Izbor ture
Na zdravje nekje sredi šibeniškega zaliva. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zbrani kuharski mojstri na trdnjavi sv. Mihovila. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Očarljivi Šibenik. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Rudolf Štefan z Ano Roš. Foto: Chef's Stage
Eno od prizorišč delavnic je bil tudi pravoslavni samostan Krka. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Skradinska rižota se kuha 24 ur - če smo natančni, osnova se kuha 24 ur, riž dodajo povsem na koncu. Danes boste rižoto celo v Skradinu težko našli oz. je potrebna predhodna napoved. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Delavnica nabiralništva z Ano Roš. Na sliki še dvojec iz kleti Roxanich in Maksut Askar. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Okrogle mize so se odvijale v novem konvencijskem centru v sklopu Solarisa. Foto: Chef's Stage
David Skoko iz Bateline med pregledovanjem ulova. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kuhinja Rudolfa Štefana je zadnja leta vedno izjemna in vsekakor vredna zvezdice. Hrvaška ima tako zdaj tri michelinke - poleg Pelegrinija še Monte iz Rovinja in 360 iz Dubrovnika. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Velikopotezni projekt Hrvatov v Šibenik pripeljal 20 michelink

Ambasadorka kongresa Chef's Stage Ana Roš
23. marec 2018 ob 06:30
Šibenik - MMC RTV SLO

Premierna izdaja Chef's Stagea, dvodnevnega kulinaričnega kongresa v Šibeniku, je v to dalmatinsko mesto pripeljala svetovno gastronomsko smetano, Hrvatom pa zagotovila izjemno mednarodno reklamo.

Izbrani novinarji povečini največjih svetovnih publikacij s(m)o v Šibenik pripotovali že dva dni pred samim kongresom, da bi nam predstavili najboljše, kar to še vedno malce zapostavljeno dalmatinsko mesto s svojim zaledjem ponuja. Slovencem je Šibenik verjetno najbolj znan kot domači kraj Dražena Petroviča, na katerega po mestu še vedno spominjajo spominska obeležja, spominki in koš pred njegovim blokom.

Šibenik kljub svojemu šarmu, obalnemu položaju in najboljši restavraciji na Hrvaškem ostaja v senci turistično precej bolj obleganih otokov, Dubrovnika in Splita, a zadeve vseeno se premikajo - restavracija Pelegrini, ki jo vodi morda najboljša ekipa na teh koncih, pod vodstvom chefa Rudolfa Štefana, je letos končno dobila svojo prvo Michelinovo zvezdico, potem ko jo je rdeči vodnik lani povsem prezrl, ker se ocenjevalcem južneje od Istre in Zagreba preprosto ni ljubilo.

Ana Roš ambasadorka projekta
Hotelski kompleks Solaris je zdaj prenovljen, dodali so mu impresivni kongresni center, tako da so v njem ta teden brez sramu lahko gostili taka zveneča imena, kot so brata Costardi, italijanska "kralja rižot", najboljši turški kuhar Maksut Askar (Neolokal), mladi ruski zvezdnik Anatoli Kazakov (Selfie), Sebastian Frank iz berlinske restavracije Horvath, ki je bil razglašen za najboljšega evropskega chefa, Sven Wassmer iz švicarske restavracije 7132 Silver, pa Antonio Begonja, dolgoletni upravnik znamenite newyorške restavracije Per Se (3*) ...

A prvo ime kongresa je bila - tudi za tuje novinarje, kot smo opažali - nedvomno Ana Roš iz kobariške Hiše Franko, lani razglašena za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu. Da je bila prav Roševa izbrana za ambasadorko projekta, je dovolj zgovoren podatek, kakšen ugled uživa, njena gala večerja je bila v hipu razprodana, prav tako njena delavnica nabiralništva, ki jo je vodila na Ročnem otoku.

Mr. Duck
Iz Slovenije je bil poleg Roševe sicer povabljen samo še en kuhar, Luka Košir iz Brunarice Grič, in treba je povedati, da je tudi za njegovo delavnico vladalo izjemno zanimanje, tudi zato, ker je delavnico o vzreji rac in pripravi račjega mesa vodil s Švedom Petrom Blombergssonom, znanim kot "Mr. Duck", ki je v rodni Švedski zaslovel, ko je redil race za Magnusa Nilssona iz Fävikna, zdaj pa jih zadnja tri leta redi pri Koširju.

