Kulinarika
Michelinovi vodiči običajno izhajajo v državah, kjer se jim prodaja izplača - v Sloveniji se jim očitno ne, pa tudi v Avstrii ne, saj so ga pred časom umaknili, ostal je samo še vodič po evropskih prestolnicah. Foto: Reuters
Pogled na Monte v Rovinju. Foto: Monte/Dean Duboković
Danijel in Tjitske, ki že vrsto let suvereno vodita Monte. Foto: Monte/Dean Duboković
false
Nad Michelinovim vodičem je danes verjetno najbolj razočaran Rudolf Štefan iz šibeniškega Pelegrinija, ki upravičeno velja za najboljšo restavracijo na Hrvaškem. Francozi so ga spregledali. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Hrvaška nepričakovano dobila Michelinov spletni vodič - kaj pa Slovenija?

Zvezdica za rovinjski Monte
1. februar 2017 ob 18:33
Zagreb - MMC RTV SLO

Čeprav je Slovence prejšnji teden razveselila novica, da je Ana Roš postala najboljša kuharska mojstrica na svetu, pa še vedno čakamo na Michelinov vodič. Tega so zdaj - precej nepričakovano in v spletni obliki - dobili Hrvati, z njim pa tudi prvo Michelinovo zvezdico.

"Prvič je Michelin naredil izbor restavracij za Hrvaško! Monte v Rovinju prejme #michelinko," so sporočili na Twitterju iz Michelina, referenčnega gastrovodiča. Ob tem pa so prilepili fotografijo Dubrovnika.

Monte v samem središču Rovinja, tik pod baziliko sv. Evfemije, suvereno vodita domačin Danijel Dado Đekić in njegova nizozemska soproga Tjitske. Đekičeva že leta navdušujeta z vrhunsko, moderno kulinariko, ki navdih išče v okolici in morju, pri tem pa nikdar nista iskala bližnjic in sta še v času, ko so se druge hrvaške restavracije prebijale z malce bolj povzdignjeno kulinariko, gostom postregla s tremi pozdravi iz kuhinje in atraktivno prezentacijo.

Pethodni degustacijski meni v Monteju stane 624 kun (83 evrov), sedemhodni pa 699 kun (94 evrov). Za primerjavo: pethodni meni pri Roševi v Hiši Franko stane 70 evrov, devethodni pa 90.


Rovinj je še nedavno veljal za pravo visokokulinarično središče Istre, saj je imel poleg Monteja še najmanj dve res vrhunski restavraciji - obe hotelski. V Loneju je kuhala Priska Thuring, ki se je preselila v Dubravkin put v Zagreb, v Monte Muliniju pa Tom Gretić. A obdržal se je samo Monte - no, bolje rečeno, kuharji so se obdržali.

Michelin izpustil najboljšo hrvaško restavracijo
Poleg Monteja se je v Michelilnovo digitalno izdajo za Hrvaško uvrstilo še 34 restavracij in gostiln (kot Michelinova priporočila), pri čemer je nabor, milo rečeno, bizaren.

Če v njem najdemo nekatere vrhunske restavracije, kot so Dubravkin put (Zagreb) in Damir & Ornella (Novigrad) ter konoba Batelino, ki je bila pred leti celo razglašena za najboljšo restavracijo na Hrvaškem (roko na srce, gre za izjemno konobo, težko pa bi jo označili za michelinsko), pa je šokantno, kako so lahko ocenjevalci izpustili Pelegrini, v katerem kuha Rudolf Štefan. Šibeniški zastavonoša vrhunske kulinarike je bil dvakrat zapovrstjo izbran za najboljšo hrvaško restavracijo - in to po okušenem zasluženo.

Ni niti Plavega podruma, Bevande, Male hiže ... Skratka, izvzetih je cel kup restavracij, ki v zadnjih letih veljajo za vrh hrvaške kulinarike, vključene pa tiste, ki jih hrvaški kritiki sploh ne jemljejo resno.

Po drugi strani najdemo v izboru nekatere restavracije, ki so se medtem že zaprle (Bistro Fajn) ali se preselile (Takenoko), in nekatere povsem komercialne bistroje, kot je Boban (Zagreb). Nad izborom se že čudijo tudi nekateri najvidnejši hrvaški kulinarični kritiki, ki poudarjajo, da so na seznamu le Istra, Zagreb in Dubrovnik, manjka pa celoten Kvarner in srednja Dalmacija.

