Fascinantni hoteli
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 48 glasov Ocenite to novico!
Vila je bila na temeljih stare stancije zgrajena leta 2001. Ime Meneghetti je ostalo in še danes prihajajo radovedni obiskovalci iz Benetk, od koder priimek (in stara družina) izhajata. Foto: MMC RTV SLO
Blaženi mir in spokoj na vrtu vile Meneghetti. V slogu. Foto: MMC RTV SLO
Prepoznavni krožni vinograd, kot si ga je zamislil Aleš Kristančič iz Movie. Foto: MMC RTV SLO
Domačni osrednji prostor, opremljen v sodobno-rustikalnem slogu. Foto: MMC RTV SLO
Kot maslo mehke goveje ličnice s pečenim krompirčkom. Foto: MMC RTV SLO
V tujino izvozijo 20 odstotkov svojega vina, največ v Avstrijo, Nemčijo in Srbijo. Foto: MMC RTV SLO
Notranji bazen in wellness. Foto: MMC RTV SLO
Ob trgatvi - največ pridelajo malvazije, sledi merlot. Foto: MMC RTV SLO
Prežganka na elitni način. Foto: MMC RTV SLO
Perfekcija. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Posestvo Meneghetti: košček raja sredi Istre

Vino, olje in spokoj
13. januar 2016 ob 06:59,
zadnji poseg: 13. januar 2016 ob 08:12
Bale - MMC RTV SLO

Za marsikaterega zahodnega turista se bodo že Bale, ljubka stara vasica sredi Istre, zdele popolnoma umaknjene od vrveža sodobnega sveta. Posest Meneghetti v to rustikalno idilo vnaša še element izolirane lukuznosti.

Maloštevilni popotniki so tistega jesenskega dne posedali pred lokalno beznico s pogledom na staro kamnito utrjeno srednjeveško jedro in belo župnijsko cerkev, v kateri se je le nekaj dni prej skrivoma poročila Severina.

Bale v zadnjih letih počasi postajajo središče butičnega preporoda istrske notranjosti – a to počno tako subtilno, da je na prvi pogled vas videti še vedno taka, kot se jo spomnimo iz otroštva, ko smo po stari cesti po polžje lezli do obale in smo se v Balah, Vižnjanu ali Motovunu, skratka, enem od starih mestec na poti, takrat še malo pod prisilo ustavljali na "šnelkursu" istrske zgodovine pred skokom v morje.

Bale so se turističnega preporoda lotile izjemno pametno – s ciljanjem na premožnejše turiste, ki bi radi izkusili "Istro, kot je nekoč bila" - a s sodobno preobleko petzvezdične ponudbe, lokalno kulinariko, ki bi segala prek klasične kalamari-gril ponudbe, in z vrhunskimi vini. Bale so na to povpraševanje odgovorile z vrsto luksuznih vil in butičnih hotelov, med katerimi izstopata t. i. difuzni hotel La Grisa (stare zapuščene stavbe so prenovili in povezali v hotel) in stancija Meneghetti.

Prav slednja najbolj odgovarja potrebam zgoraj opisanih petičnih gostov, saj na eni posesti ponuja vse – luksuzno namestitev skupaj z wellnessom, svoja vina in olivno olje, visoko kulinariko in – odmaknjenost od radovednih pogledov.

Odvetniške naložbe
Ko se po makadamski cesti po 12 kilometrih od Bal, ko že mislite, da ste se izgubili nekje med makijo in brinjem, pripeljete do vhoda Meneghettija (ime izvira iz beneške družine, ki je živela tu v 19. stoletju), se pred vami odpre pogled, ki še najbolj spominja na elitne provansalske posesti – kamnita, s trto prerasla ograja, železna vrata pa široko odprta na drevored borovcev, ki vodijo do prav tako kamnite vile, v resnici stare komaj 15 let.

