Kulinarika
Pomembna publikacija je s pomočjo Mire Šemić končno dosegla tudi slovensko gastronomsko območje. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik
Dogodka se je udeležil tudi sam direktor Gault & Millauja Côme de Chérisey Foto: BoBo
Hiša Franko in Gostilna pri Lojzetu sta na ocenjevanju dosegli enako število točk. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik
Za prispevek k razvoju slovenske sodobne kulinarike pa so v vodniku nagradili Janeza Bratovža iz restavracije JB v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik
Ob restavracijah je v vodniku 50 strani posvečenih še vrhunskim pridelovalcem, od oljkarjev do vinarjev, od medarjev do pridelovalcev mesnin. Foto: MMC RTV SLO/Klara Širovnik

Dodaj v

Gault & Millau za najboljši restavraciji razglasil Hišo Franko in Gostilno pri Lojzetu

Direktorica vodnika za Slovenijo je priznana sommelierka Mira Šemić
21. november 2018 ob 06:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mednarodno uveljavljeni kulinarični vodnik Gault & Millau (ki je slovenske gastronomske bisere dolgo skrival pod avstrijsko publikacijo), je navsezadnje – tudi uradno – dosegel slovensko kulinarično področje. Za najboljši restavraciji so razglasili Hišo Franko in Gostilno pri Lojzetu, vodnikov "chef" leta 2019 pa je postal Igor Jagodic iz restavracije Strelec.

Na elegantnem večeru, prepletenem z okusi izbranega vina, vrhunsko kulinariko in prodornimi melodijami žive opere, so pod budnim očesom sommelierske avtoritete Mire Šemić priznanja podelili najboljšemu slovenskemu natakarju leta, poleg tega pa so oznanili še najboljšega kuharskega mojstra leta, kuharja, ki je naredil največ za sodobno kulinariko v Sloveniji, najboljši restavraciji leta, nadarjenega mladega kuharja leta, kuharja prihodnosti, kuharja tradicije in najboljše priljubljeno slovensko "zbirališče".

Na anonimnem ocenjevanju so strokovnjaki v preteklih mesecih nenapovedano obiskovali slovenske restavracije – obiskali so jih kar 130 –, pri ocenjevanju pa sta Hiša Franko in Gostilna pri Lojzetu dosegli enako število točk, in sicer 17 in pol. Uspehe "zmagovalnih dveh restavracij", ki so ob naslovu najboljših restavracij leta 2019 podelili še štiri kape, gre pripisati zvestobi lokalnemu okolju, drznosti, slogu in tehniki njunih mojstrov. "Hvala vsem tistim, ki zahajate v Hišo Franko in cenite naše delo. Seveda se naš svet tukaj ne ustavi ..." je ob prejetju priznanja dejal Valter Kramer iz Hiše Franko.

Štiri kape (Gault & Millau sicer gostilne in restavracije ocenjuje po lestvici od ene do petih kap), so sicer prejele še Hiša Denk, Oštarija Debeluh, Restavracija Mak in restavracija Strelec, ki pa so prejele manj točk od najboljših dveh. Kar nekaj pa je takih restavracij, ki so prejele tri kape.

Za chefa leta, ki po mnenju ocenjevalcev preteklost uspešno združuje z modernimi tehnikami, so razglasili Igorja Jagodica, ki pravi, da je takšno priznanje velika motivacija za naprej. Nagrada za najboljšega natakarja je šla v roke Matica Šubica iz restavracije Maxim, za najboljše zbirališče, ki ga odlikujejo pestrost, edinstvenost in kanček navihanosti, pa so razglasili Odprto kuhno.

Nagrada mlademu talentu leta 2019 je šla v roke človeku, ki nosi strast kuharja v genih, njegova mladost pa mu daje pogum in s tem prednost. Strast, talent in predanost so lastnosti najobetavnejšega mladega kuharskega talenta Mojmirja Marka Šiftarja.

Kuharica tradicije leta 2019 je Meta Repovž iz Gostilne Repovž, ki s svojimi jedmi zadovolji domačine in tujce, pod njenimi rokani pa nastajajo krožniki, ki govorijo sami zase. Šef prihodnost je David Vračko, ki zadnjih sedem let kuha v mariborski restavraciji Mak, za prispevek k razvoju slovenske sodobne kulinarike pa so v vodniku nagradili Janeza Bratovža iz restavracije JB v Ljubljani.