Hrvati vlagajo
Obisk francoskih ocenjevalcev naj bi potekal v strogi tajnosti - uradno. Neuradno pa je tudi za obisk iz Michelina potrebnega kar nekaj lobiranja, klicev in "sitnarjenja". In pri tem imajo Hrvati nedvomno prednost pred sramežljivimi Slovenci. Kot piše hrvaški kulinarični portal Kult Plave Kamenice, je Darko Lorencin, minister za turizem v Milanovićevi vladi, pred dvema letoma poklical Michelinove inšpektorje, da ocenijo kakovost hrvaške restavrantske scene. Povratne informacije naj ne bi bile pretirano pozitivne. A zdaj se je Michelin vseeno odločil, da letos Hrvaško uvrsti v svojo spletno izdajo. Kot poroča Jutarnji list, so se ocenjevalci na Hrvaškem mudili februarja 2016, pobudnika njihovega obiska pa sta bila Hrvaška turistična zveza in ministrstvo za turizem, pri čemer je veliko vlogo odigral tudi direktor istrske turistične organizacije Denis Ivošević, eden najbolj dejavnih promotorjev hrvaške kulinarike, ki je že leta mamil Michelinove ocenjevalce v Istro.

Uvrstitev hrvaških restavracij v Michelinovo izdajo je še korak k potrditvi gastronomije kot enega ključnih delov hrvaškega turizma, zato je še toliko večja škoda, da se je aktualna vlada premierja Plenkovića ravno zdaj odločila uvesti brutalno visok davek za gostince, navaja Plava Kamenica.

Kje pa smo mi? Slovenski pristojni organi za turizem z gastronomijo (če ta niso ravno štrukeljci in klobase) še vedno opletajo bolj sramežljivo, malce po dobrem starem principu uravnilovke, ko nihče ni smel izstopati.

Ano Roš iz Hiše Franko so sicer v zadnjem letu vključili v nekatere svoje kampanje, a ima človek nemalokrat občutek, da se ob tem bolj vedejo, da ji oni delajo uslugo pri promociji Hiše Franko, ne pa obratno, ob tem pa kot svoj največji dosežek javnosti postrežejo s podatki o številu nočitev v Ljubljani. Tudi s tako mačehovskim odnosom pristojne slovenske ustanove še precej precej zaostajajo za našimi južnimi sosedi, ki so se zadeve lotili občutno ambicioznejše in v državo zvabili ocenjevalce - pa čeprav jim očitno niso najbolje sugerirali, kje se je treba ustaviti. A začetek je in lahko se jim le čestita za akcijo.

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
dusanrus
# 01.02.2017 ob 19:04
K.S. ..resno? Pa nehajte s tem hujskaštvom. Valjda Slo nima vodiča. Kdo ga bo pa kupil? Saj vidite koliko ljudi komentira članke visoke kulinarike z "ahhh, daš 100 Eur pa moraš potem še na burek, da se naješ". Veliki večini je že 20 Eur/osebi bogokletno. Jih ne obsojam, vendar se tudi vodič zaradi tega ne bo prodajal.
sandor
# 01.02.2017 ob 18:46
Ne vem zakaj je to potrebno..."Hrvati so ponovno ponovno po desni prehiteli Slovenijo."
Vedno neko boksanje z južno sosedo. Sicer bi članek z veseljem prebral, pa me že na začetku "zagifta" vaša kuhinja!
5tane
# 01.02.2017 ob 18:44
Ali se meni samo zdi, ali je pa je ta članek čist provokacija na nacionalni bazi med dvema sosedskima državama ? Čestitke Hrvatom za Michelinko. Upam, da kmalu probam kaj to dobrega kuhajo tam.
tralala32
# 01.02.2017 ob 19:46
nevem no a je res potrebno to provociranje? Dejstvo je, da iz turističnega vidika zaradi geografske lege ne bomo mogli nikoli tekmovati s Hrvati... Imamo pa mnogo drugih področjih, pri katerih jih prehitevamo "po levi in po desni", če že tako hoče novinarka...
cbidnas
# 02.02.2017 ob 08:24
Mene pa zanima, glede na to, da Slovenija meji na ŠTIRI sosedne države, zakaj je poročanje na tem portalu tako silno neuravnoteženo? Koliko prispevkov objavite recimo o Furlaniji Julijski krajini? Če še niste slišali, pa naj se sliši še tako neverjetno, tam živi in dela celo slovenska narodna skupnost... Podobno pri naših vzhodnih in severnih sosedih! Z vsem spoštovanjem do Hrvaške, mene dogajanje tam ne zanima nič bolj kot pa na Madžarskem, v Italiji ali na Koroškem v Avstriji. In verjamem, da nisem edini tak tule...
Bivši uporabnik
# 01.02.2017 ob 20:45
Me ne zanima Michelin, prisegam na Good Year.
Majestic12
# 01.02.2017 ob 19:49
Malo manj bombastične naslove prosim, ubogi rooster se bo požrl od zavisti.
piarija
# 01.02.2017 ob 19:34
pa koga briga za te mišelinke...
johann
# 03.02.2017 ob 09:08
Bil sem že v treh restavracijah, ki so na teh seznamih, pa me nobena ni posebno navdušila, oziroma so bile nekatere, ki sploh niso na teh seznamih, po mojem skromnem mnenju precej boljše. Pa tudi cenejše...
skira
# 01.02.2017 ob 21:33
Mi imamo Sava gume
sportmaister
# 02.02.2017 ob 08:49
vsak mesec se piše samo v enem slovenskem kuharju... PR.

