Krasna si, bistra hči planin ... Foto: BoBo
Krasna si, bistra hči planin ... Foto: BoBo

V sklopu akcije Evropohod 2011 je bila v soboto pred pomnikom geometričnega središča Slovenije v Spodnji Slivni sklepna prireditev, na kateri so vodo iz različnih slovenskih rek simbolično zlili v eno posodo, to pa bodo sredi meseca odnesli v Španijo.

V Sloveniji so vodo v okviru akcije zajemali v lesene posode v Jeruzalemu, na Gorjancih, v Kanalu ob Soči in Murski Soboti. V soboto pa so vodo iz vseh štirih posod zlili v eno ter dodali še vodo iz izvirov Soče in Save, ki jo je s kolesom pripeljal ultramaratonec Radovan Skubic - Hilarij, in ta bo romala v Španijo.

Slavnostni govornik je bil predsednik republike Danilo Türk, ki je ob tem dejal, da je voda v našem nacionalnem interesu, zato si moramo prizadevati, da jo ohranimo, po potrebi očistimo in je ne zastrupljamo, so sporočili iz urada predsednika republike. Türk je izrazil mnenje, da ima letošnja tema Evropohoda "pešpoti in voda" še poseben pomen. "Voda je element življenja, je hkrati prometna pot, pa tudi vir energije. Letošnje sporočilo je tudi, da voda ne sme postati omejeno blago in predmet brezobzirnega trgovanja," je spomnil.

Evropska popotniška zveza je leto 2011 določila za leto evropohoda, ta pa traja od 9. oktobra 2010 do letošnjega 16. oktobra. V okviru akcije so pohodniki iz vse Evrope zajemali vodo iz vodotokov in vodnih virov ter tako izražali zavedanje, da je voda zares vir življenja. Sklepni dogodek bo 15. oktobra v španskem mestu Granada, ko bodo vedra z vodo z vseh koncev Evrope izpraznili v pripravljene amfore, s tem se bo simbolično povezala v eno, voda iz teh amfor pa bo stekla v vodnjak Fuente de los Leones na dvorišču v Alhambri - tako se bo iz vseh držav članic evropske popotniške zveze simbolično zbrana voda povezala v eno.