Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 34 glasov Ocenite to novico!
Pri Afarju so nad Slovenijo in njeno kulinariko navdušeni. Foto: Afar
Ana Roš je s soprogom Valterjem Kramarjem na čelu Hiše Franko. Foto: Ikarus
Janez Bratovž, eden tistih, ki prisega na tradicijo, a povzdignjeno za kar nekaj ravni. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Razgled iz Hiše Franko na pravljično kobariško okolico. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ena od Štefelinovih mojstrovin. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Ameriška revija Slovenijo razglasila za naslednjo veliko kulinarično destinacijo

Obisk pri Roševi, Bratovžu in Štefelinu
15. maj 2015 ob 06:16,
zadnji poseg: 15. maj 2015 ob 16:06
Kobarid - MMC RTV SLO

Zdi se, da imajo tuji mediji že nekaj časa v središču zanimanja Slovenijo, pri kateri se v odtenkih izmenjujejo samo naslovi med "skritim biserom" in "neodkritim rajem". V zadnjih letih je še posebne pozornosti deležna Slovenija kot vzhajajoča kulinarična destinacija.

Pijača in jedača sta namreč postali pomembni sestavini, ki jih zlasti petičnejši turisti jemljejo v zakup pri odločanju za svojo dopustniško izbiro. In če Slovenije še nedolgo niso opazili, pa je vzpon zvezdniških kuharskih mojstrov, kot sta Ana Roš in Janez Bratovž prva redno gostuje v tujini, drugi pa je do zdaj edini, ki se mu je uspelo prebiti na prestižni seznam 100 najboljših restavracij na svetu to spremenil.

Zadnja, ki je Slovenijo prepoznala kot "naslednjo veliko kulinarično destinacijo", je ameriška kulinarično-popotniška revija Afar, ki je v svoji poletni številki podalpski državici in njeni (bolj privzdignjeni) kuhinji posvetila res obsežen članek. Novinarka Lisa Abend je kulinarično popotovanje začela v velikem slogu s prenočitvijo v Nebesih, elitnem ekonaselju, ki ga na Livku upravljajo starši naše najboljše kuharice, Ane Roš. Abendovo je doletela posebna čast, da ji je večerjo malce povzdignjeno različico polente z ocvirki in sirom ("Tiste vrste jed, ob kateri ti arterije trznejo samo ob pogledu nanjo") pripravila kar Ana Roš.

"Nebesa so najosupljivejši gorski kompleks, kar sem jih kdaj videla. Skozi okno, ki je uokvirjalo zasnežene vršace, se je zlivala topla rumena svetloba, kot kak prizor naravnost iz filma Moje pesmi, moje sanje," piše Abendova, ki priznava, da Američanu ob izbiranju kulinaričnih destinacij Slovenija ne pride prva na pamet. "Preden sem prišla sem, nisem znala imenovati niti ene slovenske jedi, sem pa slišala govorice o kulinarični revoluciji v tej srednjeevropski državi. Predpostavljala sem, da bo to hrana s poudarkom na mesu, zelju in pireju, nisem pa vedela, kako slastno bo vse to, še posebej, ko so se chefi lotili variacij tradicionalnih jedi."

Dežela kmetov
Abendova si za odkrivanje slovenske gastronomske scene najde pravega sogovornika kulinaričnega kritika Tomaža Sršena, ki Američanki razloži vse o tem, kako Slovenija ni imela plemstva in kako je naša zgodovina zgodovina kmetov, kar se kaže tudi pri hrani. Tradicionalna hrana, ki so jo leta pripravljali zgolj na podeželju in je postala zelo statična, je v zadnjem letu doživela preporod z restavracijami in vrhunskimi kuharji, ki se klasičnih kmečkih jedi lotevajo z modernim pristopom in tehnikami.

Med njimi, denimo, Janez Bratovž, ki ga Abendova obišče v njegovi ljubljanski restavraciji JB, kjer ji postrežejo svežo jadransko kozico v naravnem soku, polento s sirno omako in radičem, divjačino s kruhovim cmokom in foie gras s črnim česnom. V Gostilni na Gradu Američanko navduši ocvrta hobotnica na grahovem pireju z jagodami, obvezni postanek za okušanje tradicije v moderni preobleki pa je tudi Vila Podvin v Mošnjah pri Radovljici. Kuharski mojster Uroš Štefelin, ki prisega na jedi svojih prednikov, Abendovi postreže z jesetrom s čemažem, hmeljem in ingverjem, regratovo juho z bučnim oljem in polento z jajcem in ocvirki.

