Kaj storiti če
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 23 glasov Ocenite to novico!
Letalska karta
Lov na letalsko karto vam odpre nova obzorja tudi s tem, ko ugotovite, kako veliko zanimivih destinacij obstaja na svetu.
Spletno poslovanje je popotnikom zelo olajšalo delo. Danes kupiš karto, čez dva dni pa že čakaš na letališču na polet. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Že nakup ugodne letalske karte je avantura

Nekaj koristnih nasvetov in idej za čim cenejšo vozovnico
25. julij 2007 ob 07:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Če ste eden izmed tistih popotnikov, ki se turističnim agencijam najraje izogne v velikem loku, potem se vaše potovanje začne že pri kupovanju letalske vozovnice.

Ko se odločite, kam in kdaj želite odpotovati ter kakšen je okvirni proračun poti, potem se začne lov na letalsko vozovnico. Na tej točki je najbolje, da niti ne poskušate ugotoviti, kako bi bilo življenje težje brez interneta. Poleti z domačega Brnika oziroma po novem Jožeta Pučnika (čeprav tega naziva ni v nobenih bazah, ki jih bom naštela) so zelo omejeni. Tako se Slovenci v želji po novih avanturah najpogosteje podamo na pot proti letališču v Münchnu ali Dunaju. Kar nekaj dobrih povezav ponujajo tudi letališča v Italiji (Trst ali Benetke), pa tudi v Gradcu v Avstriji.

Na tej točki pridejo prav obširne baze letalskih vozovnic. Dobro obiskani sta slovenski različici odklop.com in potovanje.si. Baze se redno osvežujejo, tako da se vam lahko hitro zgodi, da je vozovnica čez nekaj minut, ko se obotavljate, že prodana. Druge zanimive povezave, kjer pa je nujno poznavanje kakšnega svetovnega jezika, najbolje angleščine, pa so na primer expedia.com, edreams.com, skyscanner.net. Njihovi iskalniki preiščejo bazo prek 100 letalskih družb, čeprav se pogosto zgodi, da vsaka od teh strani najde drugačne možnosti in posledično tudi cene. Iskanje na teh straneh pa ni omejeno le na letalske vozovnice, ampak dajejo tudi povezave do hotelov, ki jih lahko rezervirate prek spleta. Zanimiva spletna stran je tudi tripadvisor.com, ki vam poleg letalskih vozovnic ponuja še več možnosti za načrtovanje potovanja.

Lahko ste sam svoj turistični agent in si potovanje prilagodite po svojem okusu z nasveti iz te strani. Na tem mestu pozivam uporabnike, da s komentarji podajo tudi svoje predloge in izkušnje z različnimi povezavami, kjer so dobili poceni letalske vozovnice in druge storitve.

Spopad z zapletenimi matrikami
Nakup letalske vozovnice je glavni del priprave na pot. Če kupite vozovnico, na primer, iz Münchna, se lahko odločite in dokupite vozovnico še z Brnika do tja. Upravljanje z bolj zapletenimi »matrikami«, kombinacijami, ki peljejo do najcenejših vozovnic, zna biti zapleteno, a hkrati zabavni in koristno. Obstajajo namreč tudi drugačne poti. Da se z nizkocenovnim letalskim prevoznikom odpeljete do večjega evropskega mesta, na primer Londona, in od tam naprej letite na izbrano destinacijo. To je lahko še cenejša pot, a to ni pravilo.

Najpomembneje pri nakupu pa je, da ko imate enkrat vozovnico plačano, ne raziskujete več. Lahko se zgodi, da nekaj dni pred odhodom ugotovite, da bi do vozovnice prišli še ceneje.

Ana Jurišič

Prijavi napako
Komentarji
Marta9
# 27.07.2007 ob 09:28
Lahko poskusite se z http://www.whichbudget.com/
Pier
# 25.07.2007 ob 14:05
Recimo, zanimivo je bilo, da sem za potovanje čez lužo dobil karto ceneje pri Expedia.it (Benetke), kot pa pri Expedia.com. Tudi to je mogoče podatek, da ti včasih tudi dvakrat (iste destinacije in ure), ne pokaže istih cen. V čem je fora, tudi sam ne vem, ampak tako se mi je zgodilo.

Fajn je tudi, da se pred potrditvijo leta/plačila, preveri, kam je letalo namenjeno in ali so destinacije prave, saj sem se jaz enkrat zmotil pri tistih treh črkah (zamenjal sem jih med sabo) in seveda je bila destinacija tudi druga. Ko pa je enkrat zadeva potrjena, potem pa za vsako spremembo fajn zaračunajo, tako da se je res bolje prej prepričati.
Cavallo
# 25.07.2007 ob 09:16
Odlično! Hvala ;)
anze000
# 31.07.2011 ob 20:02
tejle : letalske karte imajo tudi kr ql cene :D
Kolerabar
# 28.07.2010 ob 14:20
Jaz uporabljam bookingpoint servis. Stran je
jernejamoj
# 11.06.2010 ob 09:57
Zelo hitri iskalnik za letalske karte najdete tudi na: http://www.letalske-karte-vozovnice.com/
kauselot
# 18.10.2009 ob 10:45
nekam je izginila povezava:) "sem našel na http://www.belmondo.si a> "
kauselot
# 18.10.2009 ob 10:44
Daleč najcenejše letalske karte sem našel na - cene so nižje od expedie ali odklopa, potovanje pa tako ni konkurečno
Kazalo