Hostel Celica se ponaša z novim priznanjem. Foto: Hostel Celica
Hostel Celica se ponaša z novim priznanjem. Foto: Hostel Celica
Za pridobitev certifikata Travelife Gold je moral hostel Celica, ki letos praznuje 13. obletnico delovanja, zadostiti več kot 150 merilom. Pri tem ne gre le za okoljske vidike, saj certifikat upošteva tudi odnos do dobaviteljev, poslovanje oziroma odnos do zaposlenih in vpetost v lokalno skupnost ... Foto: Hostel Celica

Hostel je prejel prestižno priznanje certifikat Gold Travelife, ki ga podeljuje mednarodna organizacija za promocijo trajnostnega delovanja na področju turizma.

"Hostel Celica je bil vedno tisti, ki je postavljal standarde v mladinskem turizmu," je dejal direktor hostla Tomaž Juvan in dodal, da je na trgu ogromno konkurence, zato je pomembno vedeti, kaj je tista dodana vrednost, ki jo lahko ponudiš: "Ponuditi trajnostno, ekozgodbo je stvar, ki krepi blagovno znamko in privablja ljudi."

In h krepitvi blagovne znamke bo gotovo pripomogel tudi novo pridobljeni okoljski znak Gold Travelife: "Prejem okoljskega znaka Gold Travelife za nas in za Ljubljano pomeni pomembno priznanje in je dokaz, da uspešno sledimo viziji trajnostnega delovanja."

Kot je povedal na novinarski konferenci, so postali prvi hostel na svetu, ki je zadostil kar 150 trajnostnim merilom mednarodne sheme za promocijo trajnostnega delovanja na področju turizma - pri tem ne gre le za okoljske vidike, saj certifikat upošteva tudi odnos do dobaviteljev, poslovanje oziroma odnos do zaposlenih ter vpetost v lokalno skupnost -, kar jim prinaša tudi večjo prepoznavnost, predvsem pa konkurenčnost v mednarodnem okolju.

Zelene nabavne verige
Pomemben del trajnostne naravnanosti Celice je zagotavljanje lokalno in ekološko pridelane hrane. So eni izmed prvih, ki so se pridružili projektu zelenih nabavnih verig pod okriljem Turizma Ljubljana, v okviru katerega sodelujejo z lokalnimi dobavitelji.

Cilj projekta je hotelirjem in restavracijam v osrednji Sloveniji ponuditi možnost preproste, organizirane nabave, 100-odstotno lokalno, kadar to ni mogoče, pa regionalno oziroma nacionalno pridelanih živil po ugodnih cenah. Zelene verige zavode, organizacije in podjetja oskrbujejo z lokalno hrano, ki do gostov pripotuje po najkrajših mogočih poteh.

Juvan je še povedal, da upa, da bo Celica zgled tudi drugim turističnim ponudnikom pri oblikovanju trajnostne ponudbe: "Zavedati se moramo, da je trajnostno usmerjeno poslovanje trend, ki bo v prihodnje vse pomembnejši. Čedalje bolj okoljsko ozaveščeni pa so tudi turisti, ki destinacije izbirajo na podlagi okoljskih meril."