Le streljaj stran od Radovljice se Abendova ustavi na Bledu, v tamkajšnjem elitnem ekokompleksu Garden Village z lesenimi hiškami na drevesih, kjer po novem kuha nekdanji vladni chef Dušan Jovanović. Kulinarika v Garden Villageu se prav tako močno opira na sezonsko in krajevno, kot so prekajena postrv na tri načine in domači ravioli s prekajenim pirejem belega fižola v zelenjavni omaki. "Razmišljaj globalno, deluj lokalno," modruje Jovanović.

Pri Franku na večerji
Svoje slovensko kulinarično popotovanje Abendova sklene, kjer ga je začela na Kobariškem. Le da se tokrat popolnoma prepusti Ani Roš, ki ji v svoji matični Hiši Franko v Starem selu pripravi tako nepozaben obrok, da Američanka ne more verjeti, da je Roševa kuharski samouk, ki je v kulinarični svet stopila precej pozno. "Večerja v Hiši Franko je bila tako dobra, da je bilo težko verjeti, da Roševa ni preživela svoje rane mladosti kot pripravnica v kaki Michelinovi restavraciji," piše. In večerja? Školjke v čemaževi omaki, črna polenovka v zelenjavnem pepelu, srnino srce z morskim ježkom in ikrami soške postrvi, svinjski vrat s črnim česnom.

"Osnova je vedno lokalna, sezonska, slovenska, a pri kuhi vedno pride do izraza tudi tvoja osebnost, ki pa ni vezana zgolj na to, kje si odrastel, ampak tudi na potovanja, ljudi, ki jih spoznaš, izkušnje, ki jih pridobiš," ji razlaga Roševa, ki pravi, da lahko postaneš ustvarjalen šele, ko prehodiš veliko veliko kilometrov. In če hočeš kulinarično revolucijo v državi, moraš najprej položiti trdne temelje, ki pa jih Slovenija po njenem mnenju še vedno nima popolnoma. Abendova se s tem ne strinja povsem: "Če pride kulinarična revolucija, mar ni videti kot par navdahnjenih posameznikov, razpršenih po državi, ki ustvarjajo izjemno slastne jedi?"

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Celt
# 15.05.2015 ob 06:54
...kulinaričnega kritika Tomaža Sršena, ki Američanki razloži vse o tem, kako Slovenija ni imela plemstva in kako je naša zgodovina zgodovina kmetov,...

Se bo g. Sršen moral malce bolj podučiti o Slovenski zgodovini, ker očitno nima pojma... tako kot večina, žal.
Belokrak
# 15.05.2015 ob 07:54
Ameriški gurmani že pakirajo in kupujejo karte za v Slovaško.
Celt
# 15.05.2015 ob 08:25
Samo za g. Sršena in novinarja članka... slovensko plemstvo se, glede na dosedaj znane primarne pisne vire, prične v zgodnjem srednjem veku s kosezi (nem. Edlinge-plemiči!) in samimi knezi v Karantaniji in Karnioli (najmanj 9 slovenskih knezov/vladarjev nam je poimensko znanih), ustoličevalci knezov ter župani in drugimi velikaši, nadaljuje se s poimensko znanimi 13 plemiči prisotnimi na otvoritvi cerkve kneza Pribine v Blatogradu leta 850... itd, itd - tega je ogromno!! Vse do srednjega veka in najbolj znanih Celjskih knezov, cesarice Barbare Celjske ter srednjeveškimi slovenskimi plemiškimi rodbinami ter se nadaljuje vse do zapisov imen slo.plemičev v zadnjih prevodih knjig Janeza Valjkada Valvasorja ter poimensko znanih članov deželnih stanov. Imen je nešteto!

In če niste vedeli, tudi vladarsko dinastijo (ena vladajoča rodbina) smo imeli! Kralje in cesarje tudi...