Košir, ki je nameraval na delavnici sprva malce šokirati s prikazom odiranja rac, se je nazadnje zaradi zamudnosti opravila temu odpovedal, vseeno pa ni mogel iz svoje rahlo provokatorske kože in udeležencem pripravil tatarec iz račjih src.

A izkazalo se je, da imajo tudi Hrvati dovolj materiala za potiskanje meja - za potrebe delavnice na temo "lokacija 0" so na ladjo Casablanco pripeljali Davida Skoka, ribiča in kuharja iz znamenite puljske morske restavracije Batelina, ki je s pomočjo svojega potapljaškega kolega na krov ladje potegnil bogat izbor svežih ostrig, morskih ježkov, morskih jajc in noetovih barčic, ki jih je nato surove odpiral udeležencem, na drugi strani pa jim ponujal take specialitete, kot je krema jeter morskega psa.

Hrvaška se postavi na ogled
"Hrvaška je Italija, kot je ta nekoč bila," je dahnila Margo Schachter, ena najbolj znanih italijanskih kulinaričnih pisk, ki je bila gostja okroglih miz na temo lokalne gastronomije in luksuznega turizma. In če morda dubrovniški "Disneyland" ni najboljši zgled tega, Šibenik je. Neobljudeni otočki v šibeniškem zalivu, kjer lahko nabirate morske šparglje in divje šparglje, butični gin, ki ga začinijo z borovimi vršički z istega otoka, sveže ribe in školjke iz morja in pršut iz zaledja ...

Tu je še narodni park Krka s svojimi slapovi in divjo naravo, park, kjer očitno lahko sobivata rimskokatoliški samostan in pravoslavna opatija - jasno, vsak na svojem koncu.

V pravoslavnem samostanu Krka, pod budnimi očmi običajno hermetično zaprtih pravoslavnih popov, je potekala delavnica na temo jegulje in postrvi pod rusko-srbsko taktirko Kazakova ter Andreja Simića in Stefana Barce, medtem ko je otok Visovac s svojim frančiškanskim samostanom gostil delavnico rožnega likerja. To sta vodila Miroslav Uskoković, v Srbiji rojeni glavni slaščičar newyorške Gramercy Tavern, ki je bil razglašen za enega od desetih najboljših slaščičarjev v ZDA, in Manuel Costardi, ki v družinski restavraciji skrbi za sladice.

Šibenik z zaledjem je kraj, kjer lahko okušate take kulinarične raritete, kot je skradinska rižota - tradicionalna jed, za potrebe katere osnovo iz treh vrst mesa (teletina, govedina, petelin) kuhajo tudi 24 ur, je pa res, da jo je žal danes zelo težko dobiti. Tuji novinarji so bili nad rižoto navdušeni, kot so jih tudi najbolj očarale tiste pristne, popolnoma preproste jedi iz starih konob - ocvrte čokalice (male ribe, op. a.) v Marendi, vampi morske žabe (grdobine) iz Pelegrinija, izvrstne marinirane sardele z vloženimi kaprinimi listi iz Konobe Opat na Kornatih ...

Ena od treh hrvaških michelink
Ima pa Šibenik kaj ponuditi tudi najbolj petičnim gostom - tukajšnji vinski težkokategornik je klet Bibich, ki jo je proslavil že Anthony Bourdain v svoji oddaji No Reservations, danes pa je med njenimi rednimi odjemalci tudi Bill Gates. Alen Bibić in njegova soproga, Vipavka Vesna Bibić, vodita eno bolj luksuznih kleti na Hrvaškem, morda svoja najboljša vina pa ustvarja v sodelovanju z Rudijem Štefanom, ki nato te posebne izdaje ekskluzivno toči v Pelegriniju.

Ta ostaja nedvomno najbolj dovršena hrvaška restavracija, ki se tako s kulinarično ponudbo kot strežnim osebjem resnično lahko brez sramu postavlja ob bok bolj zvenečim imenom, ki jih je gostila. Prav Rudi Štefan je bil namreč ob opori hrvaškega publicista Hrvoja Petrića tisti, ki je zaslužen za izvedbo Chef's Stagea, verjetno najbolj ambicioznega kulinaričanega projekta na našem prostoru - morda celo preveč ambicioznega, glede na to, da je potekal na osmih lokacijah, kar je bilo logistično velik zalogaj.

