Kulinarika
Na plastičnih stolčkih pouličnih prodajaln s hrano so vsi enaki - taksisti, turisti, poslovneži ... Foto: AP
Stojnice s hrano niso samo vir zaslužka za domačine, ampak tudi turistična atrakcija. Foto: Reuters

Dodaj v

Bangkok, svetovna prestolnica poulične hrane, prepovedala poulično hrano

Z ulic bodo izginili tudi prodajalci spominkov in oblek
18. april 2017 ob 14:19
Bangkok - MMC RTV SLO

Le mesec dni po tem, ko je CNN že drugo leto zapored Bangkok izbral za najboljšo svetovno destinacijo s poulično hrano, so mestne oblasti napovedale veliko čistko, v kateri bodo do konca leta z ulic umaknile vse poulične prodajalce.

Mestne oblasti upajo, da bodo s to med turisti nedvomno ne najbolj priljubljeno potezo izboljšale varnost in čistočo v tajski prestolnici. Odlok velja za vseh 50 mestnih okrožij, vključno z znamenito kitajsko četrtjo Jaovarat in "nahrbtnikarskim rajem" Kaosan Road. Oblasti pravijo, da na tisoče pouličnih stojnic onesnažuje ulice, povzročajo kaos in zapirajo pločnike.

"Mestna uprava si zdaj prizadeva, da bi se znebili pouličnih prodajalcev iz vseh 50 okrožij Bangkoka, pločnike pa vrnili pešcem," je povedal Vanlop Suvandi, glavni svetovalec bangkoškega guvernerja. "Poulični prodajalci so predolgo zasedali prostor na pločnikih, čeprav jim zagotavljamo prostor za zakonito prodajo hrane in drugih izdelkov na tržnici, zato pri tej operaciji ne bo popuščanj in gledanja čez prste."

Suvandi je ob tem za časnik The Nation pojasnil, da bodo z glavnih ulic umaknili vse stojnice, ne samo tistih s hrano, ampak tudi tiste z oblačili in ponaredki, prav tako priljubljenimi med turisti.

Stojnice kot del kulture?
Odločitev ni samo pljunek v obraz CNN-ovi lestvici, ampak je tudi v diametralnem nasprotju s tajsko turistično kampanjo iz leta 2015, v kateri so tako silno opevali tajsko poulično hrano, od praženih rezancev pad tai do morske juhe tom jam.

Na Tajskem poulična hrana ni zgolj vir zaslužka, ki zaposluje na tisoče ljudi, ampak tudi del kulture ter velika (in poceni) turistična atrakcija. "Če se lotijo prodajalcev, bo to prizadelo posel in bo prizadelo čar Kaosana," je za AFP povedal Sanga Ruangvatanaku, predsednik zveze poslovnežev na turističnem Kaosan Roadu, kjer je pouličnih stojnic kar 200.

Premostitev družbenih ločnic
Kot poudarja AFP, stojnice s poulično hrano tudi premoščajo družbeno-gospodarske ločnice, saj vsi, od poslovnežev in turistov do prodajalcev in taksistov, od zore do pozne noči posedajo na malih plastičnih stolčkih ter srkajo juho ali grizljajo svinjske ražnjiče.

"Če hočeš očistiti mesto vseh prodajalcev, je to tako, kot bi skušal očistiti in izbrisati našo kulturo," se je potožil Čivan Suvanapak, ki dela za bangkoško turistično agencijo.

Odkar se je leta 2014 na Tajskem na oblast povzpela vojaška hunta, je skušala zatreti široko razmahnjeno prostitucijo ter udariti po pouličnih stojnicah s piratskimi DVD-ji in viagro ter drugih neuradnih lokalih in prodajalnah, ki že leta s korupcijo, neučinkovitimi organi pregona in vrzelmi v zakonu zaobhajajo uredbo.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Rtvrtv
# 18.04.2017 ob 18:08
Ravno obratno.
Korporacije ugrabljajo drzavo.
Ker bo ulicnih prodajalcev manj, bo vec verig s hitro prehrano.
Lobisti spreminjajo drzavne zakone.
dante123
# 18.04.2017 ob 16:40
@Semedelčan

Ne vem kje ti hodis, ampak v Laosu, Kambodzi je vse drazje kot na Tajskem, razen alkohola.
graf314
# 18.04.2017 ob 19:02
vključno z znamenito kitajsko četrtjo Jaovarat in Kaosan Road.