Plemstva nam toraj ni manjkalo (sic!), zakaj pa njihova imena niso obče znana pa je že vprašanje mentalitete današnjih Slovencev in obstoječega šolskega sistema.
alcatraz
# 15.05.2015 ob 08:06
...kulinaričnega kritika Tomaža Sršena, ki Američanki razloži vse o tem, kako Slovenija ni imela plemstva in kako je naša zgodovina zgodovina kmetov,...

kako je lahko bleknil kaj takega??????
pido in ševorov
# 15.05.2015 ob 06:44
Revija, ki na fejsu nima niti polovice všečkov, kot en naših povprečnih spletnih trgovcev, njihova spletna stran je veliko slabše obiskana, kot MMC, mi smo pa ponosni, da nas je pohvalila. Udarna novica...:-)

Sej mi je všeč, da smo tako majhni in malenkostni.
gornik
# 15.05.2015 ob 08:13
Tisti zgodovinski stavek je šokiral tudi mene . 24 let po propadu komunističnega totalitarizma še vedno opletati s takimi neumnostmi, neverjetno. Pozna kdo kaj bolj podrobno, kakšno zgodovino danes prodajajo našim otrokom v šolah, upam da ne še vedno isto kot pred 25 leti?
pepieinschlag
# 15.05.2015 ob 06:42
Je vzela na reč: "Da ne veš kej nardit!
A je tisto za snest al za malat na zid?"
Celt
# 15.05.2015 ob 09:30
Vaši odgovori in komentarji pod mojo razlago/navedbo dejanskega obstoja slovenskega plemstva kažejo ravno na mentaliteto tega naroda in njegovo nizko samopodobo. Dojemanje slovenskega plemstva jemljete kot nekaj slabega a hkrati z veseljem in občudovanjem hodite na izlete v tujino (Avstrija, Italija, Nem, Francija..itd) gledati in se čuditi stavbam in arhitekturi, ki so jo ustvarile njihove plemiške družine. Zakaj že?

Glede Celjskih knezov in npr. Angleških vladarjev pa je zanikanje plemstva na osnovi občevalnega jezika med samim plemstvom ne vzdrži trezne presoje, saj v tem primeru Angleški vladarji niso bili angleški ker so uporabljali francoščino (Normani) in Nemški vladarji tudi niso nemški saj so uporabljali pretežno latinščino. Po tej logiki torej tudi Žiga Zois, Žiga Herberstein, Janez Vajkard Valvasor in drugi niso bili Slovenci saj so pisali v Nemščini in imeli nemška imena...

Očitno Cankarjev duh in njegovi hlapci še vedno strašijo po deželi Slovenski...
K_ris
# 15.05.2015 ob 07:45
@pido in ševorov

Revija, ki na fejsu nima niti polovice všečkov, kot en naših povprečnih spletnih trgovcev, njihova spletna stran je veliko slabše obiskana, kot MMC, mi smo pa ponosni, da nas je pohvalila. Udarna novica...:-)

Ker tisti, ki jih zanima visoka kulinarika, so tisti, ki po fejsu všečke delijo?
Vladoska
# 15.05.2015 ob 07:50
Vsaka pohvala godi. Vsekakor eden vzpodbudnejših kamenčkov na mozaični sliki Slovenije.
jože1956
# 15.05.2015 ob 07:57
Ko bodo kavboji spoznali pravo domačo slovensko kuhinjo bodo presenečeni, da še nekje na svetu obstaja deželica, kjer še ne jedo tiste ameriške plastike. Upam, da bo tisti načrtovani trgovinski sporazum med ZDA in Evropo propadel, po zadnjih vesteh so itak Američani proti, ker se bojijo, da bodo izgubili veliko delovnih mest, da nam ne bodo kvarili naše domače kulinarike.
Wasabi
# 15.05.2015 ob 09:39
A je kraljica Elizabeta aboridžinska kraljica?

V bistvu je.
Bivši uporabnik
# 15.05.2015 ob 07:48
A,da bi teli hamburgerki nekdo skuhal ajmoht pa ajdove žgance zabeljene z domačimi ocvirki,to pa ni slovensko al kaj??Samo neko preseravanje telih chefov,jester,črna polenovka,morski ježkoti itd,a to so slovenske narodne jedi???Dejte no lepo vas prosim,preseravanje je to in nič drugega!
GORILA
# 15.05.2015 ob 09:11
Dojemanje nekaterih ljudi kot plemenitih, modrokrvnih in večvrednih zaradi svojega rojstva/stanu je po mojem vredno zgražanja, ne pa občudovanja.
Točno tako! Ker do teh fensi naslovov niso prišli z nekimi dobrodelnimi dejanji, ampak večinoma s pobijanjem!
pido in ševorov
# 15.05.2015 ob 07:58
Revija je turistična, ne specializirano kulinarična.