"Vodnik Gault & Millau je tisti skoraj zadnji kamenček na slovenskem kulinaričnem zemljevidu. Gault & Millau mi je všeč zato, ker ocenjuje na pravičen način. Prednost je, da je lahko več najboljših, saj nisem privrženec športnega ocenjevanja, pri katerem je nekdo prvi in drugi zadnji. To je preveč surovo," je ob tem za MMC poudaril Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu.

Da je projekt sploh dosegel Slovenijo, je zaslužna Mira Šemić, sicer ena večjih vinskih strokovnjakinj pri nas. Ob dogodku pa je poudarila, kako pomemben je vodnik za slovensko kulinariko. "Danes smo se zbrali, da naredimo poklon slovenski hrani in slovenskemu vinu, ker imamo kaj pokazati, kaj pokusiti in si je Slovenija zaslužila eno tako knjigo. Slovenija je s tem vodnikom dobila rumeni potni list za svet gastronomije."

Večer se seveda ni dogajal le na odru, kjer so za izjemne dosežke popolnoma nepristransko nagradili izjemne slovenske posameznike in gostilne, ampak tudi v prostoru ob poskušanju odlične hrane. V večerni ponudbi Restavracije Calypso, ki so ji ocenjevalci nadeli 16,5 in s tem tri kape, se je tako znašla soška dimljena postrv v orehovem piškotu s postrvinim namazom, rdečim zeljem, hrenovo majonezo in oljem kopra.

Klara Širovnik
Prijavi napako
Komentarji
Gravesen
# 21.11.2018 ob 08:24
tole pa postaja resen biznis, če premoreš pesniško žilico za umišljeno poimenovanje jedi (rahlo dimljena postrv iz tolminskega habitata v piškotu iz notranjsko branega orehka, z rdečim zeljem počasi dušenim na zlati čebuli, hrenovo majonezo in hladno stiskanim oljem kopra), potem si že na pol poti...
aaa
# 21.11.2018 ob 07:07
Zanimivo. Tokrat je na krožnikih videti celo hrano. Novi trendi v visoki kulinariki?
linus.si
# 21.11.2018 ob 09:06
Visoka kuhinja, sponzor pa nizkocenovec LIDL...
aaa
# 21.11.2018 ob 12:14
@soc

Če si povprečen voznik Clia želi peljati s Ferrarijem, to že ne pomeni, da ima povprečen ljubitelj pic in hamburgerjev neko strašno željo jesti pri JB. Konec koncev si to, za razliko od Ferrarija lahko več ali manj vsak privošči.

In res, na podlagi česa vi ljubitelji vrhunske kulinarike lahko ocenjujete, da to kar ostali jemo ni vredu, oz da to jemo, ker si kaj drugega ne moremo privoščit. Lepo te prosim. Koliko krat pa ti to ješ, da ima to tak hud vpliv na tvoje prehranjevalne navade?
ciklama2000
# 21.11.2018 ob 08:55
Hej, pa to je dobra novica za Slovenijo! Bravo vsem!
unitrode
# 21.11.2018 ob 08:02
Lepo, vendar za koga so dosegljive te restavracije: za 97 % Slovencev ne?
smradulja
# 21.11.2018 ob 09:28
Zanimivo. Tokrat je na krožnikih videti celo hrano. Novi trendi v visoki kulinariki?

a je težko razumet da dobiš 5, 6 hodov?
soc
# 21.11.2018 ob 11:23
@coen
Zelo preprosto. Na temo atomske fizike naj pišejo tisti, ki kaj vedo o njej, enako velja za temo oralne kirurgije, enako velja za vrhunsko kulinariko. Nekdo, ki ga razganja od zavisti tistim, ki jih vidi skozi okno jesti pri JB, sam pa javno prisega na preproste in poceni jedi iz cenenih (in ponavadi drugorazrednih) sestavin, naj se ne oglaša na temo vrhunskih gostiln, saj izpade sila klavrno.
Coen
# 21.11.2018 ob 12:03
@soc,