Stancija, kot pravijo v Istri tem posestvom, ki so ga beneški lastniki nekoč oddajali svojim podložnikom, je v resnici precej starejša, a je bila do leta 2001, ko sta ga vzela v roke zagrebški odvetnik Miroslav Plišo in njegova soproga Romana Kajfež, po sto letih zapuščenosti že v zelo slabem stanju. Zakonca sta na temeljih stare hiše postavila luksuzni butični hotel, takrat eden prvih na Hrvaškem, 12 hektarjev posesti pa razdelila na nasade oljk in vinograde, pri čemer je pri vinogradih takrat ključno vlogo odigral Aleš Kristančič (Movia), tudi pri unikatnem amfiteatrskem vinogradu. Kristančič je na mestu svetovalca ostal do leta 2006, od leta 2010 pa je vajeti v roke prevzel ugledni italijanski enolog Walter Filiputti.

Predsodek
Meneghetti tako sodi med mlajše vinske kleti, ki starejših letnikov nima, zaradi česar mnogi veteranski istrski vinarji nanj včasih gledajo malce postrani. No, in seveda, zaradi elitnosti. "Meneghetti? Aha," je običajna replika, ki vam jo bodo dali Istrani, ko jim boste povedali, kam ste namenjeni. In Meneghetti ni nič kaj sramežljiv pri uveljavljanju svoje pozicije hedonistične destinacije. Že pri vhodu vas pričaka tabla, ki vas obvešča, da vstopate v hotel, ki je pod domeno elitnega francoskega združenja Relais & Chateaux – na Hrvaškem sta ob Meneghettiju v zvezi samo opatijska Bevanda in Dimitri Lešić na Korčuli, pri nas imamo dva, Grad Otočec in Kendov dvorec.

Vila je nizka, samo s petimi sobami, kar omogoča posameznikom, da posestvo zakupijo za zaključene družbe za več dni – konec tedna pred našim obiskom je tako, denimo, Meneghettijevo posestvo skupaj s kuharjem za rojstni dan najela družba odvetnikov iz Ljubljane. Je pa res, da za letos načrtujejo širitev na 20 apartmajev in opcijo t. i. time sharinga.

Za hišo se odpira morda eden lepših hotelskih nemorskih pogledov – stari hrasti obdajajo lične vrste vinogradov, ki so se v tistem času trgatve šibili pod težo merlota in kaberneta, pod dvema stoletnima drevesoma je postavljena miza, blaženemu brezdelju pa se lahko predajate pod baldahini ob bazenu.

Domačnost in rustikalnost
Kombinacija rustikalnega in modernega se nadaljuje v notranjosti vile. Osrednji dnevni prostor je urejen tako, da vse vzbuja občutek domačnosti – barvna paleta temelji na toplih tonih, glavna materiala sta, kot povsod na posesti, les in kamen. Ob oknu, ki gleda na notranji bazen, so razpostavljeni stari srebrni svečniki, na tramu stari likalniki, nad kaminom stare budilke, v kotu stoletna skrinja. Plišo je ljubiteljski zbiratelj starin.

Zakurjeni kamin prostor ovija v prijeten, domač vonj po prekajenem, na jedilni mizi pa je nekdo kot po naključju pustil odprto knjigo o stotih najlepših vinskih kleteh Evrope, med katerimi je tudi Meneghettijeva.

"Dobra reklama za tujce," nonšalantno skomigne z rameni upravnik posesti, Damir Bosek, ki skrbi tudi za vinske degustacije. Sedem vrst vina in penina, delana po klasični metodi, je trenutno Meneghettijev arzenal. Največ pridelajo malvazije, sorte, ki so jo Istrani v zadnjem času resnično povzdignili, in merlota. Ob tem stekleničijo še chardonnay, syrah in rose, Meneghetti belo je zvrst chardonnaya in belega pinota, Meneghettijevo rdeče pa zvrst merlota, kaberneta sauvignona in kaberneta franca. Prav Meneghetti rdeče, ki ga v sodu starajo dve leti, ima najboljši sloves – ni čudnega, da so dan pred Severinino poroko organizatorji prišli po nekaj zabojčkov – komu so namenjeni, pa so celo v Meneghettiju izvedeli šele dan po poroki, zatrjuje Bosek.

