Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 19 glasov Ocenite to novico!
Tujci največ iščejo avtohtone sorte vina. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Brda ostajajo vinska regija številka ena. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Briška vina osvajajo Kitajsko in ZDA

Američani se najbolj zanimajo za rebulo
6. maj 2017 ob 12:01
Dobrova - MMC RTV SLO, STA

Klet Brda letos povečuje izvoz svojih vin. Najhitreje raste izvoz na Kitajsko, kamor so v letošnjem prvem četrtletju poslali šest ladijskih zabojnikov vin vrhunskega razreda v vrednosti pol milijona evrov.

Najpomembnejši izvozni trg za briška vina sicer ostajajo ZDA, kjer je največ zanimanja za rebulo, "briško kraljico". Na splošno Američani pri slovenskih vinih iščejo avtohtone sorte, nekateri najuglednejši briški vinarji pa v tujino izvozijo tudi do 80 odstotkov.

V Kleti Brda so povedali, da gre pri izvozu na kitajski trg, kjer bolj iščejo rdeča vina višjega kakovostnega razreda, za združevalni koncept, ki povezuje različne slovenske vinske regije in vinarje za skupno trženje na Kitajskem. Letošnji izvoz zajema poleg vin Kleti Brda še vina petih primorskih in treh štajerskih kleti.

Pošiljke sestavljajo v Kleti Brda, ki nudi tudi vso logistično podporo za sodelujoče vinarje. Prvo večjo pošiljko so na Kitajsko poslali junija lani, ko so dva zabojnika napolnili z z vini vinskih kleti Klet Brda, Ščurek, Edi Simčič, Dušan Kristančič, Pullus, Marof in Radgonske Gorice.

Prva polovica letošnjega leta sicer poteka v znamenju vinskih sejmov. Sodelovali so na najpomembnejših evropskih vinskih dogodkih Prowein v Nemčiji in Vinitaly v Veroni, kjer je bil sauvignon blanc quercus 2016 uvrščen med najboljša vina tega sejma.

Nov zagon
V vinogradništvu se po več letih zatišja dogaja ponovni zagon v obnovi vinogradniških površin. "Glede na prodano število cepljenk sklepamo, da je obnova vinogradov bistveno večja v primerjavi s prejšnjimi leti. Spodbudno je, da so se vinogradniki največ odločali za rebulo. Vse razpoložljive količine so bile razprodane že s prednaročili lansko poletje, trenutno prodajajo cepljenke za prihodnje leto," so povedali.

Delo v briških vinogradih poteka po načrtu, pri tem da je nekatere vinograde zadružnih vinogradnikov prizadela pozeba, najbolj v zaprtih dolinah in ravninskih predelih. V Kleti Brda ocenjujejo, da bo škoda po prvih ocenah med 12 in 15 odstotki celotnega pridelka.

Sicer pa v Kleti Brda v sodelovanju z Goriškim muzejem urejajo razstavo vinogradništva in vinarstva, ki bo za javnost odprta v juniju. To je ena izmed dejavnosti v sklopu letošnjega praznovanja 60. obletnice ustanovitve zadružne kleti, ki jo bodo počastili ob martinovanju.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
kristjan31
# 06.05.2017 ob 14:33
Naj enkrat povedo koliko organskih vin so pridelali?? Niti enega.

Vsa ta vina so polna sledi pesticidov in herbicidov, zelo nezdravo. In zato oni dobivajo nagrade?

Naj enkrat tudi povedo koliko teh pesticidov in herbicidov s katerimi škropijo trte pristane v podtalnici in kasneje v pitni vodi?? Ja seveda tega ne bodo povedali:)
REsnica
# 06.05.2017 ob 13:18
se ne čudim, da so bližnja vipavska vina tako nizko. Ajdovska in vipavska nimata nobenega rensnega mednarodnega uspeha. Vinorodno področje pa meji na Brda.

Se pelješ po vipavski dolini je katastrofa, ko vidiš kako skrbijo za vinograde. Potem mi pride slika objokanega kmeta, ki je z motorko na RTVju pred leti rezal svoje breskve in obljubljal da bo vse ven vrgel ker se ne splača, ko pa je kamera ugasnila si je premislil in še danes lepo služi.

Agroind je produkt tipično ajdovsko vipavske mentalitete. Od navdušenja do joka in nazaj.

Brici tudi s svojo zadružniško kletjo in tudi privat odnosom do zemlje in vinogradov in sadovnjakov so lahko vzor vipavcem. Frucktal srbski, Mlinotest hrvaški, Lipa, Ika, primorje.... vse končalo v stečaju, domačini pa še vedno cenijo svojega častnega občana Črnignoja....

Bo treba delat in spreminit odnos. Briška vina niso tako izjemna samo zaradi kvalitete vina, ampak je recimo tretjina v odnosu do vina, vinske zgodbe, napredka v vinogradništvu in kletarjenju.... in predvsem v stalnosti in vztrajnosti.