Se pa strinjam.Vsaka pohvala godi.
GORILA
# 15.05.2015 ob 08:59
@ Rolf...
In to ima veze s cim?


ima! A je kraljica Elizabeta aboridžinska kraljica?
Vision
# 15.05.2015 ob 11:10
V ZDA ti v nobeni vrhunski restavraciji ne bodo nabijali, da njihova kulinarika izhaja od pradedov, ki so iztrebili 80% prvotnih prebivalcev, preživele strpali v rezervate, jim ukradli zemljo in dobrine, da bi se dokopali do bogastva in dobrin, ki jih zdaj uživamo na krožniku.
Celt
# 15.05.2015 ob 09:42
Gorila, saj sem ti odgovoril nekaj postov nazaj.... glede tega če so tuji plemiči imeli tukaj posesti ali pa so se semkaj preselili imaš seveda prav. To niso bili slovenski plemiči po rodu! Tudi takšnih (predvsem fevdalcev v srednjem veku) je bilo ogromno, ampak prav tako je bilo ogromno slovenskih rodbin, ki so si pridobile plemiški status na takšen ali drugačen način. V glavnem, da ne dolgovezim, daj se malo izobrazit preden kaj trdiš... prosim no.
GORILA
# 15.05.2015 ob 09:35
hočem rečt, da če je nekdo kraljeval/plemenitoval/imel grad na slovenskem ozemlju, še ni rečeno, da je bil slovenski...
ZvonkoBingl
# 15.05.2015 ob 08:01
"skriti biser"in "neodkriti raj"pa nažalost en kup negativnih komentarjev, kot da vam je res tako hudo v Sloveniji..!!!!
Popotnik92
# 15.05.2015 ob 11:03
@ Celt

Razumem, da se ti moje razmišljanje zdi napačno, tvoje pa pravo. Morda boš kdaj uspel pojasniti, zakaj.

Nikjer ne trdim, da nismo imeli plemstva. Tako je neresnična zgolj tvoja trditev, da sem sam to trdil.

Jaz nad seboj nimam nobenih gospodarjev. Cerar je tisti, ki trenutno zame in plačan od mojih davkov vodi izvršno vejo oblasti. Ko se bomo Slovenci enkrat znebili tega občutka gospodarjev in vse tiste zgoraj dojemali kot naše uslužbence, ki so tam samo zaradi naše volje, bomo tudi kot narod delovali precej bolj normalno. Noben plemič in noben kralj ne obstaja, če se mu ljudstvo ne prikloni.
zamudnik
# 15.05.2015 ob 10:27
Hopotnica je postala tradicionalna slovenska jed v zadnjem času, po razkritju pajdaške politikantske kuh'ne.
aaa
# 15.05.2015 ob 09:24
Nekaj ne štekam. Če nekaj razglasiš za kulinarično destinacijo, to zame pomeni, da greš v tej deželi v vaško oštarijo in tam odlično ješ. Ne pa da se moraš prevažat od elitne do elitne restarvracije, kjer ješ stvari, ki z lokalno kulinariko nimajo popolnoma nobene veze.
Peacemaker
# 15.05.2015 ob 09:05
@ GORILA
Torej anglezi do 15 stoletja sploh niso imeli plemstva?
Peacemaker
# 15.05.2015 ob 08:54
@ Rolf...
In to ima veze s cim?
Celt
# 15.05.2015 ob 18:36
Večkrat ste recimo omenjali celjske grofe. Poglejte celo genealogijo celjskih grofov in mi najdite eno samo slovensko ime...

Poglej današnja imena novorojencev, koliko jih ima Slovenska imena?