Letno ustekleničijo okoli 100.000 steklenic, od tega izvozijo v tujino samo 20 odstotkov, večinoma pa pokupijo kar gostje vile (tu prednjačijo Avstrijci in Nemci). "S tem gre pa tako ali tako potem po svetu," se namuzne Bosek.

Od boškarina do divjih brancinov
Impresivna je tudi kulinarična ponudba Meneghettija, ki se redno uvršča na seznam najboljših restavracij na Hrvaškem. Za kuhinjo skrbita Bojan Vuković in Danijela Pifar, ki sta se v Bale preselila iz žal že zaprte puljske restavracije Valsabbion, njuna filozofija pa je zgrajena na lokalni istrski kuhinji, pri čemer pa nista tako rigidna, da ne bi tuninemu tatarcu dodala kurkume, govejemu wasabi, piščancu v omaki pa ingver.

A v prvi vrsti gre za maksimalno izkoriščanje tistega, kar nudi Istra, pove Vuković, in pred nas postavi eno od podpisnih jedi Meneghettija, goveji tatarec. Meso – istrsko avtohtono govedo boškarin – Vuković najprej 48 ur marinira v soli in sladkorju, da spremeni strukturo, nato ga grobo naseka in zmeša z zelišči z vrta ter postreže z blini in kremo iz hišnega olivnega olja.

Pri Meneghettiju imajo štiri polnitve – prva je čista istrska belica, druga italijanska sorta leccino, tretja lokalna avtohtona rosulja, četrta pa cuvee. Olje, ki jim je leta 2007 v New Yorku prineslo zlato medaljo, v svojih krožnikih Vuković bogato uporablja – tudi v sladicah. A o tem pozneje.

Vse postrežene ribe so divje, vključno z orado, ki jo Vuković marinira v pomaranči in kot karpačo postreže na kremasti ričoti z ocvrto rukolo.

Prežganka v petzvezdični preobleki
Ena od klasik iz starih istrskih kuharic je nedvomno tudi pri nas dobro znana prežganka, ki pa jo Vuković priredi na sodoben bistrojski način – s celim rumenjakom in čebulno konfituro, kar da juhi lepo, slastno gostljatost.

Tudi istrsko klasiko – file bele ribe z blitvo – reinterpretira in file postreže na posteljici mlade kolerabe in blitve, medtem ko vso svojo ustvarjalnost pokaže v zdaj že znamenitih ribjih klobasicah, za katere uporabi 20 odstotkov tunine potrebušine in 80 odstotkov plavih rib, obnje pa doda aromatiziran koromač in omako iz morskega koprca. Če ne veste, da jeste ribe, bi klobaso zlahka zamenjali za kakšno konkretnejše mesovje.

A tudi to pride na vrsto – Meneghettijeva klasika je 48 ur mariniran biftek, ki ga pred vami popečejo na lesenem žaru iz barikov, kar jim doda vinsko aromo, prav nič pa ne zaostajajo niti goveja lička, šest ur dušena v lastnem soku, domačih zeliščih in vinu.

Če vam ostane še kaj prostora za posladek, vam toplo priporočamo "čokoladno igro", skoraj perverzno slastno kombinacijo vaniljevega sladoleda na Meneghettijem olivnem olju in solnim cvetom z belgijsko temno čokolado s peperoncinom. Če niste tako avanturistični, ni prav nič slabša izbira lokalna klasika – labinjonski kraf. Gre za sladke raviole, polnjene s posrečeno mešanico poltrdega kravjega sira, istrske skute in rozin, kuhane v pomarančnem soku.

Razkošje sicer ima svojo ceno. Ta se giblje od 212 evrov na noč za standardno dvoposteljno sobo. In še te so večinoma razprodane že več kot pol leta vnaprej.


