Največjo originalno sahertorto so naredili v Ljubljani. Foto: Borut Živulović/BoBo
Največjo originalno sahertorto so naredili v Ljubljani. Foto: Borut Živulović/BoBo
Vsi bodo prišli do svojega kosa sahertorte, so zagotovili organizatorji. Foto: Borut Živulović/BoBo
Dogodek je obogatil nastop Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
V Ljubljani okusili največjo sahertorto na svetu

Dunajski dnevi v Ljubljani so se sklenili v velikem slogu na zdaj že tradicionalno kulinarično obarvani Stritarjevi ulici (na njej so postavljali različne kulinarične rekorde), kjer so obiskovalci nestrpno čakali na svoj kos rekordne torte - ta je tehtala 600 kg in imela premer 3,5 metra. V Ljubljani so namreč naredili doslej največjo originalno sahertorto na svetu.

Prvi kos sta slovesno odrezala dunajska mestna ministrica Renate Brauner in ljubljanski župan Zoran Janković, nato pa so jo brezplačno razdelili med (ne)naključne mimoidoče. Kot se je pošalil povezovalec dogodka Peter Poles, se je med obiskovalci bil pravi boj, redarji naj bi tako imeli več dela kot na rockovskem koncertu. Obiskovalce je pomiril z besedami, da bo vsak prišel do svojega kosa torte, saj bodo megaslaščico razrezali na 10.000 kosov.

2.000 jajc, 50 kg masla, 80 kg marmelade
Za izdelavo rekordne torte so slaščičarski mojstri porabili 2.000 jajc, 50 kilogramov moke in masla, 40 kilogramov kristalnega sladkorja in sladkorja v prahu, 45 kilogramov različnih vrst čokolade, približno 80 kilogramov marelične marmelade ter 200 kilogramov glazure. Ker se poleg prave sahertorte postreže tudi stepena smetana, so obiskovalcem ponudili tudi to - porabili so je kar 300 litrov.

Recept za originalno sahertorto je varno shranjen v sefu in je že več kot 180 let strogo varovana skrivnost. Recept poznajo le glavni slaščičar in dva slaščičarja, ki sta že dolga leta del ekipe. Drugi slaščičarji ob zaposlitvi podpišejo klavzulo o molčečnosti, so poudarili.

Zgodba o čokoladni torti sicer sega v leto 1832, ko je glavni kuhar kneza Klemensa von Metternicha zbolel tik pred pomembno večerjo. Knez je zato svojemu kuharskemu vajencu Franzu Sacherju naročil, naj izdela prav posebno sladico, ki je nato navdušila tako kneza kot njegove goste in obiskovalce Dunaja navdušuje še danes.

Prijateljstvo med Dunajem in Ljubljano
Največjo sahertorto so dunajski slaščičarji v Ljubljani izdelali v okviru Dunajskih dnevov, akcije za promocijo avstrijske prestolnice. V treh dneh so se na različnih lokacijah v središču Ljubljane zvrstili številni brezplačni dogodki - od gospodarskega foruma in predstavitve dobrih mestnih praks do koncerta klasične glasbe, vodenj po sledeh Dunaja v Ljubljani, trgovinice pop-up z zanimivimi dunajskimi spominki, vrhunec pa je predstavljala današnja megaslaščica.

V Ljubljani okusili največjo sahertorto na svetu