za razliko od tega, da so tisti, ki se ukvarjajo z atomsko fiziko, oralno kirurgijo in podobnimi panogami, za taka dela ustrezno usposobljeni. S čim se pa ljubitelji t. i. "vrhunske" hrane razlikujete od raznoraznih pica in burger oboževalcev, da jim želite vzeti pravico do komentiranja tovrstne hrane?
go keith go
# 21.11.2018 ob 09:54
@riko123,
pozdrav tudi vam.
Jaz še nisem bil v Hiši Franko in zato iz osebnih izkušenj ne morem dati mnenja kar seveda ne spremeni dejstev o vseh njihovih dosežkih. Sem pa bil v večini drugih slovenskih priznanih gostiln vključno z Gostilno pri Lojzetu kjer je bilo (pred prenovo) fantastično in kar se mene tiče so zasluženo dobili najvišjo oceno (skupaj s Hišo Franko).
Jasno, da je okus posameznika subjektiven zato pa se mi zdi malo neumno, ko nekdo, ki še nikoli ni prestopil praga določene restavracije vehementno podaja svoje mnenje oz. svoje frustracije nad izborom neke priznane inštitucije. Pač, so si z dolgoletnim delom izborili mesto, da podajajo svoje mnenje, ki ima svojo težo.
soc
# 21.11.2018 ob 09:41
@unitrode, paver
Vedno se na temo vrhunske kulimarike pojavijo primerki slovenske fovšarije. Ponavadi tipa razmišljanja "šparam za nov avto, pa za smučarijo, (ta del seveda ne povedo na glas), valjda se ne bom preseraval z neko brezvezno hrano, dunajc v gostilni X in burgerji pri Y so res ta najbolj v Sloveniji". Sto ljudi, sto čudi, rečejo nekdanji bratje.
RayManzarek
# 21.11.2018 ob 19:04
Zaboljše razumevanje “doživetjs kulinarike”, lahko potegnemo vzporednico z ogledom filma - obisk kina vs. ogled doma preko USB ključka. Meni osebno je v kinu všeč veliko platno, pa ambient, pa prej ena pijača z ženo, pa po ogledu kak cocktail. 1-2x na mesec si to privoščiva, predvsem zaradi doživetja, druženja, ... zaradi tega, ker nama je všeč. Pa imamo doma kar velik TV, pa kar dobro ozvočenje, pa hladilnik je tudi blizu. Vseeno je doživetje v kinu drugačno, lahko bi rekel nekaj posebnega napram gledanja TV doma. Enako je s tovrstno kulinariko. Ni vse v hrani, šteje vse - hrana, izgled, okus, vonj, ambient, ... vse malenkosti. Osebno lahko obisksem v tovrstnih restavracijah naštejem na prste 1.5 roke (pa ima vse prste). Okuse me je presenetil, ker je drugačen, predvsem pa me je celotno doživetje pozitivno presenetilo. To ni obisk zaradi lakote, ker v tem primeru skočim do meni ljube picerije, ali pa po lepinjo na MB Lent, .. to je obisk za doživetje, za neko novo izkušnjo. Primerjava med to kulinariko in “domač”, pa je enaka kot da bi primerjal SUV vozilo in športno cestno vozilo. Vsako služi svojemu namenu. Enako je s kinom in domačim TV. Lp
soc
# 21.11.2018 ob 13:52
@coen
Za atomsko fiziko rabiš možgane in jih resnično vzgojiti. Za vrhunsko kirurgijo rabiš izjemen občutek v rokah, možgane in kilometrino. Za vrhunsko enogastronomijo, ki nam ogromni večini od cca 500-1000 ljubiteljev te tebi tako mrzke vede, pomeni ljubiteljski cilj, ne sredstvo za preživetje, rabiš leta in leta neplačanega treninga brbončic, v svoja znanja brez upa povratka sredstev investiraš velike denarje. Nekje na tej poti se naučiš ločiti zrno od plevela. In resnično uživati v izjemno kreativni (ali ponekod brezhibni tradicionalni) hrani in odličnih vinih. Nekomu je do te poti, večini ni. Na Slovenskem je ta večina izjemno glasna, kar žal daje prav Bori Čorbi in bečkim konjušarima. Da ne bo nesporazuma - k tej veliki večini sodi tudi večina tistih, ki bi si mirno lahko vsak teden vsaj enkrat privoščili Michelinove zvezdice ali 3 in več Gault-Millaujevih kap, pa bodo raje prišparali ali pa šli na fast food, ker jih tovrstni užitki ne zanimajo. Hecno je, da take klavrne scene ni niti v Italiji, niti v Avstriji, niti na Madžarskem. In ja, niti na Hrvaškem...