*Izbor hotelov, vinarjev in restavracij v rubriki Kulinarika je uredniški in ne gre za plačane oglase. Prav tako RTV ali gostinci ne plačujejo novinarjem za obiske in so izbrani po uredniški presoji.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
avilest
# 13.01.2016 ob 08:07
Kvaliteta fotografij res strmo pada. Krasen novi svet, ko ima vsak svoj telefon s 24 megapiksli...
Janček
# 13.01.2016 ob 08:26
Tudi mene motijo takšni članki na MMC-ju, ker sodijo pod oglasna sporočila.
Daedalus
# 13.01.2016 ob 08:16
Še dobro, da nacionalni medij RTV Slovenija, ki nam tako pogosto servira raznorazen bullsh** in tabloidne novice, potem svoj repertoar nadgradi s poročilom o turistični destinaciji, ki si jo lahko brez problema privošči zgolj kakšnih 10% Slovencev. Koliko so vam plačali za to reklamo?

Sej je fejst destinacija in vse, ampak jaz osebno bi veliko raje videl, da se medij, ki je javno financiran tudi iz mojega žepa direktno, bolj ukvarja z resnimi problemi.
elektrupunk
# 13.01.2016 ob 09:48
Men so pa všeč takšne predstavitve.. ne vem zakaj se bunite da je to samo za elito in plačane reklama ipd.. treba je predstavit "nekaj več" ....al bi raje videli predstavitev 50ih picerij ki imajo skoraj identičen meni pohanja in piz ..cene so euro gor ali dol... Sj mene to posestvo verjetno tudi ne bo videlo (pač nisem premožen) ..mi je pa všeč da ljudje delajo dobre stvari.. In to posestvo vsekakor zgleda hudo dobro.. ...rabimo več takih kamenčkov v mozaiku da bo Slovenija uspešna
stanko_tlak
# 13.01.2016 ob 10:21
ze mnogo let hodim v Bale,vcasih je bil to prijeten in umirjen kraj za umetniske duse,zdaj pa se gredo nek elitni turizem...rezultat pa je ,vec denarja in manj muzike
Loso
# 13.01.2016 ob 15:02
Prebral sem komentar uporabnika drek na palici. Lep komentar,o vzdevku ne bi izgubljal besed. Sedaj pa opažam, da komentarja ni več. Bil je lepa,in predvsem kulturna sinteza vsega,kar kritična ali analitična glava izlušči iz prispevkov avtorice. Prispevki so v množini... Torej,avtorica se preko tega orodja,ki služi odstranjevanju sovražnega govora poslužuje zato, da lahko njena obvelja. Nedotakljiva,brezmadežna. Komentatorji imajo prav- članki avtorice so slabo skriti PR prispevki. Še novičarski konkurent se lahko podpiše.
pirat1
# 13.01.2016 ob 11:03
Le zakaj admin cenzurira link na članek, kako je Miroslav Plišo prišel do premoženja, s katerim si financira ta promovirani lifestyle?

http://cin-ijc.com/price/off-shore-prica-4/

Kot odvetnik je delal pri privatizaciji največjih hrvaških podjetij (Ina, Podravka, Hrvatski telekom) in skrival denar na Britanskih deviških otokih!

Le koliko slovenskih odvetnikov ima enak lifestyle in način zaslužka? To se mi zdi pomembneje od mariniranih govejih ličnic in fotk bazena...
dr.bobrock
# 13.01.2016 ob 08:50
Kako je naša Kaja navdušena nad tisto bano, da je kar na polovici vseh slik, ja res je super, bravo Kaja.
Fleaa
# 13.01.2016 ob 12:04
ni nujno vse kar se drago prodaja tudi dobro....
verjetno je kulinarični presežek zgornja kobasa z postanim pofrijem ker stane 35€, frišna kobasa s frišnim krompirjem in pa merco zenfa na vaški veselici pa le-to ni, ker košta slabih 5€

kot čistokrvnega gorenca me pa zanima koliko smo RTV zavezanci odšteli za tale Kajin izlet!?!?!
Valuk_
# 13.01.2016 ob 10:13
Zgleda res odlično.