Ne morete nekateri v komentarjih govoriti, da je karantansko, srednjeveško plemstvo in plemstvo zgodnjega novega veka bilo slovensko. To plemstvo se po identiteti ni imelo za slovenskega. Prav tako se npr. tudi Karantanci niso imeli za Slovence

Prav tako se Kelti, Sasi in Normani niso imeli za Angleže pa so kljub temu njihovi predniki.
The_Rocket
# 15.05.2015 ob 14:33
@vsi
Meni pa ni jasno, zakaj se nekateri sramujete naše kmečke zgodovine. Res je, plemiči, ki so vladali slovenskim deželam so govorili nemško, častili in podpirali ogrske in avstrijske cesarje, ki so tako in tako samo ožemali in izkoriščali slovenski narod. Vse kar so "plemiči" ustvarili na slovenskem je bila revščina, lakota, vojne, trpljenje, etc. Tudi če je bil določen procent plemičev, ki je vladal slovenskim deželam dejansko slovenskega rodu, pa je bil po srcu Avstrijec/Madžar. Ampak na koncu koncev smo stali inu obstali, plemičev pa že dolgo ni več.

Večkrat ste recimo omenjali celjske grofe. Poglejte celo genealogijo celjskih grofov in mi najdite eno samo slovensko ime...
Popotnik92
# 15.05.2015 ob 11:32
@ Celt

Hihi, se pa visoko nosiš, skoraj po plemiško.
Popotnik92
# 15.05.2015 ob 10:02
@ Celt

Ne gre za dojemanje slovenskega plemstva kot nekaj slabega, pač pa za dojemanje vsakršnega plemstva kot nekaj slabega. Kaj pa je dobrega v tem, da se imajo nekateri za večvredne zgolj zaradi svojega rojstva/stanu, ne pa zaradi zaslug? S tem sem odgovoril tudi na tvoje jadikovanje o cankarjanskih hlapcih.

Glede jezika, ki ga je plemstvo (kjerkoli, ne samo pri nas) uporabljalo, pa tole: zaradi mene lahko čebrajo v kateremkoli jeziku želijo. Čudi me samo to, da ljudstvo plemstvo, ki govori v tujem jeziku, vzame za svoje in je na njih ponosno. Če je jezik ljudstva preživel do danes, je preživel plemstvu navkljub, ne pa zaradi njih. Še en razlog, zakaj ni potrebno biti ponosen na plemstvo.

Če se ti dobro počutiš in se trkaš po prsih, ker smo Slovenci imeli svoje plemstvo (povečini od tujcev potrjeno in v tujem jeziku govoreče), jaz tega enostavno ne potrebujem. Jaz vrednost naroda, države ipd. vrednotim po tem, kakšno kvaliteto življenja omogoča svojim ljudem in tudi drugim (znanost, izumi, pacifizem ipd.). Hlapec si kvečjemu ti, ker potrebuješ gospodarja (plemiča) nad sabo.
aaa
# 15.05.2015 ob 09:48
@Pacemeker
Da nimamo tradicionalne kulinarike se ne strinjam. Problem je ker je nikjer ne dobiš. To kaj pa tile delajo, pa oprosti ni niti slučajno promocija slovenske hrane, ampak promocija slovenskih elitnih restavracij, ki servirajo tip hrane, ki jo boš verjetno dobil v elitnih restavracijah povsod po svetu.

Če malo karikiram je to približno tako, kot, da bi prodajal Slovenijo kot kulinarično destinacijo, reklamo pa bi delal z zgodbo o popotovanju po slovenskih picerijah.
Peacemaker
# 15.05.2015 ob 09:30
@ aaa
nedolgo nazaj nikjer nisi dobil nicesar kar bi priblizno disalo po slovesnki hrani. Pac nimamo tradicije kulinarike... Slovensko kuhinjo so najprej zaceli prodajati posamezniki, sledila je t.i. vrhunska kulinarika... mogoce bo pocasi postala mainstream...

Raznolikosti imamo dovolj, sestavine so lahko vrhunske... zdaj so na vrst gostinci in na koncu mi vsi. me pa veseli, d mediji (ceprav jih ponavadi kur**m) na veliko promovirajo slo. hrano. Je pa ta promocija najlazja preko zgodb kot je zgornja...
Popotnik92
# 15.05.2015 ob 09:04
@ Peacemaker

Če je "slovensko" plemstvo komuniciralo v nemščini, kaj točno je vrednost tega "slovenskega" plemstva? Če bi bilo po njihovo, slovenščina pač ne bi več obstajala, posledično pa tudi Slovenci in Slovenija ne.