Kaj že je napisal pesnik o čevljarčku?
paver
# 21.11.2018 ob 09:00
Ta hrana ni za navadne ljudi. To je za elito, za tiste ki so nekaj več.
riko123
# 21.11.2018 ob 08:57
@ go keith go
Najprej pozdravljeni
Vzadnjem letu smo s kolegi (od teh nas je nekaj iz kroga gostinjstva in vinarstva) obiskali kar nekaj teh gastronomskih biserov, na naši strani in italijanski strani meje .
Mesec dni nazaj smo bili tudi v Hiši Franko, ambijent super, personal korekten, jesenska karta pa rahlo razočaranje .
Določenih stvari nismo mogli razumeti ( pozdrav iz kuhinje girice? 300 m pred hišo pa gojišče postrvi, ponavljanje artikla - gobe pa, še kaj bi lahko dodali )
Tako da cenim delo Roševe in tudi velik poklon njenemu delu pri razspoznavnosti slovenske kulinarike ampak s tem jesenskim menujem je pri veliko krožnikih udarila mimo .
No to je samo naše mnenje, mogoče pa drugi gledajo z drugega zornega kota ,nismo pa videli te superiornosti nad drugimi kuharskimi virtuozi .
L.P.
Consigliere
# 22.11.2018 ob 14:24
Hmmm, žalostno kako nekateri pljuvajo nekaj kar jim ni blizu oz. jih ne zanima. Če te takšna prehrane ne zanima, še ni potrebno pljuvati po ljudeh, ki jim je to všeč. Jaz tudi ne maram smučanja, pa ne pljuvam po 80% Slovencev, ki pozimi drvijo na smučišča. Malo več odprtosti in tolerantnosti res ne bi škodilo nikomur. Še več ta svet bi to naredilo lepši za vse...

Sam nisem bogat, imam malo nad povprečne slovenske prihodke pa sem obiskal že kar nekaj slovenskih vrhunskih restavracij (JB, Strelec, Pavus, Debeluh,...).Pač so mi hrana in okusi blizu, tudi sam z veseljem doma kuham in sem si v življenju prioritete postavil tako, da raje vozim cenejši avto, ne smučam, ne nosim dragih znamk oblačil... in zato prihranim dovolj, da grem občasno na večerjo v vrhunsko restavracijo, ker v tem res uživam. A sem zato snob? Ali kot bi me verjetno opisal kdo izmed sgornjih komentatorjev (verjetno ga boste sami prepoznali) , da z druženjem z elito zdravim svoje frustracije, ki sem jih (po freudovsko) pridobil v otroštvu in ker s svojo (povprečno) plačo ne dosegam pričakovanj svojih staršev? Kakorkoli že, večina komentatorjev prestavlja trenutno stanje človeštva, ko sta tolerantnost in empatija skoraj izumrli in na žalost prav tako razmišljanje in ti ljudje delajo ta svet slabši in ne elita, politiki..., kot jim hočemo pripisati! Pa da si sposodim citat iz enega meni ljubega filma: "If you are lookin for the guilty you only need to look in to the mirror!"

Pa da se vrnem na temo. Kljub temu, da sme kar nekaj teh restavracij že obiskal, pa glede teh vodičev nisem največji poznavalec. Zato me zanima, če kdo ve ali bo vodič po teh 130 slovenskih gostilnah izdan tudi v tiskani verziji ali vsaj malo boljši spletni, ker trenutna stran je zelo okrnjena?
Bondjanez
# 21.11.2018 ob 16:46
Keith
Jaz nimam proti Ani Ros nic. Sem bil tam se pred vso to slavo 2x in je bilo vrhunsko. Enkrat sva bila celo edina gosta z ženo. Problem je v cenzuri tega medija. Če ti nekaj ni vsec pac brises. To pa je problem. In meni oeabno se to veliko dogaja. Ker obicajno izgleda ne trobim v pravi rog. In tukaj je problem ce nisi pravi.
Coen
# 21.11.2018 ob 16:10
@soc,

nadut si do vesolja in še dlje. Sicer pa zaradi mene piši, kolikor te je volja in išči toplo vodo, kjer je ni. Če ti je smisel življenja živeti v iluziji superiornosti zaradi afnanja z nekimi priznanimi restavracijami, izvoli.