Nič kaj na roke organizatorjem ni šlo niti vreme (prvi sneg v Šibeniku po kdo-ve-koliko-letih), zaradi katerega so gostujoči kuharji in novinarji z vsega sveta padli v letališki kaos, iz katerega se jim je komaj uspelo prebiti do splitskega letališča.

Stičišče kuharskih slogov in kultur
A končni vtis je bil kljub nekaterim porodnim krčem kongresa navdušujoč.

Večerje in delavnice so bile vse razprodane, večinoma so vstopnice pokupili Hrvati, ki še nikdar niso imeli priložnosti na kupu doživeti kar 20 Michelinovih zvezdic več deset gostujočih kuharjev, slaščičarjev in pekov, ki so nato po izbranih trojkah in četvericah pripravljali gala večerje, na katerih so se združevali kitajski cmočki Jacksona Wuja z vegetarijanskim krožnikom artičok Maksuta Askarja, ligenj Ane Roš z omako iz lignjeve drobovine z dve leti staro zeleno Sebastiana Franka in kraljevska rakovica Anatolija Kazakova s hrvaško raco obetavnega portugalskega kuharja Pedra Pene Bastosa.

Kuharji, še posebej, ker jih je bilo toliko v kuhinji, so svoje umetnine ustvarjali v ponekod res težkih razmerah, kot je, denimo, majcena ladijska kuhinja ali pa ledeno hladna trdnjava Barrone, a pritožb kaj dosti ni bilo slišati, za nameček pa so bili za lajšanje kuharskega stresa vedno na voljo magnumi Roxanicha, Boškinca, Miloša, Tomca in drugih.

Očitno so imeli energije dovolj, saj so posamezniki, kot sta brata Costardija in Bastos, spontano sredi noči za tiste najbolj vzdržljive še kuhali rižote in jedi na žlico iz ostankov dneva, po vzoru knjige Massima Botture Bread is Gold.

Kje so Slovenci?
Ob vsem povedanem pa je manj razumljiva skoraj popolna odsotnost Slovencev na festivalu - kongresov na taki ravni namreč v naši neposredni soseščini ni prav veliko, zato je bil Chef's Stage za mlade kuharje in gostince tudi odlična učna priložnost, saj so lahko morda prvič kuhali ob boku največjih.

Iz Slovenije je tako od kuharjev prišel le eden, pa še ta je Hrvat - Dino Soldan, 24-letni reški kuhar, zaposlen pri Janezu Bratovžu (JB) v Ljubljani. Soldan si je kupil glavno vstopnico za kongres, nato pa vsak dan služil kot desna roka tujim in hrvaškim kuharjem, tako na delavnicah kot na večerjah, pospravljal še pozno v noč, nazadnje pa se tretji dan vrnil v Ljubljano naravnost na svojo izmeno k JB-ju.

Škoda za zamujeno priložnost. Štefan je namreč eden tistih Hrvatov, ki meni, da smo s Slovenijo skupna regija, ki bi se morali bolj povezati, žal pa tudi naši pristojni organi za turizem ponovno niso izkoristili priložnosti za ogled nekega takega kongresa od blizu. Da se ne bomo potem ponovno čudili, zakaj nas Michelin vztrajno zaobide.

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
peglezn
# 23.03.2018 ob 06:59
Izbrani novinarji največjih svetovnih publikacij s(m)o v Šibenik pripotovali...

No, tu nekje me je minilo brati...
alah
# 23.03.2018 ob 06:56
Po naslovu sem mislil, da se gre za gume...
Tomaz Gorec
# 23.03.2018 ob 06:59
Vsaka jim čast! Dobro so in bodo tole unovčili.

Jaz sicer v gostilne s Michelinovim zvezdicam ne bom nikoli hodil, ker se mi neumno zdi dati več sto evrov za en obrok hrane. Obstajajo dobre gostilne, kjer dobiš odlično nedeljsko kosilo za 10 evrov.