Glede določenih komentarjev.. pač tako je v Sloveniji, večini je še vedno top Jurman, kjer pač dunajc gleda z krožnika, pa še domov ga lahko pol neseš.
blekpero
# 13.01.2016 ob 13:23
Rocco išče filmsko sceno.
GLaDOS
# 13.01.2016 ob 10:58
@avilest

"Kvaliteta fotografij res strmo pada. Krasen novi svet, ko ima vsak svoj telefon s 24 megapiksli..."

Predvidevam, da je na sprozilec klikala Kaja sama...tukaj pa nastane problem...klikat zna namrec vsak :)

Kot amaterski fotograf me mocno motijo njene slike...ta stil auto mode pa klik me je nerviral ze pri moji boljsi polovici pa sem jo vzel enkrat v roke in ji pokazal umetnost fotografije...

Saj ne recem kaksni motivi so fajn ampak nametat 70+ slik, ki so ocesu neprijazne je res katastrofa...od telih je ene 10 primernih za objavo s seveda korekcijami, ki bi bile cisto dovolj za ta clanek.

P.S. Saj ne da rad sinfam delo drugih ampak pri Kaji je cisto v vsakem clanku prevec fotografij, ki niso niti nekje v medium rangu kvalitete...
elektrupunk
# 13.01.2016 ob 10:47
#Mareti ... Vsak članek v ture-avanture je oglas. Če pišeš o turizmu pač posredno seveda tudi na ta način oglašuješ ...in če ne maraš oglaševanja potem ti ne ostane drugega kot da ne bereš novic ...tudi politike ne.. več ko se o kom govori večjo ima reklamo..
Mareti
# 13.01.2016 ob 10:41
Nimam nic proti takim"clankom" a po zakonu bi moralo zgoraj pisat "Oglas".
Janček
# 13.01.2016 ob 17:59
Tudi sam sem večkrat prebral utemeljen komentar uporabnika DreknaPalici. Zgražam se nad njegovo odstranitvijo oziroma zlorabo možnosti brisanja prispevkov, ker je konstruktivno povedal točno tisto, česar se očitno avtorici članka žal ne da dopovedati.
Mareti
# 13.01.2016 ob 11:06
PropadlaDrzava; Meneghetti je po imenu stoletne druzine ki je tam bivala.Istra je bila tisocletja v vecini Italijanov.
eos
# 13.01.2016 ob 08:46
Očitno avtorica članka pozna samo mestne destinacije, ko pa je potrebno zaviti na podeželje, pa vsakršna orientacija odpove, da o občutku za razdalje ne govorimm Stancija je iz Barbarige oddaljena 1km lepega makadama, z balske smeri pa približno 4km makadama. Je pa res, Bale so eden najlepših krajev v Istri. Reden bogat glasbeni repertoariIn pravljične uličice lepo popestrijo dopust. Da o kolesarskih poteh med Rovinjem in Pulo ne govorim.
sajovick
# 13.01.2016 ob 12:10
@Fleaa:

*Izbor hotelov, vinarjev in restavracij v rubriki Kulinarika je uredniški in ne gre za plačane oglase. Prav tako RTV ali gostinci ne plačujejo novinarjem za obiske in so izbrani po uredniški presoji.

Prevod: Niti centa.