@keith,

meni je jasno že od prvega komentarja naprej, ni mi pa jasno, zakaj je tisto tvoje vprašanje letelo name, če pa to trdim že od začetka?
Balaš Junior
# 21.11.2018 ob 13:54
Mmmmmmmm....

Bit avtodestruktivnega, zavistnega, skodozeljnega slovenca se nikjer tako bogato ne razkaze v svoji trohnobi, kot pod clanki o gastronomiji. Konjicku, ki pooseblja razkosno, prefinjeno samozadovoljstvo brez racionalnih vzrokov. Smrtni greh v plemenski koloniji.

Nekoc sem imel poslovnega partnerja ki je bil navdusen gastronom in me je peljal v en tak plac. Bilo je zelo dobro - predobro zame, nisem zmogel lociti od dobro narejenega kosila v spodobni gostilni za 20 evrov.

Ampak slava jim, naj si razvajajo brboncice. Sem ga hotel povabit na res dobre babe - ampak ne bi znal cenit, nima teh brboncic :-)))
Sandopes
# 21.11.2018 ob 10:21
:)) Gault & Millau je v svetovni kulinariki tako kot Trabant v avtomobilski svetovni industriji.
Kirenenko
# 22.11.2018 ob 09:18
Hvala za članek, mam par novih lokacij za obiskat. Ne razumem, kako eni še pod članek o uspehu slovenske kulinarike ne zmorete druga kot zavistnih in negativnih komentarjev. Cene v teh restavracijah so pa daleč od tega, da si 97% Slovencev tega ne more privoščit. Še vedno je to Slovenija in če ne preživljaš velike družine na minimalcu si lahko skoraj vsak privošči tole. Še vedno ni to London, Pariz itd. kjer imajo restavracije, ki so dosti manj kvalitetne 10x večje cene. Na krožnikih je manj hrane, ker imaš več hodov. 5-6 hodov polnih krožnikov je metanje hrane stran, nisem še doživel, da bi šel kdo lačn iz takega obroka.
Coen
# 21.11.2018 ob 14:33
@ keith,

Gault & Millau, tako kot vsak drug medij, piše subjektivno na podlagi svojih ocen in svojih kriterijev in glede na to, da je na svetu več kot 7 milijard ljudi, je tudi nekako logično pričakovati, da se z njihovo oceno ne bo vsak strinjal, je res?
Coen
# 21.11.2018 ob 14:21
@ keith,

in kako vi veste, kdo je poskusil to hrano in kdo ne? Tisti snob na prvi strani je recimo takoj vse, ki se ne strinjajo s hvalospevi te restavracije oz. kulinarike, označil za "fovš" in "drugorazredne". In ravno njemu so moji odgovori namenjeni, samo njemu in njemu podobnim, ki so sveto prepričani, da so več kot ostali, ker ne jedo hrane "raje".
cvirn1
# 21.11.2018 ob 09:12
Čestitke vsem. Vsaka nova priporočila pozdravljam, da vem kam se splača iti jest.
fah-q
# 22.11.2018 ob 00:17
@ray manzarek

se strinjam in popolnoma razumem poanto...ampak kje hudiča najdeš dvakrat na mesec v kinu kaj kar je vredno ogleda? in pa-kak je namen suv-jev?
elsha92
# 21.11.2018 ob 19:13
Povprečna slovenska kulinarika z izjemami je zanič.
soc
# 21.11.2018 ob 14:13
@aaa
Kolikokrat? Zate gotovo prepogosto. Za svoj nekdanji žep premalo, za sedanjega žal res prepogosto. Moj avto je praznoval enajsto obletnico...

A kot resen foodie, ki svoje mnenje pogosto tudi napiše, imam v mislih zase najboljši kriterij, kdaj bi spet rad prišel v konkretno restavracijo, če denar in razdalja ne bi bila problem. Naslednji dan? Ja, Zemono. Čez teden? Seveda, Denk, JB. Naslednji mesec? Hm, Mak, Strelec pa še katera od restavracij tega ranga. Naslednje leto? Franko. Pa Ana izjemno zanimivo kuha, strežba (sicer rakova rana slovenskih restavracij) je odlična, a ves ta pomp zadnjega časa, huda čakalna lista in za Slovenijo previsoke cene me tudi v mislih odvračajo.