Sicer pa ima vsaka skupina ljudi svoje šefe, vladarje, poglavarje, plemenske vrače ipd. Če se jim reče plemstvo ali kako drugače, mene prav malo briga. Kaj točno nas naredi večvredne in ponosne, ker se našim šefom reče plemiči? Dojemanje nekaterih ljudi kot plemenitih, modrokrvnih in večvrednih zaradi svojega rojstva/stanu je po mojem vredno zgražanja, ne pa občudovanja.
Rolf
# 15.05.2015 ob 08:45
@.....in najbolj znanih Celjskih knezov, cesarice Barbare Celjske.....@

Pa so zgorajomenjeni, doma, medseboj, komunicirali v slovenščini?
Binder Dandet
# 17.05.2015 ob 14:08
Kolikor sam spoznavam zadnje case, Slovenci sami sebe ne kotiramo visoko. Karantanija ni predhodnica, Avstrija je vedno bila nemska, plemstvo je nemsko itd., ko pa dejansko vse vec virov kaze, da smo bili pomemben narod v tem delu Evrope, ki so ga zal iz vseh smeri stiskali drugi nardoi in pri tem uspeli. Nas odnos je pravzaprav katastrofalen, do zamejcev se obnasamo macehovsko, razseljence po svetu obravnavamo kot izdajalce, sami smo bili le kmeti pod zezli tujih vladarjev. Mislim, da zgodovina, ki smo se jo ucili, ni najbolj verodostojen prikaz dejanske preteklosti. Nic ne bi bilo narobe, ce bi bolj povelicevali naso preteklost, iz cesar bi se tudi narodna zavest gradila.
Celt
# 15.05.2015 ob 13:25
Poglej, v članku je trditev da Slovenci nismo imeli plemstva, kar seveda ni res in je popolno zavajanje.

Kakšne poglede pa ima kdo na plemstvo iz naše preteklosti pa je njegova osebna stvar ali pa stvar prepričanja. Danes plemstva Slovenci dejansko nimamo in ne glede na kakršna koli potrdila iz arhivov, takšnega naziva v Republiki Sloveniji ni mogoče pridobiti, imamo pa nekaj potomcev nekdanjih plemiških družin.
Popotnik92
# 15.05.2015 ob 11:14
@ Celt

To bom razumel, da ti je zmanjkalo argumentov.
Celt
# 15.05.2015 ob 10:49
@gorila

Moje področje je pozna antika in prehod v zgodnji srednji vek, zato in da ne pišem že stotič poglej na:
http://www.rtvslo.si/mod
load.php?&c_mod=forum&op=viewtop
ic&topic_id=43496&forum=118


Za srednji vek in naprej moraš vprašati koga drugega, morda pa ti vseeno lahko priporočim tale članek:
http://physics.fe.uni-lj.si/members/iglic/history/SLO%20plemst
vo%20in%20mescanstvo.pdf
sportmaister
# 15.05.2015 ob 10:40
Vedno znova se trzi Ana Roš. Mislim, da se malce pretirava in pozablja Na Grad Zemono in Tomija Kavčiča....
Peacemaker
# 15.05.2015 ob 09:53
lej... elitne restavracije so pac elitne. Ne poznam tega portala, ki je napisal clanek, ampak ocitno zasleduje nadstandardno ponudbo. V sloveniji je pac obiskal najboljse kar trenutno premoremo in to najboljse se pac navezuje na slo tradicijo. Super!! Tudi ce gres v toskansko elitno restavracijo najbrz ne bos dobil spagetov carbonara...

in ja... tocno tk kar delajo je najboljsa mozna promocija slovenske kulinarike... nasih sestavin in tradicije se ne sramujejo, je ne zavracajo... amapk jo vkljucujejo v elitno ponudbo.
Peacemaker
# 15.05.2015 ob 09:33
.. tko da, ja - nismo ŠE kulinaricna destinacija, vendar smo, glede na trende zadnjih let, na dobri poti da to res postanemo. Kar me neizmerno veseli ;-)
dare326
# 18.05.2015 ob 23:19
Vsem, ki nabijate o zgodovini. Zakaj je bila Slovenija do druge sv. vojne kmetijska dežela? Zaradi turških vpadov in genocida, ki so ga Turki izvajali nad Slovenci. Ob začetku t.vpadov je bilo več kot 700.000 Slovencev, ob koncu nekaj več kot 500.000. Razliko so Turki pobili ali odpeljali v suženjstvo. Zaradi turških vpadov, ropanja in požiganja so imeli kmetje premično premoženje in narod ni mogel bogateti. Posledica je bila Slovenija, kmečka dežela, medtem ko so npr. Čehi lahko bogateli in bili pred drugo vojno v tehniki enakovredni Nemcem.
Binder Dandet
# 17.05.2015 ob 14:03
@celt:
Hvala za link do clanka o slovenskem plemstvu. Poucno.
Hik
# 17.05.2015 ob 00:14
boogyman