btw še bolj direkten komentar je bil včeraj brisan... kam smo prišli?
seven7
# 02.02.2017 ob 07:40
Super da ravno v Rovinju ki je bolj kot po mišelinki znan po swingerski plaži.
sportmaister
# 02.02.2017 ob 22:27
mmc briše komentarje
leonis
# 02.02.2017 ob 19:08
Nič posebnega pač so dobil prvo mišelinko, jaz jih mam na avtu 4 in eno rezervno pa se ne hvalim okrog.
sportmaister
# 02.02.2017 ob 12:10
že 3it je bil brisan komentar strani mmc, očitno gre za cenzuro..kot na kitajskem
ABADON
# 02.02.2017 ob 11:33
Dej ti ultra lucidni juk. Razlozi o kaksni podpori ti to govoris? Od koga??? Cerarja??? Predsednika?
Jezersko
# 02.02.2017 ob 10:05
Ne morete brez hrvaških člankov ne? revčki
sv
# 02.02.2017 ob 09:53
Čestitke sosedom. Čeprav ne vem zakaj tak pomp okrog tega. Za mene je kulinarika umetnost. In kot pri slikah ne rabim nobenega za to, da mi govori kaj je lepo, tudi tukaj ne rabim nobenega, da me prepričuje kaj je okusno.
juk
# 02.02.2017 ob 09:06
Ana Roš je morala delat kt živina, da je prišla tako visoko. Suporta pravega ni.
rooster
# 01.02.2017 ob 20:28
smeh, tisto o prehitevanju po desni je letelo iz članka
politik kritik
# 01.02.2017 ob 20:05
Zdej se bo treba odločit, al bomo delali avtomobile, kjer bodo imeli ljudje neko redno zaposlitev, ali se bomo šli turizem kjer bo država delala cca. 4 mesece na leto. Jaz vem, da če bi se šli tisto drugo bi bila Južna Italija, Grčija, Španija itd. najbogatejše svetovne države, pa temu ni tako....
Untamle
# 01.02.2017 ob 20:01
Ne vem zakaj je to potrebno..."Hrvati so ponovno ponovno po desni prehiteli Slovenijo."
Vedno neko boksanje z južno sosedo.


"Boksanje", kadar se kot "boljša" že v podnaslovu opisuje južna soseda. Tako to gre pri nas. Pri Hrvatih vsekakor ne. Ko smo par dni nazaj čudežno premagali Hrvate na enem najbolj gledanih dvobojev - za katerega za razliko od tele kuharije vemo vsi - se kaj takšnega gotovo ni "spodobilo" napisat. Takšna je pač mentaliteta.
Ali: ko že po naslovu veš, kdo je avtor članka. KS.

Tole počasi že presega vse meje in samo v JU z zastonj plačo na račun drugih je možno kaj takšnega.
pikam_dopust
# 04.02.2017 ob 17:33
Za pet restavracij je rabiš vodiča; plakat je čisto dovolj.

Pač imajo vodiča. In kaj potem? Bo zato boljša hrana? Zelo dvomim. Bo boljša pijača? Malo verjetno. Bodo višje cene in več snobizma? Vsekakor.

