Kulinarika
(9)
Nova, peta sezona Chef's Table se trudi biti bolj vključevalna in predstaviti kuharske mojstre, ki niso največja imena, a vsak na svojem področju utirajo pot. Foto: Netflix
V peti sezoni bomo med drugim gledali tudi Cristino Martinez, nezakonito priseljenko iz Mehike, ki ustvarja v žarrestavraciji v Philadelphii. Foto: Netflix
Netflix je s Chef's Table proizvedel največjo dokumentarno kuharsko uspešnico. Foto: Netflix

Chef's Table tokrat s (še bolj) pisanim naborom kuharjev

Od tajske do mehiške kuhinje, od ZDA do Toskane
1. oktober 2018 ob 16:42
Los Angeles - MMC RTV SLO

Po skoraj dveh letih (če ne štejemo krajše slaščičarske sezone) se je na Netflix vrnila najbolj priljubljena kuharska dokumentarna serija, Chef's Table.

Peta sezona večkrat nagrajene serije, ki je med TV-zvezde povzdignila tudi Ano Roš, je premiero ugledala 28. septembra, v njej pa skušajo avtorji z Davidom Gelbom na čelu razkriti "kuharske mojstre in kuhinje, katerih zgodbe so bile predolgo skrite", kot so napovedali.

Četverica, ki sestavlja peto sezono, prihaja iz močno različnih okolij in kulinaričnih tradicij. S tem verjetno skušajo avtorji Chef's Tabla pomiriti kritike, ki so seriji v preteklosti že očitali premajhno raznolikost in prevelik poudarek na velikih kuharskih imenih.

In čigave zgodbe to so? Cristina Martinez ustvarja v South Philly Barbacoi v Philadelphii, priznani mehiški restavraciji, ki se specializira za meso na žaru. Kar Martinezovo loči od drugih, je, da je tudi nezakonita priseljenka iz Mehike, kar je v Trumpovi dobi še posebej občutljiva tema.

Druga ženska moč v peti sezoni je Bo Songvisava, Tajka, ki z avstralskim možem vodi vrhunsko tajsko restavracijo BoLan v Bangkoku.

Okusi tradicije
Iz Turčije prihaja Musa Dağdeviren, ki stoji za eno bolj priljubljenih obedovalnic z anatolsko kulinariko v Carigradu, Çiya Sofrası, in ki ohranja tradicionalne okuse in tehnike anatolske kuhinje.

In potem je tu še Albert Adrià, mlajši brat slovitega Ferrana Adrie, ki je po zaprtju el Bullija, nekoč najboljše restavracije sveta, zgradil lastni restavracijski imperij v Barceloni.

Šesta sezona se "vrača domov"
Pri Netflixu so hkrati z napovednikom za peto sezono razkrili tudi imena za šesto sezono, ki bo luč ugledala enkrat prihodnje leto.

Šesta sezona se bo osredotočala na "potovanje domov", v njej pa bodo predstavljeni Mashama Bailey (restavracija The Grey v Georgii, ZDA), Sean Brock (nekdanji kuhar Husk and McCrady’sa v Charlestonu v Južni Karolini), Asma Khan (Darjeeling Express, London) in legendarni toskanski mesar Dario Cecchini.

Ali bo šesta sezona zadnja ali ne, se še ne ve.

Izjemen odziv
Serija Chef's Table je v vseh svojih sezonah uživala visoko gledanost, pri čemer številni za vrhunec izpostavljajo prav drugo sezono z Grantom Achatzem (Alinea), Alexom Atalajem (DOM), Dominique Crenn (Atelier Crenn), Enriquejem Olvero (Pujol), Gagganom Anandom (Gaggan) in Ano Roš.

Vsem kuharjem, ki so v seriji nastopili, se je obisk v njihovih restavracijah znatno povečal, ponekod celo do te mere, da so jim telefonske linije po premieri njihove epizode tako rekoč pregorele. In v Hišo Franko tudi dve leti in pol po svoji epizodi še vedno zaznavajo visok delež gostov, ki kot razlog obiska navajajo Chef's Table.

Napovednik za peto sezono si lahko ogledate spodaj.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
PikiMiki
# 01.10.2018 ob 17:18
A bo na RTVju? A v čem je fora, da se dela reklama za Netflix?
Bondjanez
# 02.10.2018 ob 07:56
Fora je v tem, da si lahko malo razgledan. Nic ne skodi. Ce ti ne pase ne odpres. A v CICIBANU ti je vse vsec???
Prismuknjen
# 01.10.2018 ob 18:34
Ana Roš.
firtoh
# 01.10.2018 ob 16:58
Ne moremo mimo Ane Roš?
PikiMiki
# 03.10.2018 ob 10:11
@Bondjanez
Saj si ti rekel v stilu, da si razgledan če gledaš Netflix XD
Bondjanez
# 03.10.2018 ob 06:59
Za oba kritika zgoraj. Razgledan si tako, da cim vec stvaro ves in po moznosti spremljas. Za zacetek so lahko tudi Netflix narocita,ce mislita,da vama bo pomagal. Jaz ga zelo malo gledam. Raje berem..
Peroz
# 02.10.2018 ob 14:35
Zdej ne štekam... če imam tavelik netflix paket sem razgledan? Čeprav se rola Peppa Pig na repeat? Pa niti vseh sezon ni:S
PikiMiki
# 02.10.2018 ob 10:16
@Bondjanez
Sej ne da naročnina na Netflix kaže na to, da si razgledan. Pa če bi že to držalo, bi lahko zalavfal Netfliks. ;)
Bondjanez
# 02.10.2018 ob 07:58
Ja pa malo Mehicanka za lase not privlecena. Bom pogledal na NETFLIX. Glih tolk ,da se mal rednecke provocira.
Kazalo