Medtem ko imajo vipavci in ajdovci vinograde v pol zapuuščenem stanju, pa brici svoje vinograde širijo in pomlajujejo. Razlike pa je par deset km....
keka77
# 06.05.2017 ob 12:06
K.S. a lahko prosim postrezete se s kako drugo fotko, da se ne ponavlja tista s kozarcem iz Moviine terase s pogledom na Gredič?! Je se veliko drugih in lepsih panoram..
josh k.
# 06.05.2017 ob 15:16
Res je, v Brdih se škropi prav vse od trt do sadja, potem so še oljčni nasadi, ker imajo preveč dela namesto kosit veselo uporabljajo herbicide. Ni še konec, za piko na i temu koktejlu kemije jih še večina uporablja umetna gnojila. Ne vem koliko lahko prenese tako majhna pokrajina kot so Goriška Brda in kaj bodo pustili vnukom ter pravnukom. Med Brici je tudi par eko kmetov tako, da se stvari lahko še obrnejo na bolje. Lahko bi se vsi počasi obrnili na eko in bi bila Brda eko kotiček. Tle je prihodnost.
soc
# 06.05.2017 ob 20:16
@REsnica

Razumem, da si ogorčen zaradi usode gospodarskih družb svoje doline. A če nimaš treh čistih o vinih in njihovem pozicioniranju, izbiraj druge teme. Od Sutorja, Batiča, Burje, Guerile, Sakside tja do meni precej manj ljubega samovšečnega Tiliinega Lemuta, Vipavci delajo vina, ki so povsem enakovredna Bricem.

Je pa neskončna razlika med zadrugama, briško pod odličnim Silvanom vodenjem (roko na srce, imel je čvrsto zaslombo pri lastnikih), in Agroindovo katastrofo tatinskih lokalcev in ukrajinskih lopovov. To je obsodbe vredno, ne vipavski vinarji, kar si napisal.
veza
# 06.05.2017 ob 23:02
Italijani so za prodor na Kitajsko tržišče združili deset konzorcijev, velikost vsakega je nekako na ravni celotne Slovenske proizvodnje, se pravi, skupina, velika za deset Slovenij, je šla v napad na Kitajsko, seveda, strateško, premišljeno, enotno, dovršeno...
Homer.
# 07.05.2017 ob 08:54
Briška vina osvajajo Kitajsko in ZDA

Malo več realnosti prosim!
Celotna slovenska proizvodnja vin ni dovolj niti da si Kitajci z njo poplaknejo zobe......
scissor
# 06.05.2017 ob 22:13
@REsnica

Napaka...Mlinotest je v večinski lasti podjetja Mlino d.o.o, ki so jo ustanovili zaposleni, na pobudo občine Ajdovščina ;)
tyhobrahe
# 06.05.2017 ob 17:00
Ena žlahtna štorija.
Homer.
# 07.05.2017 ob 08:55
Pa ne mislim vse Kitajce......
veza
# 06.05.2017 ob 22:56
Brda so vsekakor šla naprej, prav tako Kras, tudi Posočje na področju mlekarstva, Vipavska dolina pa, razen nekaj izjem, zaostaja...
A, da ne bo pomote, z obdelovanjem so le malokateri obogateli, marsikdo mora drugje zaslužiti denar, da ga vlaga v zemljo, poglejmo Šikoranjo, koliko je vložil v Ormoško klet, nikoli več ne bo videl tega denarja, to je kruta realnost...
scissor
# 06.05.2017 ob 22:17
Pa ko govorimo o vipavskih vinih ne smemo pozabit niti na vina Pasji rep, vrhunska vina!!!
soc
# 06.05.2017 ob 20:27
@kristjan31

Vse te marketinške pravljice o biodinamičnih, organskih, oranžnih in še kakšnih vinih, pa rogovih z gnojem, zakopanih ob ravno pravi luni, pretokih iz soda spet ob ravno pravi luni in podobnih zadevah, so natanko to - pravljice za dviganje cene v času fanatizma na "bio", "eko" in kar je tega. Kot ljubitelja in poznavalca vrhunskih vin me zanima samo in izključno - vino samo. Ti pa, seveda, kakor hočeš. Premisli, koliko vsega, kar te moti (pretežno torej herbicidov in pesticidov), dobiš vsak dan z vsakim gramom hrane in pijače v primerjavi s tem, kar dobiš v vinu. Če ga ne popiješ 10 litrov, seveda...