Odvisno od prioritet, ampak jaz vseeno raje jem v manj histerično napumpanem okolju in po normalnih cenah. Samo zato, ker so neki zahodnjaki končno našli sosedo na zemljevidu (po tistem, ko je bila turistična destinacija leta vsaj zadnji 10 let) in posledično poslali svoje vohune, da so ocenili restavracije, se pa res ne mislim sekirat in imeti neke manjvrednostne komplekse.
nikhrast
# 03.02.2017 ob 17:20
Ne vem če je tu foušerija, največkrat pa izbira sloni na trendu, pa še lačen greš večkrat od mize.
Na drugi strani Rovinja tudi trendy restavracija pri bolnici ob obali, za marendo, pivo 45 kun, solata 75 kun, pizza pa da greš lačen od mize...
ijagodn1
# 02.02.2017 ob 20:22
Od kdaj se pa bomo zdaj primerjali
s hrvaško, Romunijo, Albanijo,
a smo res tako nizko padli ?
yanker
# 02.02.2017 ob 13:47
Tudi meni so zrbisali ŽE 2 komentarja... pa nisem napisal nič žaljivega.
rooster
# 02.02.2017 ob 09:05
... kam smo prišli?

sodeč po konotaciji tega članka (še posebej pred brisanjem določenih delov) smo prišli do tega, da je MMC postal 24sata, jutranji
lprelesn
# 02.02.2017 ob 07:38
Jst sem takoj v uvodu tega clanka zacutil hujskastvo, zavist in provokacijo. Ja pa kaj ce so dobil to zvezdico mi smo pa zmagal v rokometu, pandobil najboljso kuharco na svetu..... pa zgubili bomo morje ce se bomo tako hostaplersk obnasal
KPRAA
# 01.02.2017 ob 20:10
No, če so naredili tak kiks na Hrvaškem, potem veste koliko so te zvezdice vredne. Tako kot so "poznavalcem" vin nekoč podtaknili poceni vino iz tetrapaka ali v galeriji razstavljali krace šimpanza.
soc
# 05.02.2017 ob 09:04
Cela Slovenija premore nekje med 500 in 1000 gurmejev. Približno toliko kot en ubogi Celovec. Vir: slovenski top restavraterji, pisci-ocenjevalci in organizatorji dogodkov in popotovanj.

Pogled na duhovno revščino velike večine postov tule to zgolj potrdi. Potrjuje, da Slovenci jedo, da preživijo, pa čim ceneje. In seveda, najbolje je tisto, kar skuhajo sami. Sancta simplicitas.
pikam_dopust
# 04.02.2017 ob 17:36
Seveda zamudnik. Hrvati se grejo masovni turizem. Kamor spadas tudi sam. In takih turistiv kvalitetna hrana pac ne zanima. Vazno da majo hofer na otoku a ne.

Nepomembno, a vseeno: na Hrvaškem Hoferja ni.
Marsikdaj veliko bolje ješ, če si sam skuhaš, kot pa v nekih napumpanih restavracijah. To vedo tudi "top čefi", zato tako silno radi hodijo na izlete po vaseh in k starim babicam (kraja idej.press).
keka77
# 04.02.2017 ob 12:45
Kdor zna, zna... ( lobirat)
ABADON
# 04.02.2017 ob 11:10
Seveda zamudnik. Hrvati se grejo masovni turizem. Kamor spadas tudi sam. In takih turistiv kvalitetna hrana pac ne zanima. Vazno da majo hofer na otoku a ne.
ABADON
# 02.02.2017 ob 10:44
Folk pride na clanek o kulinariki samo zarad hrvatov, potem se pa pritozuje, zakaj je clanek o hrvatih. In kako jih kulinarika ne zanima. Pa razumi ce mores...
JackAce
# 02.02.2017 ob 09:45
Mah, te mišelinke so v zadnjih desetih letih postale tako perverzno brezveze, da se niti nima smisla preveč obremenjevati s tem. Bo že slej ko prej tudi pri nas.
u qratz
# 02.02.2017 ob 09:00
ne živiš,de ješ...ješ ,de živiš..
Gepard007
# 01.02.2017 ob 19:14
Eh ne smemo se s slabšimi primerjat ampak z boljšimi! Michelinovo zvezdico ima veliko ljudi, najboljša kuharica na svetu pa je lahko samo ena!!
yyyeb
# 04.02.2017 ob 12:11
meni je vseeno za te knjige
siggi
# 02.02.2017 ob 09:34
Bolj kot Hrvaski sami, je to kompliment Istrski hrani, ki v mojih oceh po kvaliteti koraka skupaj s francosko. Koncno se prepoznavajo naravne danosti in kvaliteta zivil, ki izhajajo iz tega obmocja, zacensi z vrhunskim olivnim oljem (namenoma ne oljčnim) in tartufi.
ma dej
# 02.02.2017 ob 06:33
sigurno je brez profila
Lunos
# 01.02.2017 ob 19:13
Ne rabimo.
zamudnik
# 04.02.2017 ob 02:34
Turistom, kipridejo na Hrvaško in v Slovenijo, dol visi za michelinke in ultra fensi gastronomijo. 99 % domačinom prav tako. Tudi sam spadam mednje.
soc
# 02.02.2017 ob 09:55
Pa nehajte že s to "najboljšo kuharico"! Ana Roš je pač po izboru ožje ocenjevalne skupine World's Best 50 Restaurants imenovana za Kuharico leta, tako kot pred njo že nekaj kuharic, ki z izjemo prve, Arzakove (2012, tudi njo so njeni domači mediji pospremili z "najboljša na planetu", a malce bolj upravičeno), niti ne sodijo v res naj-naj kategorijo. Rubrika "female chef of the year" je bila tedaj dodana v internetni vprašalnik pod pritiskom feministk, saj se nobena "ženska" restavracija nikakor ni uspela prebiti med top 10. Ker sem bil nekaj let član tega ocenjevalnega sistema, vem, kaj pišem.