Še en primer tega primitivizma z nasilnim slovenjenjem. A zdaj imena slovenite samo delno? Zakaj ne slovenite na polno ala Jaovarat in Kaosan Roud? Pišite imena v originalu latinice in morda bo kdo kdaj našel še kako dodatno informacijo na spletu, če bi ga to zanimalo. Seveda, če objavljate novice zaradi bralcev...
old_spice
# 18.04.2017 ob 15:18
Letos sem po 2 letih znova obiskal Bangkok. Že na prvi pogled je bilo vidno, da je uličnih prodajalcev hrane (tistih z vozički) precej manj kot 2 leti nazaj. In ja, moram reči da se je čistoča precej izboljšala, vsaj v predelu Siam. Tržnice so super, izbire kolikor hočeš, dobro in poceni, ulične hrane na Khaosan Road ne bom ocenjeval, ker sem jo videl samo ponoči, pa me ni pritegnila. V kitajski četrti sem jedel, hrana je blia super, je pa res, da se po pločnikih skorajda ne da več hoditi, še posebej pri stojnicah z dolgimi čakalnimi vrstami.-.daleč od tega da bi me to motilo.
Kynetiks
# 18.04.2017 ob 20:20
Kdor hodi po svetu z namenom, da "uživa" v poulični hrani in preudarja ali je ali pa ni poceni, mora biti res "posebnež"... Ja, vem, takih "posebnežev" je ogromno, a prav zaradi takih "posebnežev" turizem uspeva in se kot rak rana vriva v nekdaj prelepe predela sveta in jih uničuje.

Hedonizem, ki se kaže v želji, da se preizkusi vse jedi tega sveta (od fidžijskih rakcev do svežih rib na Rtu dobre nade ali Ognjeni zemlji), in da se pofotografira čisto vse in povsod, postaja glavna zabava zahodnega človeka...
21.12.2012
# 18.04.2017 ob 16:39
in plačevali najemnine ter davke :)
Bivši uporabnik
# 19.04.2017 ob 12:02
Na Khao San greš izključno zaradi turistov, poulične hrane, alkohola in cip. Za ostalo so drugi deli mesta in države.
Jonson
# 18.04.2017 ob 20:05
@Skippy

Čistoča in higiena ulic so razlogi, ko ne najdeš kaj drugega in ga enostavno lahko rešiš z obveznim pospravljanjem smeti.

A misliš tako kot pri nas obvezno ločevanje odpadkov, ki je doživel ogromno nasprotovanja. In še vedno obstaja dosti ljudi, ki ne ločujejo, ker NOČEJO, ker jim ni mar za prednosti ločevanja in vidijo samo svoje lastne osebne interese in vidijo samo do svoje ograje, naprej pa jih ne zanima.

Država hoče narediti red in tako je tudi prav.