Seveda pa nekaterim veliko pomeni, da se lahko pred prijatelji pohvaljo, da so za večerjo dali 500 evrov. Sicr dobro, da so taki, ker od tega ima tudi država veliko (ddv,...).
dunbar
# 23.03.2018 ob 09:20
Ane Roš kak mesec nisem videl na MMC, me je že skrbelo, da je kaj narobe...
pazi_mina
# 23.03.2018 ob 07:00
Jst sm boljši...na enem avtu jih imam štiri pa še eno za rezervo
nofix
# 23.03.2018 ob 06:48
Precenjeno
zamudnik
# 23.03.2018 ob 11:33
Vprašal sem, po katerem kriteriju je ta članek postavljen med današnje top-novice uvodne strani portala MMC RTV SLO. Namesto, da bi dobil odgovor, je bilo moje vprašanje zbrisano. Sem koga mogoče užalil na rasni, spolni ali verski osnovi ali sem se pregrešil kako drugače?
Ghurka
# 23.03.2018 ob 07:25
sem bil v armiji v šibeniku 86-87.Lepo mesto.
aaa
# 23.03.2018 ob 08:46
@skoro84
Koliko imam jaz izkušenj z Italijo imajo praviloma dnevno ponudbo s ceno vred napisano pred restavracijo na tabli. In še kompletne menije imajo na panoju. Tako, da res ne vidim potrebe, da bi še enkrat spraševal za meni natakarja.
ennui
# 23.03.2018 ob 07:19
Seveda pa nekaterim veliko pomeni, da se lahko pred prijatelji pohvaljo, da so za večerjo dali 500 evrov. Sicr dobro, da so taki, ker od tega ima tudi država veliko (ddv,...).


Ironičen komentar., tole.

Gospod Tomaž, a se niste ravnokar vi tudi v svojem komentarju hvalili kako pametni ste, ker hodite na odlična nedeljska kosila za 10 evrov, medtem ko bedaki zapravljajo 500 evrov za večerje?
samuelcek
# 23.03.2018 ob 08:26
Dokler bodo na eni strani ljudje plačevali 100 eur za kosilo z več hodi, na drugi strani pa ljudje prehodili več kilometrov za kozarec (slabe) vode, ne moremo biti ponosni na naše sobivanje.
webman
# 23.03.2018 ob 06:44
Slika z dvemi školjkami zmaga. Nisem prepričan, če bi sploh lahko toliko pojedel. Verjetno bi eno morala boljsa polovica...
dusan21
# 23.03.2018 ob 12:48
Očitno sem avtorju članka z resnico stopil na žulj, da mi je osebno zbrisal komentar.
Naj se avtor članka zamisli, da dela z našim denarjem.
Če pa želi pisati reklamne članke o hrvaški, pa naj si odpre privatno firmo in svoj portal.
Mitcho_Buchannon
# 23.03.2018 ob 09:20
Slika 11: Trije ljudje so potrebni, da vržejo na krožnik tri listke solate in malo popacajo po njem?
webman
# 23.03.2018 ob 09:17
@Guiness
Večhodni meni je tisti meni, kjer več hodiš kot ješ :)
skoro84
# 23.03.2018 ob 07:33
Rad bi vprasal, ce je kdo tukaj, ki hodi v restavracije, pa ga sploh cena ne zanima in vedno vzame tisto kar natakar priporoca tistega dne??... brez menija mislim...

p.s. delam po restavracijah v Italiji, nevem ce so me 5x za meni vprašali... pac druga kultura...
kwayzdey
# 23.03.2018 ob 07:31
Okrogla miza na sliki 41 ni okrogla, pač pa pravokotna.
samburin
# 23.03.2018 ob 12:05
Odiranje race v živo? Dobra bi bila zraven še montažna klavnica, da se res vse vidi od začetka do konca.Bi najbrž kakšen jedec izgubil kakšno michelinko.
Sicer pa kot mi je dejal nek gostinec se lahko eliti podelaš na krožnik daš počez dve vejice petršilja in špricneš mal kečapa računaš 100 eur ker je meni z večimi vhodi in lahko štirje jedo iz enega krožnika vsak z svoje strani.
mend055
# 23.03.2018 ob 09:51
Velikopotezni projekt Hrvatov v Šibenik pripeljal 20 michelink

Ja, kar naj jih imajo. Mi bomo pa imeli GOODYEARS za turizem celih naslednjih 20 let.
aaa
# 23.03.2018 ob 11:45

balena

Bodi prepričan, da ta članek ni bil tebi namenjen, verjemi, da so ti tudi Hrvati zelo hvaležni če greš rajši v Planico na hektolitre pira in poslušanje govedarske muske.