Kuha pa Ana res odlično, precej bolje kot Đekić. Česar pa večina piscev tule, čevapi-dunajc-hamburger zgodba, ne bi dojela. Morda bi bruhali ali pa bi znoreli od čakanja na številne jedi. Predvsem pa bi dobili živčni zlom ob računu...
mikitr
# 01.02.2017 ob 19:43
ha,ha,ha.Mene briga michelinka,takih hi,restavracij sploh ne maram.Je pa res ,da je vse skupaj ena provokacija ,brez veze.Je tudi res ,da naši super (strici),tajkuni, zapravljajo vse po vrsti,njihovi žepi udarjajo po nacjonalnem interesu ,brez mislosti,briga jih Slovenc,za njih je obstaja le ena rasa,rasa bogatunov.
nikhrast
# 02.02.2017 ob 17:43
Restavracija Monte je v starem mestu, pod cerkvijo, zelo neroden dostop, po spolskem kemenju da prideš gor, parkiranje daleč zunaj mesta..., za starejše neprimeren kraj.
soc
# 02.02.2017 ob 09:43
Sram me je. Hrčki so nas spet povozili. Kot vedno...

Vsekakor jim pa čestitam za uspešno lobiranje. Kot vedno...
Wasabi
# 01.02.2017 ob 23:50
Michelinove zvezdice so mainstream enogastronomskega turizma. Zato bi Slovenija lahko nastopala tu s svojo držo. Delati na kvaliteti, ki se vedno sama prepozna. Če bi nam hotel kdo podeljevati Michelinove zvezdice, bi moral nam še plačati, ne pa, kot je razvidno iz članka, pričakujemo, da bi morali naši vodilni turistični uradniki kot eni hlapci prositi Francoze, da nam podelijo kakšno zvezdico. Malo več samozavesti. Rešitev bi bila v nacionalni kategorizaciji restavracij (ocene od enega njamija do 10 njamijev) in potem skozi to promocija najboljših restavracij. Pri nas pač tako kategoriziramo gostinske obrate in naša kategorizacija je edina merodajna na našem prostoru. Mi že, ko imamo priložnost, da ne bi bili hlapčki, to na vsak način hočemo postati.

Poleg Monteja se je v Michelilnovo digitalno izdajo za Hrvaško uvrstilo še 34 restavracij in gostiln (kot Michelinova priporočila), pri čemer je nabor, milo rečeno, bizaren.

Boljše, da nas ni na takih seznamih. Na koncu je še kak foodie razočaran in naredi celo antipropagando;) Si še vedno želimo biti v katalogu, kjer je, kot pravi novinarka, nabor, milo rečeno bizaren;)))))
K_ris
# 02.02.2017 ob 14:44
@cbidnas

Mene pa zanima, glede na to, da Slovenija meji na ŠTIRI sosedne države, zakaj je poročanje na tem portalu tako silno neuravnoteženo? Koliko prispevkov objavite recimo o Furlaniji Julijski krajini?


Danes zjutraj je bil v tej isti rubriko objavljen članek o Alta Badii ... Te je tudi ta zmotil in si se pritoževal čez neuravnoteženost?

Sicer pa FJK ni država, tako da to ni ravno primerljivo s Hrvaško, ki to je.
mooodeeel
# 01.02.2017 ob 19:50
Kdo sploh uporablja michelina, lonely planet rocks!
oziris.va
# 01.02.2017 ob 22:51
Pač, Hrvaški trg je večji, Američanom bolj prijazen itn.
Zakaj jih Zahod favorizira? Kaj jaz vem in me niti ne zanima. Imajo pač dober VIP.

Jaz pa kar imam nekaj dobrih hrvaških prijateljev in tudi sorodnikov, tako da me ne gane, kaj dela politika.
Kazalo