Vsaka čast za ajmoht, ampak le-ta pokrije preveč krožnika. Prava slovenska nacionalna jed mora zgledat kot golobov kakec na šeleshamerju :).
VITO
# 16.05.2015 ob 07:39
Ja, g, Sršen ima prav. Smo dežela kmetov,še bolje runklnov. Nimamo knezov in podobne navlake, imamo pa zato baronov kot dreka npr.: Tovšak, Zidar,Bavčar, Šrot...
nikhrast
# 15.05.2015 ob 16:11
Pa ne vzeti vse te revije o kulinariki in turizmu preveč resno. Poglej po knjigarnah, teh revij kot solate, morejo pa ponuditi nekaj novega, "breaking news...", našli smo skriti biser.

Drugače pa tradicionalna, originalna slovenska kulinarika ni primerna za današnji cajt, vidiš da omenjajo ocvirke, ewj, mast, sol, pa sladkor so zdaj no-no. Kranjska klobasa po originalnem receptu, polna koščkov masti, sploh ni za v uste.
ShelbyGT500
# 15.05.2015 ob 15:12
Ne morete nekateri v komentarjih govoriti, da je karantansko, srednjeveško plemstvo in plemstvo zgodnjega novega veka bilo slovensko. To plemstvo se po identiteti ni imelo za slovenskega. Prav tako se npr. tudi Karantanci niso imeli za Slovence.
Mi smo se kot narod začeli formirati šele v 19. stoletju, prej pa je bila regionalna (deželna) identiteta premočna, da bi prebivalci različnih dežel (Kranjska, Štajerska, Goriška) čutili skupno pripadnost.
Celt
# 15.05.2015 ob 11:16
Niti najmanj... ampak se mi z "prepričanimi" ne da ukvarjat...
GORILA
# 15.05.2015 ob 10:22
@popotnik92
dobro si napisal!
GORILA
# 15.05.2015 ob 10:18
Gorila, saj sem ti odgovoril nekaj postov nazaj.... glede tega če so tuji plemiči imeli tukaj posesti ali pa so se semkaj preselili imaš seveda prav. To niso bili slovenski plemiči po rodu! Tudi takšnih (predvsem fevdalcev v srednjem veku) je bilo ogromno, ampak prav tako je bilo ogromno slovenskih rodbin, ki so si pridobile plemiški status na takšen ali drugačen način. V glavnem, da ne dolgovezim, daj se malo izobrazit preden kaj trdiš... prosim no.

Evo vsi moji posti:
1. ne razumem francosko... a je to krvavica s kislim zeljem?
2. A je kraljica Elizabeta aboridžinska kraljica?
3. Točno tako! Ker do teh fensi naslovov niso prišli z nekimi dobrodelnimi dejanji, ampak večinoma s pobijanjem!
4. Ne poznam tako dobro angleške zgodovine, da bi ti odgovoril!
A je bil kralj Peter slovenski plemič?
5. hočem rečt, da če je nekdo kraljeval/plemenitoval/imel grad na slovenskem ozemlju, še ni rečeno, da je bil slovenski...

Kot vidiš nisem nič trdil (razen točke 5, s katero se pa tudi ti strinjaš), ampak spraševal, torej v skladu s tvojo 'prošnjo' izobraževal!
Ne vem pa tudi, zakaj bi bil TIHO, ker ne poznam angleške zgodovine, ker se je moje bavajanje nanašalo na aboridžinsko zgodovino!

Pa da ti lažje oprostim: izobrazi me in navedi nekaj teh klenih slovenskih rodbin!
Peacemaker
# 15.05.2015 ob 09:36
Ne poznam kralja Petra, da bi ti odgovoril! ;-)

Mislim... kaksne pa bluzis. Jaz samo pravim, da pogovorni jezik plemstva ne more biti razlog, da so/niso pripadniki nekega naroda... to je vse.
Kazalo