Jasno, da članek ni namenjen njemu. Tako, kot ni namenjen 99% plebejcem. Problem je, da je objavljen med top novicami na portalu, ki je namenjen plebejcem. In plebejci, kjub temu, da imamo na našem prisilno plačljivem portalu s strani plebejcev, že leta zaposleno dedicated novinarko za kulinariko, nimamo nobene informacije, kam naj gremo jest ko pridemo v kak kraj. To kar se tukaj objavlja enostavno ni za plebejski želodec.
ikn1
# 23.03.2018 ob 10:43
Dejstvo je da je poanta take kuhinje pac segmentacija elite od plebejcev. To je se ena luksuzna industrija, ki prezi na napuh bogatunov in preko tega pac sluzi. Bogatun bo tudi drek jedel ce bo predstavljen kot dobrina, ki signalizira, da je on elita in ne plebejec. Glede na to da srednjega razreda ni vec, ampak samo malo stevilo ultrabogatih in masa revezev, je jasno da ostaneta samo dve industriji. Ena za bogatune, ena za reveze. Torej michelinke in McDonalds.
Guinness
# 23.03.2018 ob 07:13
Slika z dvemi školjkami zmaga. Nisem prepričan, če bi sploh lahko toliko pojedel.

Nekaterim ocitno ni jasno niti kako funkcionira vechodni meni, vseeno pa cutijo potrebo po komentiranju kulinaricnih clankov
webman
# 23.03.2018 ob 09:57
Fotograf takšnih dogodkov rabi dober makro objektiv :)
QUENDI
# 23.03.2018 ob 10:22
....Hrvatom pa zagotovila izjemno mednarodno reklamo....hm....brez tega članka sploh ne bi vedel za dogodek (kako bi bil izgubljen) - torej sodelujemo v promociji......brez Morja so popolnoma nepomembni......menim pa da na ekscentrične gastronomske užitke ne bo prišlo več navdušencev kot v Planico.....torej......
bre53
# 23.03.2018 ob 06:37
najbolj dosadna destinacija na planetu
belokranjc
# 23.03.2018 ob 19:39
@aaa kot gostinc na vseh straneh sanka, ti lahko povem, da je 90% ljudi slepih ali neumnih, 9% pa oboje... zgleda da si v tistem 1%, ki dejansko prebere, kaj je na tabli :)
gesan
# 23.03.2018 ob 10:51
"Hrvaška je Italija, kot je ta nekoč bila," je dahnila Margo Schachter, ena najbolj znanih italijanskih kulinaričnih pisk, ki je bila gostja okroglih miz na temo lokalne gastronomije in luksuznega turizma.
---------------------------
Da ne bodo hrvateki zdaj še ponosni na to...
:)
TIle gumarski miškoti pa me vedno bolj spominjajo na tiste dolgovezne reklame, ki naravnost prepričujoče posiljujejo vse živo pred zasloni.
Če hočeš seveda poslušat in gledat.

Mene not gurmana ta gumarija niti enkrat še ni prepričala!
bgyorek1
# 23.03.2018 ob 09:11
samuelček

Dokler bodo na eni strani ljudje plačevali 100 eur za kosilo z več hodi, na drugi strani pa ljudje prehodili več kilometrov za kozarec (slabe) vode, ne moremo biti ponosni na naše sobivanje.

To je popolnoma nesmiselna primerjava.Nekdo pač mora investiret v infrastrukturo.Sicer pa ne moremo biti odgovorni za nekoga ki je oddaljen od nas 5000 kilometrov njihova elita pa si trpa v žepe miljone.Poglej samo Nigerijo,ena izmed držav z velkimi zalogami nafte ljudje pa živijo v srednjem veku.Samo za primerjavo-tudi pri nas v Prekmurju v naši vasi ni bilo vodovoda pred 20 leti.
Surfy1969
# 23.03.2018 ob 23:21
Saj ne morem verjeti!!!
Spet reklama za Hrvaško. Me zanima, če hrvaški turizem plačuje tele reklame?
Pojdite še kam drugam, je cel kup vrhunskih destinacij s prijaznimi domačini.
grapar
# 23.03.2018 ob 07:22
Nekaterim ocitno ni jasno niti kako funkcionira vechodni meni

Predvidevam , da je precej hoje.
Jazst2
# 24.03.2018 ob 21:07
Zafrustriranci na aparatih...