Down to Earth. Restavracije, gostilne, bifeji in prežvekovalnice, ki jih v svoji prvi in čisto sveži slovenski knjižici Gault Millau ni omenil, so pač namenjeni tistim, ki jedo, da preživijo, ne tistim, ki živijo tudi (!!!) zato, da uživajo v jedi. Pa so tam zelo, zelo ljubeznivi; ko bo ocenjeval njihov večji tekmec, bo verjetno precejšen masaker. Glede na to, da moja najdražja odlično kuha, raje z veseljem pojem njeno kosilo kot bi z odporom slabše kje zunaj.

Dovolj za moj credo?
Sandopes
# 21.11.2018 ob 09:41
"Slovenske kulinarike" ?? Slovenska kulinarika ni drugega kot (slabsa) kopija Italijanske in Avstrijske. Zakaj Restavracije ravno na Primorski in ne v Prekmurju,na primer? Ravno zaradi tega.
Valentin57
# 22.11.2018 ob 18:56
@ateistek
Ko bogati sami sebi pihajo na dušo z ekskluzivo, kjer v resnici nima toliko veze sama hrana kot predhodna psihološka medijska obdelava, saj imamo, ne glede na globino denarnice, vsi približno enako število brbončic. Ampak, ko imaš veliko, zakaj ne bi ustvarjal diskurze, kjer ti bo zapravljanje tega "več" služilo kot neke vrste spev egu. Tako tebi, kot tistemu, ki ti tak diskurz ponudi, saj potrebuješ tudi širšo družbo ljudi, kjer boš lahko preko egotrip drugih pravzaprav videl lastno iluzorno veličino in oni tudi v tebi

Ojoj, si natrosil traparij! A ti veš, da je eno smučanje za dva s kosilom= večerja za 2 v eni od teh restavracij. Obtožuješ smučarje, da so bogati? Da bodo: " lahko preko egotrip drugih pravzaprav videl lastno iluzorno veličino in oni tudi v tebi."?
Bevcan
# 22.11.2018 ob 16:16
Če bi bral samo rtv novice, bi človek mislil da imamo v Sloveniji samo dve gostilne.
metalguru
# 22.11.2018 ob 08:41
Če ste lačni, ne hodite tja, ne glede na več hodov, pa slow-food pa ta sranja, dobiš neke fleke na krožniku z fensi imeni, isto z vinsko ponudbo. Navadno preseravanje. Ni čudno, da največji asi vračajo Michellinove zvezdice. Svetu "haute cuisine" vlada korupcija in lezenje v rit. Za slovenski kulinarični turizem naredi npr. Gostilna Avsenik v Begunjah več kot vse hohštaplerske restavracije v Sloveniji skupaj.
go keith go
# 21.11.2018 ob 16:20
@Coen,
aja, se mi je zdelo, da ne razumes kako poteka to ocenjevanje in, da so to kar eni "strokovnjaki" in "poznavalci", ki v bistvu nimajo pojma in da to lahko kar vsakdo ocenjuje - celo taksni, ki niso se nikoli bili v kaksni vrhunski restavraciji. In zdelo se mi je, da ne razumes, da so tudi tile, ki ocenjuje usposobljeni po dolocenih kriterijih kot npr. kirurgi ali atomski fiziki...pac vsak na svojem podrocju.
Ok. Me veseli, da razumes, ce razumes.
go keith go
# 21.11.2018 ob 15:55
Blondjanez,
pa saj Ana Ros je ze itak tako uspesna, da ne potrebuje se dodatne reklame. Jaz se ne bi prevec sekiral na tvojem mestu. Ona je in bo pac uspesna ne glede na to, ce jo bos ti omenjal ali ne.
go keith go
# 21.11.2018 ob 15:43
@Coen,
ja, je res njihove ocene so subjektivne (pac na podlagi njihovih kriterijev in njihovih ocenjevalcev, ki so mimogrede profesionalci v tem kar delajo - zdaj kaksni so kriteriji, da lahko to postanes ne vem, ampak obstajajo kriteriji), ampak ce je nekdo jedel v restavraciji in nekdo ni jedel je pa to cisto objektivno. In kako lahko nekdo ocenjuje nekaj cesar ne pozna? Ne more. Ce si bil v teh restavracijah, pac napisi kako se ti je zdelo in bo to 1 tvoje mnenje na forumu, ki v mojih oceh sicer ne bo popolnoma nic stelo, ker nimam pojma kdo si niti, ce bos pisal resnice ali lazi, ce nisi bil pa ne mores ocenjevati. A ni to povsem jasno oz. zdravorazumsko?
go keith go
# 21.11.2018 ob 14:26
@Coen,
a misliš, da tile pri Gault & Millau pišejo na podlagi pobožnih želja ali česa? Ne, saj ti piše, da so aninimno obiskali vse te restavracije, ki so jih ocenjevali.
Ne vem o kom govoriš? Nisem opazil kakšnega snoba oz. mogoče me pa ni zmotil, ker imam sam takšne restavracije oz. hrano v njih tudi zelo rad in jih poznam oz. cenim takšno hrano.
go keith go
# 21.11.2018 ob 14:07
@Coen,
a misliš, da neko restavracijo lažje oceni nekdo, ki je dejansko že jedel v tej restavraciji ali nekdo, ki še ni?
Coen
# 21.11.2018 ob 10:47
@soc,

