajo vsako leto. Tudi letos (že 36. po vrsti!) se bodo ljubitelji žlahtne kapljice srečali na Stuttgartski vinski vasi.

Več informacij o Stuttgartski vinski vasi najdete tukaj.

V srcu mestnega jedra bodo na nostalgično urejenem prireditvenem prostoru stregli vina - na voljo je več kot 500 vrst s tega območja - ob njem pa se priležejo specialitete švabske pokrajine, kot so Kässpatzle (sirovi rezanci), Maultaschen (nekakšni mesni ravioli) ali Schupfnudlen (krompirjevi rezanci) s kislim zeljem ...

Če na vratih visi metla, ste dobrodošli!
Eden najlepših pogledov na vinograde Stuttgarta in idilično dolino Neckar se odpira s hriba Württemberg, na katerega vznožju stoji Muzej stuttgartske vinske kulture, ki obiskovalcem predstavi dvatisočletno zgodovino tamkajšnjega vinarstva.

Vinsko kulturo mesta lahko pobliže spoznate kar pri vinarjih doma, saj ima večina na svojih posestvih lastne vinske kleti (Besenwirtschaften), v katerih lahko po mili volji okušate letino - a, pozor: znak gostoljubja je na vratih obešena metla (Besen - od tu izvira prejšnji izraz za te okrepčevalnice)!

Od maja do oktobra se lahko odpravite na izlet po gričih v okolici Stuttgarta, kjer boste v družbi vodičev spoznali vsako trto in vrsto vina, ki vas bo zanimala, dan pa končali z okrepčilno švabsko večerjo.

Najprijetneje se je med griči sprehoditi kar peš, če vam uspe s kozarčkom v roki dočakati sončni zahod, pa še toliko bolje ...

Stuttgart pa je seveda tudi (ali predvsem) mesto avtomobilov. Prav tam namreč domujeta ugledni znamki Mercedes-Benz in Porsche. O tem in o muzejih, posvečenih tema znamkama, pa več prihodnjič.