Fantje, v supermarketih imajo najboljšo hrano - za vas! Tja pejte in guštirajte. Nihče vas ne bo kritiziral.

Zato ne razumem, kaj za boga se toliko sekirate, če eni znajo... ne vem no... občutek nepomembnosti ali kaj?

saj bo saj bo...
Jazst2
# 24.03.2018 ob 20:59
@QUENDI
....Hrvatom pa zagotovila izjemno mednarodno reklamo....hm....brez tega članka sploh ne bi vedel za dogodek (kako bi bil izgubljen) - torej sodelujemo v promociji......brez Morja so popolnoma nepomembni......menim pa da na ekscentrične gastronomske užitke ne bo prišlo več navdušencev kot v Planico.....torej......

Članek ni bil namenjen tebi
QUENDI
# 23.03.2018 ob 15:13
aaa

....kot plebejec po patricijevsko cenim hrano oz kar razpade na kemijske substance, ki so primerne za organizem in njegovo zdravje......
Isao
# 23.03.2018 ob 10:26
Borze se sesuvajo, MMC pa ima aktualni dve novici iz športa, eno iz znanosti, kar je dobro in eno iz kuhanja.
hexen
# 23.03.2018 ob 09:51
Tudi tisti z denarjem se dobro počutijo kot ovce in imajo svoje modne muhe. Bolj kot so te ekstremne, bolj so super za pokanje štosov. In ko so čez čas spoznane kot dovolj trapaste, pa potem prsti bolijo od klikanja briši fotke iz fejsbuka in instagrama.... :))
VanDame
# 23.03.2018 ob 09:26
Hahaha, tako malo komentarjev, pa je že vse zajeto v njih: fovšija (muu Hrvati!), zgražanje nad količino hrane (avtor dlje od pizze najbrž še ni posegel v restavraciji), šaljivici, snobi in pravičniki (otroci v Afriki pa stradajo). Seveda tudi brez pljuvanja avtorice članka ne gre.

Čestitke komentatorjem. Na tem portalu me le redko razočarajo.
zamudnik
# 23.03.2018 ob 07:44
na buzaro
gj
# 23.03.2018 ob 09:57
Izven teme ampak vseeno.
Bgyorek1 razmislam podobno kot ti, ceprav pred dokumentarcem Novodobni iskalec vode
(Kdaj: 20.3.18 ob 20.00Kje: RTV Slo 2Žanr: francoska dokumentarna oddaja) sm razmislal drugace. Lep pozdrav
Mitcho_Buchannon
# 23.03.2018 ob 09:41
Fitbit na roki mu pa verjetno meri število tresljajev na sekundo.
pogacnik-ales
# 16.04.2018 ob 19:37
Totalno preseravanje,se strinjam ampak ali ni preseravanje imeti enoprostorca,s tem da imaš enega otroka,ali ni preseravanje da 3 članska družina živi v 300 m na kvadrat veliki hiši.ali ni preseravanje da kot občasni rekreativec kupiš športne copate za 150 eu,ali ni..........Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen.
Janez1965
# 24.03.2018 ob 20:48
Najbolj je vesel osel na predzadnji sliki.

In tudi najbolj sit !!
QUENDI
# 23.03.2018 ob 15:10
balena
...pričakovano zgrešeno razumevanje.....torej....uživaj v michelinovih zvezdicah.....upam da ne samo preko izložbe.......če si ne zmoreš sama pripraviti kulinaričnih užitkov doma....lahko pomaga....prvo ime kongresa je bila - tudi za tuje novinarje, kot smo opažali - nedvomno Ana Roš iz kobariške Hiše Franko, lani razglašena za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu.....
balena
# 23.03.2018 ob 10:53
VanDame
Hahaha, tako malo komentarjev, pa je že vse zajeto v njih: fovšija (muu Hrvati!), zgražanje nad količino hrane (avtor dlje od pizze najbrž še ni posegel v restavraciji), šaljivici, snobi in pravičniki (otroci v Afriki pa stradajo). Seveda tudi brez pljuvanja avtorice članka ne gre.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