In če kaj poznaš naravoslovje, koliko desetletij bo minilo v vinogradu, da se bo spralo vse, kar je tega iz vinogradov do globine več kot deset metrov. Do kamor sežejo trtine korenine...
vinklj.kugla
# 06.05.2017 ob 18:01
baje flaše kar iz polic padajo tolk je tega tam
frozen pingvin 2
# 06.05.2017 ob 15:20
kaja ima obdobja...pred leti je bil mmc poln člankov o zda...zadnje čase pa brda brda brda.....
m72
# 08.05.2017 ob 09:40
"Briška vina osvajajo Kitajsko in ZDA"

Sam' ne jim preveč dat', ker ga že tako serejo :-)
veza
# 07.05.2017 ob 18:58
soc
# 07.05.2017 ob 17:15
@keka77

Cene briških vin so stvar debate. Predvsem seveda trga, saj jih ta sprejema - ali pa ne.


kakovost je danes sploh vprašljiva, moraš poznati proizvajalca, da veš, kaj in kako dela, kakšne so količine, kakšni postopki, kakšna kontrola, ker s kemijo se da sedaj pričarati kar hočeš, to je vsa znanost...
keka77
# 07.05.2017 ob 17:15
Nikhrast, kake pa ti prijavljas.. A ti je res tak problem razumet da vrhunska slovenska vina niso v enormnih kolicinah?! Zato jih ne najdes na vsakem vogalu menda.. Pa kaj skoz s to Ameriko primerjas?
soc
# 07.05.2017 ob 17:15
@keka77

Cene briških vin so stvar debate. Predvsem seveda trga, saj jih ta sprejema - ali pa ne. Se pa z žalostjo spominjam časov, ko sem odličen sauvignon vrhunskega briškega vinarja pil za osem evrov buteljko. Pa je naredil višjo raven in ji dal dvojno ceno. Osnovna raven je postala milo rečeno pogojno užitna, višja je bila resda boljša, a za dvojno ceno? Pa gremo v zlatih časih pred krizo na še tretjo raven, spet s faktorjem dva in z lepo marketinško zgodbo. Prvi letnik se je sesul po šestih letih... Medtem zdaj srednja raven približno ohranja kvaliteto, spodnja pa res ni bogve kaj. Da ne omenjam spodnje ravni rebule zadnjega letnika, ki je blago rečeno neužitna.

Pa poglejva drugo zgodbo še enega dragega mi Brica. Se je nekoč zaklel, da bo prodajal rdečino po cenah dobrih brunellov. In spet osnovno vino, pa naslednja raven, in končno (v onih istih krasnih časih bogastva) špička. In je že tako, da niti pod razno ne bom dal zahtevane cene za špičko, raje za enako ceno kupim vrhunski ustrezno staran originalni Bordeaux.

Te špičke so tisto, kar zamerim Bricom. O dvojnih linijah iste blagovne znamke, eni za najzahtevnejše trge in mednarodna ocenjevanja, drugih pa za domačega nezahtevnega potrošnika, pa raje ne bi, ker nisem poskusil in težko verjamem.

Briška vina so bila čudovit svet price/value tam nekje do cca 2005-6, danes to niso več. So tu Italijani ugodnejši, že sam Collio, kaj šele Isonzo z Vie di Romansom...
nikhrast
# 07.05.2017 ob 16:38
Vidim po vinotekah tu po Severni Ameriki, zelo malo slovenskih vin, cene pa nizke.
Ej, teh slovenskih vin ni kjer ti prodajalec nese flašo z rokavicami do pulta, potem pa zaračuna nekaj sto dolarjev.
keka77
# 07.05.2017 ob 11:25
Nikhrast, tudi italijanska dobis za nikakvo ceno ( 2-4 eur) pri nas, Eurospin, Lidl, Hofer itd. Kaj posplosujes brezveze?
keka77
# 07.05.2017 ob 11:22
Veliki Gospod, aja ker po tvoje v tujini na sejmih nezavedno nagrajujejo in kupujejo "precenjena" primorska vina.. aja, najbrz je kriva Kaja Sajovic da v tujini poznajo Briska vina ane? Ce je vino dobro je pac dobro ne glede iz kje prihaja. Spet "zavist" in "ljubosumje" po slovenceljsko ane? Jaz sem ponosen na bilokako slovensko vino, proizvod itd , ki dosega visoko kvaliteto in zanje uspeh v tujini.. Lp
Guliarth
# 07.05.2017 ob 07:15
Kdaj bodo na alkoholnih pijačah slike ciroze jeter, prometnih nesreč in jokajočih otrok iz razdrtih družin? Prave odvisnike od trde droge zvane alkohol sicer slike ne bodo motile, kot mene ne tiste na cigaretnih škatljah, a vseeno me zanima.
nikhrast
# 06.05.2017 ob 16:22
Spet so prodali en liter. Pa kje so zaloge???
Vidim pa da slovenska vina nimajo nobene cene po svetu.
vinklj.kugla
# 06.05.2017 ob 18:00
Briška vina osvajajo Kitajsko in ZDA

jaja to vino tam dobis v vsaki trgovini
Veliki gospod
# 06.05.2017 ob 15:33
Močno precenjena primorska vina...
Kazalo