tako kot se na temo vrhunske kulinarike kar od nekje pojavijo "strokovnjaki" in "poznavalci" vseh in vsega. In kaj zdaj hočeš povedati?
zapravico
# 21.11.2018 ob 10:28
Naj povabijo poslance,ker edino oni imajo denar za take fensi obroke
Coen
# 22.11.2018 ob 18:49
@ Bevcan,

misliš samo eno gostilno, ane?
sandor
# 22.11.2018 ob 13:35
Bravo Primorci!
ZIZITOP
# 22.11.2018 ob 08:34
Kdor razume modo oblačenja, sodobno slikarsko, fotografsko, kiparsko pa tudi glasbeno umetnost, naj bi razumel tudi umetnost hrane. Nobena mi ni blizu, morda hrana še najbolj a z zadržkom.
Tako sem zakompliciral, kot vi.
fah-q
# 22.11.2018 ob 00:15
mojih par stavkov...

pri ani sem jedel leta nazaj. dobro, ma nič tako res izjemnega. me pa po zadnji kritiki kako ljudje ne jedo glutena ne bo več videla. pri lojzetu bil dvakrat. zelo dobro, meni celo za odtenek bolje od ane.
Janez1965
# 21.11.2018 ob 21:06
Itak pa... vse kar so ti snobi pojedli, je že v kanalizaciji.....
coldone
# 21.11.2018 ob 17:22
Lepo, da se najboljše gostilne in restavracije objektivno ocenjuje, mislim, da se je nivo v zadnjih letih precej dvignil.
Škoda pa, da se zraven domače hrane pije in podeljuje francoska penina, če imamo odlične slovenske.
go keith go
# 21.11.2018 ob 17:11
Bondjanez,
me veseli, da tudi ti znas uzivati v vrhunski kulinariki. Kar se tice pa brisanja komentarjev ne vem kaj so ti zbrisali oz. kaj si napisal - meni so tudi nekaj zbrisali, ampak se mi ne zdi taksna tezava. Pac, nek nadzor mora biti in ne bo se vsem zdelo vedno korektno - kot tudi zivljenje ni korektno oz. posteno vedno do vseh.
menitosi
# 21.11.2018 ob 12:39
Odlično. Pogrešam več slovenske tradicionalne hrane s sodobnimi priokusi. Upam da takšni vodniki spodbudijo več restavracij da strežejo tako hrano in ne nekih pic, špagetov in podobnega.
PONOS
# 24.11.2018 ob 22:25
Kje je pa Bine?
sik
# 24.11.2018 ob 16:08
Dosta bre više kuće Franko
fritaja
# 23.11.2018 ob 14:46
coldone
# 21.11.2018 ob 17:22
Škoda pa, da se zraven domače hrane pije in podeljuje francoska penina, če imamo odlične slovenske.


a ni bolj škoda to, da se zraven francoske penine ponuja domačo hrano, ko pa obstaja odlična francoska hrana? :)
fritaja
# 23.11.2018 ob 14:38
unitrode
# 21.11.2018 ob 08:02
Lepo, vendar za koga so dosegljive te restavracije: za 97 % Slovencev ne?


saj tudi Mercedes ni dosegljiv za 97% slovencev (vsaj ne brez lizinga), pa vseeno vrtijo reklame zanj. Morda pa je tudi teh 3% potrošnikov pomembnih.
Kazalo