S tem se, pa popolnoma strinjam, kot tudi z naslednjo ugotovitvijo iz članka :
Slovencem je Šibenik verjetno najbolj znan kot domači kraj Dražena Petroviča.
Majestic12
# 23.03.2018 ob 10:27
Ministrstvo za Fovšijo™ Republike Slovenije je že poslalo ostro protestno noto.
Mitcho_Buchannon
# 23.03.2018 ob 09:39
Slika 69: Izgleda mi kot čebula iz pepelnika, natakar pa kot da stresa pepel iz neke cigare.
Highland
# 23.03.2018 ob 13:36
Tomaz Gorec, vec sto eur za kosilo?!? lahko tudi tisoce ce zelis, ampak ne posplosuj na pamet...
http://www.lasubida.it/images/marzo2.pdf
Bil veckrat se preden so sploh dobili zvezdico, tako da ne mene metati v kos tistih, ki obiskujejo nekaj samo zaradi zvezdic. Ne pricakujem, da bos sploh kdaj sel tja, lahko pa se vzdrzis komentarjev glede gostiln o katerih nimas pojma, ne o hrani, vinih, strezbi, ambijentu.. Cene so take kot so bile tudi pred "zvezdico"..
bgyorek1
# 24.03.2018 ob 19:05
aaa

balena

Bodi prepričan, da ta članek ni bil tebi namenjen, verjemi, da so ti tudi Hrvati zelo hvaležni če greš rajši v Planico na hektolitre pira in poslušanje govedarske muske.

Jasno, da članek ni namenjen njemu. Tako, kot ni namenjen 99% plebejcem. Problem je, da je objavljen med top novicami na portalu, ki je namenjen plebejcem. In plebejci, kjub temu, da imamo na našem prisilno plačljivem portalu s strani plebejcev, že leta zaposleno dedicated novinarko za kulinariko, nimamo nobene informacije, kam naj gremo jest ko pridemo v kak kraj. To kar se tukaj objavlja enostavno ni za plebejski želodec.

Brez slovenskih plebejcev poleti na morju hrvati čez zimo ne bojo imeli niti za burek-no vsaj nekateri.
PONOS
# 24.03.2018 ob 09:00
Všeč mi je trend nazaj k tradiciji le malo obnovljeno.Sveže divje sestavine.Taki dogodki so "must"za vsakega resnega kuharja.
Všeč so mi gojzerji Ane Roš.Ana Roš je res zelo prepoznavna in medijsko podprta zato nekoga čudi da nima zvezdice.Kdor pa ve kako se ocenjuje ve da mora biti kakovost hrane v restavraciji konstantna in glavni šef v kuhinji.Roševa je pa povsod samo v domači kuhinji ne.
janipapillon
# 23.03.2018 ob 09:26
Pred odhodom v šolo sinu postregel sveže pečeni kruh; kislo testo vzhajano 20h (droži+voda+moka+sol+domač kajmak iz na sosednji kmetiji kupljenega mleka+dobra volja).
Jajčka pečena na doma pripravljenih ocvirkih, maslo, brusnice ...
Brusnice rastejo ob goši, kure se pasejo po travniku.
... v restavracije kjer morajo kupovat največji ološ od surovin, da lahko postrežejo poceni obrok (za par ali par deset €), prav tako v restavracije, kot je Pelegrini zahajm le izjemoma.
Pojemo pa doma veliko papice, za kakršne si surovin niti Pelegrini&co ne privoščijo.
Za relativno majhne novce. Po pa seveda nimam negativne energije za forumaško pljuvaštvo.
V takem dobrem prispevku vedno dobim kako novo idejo za domačo kuhinjo.
Hvala za dober kulinarični članek @Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Jutri pa naj-naj gibanica s šodojem @Jani za zaključeno družbo.
VanDame
# 23.03.2018 ob 09:27
Sicer pa vsem, ki se zgražate nad količino hrane: ne, tisti dve školjki in trije listki solatke niso glavna jed. :)
Kazalo