lp Kaja Sajovic
Wasabi
# 13.01.2016 ob 11:44
Pri pečenem krompirčku na sliki 5 je samo njegova količina prestižna.
por
# 16.01.2016 ob 11:14
FOTKE: naj jih bo max 10, pa vrhunske.
Nobenmu se ne da pogledat vseh 70, s tem da se pri komaj vsakih 6 menja kader.
tihomir
# 13.01.2016 ob 10:29
Tem elitrnim restavracijam predlagam, da zamenjajo klasični obedni pribor vilice-žlico-nož s pripomočki za prepariranje - skalpel, pinceta, obvezno pa zraven še povečevalno steklo, po možnosti mikroskop.
iboregua
# 13.01.2016 ob 09:35
goveje ličnice
elitna prežganka
prašičje trepalnice
z rokami iz "korita"
povzetek
# 15.01.2016 ob 14:20
Članek je en povprečen doživljajski spis in mu še precej manjka do statusa ocene, kaj šele članka, ki bi kompleksno opisal bistvo in okoliščine turistične destinacije. Skupaj s fotografijami, za katerimi ni nikakršnega uredniškega očesa (kot je že nekdo pred mano dobro komentiral), vseeno deluje kot reklama. Upam, da se bo novinarka v bodoče vedno bolj potrudila in dosegla v uredništvu, da ji dodelijo tudi fotografa.
PropadlaDržava
# 13.01.2016 ob 11:03
"Menengetti"

Bogi Istrijani, kako bi oni zlezli v rit Italijanom...pa to ni za vrjet. Povera Croazia.
celtic1888
# 15.01.2016 ob 10:05
Nič posebnega.
pjandura
# 13.01.2016 ob 22:03
Uf, super hiša. Samo sanjam lahko...
Istran
# 14.01.2016 ob 15:26
Mene zanima kdaj bo Kaja naredila kakšen tak prispevek iz našega dela Istre?

Ups, zanjo najbrž obstaja samo "Obala"!
letur.lefr
# 13.01.2016 ob 18:47
Meni pa je bilo to zanimivo prebrati. In tudi sam slog pisanja je en lepših na MMC-ju.
nemoremsespomnit
# 13.01.2016 ob 18:02
Ne bi se preveč oziral na kritike o članku med komentarji, to je nekako podobno, kot da bi kritiziral novico o Ferrariju, ker mi je drag...

Vesel sem, da se Istra prebuja tudi na tak način. In to vsa Istra, ne zgolj njen priobalni pas. Zakaj? Ker je lepa. In ker mi je kot konzumentu njenih lepot pri roki. Tudi zgolj za kak vikend in ne le v poletnih mesecih. So mi storitve nastanitev in kulinarike, omenjene v članku, hmmm, tako "mimo"? Nič hudega, še zmeraj (in vedno več jih je) obstajajo oštarije, domače, tudi dobre. Stvar želja in osebnih odločitev. Mi je pa všeč, da se ponuja tudi to. Za različne želje, za različne ljudi.
Remix
# 13.01.2016 ob 10:49
uni bazen pa na 12 slikah. a je iz zlata? :)
Dejmonaši
# 13.01.2016 ob 13:45
Neverjetno, koliko problemov ima večina tule pišočih komentarjev. Pa ne mora biti vsak članek prav vam pisan na kožo! Pa ne morejo ravno vsi jesti v Jurmanu. Eni pač raje manj in, večinoma, bolje. Očitno sama foušarija!
Meni so ti članki ne le v redu, ampak zelo v redu. Vsaj za popasti oči!
Plavix
# 13.01.2016 ob 13:15
Čakaj... a te fotk hrane, to je meni za dojenčka?
tihomir
# 13.01.2016 ob 10:26
Valuk_
# 13.01.2016 ob 10:13
Glede določenih komentarjev.. pač tako je v Sloveniji, večini je še vedno top Jurman, kjer pač dunajc gleda z krožnika, pa še domov ga lahko pol neseš.


Ja po tem varčevalnem obroku, ki ga moraš iskati s pinceto na krožniku, bo res potrebno še k Jurmanu zavit.
Dajana_B
# 13.01.2016 ob 09:08
Meni je vse skupaj strašno strašno všeč. Razen hrane... to pa je mimo.
Hrvaška
link
Šibenik bo gostil kulinarični festival vseh festivalov
6
22. februar 2018 ob 07:57 Po vzoru podobnih dogodkov v tujini bo Šibenik med 19. in 20. marcem gostil Chef's Stage, velikopotezni kulinarični festival, katerega ambasadorka bo najboljša kuharica na svetu, Slovenka Ana Roš.
Več novic ...
Kazalo