Kot sem že napisal, še vedno bodo lahko kuhali na tržnici (podobno tako kot pri nas in vsepovsod na zahodu). Kljub večjemu redu so zahodne države še vedno zaželene turistične destinacije.
Semedelčan
# 18.04.2017 ob 18:33
@dante
Očitno hodiva v različne kraje. V Kambodži se da priti kar poceni skozi, vsekakor pa dobiš več za isti denar kot na Tajskem. Sploh Siem reap pa vstopnine in prevozi so niźji, da ne govorimo o vodenih izletih. S temi te na Tajskem oderejo. V Laosu pa nisem bil vendar so mi turisti govorili kako in kaj...
Semedelčan
# 18.04.2017 ob 16:25
Tajska je tako ali tako že preveč obiskana. Kamorkoli greš ena sama gužva. Vsaj kar se turističnih točk tiče je že vse preveč skomercijalizirano. Cene pa so tudi začeli nabijati. Če se ne greš backpackerja je vse kar drago....razen hrane. Zdaj bodo pa še to uničili. Se bo pač šlo v Laos, Kambodžo in Burmo. Tam je še cool.
graf314
# 18.04.2017 ob 18:44
Če kaj, potem poulični prodajalci hrane turistov zagotovo ne motijo. Tajski dajejo svoj pečat in ni boljšega kot na ulici postrežen pad thai, da o njihovih ražnjičih sploh ne govorim; zame so z naskokom najboljši, kar sem jih jedel. In še nekaj je. Ne samo, da je najbolj okusna, pri teh pouličnih prodajalcih je hrana vedno sveža, v nasprotju z lokali in hoteli, tudi višjega ranga.
Jonson
# 18.04.2017 ob 16:31
Kolikor sem jaz razumel novico, bodo "poulični prodajalci" še naprej lahko prodajali svojo hrano in ostale predmete, ampak na za to namenjenem prostoru - tržnici, ne pa na ulicah.

Če je samo to, potem v tem ne vidim nič narobe.

Še naprej bodo ljudje lahko služili s prodajanjem hrane in ostalih izdelkov. Turisti bodo še vedno lahko jedli "poulično hrano" in kupovali za njih zanimive izdelke. Ampak ne na ulicah. Na tržnici.

Ulice bodo tako bolj čiste in higienične, hrana bo še vedno na voljo turistom, "poulični" prodajalci pa bodo še vedno lahko kaj zaslužili. Vse v redu, vse dobro.
dylan_dog
# 18.04.2017 ob 15:44
Slab mesec nazaj sem se vrnil iz JV Azije, Bangkok sem imel kot zadnjo postojanko, res užival v ulični hrani..., tako, da sem si rekel, da se drugo leto vrnem, zdaj bom res dobro razmisilil, če se bo splačalo vključit Bangkok v plan potovanja naslednje leto.
maja kibira
# 26.08.2017 ob 00:52
Zakaj politika vedno unicuje kar je dobrega..ravno ti prodajalci dajejo mestu poseben čar..prepoved ulicnih prodajalcev je katastrofa za mesto
raknac navi
# 18.04.2017 ob 22:41
Old spice ti si pa velik upas! ;-)
Skippy
# 18.04.2017 ob 17:51
Kaj vse še ne bodo prepovedali. V resnici nikogar ne moti, ampak samo toliko, da je spet nekaj prepovedano.
xerces8
# 19.04.2017 ob 00:13
No ja, "narediti red" je eno, dejanski rezultat pa je drugo.
Pri nas (LJ, MB) su tudi recimo "uredili" promet v mestu, pa ima o tem vsak svoje mnenje.
zamudnik
# 19.04.2017 ob 11:41
Ko se bodo spet namnožili poulični psi, bodo poulične prodajalce hrane spet dovolili.
kalamaris
# 19.04.2017 ob 11:04
Se bojim da bodo sedaj številni turisti umrli od lakote
VanDame
# 18.04.2017 ob 19:17
Bangkok sem si najbolj zapomnil po dobri (ulični) hrani, poceni cunjah in templjih. Sedaj bodo ostali samo še templji. Hvala lepa, vendar svet je prevelik, da bi se moral sekirati.
nikhrast
# 18.04.2017 ob 17:05
Neverjetno pa kako so se tu v Severni Ameriki razširile tajske restavracije, tako vidim več tajskih kot kitasjkih. Ej, pad thai vsi obožujemo, še v Sloveniji ga večkrat skuhamo, pa saj je stir-fry ali kot nekateri pravijo wok že vsakdanja jed v Sloveniji.
Skippy
# 18.04.2017 ob 17:56
@Jonson
oblasti v vse več državah ugrabljajo državo samo in so si jo začele lastiti. Če je veliko prebivalcem takšen način prehranjevanja všeč, se nima država kaj vtikat v to. Čistoča in higiena ulic so razlogi, ko ne najdeš kaj drugega in ga enostavno lahko rešiš z obveznim pospravljanjem smeti.
Kazalo