Glavna atrakcija bo nedvomno gostilna Skaručna, ki vedno poskrbi za dobro hrano in zabavo. Foto: Organizator
Glavna atrakcija bo nedvomno gostilna Skaručna, ki vedno poskrbi za dobro hrano in zabavo. Foto: Organizator
Premierna izvedba Kuhne na ulici je bila lani. Foto: Organizator
Brežice so strateško umeščene med Ljubljano in Zagrebom, zato organizatorji računajo tudi na hrvaške goste. Foto: Organizator

Že lanska Kuhna na ulci je s svojo edinstveno kulinarično tržnico vzbudila pozornost, prebila led in postavila temelje. Uspešna združitev glasbe s hrano v sklopu glasbenega festivala Brežice, moje mesto je več kot zadovoljila pričakovanja obiskovalcev in letos privabila še več gostincev, tako da so festival razdelili kar na dva dneva - petek, 26. junija, ko se bodo predstavili lokalni ponudniki, in soboto, 27. junija, z gostujočimi kuharji. Vse ob bogatem glasbenem programu, ki se prične že nocoj z akustičnim koncertom Katje Koren in Maka Grgića pred Mestno hišo.

Številne restavracije od blizu in daleč bodo predstavile jedi na svojevrsten način in tako obiskovalcem ob koncertu ponudile vrhunsko pripravljeno hrano.

Od ribjega paprikaša do steakov
Če je bila posavska regija še do nedavnega na zemljevidu slovenske gastronomije večkrat spregledana, zdaj doživlja pravi kulinarični preporod. Petek bo zato dan za lokalne sestavine in krožnike, vse skupaj ob glasbeni spremljavi Lada Leskovarja, Nuške Drašček, Slavka Ivančića in Magnifica.

Na Kuhni se bodo predstavili Gostilna Pri Mesarju, Gostilna Pri Splavarju, ki obljublja najboljše sladice noči, ter Društvo Regrat z bogato ponudbo smutijev in naravnih dobrot. Ribiška družina Brežice pa bo obiskovalcem ponudila tradicionalni sladkovodni ribji paprikaš (iz kar šestih vrst rib!), v Posavju bolj znan kot "fiš paprikaš". To nekoliko pozabljeno jed bodo ribiči spet obudili in razdelili obiskovalcem med 20. in 21. uro.

Še bolj živahno bo v soboto, ko bo vajeti prevzela v roke Skaručna s svojo najnovejšo pridobitvijo, "Longhorn Texas" žarom, ki ga šef Slavko mlajši še posebej časti, odkar se je vrnil s svoje kulinarične poti po Teksasu. Slavc obljublja mesno okuševalno potovanje v stilu špageti vesterna, saj bo na svojem žaru pekel različne kose mesa, ne dvomimo pa, da bo vse izvrstno.

Gostilna Šempeter bo pripravila tradicionalno pripravljenega kopuna v različnih variacijah s prilogami. Letošnji favoriti Pogačarjevega trga, "Surferji" iz SURF Food Institute, prihajajo oboroženi z veliko prehranske kreative in svežimi sezonskimi sestavinami. Rabarbarin sorbet z maceriranimi jagodami, lešnikovim drobljencem in divjimi zelišči je le ena od dobrot, ki jih bodo pripravljali pod stolpom. Surfood repertoar bo spremljala vinska karta biodinamičnih in ekoloških vin Šumana, Štekarja in Zormana.

Fantje iz ljubljanskega Ambienta pripravljajo jedilnik, ki bo navdušil predvsem ljubitelje gurmanskih burgerjev, ki posvečajo posebno pozornost sestavi mesa in skorajda kirurški natančnosti priprave prilog. Gostilna Vovko pripravlja pravega aristokrata med burgerji - iz ocvirkovke s popečeno svinjsko potrebuševino, fižolovo kremo, mladim zeljem ter zeliščno majonezo, s spremljevalnim programom sladic. Vintage Vila se bo predstavila s široko ponudbo sladic, presnih tort in vintage koktejlov, zagrebški Ginger Sushi pa bo predstavil Sukiyaki kulinariko.

Letošnja uradna ambasadorka Kuhne na ulci je glasbenica in ljubiteljska kuharica Anđa Marić, ki bo poskrbela, da se bodo kuhalnice vihtele v pravem ritmu na brežiški ulici pod stolpom, Marićevi pa se bodo v soboto na odru pridružili še Grizl (21.00), Maraaya (22.00) in Gibonni z Vlatkoom Stefanovskim (23.00).